Wednesday, May 23, 2012

Fitch: Σε RWN τρεις κυπριακές τράπεζες

Fitch: Σε RWN τρεις κυπριακές τράπεζες

Η Fitch τοποθέτησε σε καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (rating watch negative) αξιολογήσεις των Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Τράπεζας. Η ενέργεια αφορά την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα και τα support ratings των τριών τραπεζών. Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι το rating watch negative των τραπεζών οφείλεται στην έκθεσή τους στα υψηλά ρίσκα που σχετίζονται με την Ελλάδα και κυρίως το ενδεχόμενο να μην διατηρήσει η χώρα τη θέση της στην ευρωζώνη.

 source: euro2day.gr

Σε χαμηλό 21 μηνών το ευρώ

Σε χαμηλό 21 μηνών το ευρώ

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, εν αναμονή της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την έκβαση της Συνόδου, εκτιμώντας πως δεν θα ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Το κοινοτικό νόμισμα βυθίστηκε νωρίτερα μέχρι τα 1,2615 δολάρια, υποχωρώντας κάτω από τα 1,2624 δολάρια - το χαμηλότερο επίπεδο του 2012 - όπου είχε βρεθεί τον Ιανουάριο. «Ο κίνδυνος για το ευρώ είναι πτωτικός βραχυπρόθεσμα, αλλά πιστεύω πως υπάρχει η πιθανότητα για κάλυψη ανοικτών θέσεων», σχολίασε αναλυτής της SEB στη Στοκχόλμη. Η SEB προβλέπει πως το ευρώ θα διαμορφωθεί στα 1,26 δολάρια στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο.

source: naftemporiki.gr

Η Apple για δεύτερη φορά στην πρώτη θέση ως η εταιρεία με το πολυτιμότερο brand

Η Apple για δεύτερη φορά στην πρώτη θέση ως η εταιρεία με το πολυτιμότερο brand

 Η πρόσφατη έρευνα BrandZ για το 2012 φέρνει την Apple στην πρώτη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όσον αφορά την αξία της εταιρείας στα μάτια των καταναλωτών. Πέρσι η Apple είχε σκοράρει $153 δις και φέτος ανέβηκε στα $183 δις σημειώνοντας αύξηση 19 τοις εκατό. Η αύξηση αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανάμεσα στις 10 κορυφαίες μάρκες της έρευνας. Στη λίστα την δεύτερη θέση κατακτά η IBM με αξία $116 δις και ακολουθεί η Google με $108 δις. Στην 5η θέση βρίσκεται η Microsoft με $77 δις ενώ αξίζει να αναφερθούμε και στην αξία της Samsung που τοποθετείται στα $14.1 δις και την 55η θέση στη λίστα.

source: macuser.gr

Ανέτοιμες οι ευρωτράπεζες για το Grexit

Ανέτοιμες οι ευρωτράπεζες για το Grexit

Κύμα ζημιών θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες έχουν συνολική έκθεση 1,19 τρισ. δολ. σε ομόλογα Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Ιταλίας, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνει ότι παρ' όσα έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια για την προάσπιση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και παρά τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν πολύ ευάλωτες στον κίνδυνο μετάδοσης, στη μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων, αλλά και στο κύμα εταιρικών πτωχεύσεων στις υπερχρεωμένες χώρες.

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας», υποστηρίζει ο Jacques-Pascal Porta, διαχειριστής κεφαλαίων για την Ofi Gestion Privee και συμπληρώνει: «Θα είναι μία καταστροφή που θα αφήσει ανοιχτή την πόρτα και για άλλες καταστροφές. Η αξιοπιστία του ευρώ θα αποδυναμωθεί και θα δημιουργηθεί προηγούμενο. Γιατί να μην αποχωρήσει η Ισπανία ή η Ιταλία ή ακόμη και η Γαλλία;». Το δημοσίευμα αναφέρεται στο αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου και τονίζει ότι για πρώτη φορά Ευρωπαίοι ηγέτες και κεντρικοί τραπεζίτες αναφέρονται ανοιχτά στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Επισημαίνει ότι ο άμεσος κίνδυνος για τις τράπεζες της Ευρώπης και για την ευρωζώνη θα είναι η μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων από τα υπερχρεωμένα κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία, που είναι και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία, στη Γαλλία και στη Βρετανία στα τέλη του 2011 είχαν συνολικά έκθεση 1,19 τρισ. δολ. σε αυτές τις τέσσερις χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

 «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι τράπεζες είναι η πιθανότητα μαζικής φυγής καταθέσεων», εξηγεί ο Andrew Stimpson, τραπεζικός αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods Ltd. και συμπληρώνει: «Όσο συνεχίζουν οι αξιωματούχοι να συζητούν ανοιχτά το ενδεχόμενο εξόδου τόσο περισσότερο οι Ισπανοί, οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι θα βγάζουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες». Αυτό μπορεί ήδη να συμβαίνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία μειώθηκαν κατά 80,6 δισ. ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,2%) από τα τέλη του 2010 μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία και στη Γαλλία είδαν αντιστοίχως τις τραπεζικές τους καταθέσεις να αυξάνονται κατά 217,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 6,3%.

source: euro2day.gr

Moody’s: Υποβάθμιση ομολόγων Λαϊκής

Moody’s: Υποβάθμιση ομολόγων Λαϊκής

Στην υποβάθμιση του εγχώριου χρέους μειωμένης εξασφάλισης της Λαϊκής Τράπεζας από Caa2 σε Ca προχώρησε πριν από λίγο ο οίκος Moody’s, εκτιμώντας ότι η πρόταση για αγορά των εκκρεμούντων ομολόγων σε έκπτωση αποτελεί αναγκαστική ανταλλαγή. Ο ορίζοντας της νέας διαβάθμισης του εγχώριου χρέους μειωμένης εξασφάλισης της Λαϊκής παραμένει υπό εξέλιξη. Τα υπόλοιπα ratings της Λαϊκής Τράπεζας δεν επηρεάζονται από την εν λόγω υποβάθμιση. Όπως τονίζει ο οίκος, η ανταλλαγή χρέους είναι αναγκαστική επιλογή δεδομένης της αδύναμης οικονομικής θέσης της τράπεζας συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής κεφαλαιακής της επάρκειας και της υψηλής εξάρτησης από χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες (27,5% του συνολικού ενεργητικού της τέλος Δεκεμβρίου 2011).

Το rating Ca, αναφέρεται, αντικατοπτρίζει την αναμενόμενη ζημιά των πιστωτών που θα συμμετέχουν στην ανταλλαγή. Προστίθεται ότι οι επενδυτές θα μπορούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα για μετρητά στο 55% της ονομαστικής αξίας ή να ανταλλάξουν τα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης με εξασφαλισμένο δάνειο σε ισοτιμία 72,5%.

source: stockwatch.com.cy

Βρετανία: Βουτιά στις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο

Βρετανία: Βουτιά στις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο

Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα δύο ετών σημείωσαν τον Απρίλιο οι βρετανικές λιανικές πωλήσεις όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική στατιστική υπηρεσία. Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων υποχώρησε 2,3% σε μηνιαία βάση και 1,1% στο έτος, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2010. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση 1,0% σε μηνιαία βάση και αύξηση 0,6% στο έτος. Τα αναθεωρημένα στοιχεία του Μαρτίου έδειξαν άνοδο των πωλήσεων κατά 2,0% σε μηνιαία βάση και 3,1% στο έτος, από αύξηση 1,8% και 3,3% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

 source: capital.gr

Cyprus Popular Bank: Παραιτήσεις μελών του δ.σ.

Cyprus Popular Bank: Παραιτήσεις μελών του δ.σ.

Τις παραιτήσεις των κ.κ. Κωνσταντίνου Μυλωνά και Νεοκλή Λυσάνδρου από τη θέση του αντιπροέδρου και μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου ανακοίνωσε η Cyprus Popular Bank. Οι κ.κ Μυλωνάς και Λυσάνδρου επέλεξαν να αποχωρήσουν οικιοθελώς, ώστε να δημιουργηθούν διαθέσιμες θέσεις για διορισμό νέων μελών, σύμφωνα με το Καταστατικό της τράπεζας αλλά και το πρόσφατο Διάταγμα του υπουργού Οικονομικών περί της Αναδοχής των Δικαιωμάτων Προτίμησης της τράπεζας.

source: naftemporiki.gr
Share |