Tuesday, July 13, 2010

ΕΚΤ: Το τέλος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων;


ΕΚΤ: Το τέλος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων;


Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ μπορεί να φτάνει στο τέλος του, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, στην ένατη εβδομάδα του προγράμματος που τελείωσε στις 9 Ιουλίου, η Κεντρική Τράπεζα αγόρασε κρατικά ομόλογα αξίας ‘μόλις’ 1 δις ευρώ. Την όγδοη εβδομάδα, είχε αγοράσει ομόλογα μελών της ευρωζώνης ύψους 4 δις ευρώ.

«Αυτό δείχνει πως η ΕΚΤ αγοράζει λιγότερο τις εβδομάδες όπου υπάρχει συρρίκνωση των spread,» δήλωσε στο Bloomberg o Christoph Rieger, συν-επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στη Commerzbank AG στη Φρανκφούρτη.

«Μπορεί όμως να ενισχύσει την εντύπωση πως η ΕΚΤ προσανατολίζεται στο να σταματήσει το πρόγραμμα,» συμπλήρωσε.

«Η ΕΚΤ [συνεχίζει το πρόγραμμα] απλά για να κερδίσει λίγο χρόνο μέχρι τα αποτελέσματα των stress tests και [για να παρακολουθήσει] τις εξελίξεις αναφορικά με τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας,» εκτίμησε μιλώντας στους FT ένας trader.

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα ο Jurgen Stark, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, είχε υπογραμμίσει πως το πρόγραμμα είναι κάτι προσωρινό.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και αν υπάρξει περαιτέρω βελτίωση, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε με αυτό το πρόγραμμα,» είχε πει σύμφωνα με το Bloomberg.

source: capital.gr

No comments:

Share |