Friday, February 29, 2008

Ιαπωνία: Ταχεία η αύξηση του πληθωρισμού

Ιαπωνία: Ταχεία η αύξηση του πληθωρισμού


ΑΝΟΔΟ για τέταρτο μήνα σημείωσαν τον Ιανουάριο οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία, και με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των εννέα ετών, καθώς οι εταιρείες μετέφεραν το υψηλότερο κόστος του πετρελαίου, του σταριού και της σόγιας, στους καταναλωτές.

Οι τιμές σημείωσαν άνοδο 0,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τον ίδιο ρυθμό με τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 46 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι οι τιμές καταναλωτή θα σημείωναν αύξηση 0,9%.

Άλλες εκθέσεις έδειξαν ότι ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,8% και ο λόγος των θέσεων εργασίες προς τους αιτούντες διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών.

Η απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 4 μονάδες βάσης στο 1,375% στις 12:37 μ.μ. στο Τόκυο. Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 104,69 ανά δολάριο από 105,33 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Ο πληθωρισμός επιταχύνεται καθώς οι βιομηχανίες μειώνουν την παραγωγή τους εν μέσω ανησυχιών ότι η επιδείνωση της οικονομίας των ΗΠΑ θα επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε ένα έτος τον Ιανουάριο, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση.

Το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ, έως τα 103,05 δολ. το βαρέλι. Στην Ιαπωνία οι τιμές βενζίνης κυμάνθηκαν στα 154 γιέν το λίτρο (5,60 δολ. το γαλόνι) τον Ιανουάριο, κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του Δεκεμβρίου και στα 156 γιέν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Oil Information Center με έδρα το Τόκυο.

Άλλη έκθεση έδειξε σήμερα ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν 3,6% τον Ιανουάριο από το προηγούμενο έτος καθώς οι καταναλωτές αγόρασαν νέα μοντέλα αυτοκινήτων. Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 1,5%, και εξ αιτίας της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, αυξάνοντας τα έσοδα των πρατηρίων καυσίμων, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |