Tuesday, July 13, 2010

Moody΄s: Υποβάθμιση Πορτογαλίας σε Α1



Moody΄s: Υποβάθμιση Πορτογαλίας σε Α1

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των κυβερνητικών ομολόγων της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες και ειδικότερα σε A1 από Aa2 προχώρησε σήμερα η Moody΄s Investors Service.

Σε σχετική έκθεση η Moody΄s επισημαίνει ότι η υποβάθμιση ακολουθεί τα εξής συμπεράσματα:

1.) Η χρηματοοικονομική ισχύ της κυβέρνησης της Πορτογαλίας θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των μετρήσεων του χρέους της χώρας, όπως το χρέος ως προς το ΑΕΠ και το χρέος ως προς τα έσοδα.

2.) Οι προοπτικές ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας είναι πιθανό να παραμένουν σχετικά αδύναμες εκτός και αν οι πρόσφατες δομικές μεταρρυθμίσεις αποφέρουν αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Το outlook είναι σταθερό με τους ανοδικούς και καθοδικού κινδύνους ισορροπημένους, αναφέρει ο οίκος.

Η Moody΄s επιβεβαίωσε παράλληλα την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση Prime-1 με σταθερό outlook. Σημειώνει ταυτόχρονα ότι η Πορτογαλία εντάσσεται στο περιφερειακό "ταβάνι" Aaa της ζώνης του ευρώ για ομόλογα και τραπεζικές καταθέσεις που δεν επηρεάζονται από την υποβάθμιση της κυβέρνησης.

"Το κρατικό χρέος της Πορτογαλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ και ως ποσοστό των εσόδων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια", τονίζει ο Anthone Thomas, αντιπρόεδρος και αναλυτής της Moody’s Sovereign Risk Group. "Η επιδείνωση οφείλεται στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και στην λειτουργία των αυτόματων σταθεροποιητών του προϋπολογισμού, όπως τα υψηλότερα επιδόματα ανεργίας, όταν η οικονομία εισήλθε σε ύφεση".

source: capital.gr

No comments:

Share |