Tuesday, July 13, 2010

ΗΠΑ: Στα 68 δισ. δολάρια το έλλειμμα τον Ιούνιο


ΗΠΑ: Στα 68 δισ. δολάρια το έλλειμμα τον Ιούνιο

Στα 68 δισ. δολάρια διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στις ΗΠΑ για το μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα είχε "αγγίξει" τα 1 τρισ. δολάρια κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους χρήσης 2010. Ακόμη, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 251 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, ήτοι 36 δισ. δολάρια περισσότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ενώ οι δαπάνες έφτασαν τα 319 δισ. δολάρια από 309 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

source: reporter.gr

"Άλμα" 1,2% για το χρυσό


"Άλμα" 1,2% για το χρυσό


"Άλμα" πάνω από 1% κατέγραψε ο χρυσός στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Moody's και την αποδυνάμωση του δολαρίου σε χαμηλό δύο μηνών. Αναλυτικά, η τιμή του χρυσού για τα συμβόλαια Αυγούστου ανήλθε κατά 1,2% στα 1.213 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι σημείωσε άνοδο 1,9% στα 18,26 δολάρια η ουγγιά. Ακόμη, ο χαλκός ενισχύθηκε κατά 0,3% στα 3,02 δολάρια η λίβρα.

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των ομολόγων του πορτογαλικού δημοσίου σε Α1 από Αa2 προχώρησε o διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's. "Οι προοπτικές ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας παραμένουν αδύναμες" επισημαίνει στην εκθεσή του ο οίκος.

source: reporter.gr

"Ράλι" 2,9% για το αργό - Πάνω από τα 77 δολάρια


"Ράλι" 2,9% για το αργό - Πάνω από τα 77 δολάρια

Τη μεγαλύτερη άνοδο από το Μάιο "έτρεξε" το αργό πετρέλαιο, το οποίο ξεπέρασε τα 77 δολάρια το βαρέλι. Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια Αυγούστου ανήλθε κατά 2,9% στα 77,15 δολάρια το βαρέλι, με φόντο την αναβάθμιση των προβλέψεων της ΙΕΑ για τη ζήτηση πετρελαίου, αλλά και το "ράλι" στις διεθνείς αγορές. Ακόμη, η τιμή του φυσικού αερίου έχασε 0,8% στα 4,35 δολάρια.
Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρέλαιου το 2010, προέβη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Συγκεκριμένα, η ΙΕΑ εκτιμά πως η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 80.000 βαρέλια την ημέρα στα 86,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2010. Για το 2011, η ΙΕΑ αναμένει η ανάπτυξη να επιβραδύνθει κατά περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα στα 87,84 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας άνοδο 1,6%.

Επιπλέον, για από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα στα 29,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στην εκτίμησή του ο ΙΕΑ θεωρεί ότι είναι σωστές οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη 4,3% και διαμόρφωση της μέσης τιμής του αργού στα 79,40 δολάρια το βαρέλι.

source: reporter.gr

Σε χαμηλό δύο μηνών το δολάριο


Σε χαμηλό δύο μηνών το δολάριο

Σε χαμηλό δύο μηνών "έφτασε" το δολάριο, στον απόηχο της ανόδου της αμερικανικής αγοράς από τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί 0,69% στις 83,62 μονάδες, ενώ το ευρωπαικό νόμισμα ενισχύεται έναντι του αμερικανικού κατά 0,91% στα 1,2701 δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι τις αγορές στηρίζουν σήμερα τα αποτελέσματα της Alcoa, η οποία επέστρεψε στην κερδοφορία το α΄τρίμηνο.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Οριακή υποχώρηση των νέων θέσεων εργασίας


ΗΠΑ: Οριακή υποχώρηση των νέων θέσεων εργασίας

Υποχώρησαν στα 3,2 εκατ. οι νέες θέσεις εργασίας στον εργασιακό τομέα των ΗΠΑ κατά το μήνα Μάιο, από τα 3,3 εκατ. κατά τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν κατά 29% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Σημειώνεται ότι υπάρχουν 4,7 άνεργοι για κάθε νέα θέση εργασίας. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεοπροσληφθέντων ανήλθε κατά 4,5 εκατ. το Μάιο, ωθούμενος από τους εποχικούς υπαλλήλους.

source: reporter.gr

Abu Dhabi: Εξετάζει το ενδεχόμενο επένδυσης στην BP


Abu Dhabi: Εξετάζει το ενδεχόμενο επένδυσης στην BP

Το ενδεχόμενο να επενδύσει στην BP εξετάζει το εμιράτο του Abu Dhabi, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, επικαλούμενα δηλώσεις του σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

«Ακόμη το σκεφτόμαστε», φέρεται να δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε σήμερα στο Abu Dhabi, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να αγοράσει μετοχές της βρετανικής πετρελαϊκής. «Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες. Είμαστε συνεργάτες με την BP εδώ και χρόνια».

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP Tony Hayward ανέφερε στις 7 Ιουλίου ότι είχε μία «πολύ καλή» συνάντηση με τον πρίγκιπα, τη στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πετρελαϊκή είναι πιθανό να επιδιώξει τη στήριξη επενδυτών από τη Μέση Ανατολή.

source: capital.gr

Κέρδη άνω του 2% για το αργό μετά τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ


Κέρδη άνω του 2% για το αργό μετά τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ


Ξεπέρασε τα 76 δολ. η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη με άλμα άνω του 2% στον απόηχο της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για το 2010 και το 2011.

Η Υπηρεσία αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης το 2010 κατά 80.000 βαρέλια την ημέρα στα 1,77 εκατ. βαρέλια, ωστόσο εκτίμησε ότι το 2011 η ανάπτυξη θα επιβραδύνει κατά περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Η μέση παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να διαμορφωθεί το 2011 στα 87,84 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εκτίμησε η IEA ωστόσο η ζήτηση αργού από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 400.000 βαρέλια την ημέρα στα 29,2 εκατ.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Αυγούστου κερδίζει 2,3% στα 76,65 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, αν και νωρίτερα διολίσθησε στα 74,25 δολ.

Το αργό τύπου Brent ενισχύεται κατά 2,3% στα 76,08 δολ. το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Πιο απαισιόδοξες οι μικρές επιχειρήσεις για την οικονομία


ΗΠΑ: Πιο απαισιόδοξες οι μικρές επιχειρήσεις για την οικονομία

Πιο απαισιόδοξες εμφανίστηκαν τον Ιούνιο οι μικρότερες αμερικανικές επιχειρήσεις για τις προοπτικές της οικονομίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική Ένωση Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) ο δείκτης αισιοδοξίας μικρών επιχειρήσεων υποχώρησε 3,2 μονάδες στις 89,0 μονάδες τον Ιούνιο, από άνοδο 1,6 μονάδες τον περασμένο Μάιο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της NFIB, William Dunkelberg χαρακτήρισε της εξέλιξη αυτή ως "ιδιαίτερα απογοητευτική".

Η πτώση του δείκτη αποδίδεται κυρίως στις ασθενέστερες προσδοκίες για τις επιχειρηματικές συνθήκες και τις πωλήσεις για το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με την έρευνα.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Υπέρ της μεταρρύθμισης Ομπάμα δύο συντηρητικοί γερουσιαστές



ΗΠΑ: Υπέρ της μεταρρύθμισης Ομπάμα δύο συντηρητικοί γερουσιαστές

Κερδίζει έδαφος η προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου για την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ καθώς δύο συντηρητικοί γερουσιαστές εξέφρασε δημόσια τη στήριξη τους στο σχετικό νομοσχέδιο.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η γερουσιαστής Olympia Snowe δηλώνοντας ότι "θα στηρίξω την έγκριση του νομοσχεδίου στη ψηφοφορία της Γερουσίας".

"Αν και δεν είναι τέλειο, το νομοσχέδιο κάνει τα απαραίτητα βήματα για την υλοποίηση ουσιαστικών ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων, δημιουργεί τις συνθήκες για την προστασία των επενδυτών και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα".

Νωρίτερα, την υποστήριξη του είχε εκφράσει και ο γερουσιαστής Scott Brown.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Σε υψηλά 18 μηνών το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου


ΗΠΑ: Σε υψηλά 18 μηνών το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

Διευρύνθηκε τον περασμένο Μάιο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν συρρίκνωση, για να αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα 18 μηνών σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Το έλλειμμα σημείωσε άνοδο 4,8% και διαμορφώθηκε σε 42,27 δισ. δολ. ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2008, όπως έδειξαν στα στοιχεία του υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Τα μεγέθη του Απριλίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά στα 40,32 δισ. δολ. από την αρχική εκτίμηση για έλλειμμα 40,29 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ελλείμματος στα 38,9 δισ. δολ. το Μάιο.

Συνολικά οι αμερικανικές εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 2,4% στα 152,25 δισ. δολ. που αποτελεί υψηλό 20 μηνών. Οι εισαγωγές ωστόσο ενισχύθηκαν σε ποσοστό 2,9% και διαμορφώθηκαν σε 194,52 δισ. δολ. από 189,04 δισ. δολ. τον Απρίλιο.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα διευρύνθηκε 15% στα 22,28 δισ. δολ. που αποτελεί το μεγαλύτερο μέγεθος από τον περασμένο Οκτώβριο.

source: capital.gr

Γερμανία: Επιδείνωση του δείκτη ZEW τον Ιούλιο


Γερμανία: Επιδείνωση του δείκτη ZEW τον Ιούλιο


ΜΑΝΧΑΙΜ, Γερμανία (Dow Jones)-- Υποχώρηση παρουσίασαν οι οικονομικές προσδοκίες στη Γερμανία τον Ιούλιο για τρίτο διαδοχικό μήνα, ένδειξη πως η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να συρρικνωθεί στο δεύτερο μισό του έτους καθώς οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα.

Ειδικότερα, ο δείκτης ZEW τον Ιούλιο υποχώρησε στις 21,2 μονάδες, συνεχίζοντας την πτώση του, έπειτα από τις 28,7 μονάδες τον Ιούνιο και 45,8 μονάδες το Μάιο.

Το αποτέλεσμα ήταν, επίσης, χαμηλότερο των εκτιμήσεων των 26 μονάδων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires και του ιστορικού χαμηλού των 27,4 μονάδων.

"The potential for further improvements of the German economy seems to be widely used up," ZEW President Wolfgang Franz said.

«Οι πιθανότητες για περαιτέρω βελτιώσεις της γερμανικής οικονομίας φαίνεται να εξαντλούνται», ανέφερε ο πρόεδρος του ZEW, Wolfgang Franz.

Η δημοσκόπηση του ZEW διεξήχθηκε σε 287 αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές για αυτό το μήνα.

source: capital.gr

ΕΚΤ: Το τέλος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων;


ΕΚΤ: Το τέλος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων;


Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ μπορεί να φτάνει στο τέλος του, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, στην ένατη εβδομάδα του προγράμματος που τελείωσε στις 9 Ιουλίου, η Κεντρική Τράπεζα αγόρασε κρατικά ομόλογα αξίας ‘μόλις’ 1 δις ευρώ. Την όγδοη εβδομάδα, είχε αγοράσει ομόλογα μελών της ευρωζώνης ύψους 4 δις ευρώ.

«Αυτό δείχνει πως η ΕΚΤ αγοράζει λιγότερο τις εβδομάδες όπου υπάρχει συρρίκνωση των spread,» δήλωσε στο Bloomberg o Christoph Rieger, συν-επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στη Commerzbank AG στη Φρανκφούρτη.

«Μπορεί όμως να ενισχύσει την εντύπωση πως η ΕΚΤ προσανατολίζεται στο να σταματήσει το πρόγραμμα,» συμπλήρωσε.

«Η ΕΚΤ [συνεχίζει το πρόγραμμα] απλά για να κερδίσει λίγο χρόνο μέχρι τα αποτελέσματα των stress tests και [για να παρακολουθήσει] τις εξελίξεις αναφορικά με τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας,» εκτίμησε μιλώντας στους FT ένας trader.

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα ο Jurgen Stark, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, είχε υπογραμμίσει πως το πρόγραμμα είναι κάτι προσωρινό.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και αν υπάρξει περαιτέρω βελτίωση, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε με αυτό το πρόγραμμα,» είχε πει σύμφωνα με το Bloomberg.

source: capital.gr

Υπό επιτήρηση και η Κυπριακή οικονομία


Υπό επιτήρηση και η Κυπριακή οικονομία

Κύπρος, Βουλγαρία, Δανία και Φινλανδία μπαίνουν στον...

αστερισμό της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος.

Την απόφαση αναμένεται να πάρει σήμερα το ECOFIN, το οποίο θα αξιολογήσει και τα μέτρα που πήραν δεκατρείς άλλες χώρες -μέλη για διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων τους.

Η Κύπρος “πληρώνει” την απόρριψη την περασμένη εβδομάδα των δύο φορολογικών νομοσχεδίων από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, που πυροδότησε το πολιτικό σκηνικό.

Από τα νομοσχέδια που απορρίφθηκαν, η κυβέρνηση του Δ.Χριστόφια ήλπιζε να εισπράξει γύρω στα 90 εκατ. ευρώ ή 0,7% ετησίως και να πείσει τους πιστωτές της ότι καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες εξυγίανσης.

Τα νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή και για την πολεοδομική αμνηστία -των οποίων η ψήφιση επίσης μετατέθηκε για το τέλος του χρόνου- θα προσέθεταν άλλα 34 εκατ. ευρώ στα έσοδα ετησίως.

Τα στοιχεία πενταμήνου, που δείχνουν πως το έλλειμμα περιορίστηκε στο 1,26% του ΑΕΠ αντί 1,84% που ήταν πέρσι, δημιουργούν προσδοκίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ότι το φετινό έλλειμμα θα διατηρηθεί κοντά στο 6% του ΑΕΠ ή στο 1 δισ. ευρώ, όσο ήταν και πέρσι, όταν το Σύμφωνο Σταθερότητας ορίζει ως “οροφή” του ελλείμματος το 3%.

source: newsit.gr

S&P: Αμετάβλητα ratings για την Αγγλία


S&P: Αμετάβλητα ratings για την Αγγλία


Η S&P διατήρησε αμετάβλητη την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Μεγάλης Βρετανίας σε "AAA" με αρνητικές προοπτικές.

Τα ratings της Μ. Βρετανίας στηρίζουν, μεταξύ άλλων, η ευέλικτη οικονομική και νομισματική πολιτική της αλλά και η διαφαινόμενη μεγάλη ζήτηση για τα ομόλογά της, σημειώνει ο διεθνής οίκος.

source: euro2day.gr

Ποιοι έχουν εγκλωβιστεί στα PIGS


Ποιοι έχουν εγκλωβιστεί στα PIGS

Κι ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει τα ελλείμματα και τα χρέη της με τη λήψη πρωτοφανών μέτρων λιτότητας, τα οποία δεν είχαν λάβει οι χώρες μέλη ούτε και τις παραμονές της εισόδου τους στην Νομισματική Ένωση, μεγάλος πονοκέφαλος παραμένει για τις πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες η έκθεση των χωρών μελών σε ομόλογα των επονομαζόμενων PIGS (τελευταία λείπει από την ομάδα το δεύτερο «Ι» της Ιταλίας. Παρά την παρέμβαση της ΕΚΤ με τις αγορές ομολόγων, ο φόβος της πρόκλησης ντόμινο σε περίπτωση που τα ομόλογα μίας χώρας «χτυπήσουν κόκκινο» είναι έντονος. Ποιες όμως χώρες έχουν την μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα PIGS;
Ο πορτογαλικός τραπεζικός κλάδος φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα των αδύναμων χωρών της νότιας ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Οι πορτογαλικές τράπεζες διαθέτουν περίπου 65,54 δισ. κρατικά ομόλογα των PIIGS, ενώ το συνολικό μέγεθος των οποίος δεν ξεπερνά τα 459 δισ. δολ. (14%). Η μεγαλύτερη έκθεση παρατηρείται στην Ιρλανδία (21,5 δισ. δολ.), ενώ ακολουθούν η Ελλάδα (9,7 δισ. δολ.) και η Ιταλία (5,2 δισ. δολ.).

Στην δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα των PIIGS βρίσκονται οι ιρλανδικές τράπεζες, με συνολική έκθεση 90,378 δισ. δολ., δηλαδή το 13,5% του μεγέθους του τραπεζικού κλάδου της χώρας.

Στην τρίτη και στην τέταρτη θέση της έκθεσης βρίσκονται οι τράπεζες της Γαλλίας και του Βελγίου. Η Γαλλία κατέχει περίπου 911,32 δισ. δολ., ήτοι το 10,4% του μεγέθους του τραπεζικού κλάδου, το οποίο φτάνει τα 8,76 τρισ. δολ.. Η μεγαλύτερη έκθεση παρατηρείται στην Ιταλία, όπου οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν 511,45 δισ. δολ., ενώ η μικρότερη στην Πορτογαλία με 44,74 δισ. δολ. ομολόγων.

Οι τράπεζες του Βελγίου έχουν έκθεση στα ομόλογα των PIIGS περίπου 119 δισ. δολ., περίπου το 8% του μεγέθους του τραπεζικού κλάδου που φτάνει το 1,5 τρισ. δολ..

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Ολλανδία, οι τράπεζες της οποίας κατέχουν περίπου 243,6 δισ. δολ., ήτοι το 6,8% του συνολικού τους μεγέθους. Τη μεγαλύτερη έκθεση της έχουν στα ιταλικά ομόλογα, 68,73 δισ. δολ., ενώ στην Ελλάδα κατέχουν 11,89 δισ. δολ..

Ακολουθεί στην έκτη θέση ο γερμανικός τραπεζικός κλάδος, αφού κατέχει 703,8 δισ. δολ. ομολόγων PIIGS, το 6,2% του συνολικού του μεγέθους που ξεπερνά τα 11,38 τρισ. δολ. Η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι 45 δισ. δολ., ενώ στην Ιταλία είναι στα 189,68 δισ. δολ., στην Ιρλανδία 183,76 δισ. δολ. και στην Πορτογαλία 47,38 δισ. δολ.

source: reporter.gr

Υπό πίεση το ευρώ


Υπό πίεση το ευρώ

Πτωτικά κινείται το ευρώ [EUR=X] έναντι του δολαρίου μετά την υποβάθμιση της πιστοληπιτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας από τη Moody's.

Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τα ομόλογα του πορτογαλικού δημοσίου κατά δύο βαθμίδες, από Αa2 σε Α1

Πιέσεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ασκεί και η σημερινή κρίσιμη έκδοση ομολόγων στην Ελλάδα, καθώς η χώρα στρέφεται για πρώτη φορά στις αγορές μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ. Στόχος είναι η άντληση 1,25 δισ. ευρώ μέσω της πώλησης εξάμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

Στις 10:29 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,2541 δολάρια, ενώ η ισοτιμία δολαρίου / γιεν [JPY=X] διαμορφωνόταν στα 88,70 γιεν.

source: naftemporiki.gr

Μ. Βρετανία: Αυξήθηκε η προσφορά, αμετάβλητη η ζήτηση στην αγορά ακινήτων


Μ. Βρετανία: Αυξήθηκε η προσφορά, αμετάβλητη η ζήτηση στην αγορά ακινήτων

Με πολύ μικρότερο ρυθμό αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία τον Ιούνιο, έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα, καθώς ο αριθμός των νέων ακινήτων που εισήλθαν στην αγορά αυξήθηκε ωστόσο ο αριθμός των νέων αγοραστών μειώθηκε μόλις για δεύτερη φορά από τα τέλη του 2008, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ίδρυμα Royal Institution of Chartered Surveyors.

Η δημοσκόπηση του RICS έδειξε ότι, σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση, αυτοί που έκαναν λόγο για αύξηση των τιμών κατοικιών ξεπέρασαν σε αριθμό αυτούς που ανέφερεαν πτώση κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο. Το Μάιο το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ήταν θετικό διαμορφούμενο στο +21.

Το αποτέλεσμα του Ιουνίου ήταν χειρότερο των εκτιμήσεων καθώς οι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα έκαναν λόγο για μικρή πτώση του δείκτη στο +20.

Η δημοσκόπηση επίσης δείχνει ότι ενώ ο αριθμός των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων αυξήθηκε τον Ιούνιο, ο αριθμός των συναλλαγών διατηρήθηκε αμετάβλητος για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

source: capital.gr

Burberry: Αύξηση εσόδων 24% στο α΄ τρίμηνο της χρήσης


Burberry: Αύξηση εσόδων 24% στο α΄ τρίμηνο της χρήσης

Αύξηση της τάξης του 24% κατέγραψαν τα έσοδα στο α΄ τρίμηνο της χρήσης για την βρετανική εταιρεία πολυτελών ειδών Burberry.

Οι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν άνοδο 21% και οι πωλήσεις χονδρικής κατά 46%.

Όπως ανακοίνωσε η Burberry, στη διάρκεια των τριών μηνών μέχρι τις 30 Ιουνίου, οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 10%.

Ακόμη, όπως ανακοίνωσε η Angela Ahrendts, διευθύνουσα σύμβουλος της Burberry, ανακοίνωσε ότι ο όμιλος σχεδιάζει να ανοίξει περίπου 20-30 καταστήματα στο τρέχον έτος χρήσης, κυρίως στη Λατινική Αμερική και στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού.

Πρόσθεσε δε πως δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στη χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας, καθώς και ότι η αναδιάρθρωσή της στην Ισπανία παραμένει εντός στόχων.

source: capital.gr

Moody΄s: Υποβάθμιση Πορτογαλίας σε Α1



Moody΄s: Υποβάθμιση Πορτογαλίας σε Α1

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των κυβερνητικών ομολόγων της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες και ειδικότερα σε A1 από Aa2 προχώρησε σήμερα η Moody΄s Investors Service.

Σε σχετική έκθεση η Moody΄s επισημαίνει ότι η υποβάθμιση ακολουθεί τα εξής συμπεράσματα:

1.) Η χρηματοοικονομική ισχύ της κυβέρνησης της Πορτογαλίας θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των μετρήσεων του χρέους της χώρας, όπως το χρέος ως προς το ΑΕΠ και το χρέος ως προς τα έσοδα.

2.) Οι προοπτικές ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας είναι πιθανό να παραμένουν σχετικά αδύναμες εκτός και αν οι πρόσφατες δομικές μεταρρυθμίσεις αποφέρουν αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Το outlook είναι σταθερό με τους ανοδικούς και καθοδικού κινδύνους ισορροπημένους, αναφέρει ο οίκος.

Η Moody΄s επιβεβαίωσε παράλληλα την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση Prime-1 με σταθερό outlook. Σημειώνει ταυτόχρονα ότι η Πορτογαλία εντάσσεται στο περιφερειακό "ταβάνι" Aaa της ζώνης του ευρώ για ομόλογα και τραπεζικές καταθέσεις που δεν επηρεάζονται από την υποβάθμιση της κυβέρνησης.

"Το κρατικό χρέος της Πορτογαλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ και ως ποσοστό των εσόδων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια", τονίζει ο Anthone Thomas, αντιπρόεδρος και αναλυτής της Moody’s Sovereign Risk Group. "Η επιδείνωση οφείλεται στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και στην λειτουργία των αυτόματων σταθεροποιητών του προϋπολογισμού, όπως τα υψηλότερα επιδόματα ανεργίας, όταν η οικονομία εισήλθε σε ύφεση".

source: capital.gr
Share |