Tuesday, November 11, 2008

Στα 59 δολάρια κατρακύλησε το αργό

Στα 59 δολάρια κατρακύλησε το αργό

Κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2007, υπό το βάρος των εκτιμήσεων ότι η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) θα προχωρήσει σε μείωση των προβλέψεών της για την πετρελαϊκή ζήτηση το 2009, καθώς η επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης πλήττει τη ζήτηση για ενεργειακά προϊόντα.
Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Δεκεμβρίου για το αργό υποχώρησε κατά 4,9%, ή 3,08 δολάρια στα 59,08 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ σημείωσε απώλειες 5,7% στα 55,70 δολάρια το βαρέλι.

Η IEA, αναμένεται να προχωρήσει σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για τρίτο διαδοχικό μήνα σε έκθεση που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αύριο.

«Όλα εξαρτώνται από την οικονομία και από το πόσο βαθιά θα είναι τελικά η ύφεση, επισημαίνουν οι αναλυτές. «Η ζήτηση είναι φτωχή και θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω.»

REPORTER.GR

Toll Bros: Κατά 41% χαμηλότερα αναμένονται τα κέρδη δ΄ 3μήνου

Toll Bros: Κατά 41% χαμηλότερα αναμένονται τα κέρδη δ΄ 3μήνου

Κατά 41% χαμηλότερα αναμένει τα κέρδη της το τέταρτο τρίμηνο η κατασκευαστική εταιρεία Toll Brothers, αφού ο περασμένος Οκτώβριος στάθηκε ως «επισφράγισμα» της ύφεσης που πλήττει τον κλάδο των ακινήτων των ΗΠΑ.
Η κατασκευάστρια εταιρεία πολυτελών κατοικιών είδε τα έσοδα του τρίτου τριμήνου να υποχωρούν στα 691 εκατ. δολάρια, από 1,17 δισ. δολάρια, την ίδια ώρα που οι πωλήσεις των κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά 18%.

Τέλος, σημειώνεται ότι παρόλο που η αρνητική πορεία του κλάδου είναι δεδομένη επηρεάζοντας τα αποτελέσματα της Toll, ωστόσο η μετοχή της εταιρείας είναι μόλις 6% χαμηλότερα από την τιμή στις αρχές του έτους.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Σχέδιο "ανακούφισης" δανειοληπτών προωθεί η κυβέρνηση

ΗΠΑ: Σχέδιο "ανακούφισης" δανειοληπτών προωθεί η κυβέρνηση


Την προσοχή της στην αγορά ενυπόθηκων δανείων έχει εστιάσει η κυβέρνηση Μπους με το νέο σχέδιο που προωθεί, στην προσπάθεια της να περιορίσει τις ολοένα και αυξανόμενες κατασχέσεις, που προκαλούν αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις στην οικονομία της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι συντάκτες του νέου σχεδίου καλούν τις Fannie Mae και Freddie Mac, οι οποίες διαχειρίζονται περίπου 5 τρισ. δολαρίων δάνεια, να τροποποιήσουν τους όρους των δανείων, ώστε οι ιδιοκτήτες να καταβάλλουν ποσά που ξεπερνούν το 38% των εισοδημάτων τους. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, όπως η Citigroup, η JPMorgan και η Bank of America, έχουν ήδη προχωρήσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις των όρων των δανείων, ωστόσο η συμβολή τους δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αφού διαχειρίζονται μικρό μέρος του συνόλου των ενυπόθηκων δανείων.

REPORTER.GR

Κάτω από τα 3 δολάρια η μετοχή της GM!

Κάτω από τα 3 δολάρια η μετοχή της GM!

Νέα βουτιά καταγράφει και σήμερα η μετοχή της General Motors, η οποία βρίσκεται πλέον κάτω από τα 3 δολάρια, υποχωρώντας κατά 14%, στα 2,889 δολάρια. Πλέον, σε επίπεδο έτους, έχει χάσει το 90,5% της αξίας της, ενώ κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία, μετά και τις ζημιές 2,5 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε στο τρίτο τρίμηνο και την προειδοποίηση ότι ίσως δεν έχει ρευστό για να «βγάλει» το υπόλοιπο της χρονιάς. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία, αφού χρειάζεται περίπου 11 δισ. δολάρια το μήνα ώστε να καλύψει τις τρέχουσες οικονομικές της ανάγκες. Σήμερα, ο διαχειριστής του hedge fund, Pershing Square Capital Management, Bill Ackman, υποστήριξε ότι η εταιρεία θα έπρεπε να κάνει αίτηση για πτώχευση, παρά να πάρει χρήματα από την κυβέρνηση. Επίσης, χθες, σε έκθεσή της η Deutsche Bank μηδένισε! την τιμή στόχο για τη μετοχή της και υποβάθμισε σε πώληση τη σύσταση για την εταιρία, ενώ και η Barclays μείωσε τη σύσταση της GM σε απόδοση χαμηλότερη της αγοράς από ίση με αυτή της αγοράς και τοποθέτησε την τιμή στόχο στο 1 δολάριο.

REPORTER.GR

Dubai Financial: Αγορά μετοχών της MIG από την Dubai Group

Dubai Financial: Αγορά μετοχών της MIG από την Dubai Group

Σε αγορά 75.149.254 μετοχών της Marfin Investment Group από την "DUBAI GROUP LIMITED" συνολικής αξίας 257.010.448,68 ευρώ προέβη η "DUBAI FINANCIAL GROUP LLC", νομικό πρόσωπο που δύναται να θεωρηθεί ότι έχει στενό δεσμό με πρόσωπα που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα στην Εκδότρια Marfin Investment Group, ήτοι τους κ.κ. SOUD BA' ALAWAY, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ., και SAYANTA BASU, Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.

REPORTER.GR

Marfin: Αναστέλλει αναθεώρηση δανείων

Marfin: Αναστέλλει αναθεώρηση δανείων


Την αναστολή της προγραμματισμένης αναθεώρησης της τιμολόγησης των στεγαστικών δανείων που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, αποφάσισε σήμερα η διοίκηση της Marfin Laiki, λαμβάνοντας υπόψη τις προτροπές τόσο της κυβέρνησης αλλά και της ίδιας της ΕΚΤ.

Σε σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα, η τράπεζα αναφέρει τα εξής:

«Η Marfin Laiki Bank, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του Υπουργείου Οικονομικών καθώς και τις προτροπές του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , αποφάσισε να αναστείλει την προγραμματιζόμενη αναθεώρηση της τιμολόγησης των στεγαστικών της δανείων που είναι άμεσα συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2008.

Επιπρόσθετα ανακοινώνει μείωση από τις 12 Νοεμβρίου 2008, του βασικού επιτοκίου ΟΛΩΝ των δανείων που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 0,5%. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα έχει προβεί σε παρόμοια μείωση 0,5% τον τελευταίο μήνα.

Η Marfin Laiki Bank ως αναπόσπαστο κομμάτι του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου , θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στον οικονομικό τομέα και με αίσθημα ευθύνης θα συμβάλλει με εισηγήσεις προς τα αρμόδια σώματα του κράτους για το καλό της οικονομίας της χώρας μας.»

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
516.23 ( -6.49%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1505.86 ( -6.68%)

Όγκος: € 3,901,391

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
2050.00 ( -6.43%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1098.04 ( -7.28%)

====================

FTSE 100 INDEX 4,246.69 -157.23 -3.57%
CAC 40 INDEX 3,336.41 -169.34 -4.83%
DAX INDEX 4,761.58 -263.95 -5.25%

====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,693.96 -176.58 -1.99%
S&P 500 INDEX 898.95 -20.26 -2.20%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,580.90 -35.84 -2.22%

Πόσα λεφτά πήραν οι αμερικάνικες τράπεζες από το σχέδιο Πόλσον - Πλήρης καταγραφή

Πόσα λεφτά πήραν οι αμερικάνικες τράπεζες από το σχέδιο Πόλσον - Πλήρης καταγραφή

Το σχέδιο διάσωσης των «χτυπημένων» από την κρίση του χρηματοοικονομικού κλάδου των ΗΠΑ, ύψους 700 δισ. δολαρίων, γνωστό ως TARP, έχει αρχίσει και μοιράζεται στα πληγωμένα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της χώρας.
Στις 14 Οκτωβρίου το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έβαλε στην άκρη 250 δισ, από το πρόγραμμα για να αγοράσει προνομιούχες μετοχές και δικαιώματα αγοράς μετοχών (warrants) τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το μισό αυτών των χρημάτων μοιράστηκε σε εννεά μεγάλες τράπεζες, σύμφωνα με το Υπουργείο, και άλλα 38 δισ. δολάρια έχουν δεσμευθεί για μικρές τράπεζες.

Χθες το Υπουργείο ανακοίνωσε την μεγαλύτερη επένδυση υπό το TARP - 40 δισ. δολάρια στην AIG, τα οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν θα αφαιρεθούν από τα 250 δισ. του τραπεζικού προγράμματος.

Ετσι, η πίτα του σχεδίου διάσωσης μέχρι σήμερα έχει μοιρασθεί ως εξής:

AIG : 40 δισ. δολάρια
JPMorgan : 25 δισ. δολάρια
Citigroup : 25 δισ. δολάρια
Wells Fargo : 25 δισ. δολάρια
Bank of America : 15 δισ. δολάρια
Merrill Lynch: 10 δισ. δολάρια
Goldman Sachs : 10 δισ. δολάρια
Morgan Stanley : 10 δισ. δολάρια
PNC Financial Services : 7.7 δισ. δολάρια
Bank of New York Mellon : 3 δισ. δολάρια
State Street Corp : 2 δισ. δολάρια
Capital One Financial : 3.55 δισ. δολάρια
Fifth Third Bancorp : 3.45 δισ. δολάρια
Regions Financial : 3.5 δισ. δολάρια
SunTrust Banks : 3.5 δισ. δολάρια
BB&T Corp : 3.1 δισ. δολάρια
KeyCorp : 2.5 δισ. δολάρια
Comerica : 2.25 δισ. δολάρια
Marshall & Ilsley Corp : 1.7 δισ. δολάρια
Northern Trust Corp : 1.5 δισ. δολάρια
Huntington Bancshares : 1.4 δισ. δολάρια
Zions Bancorp : 1.4 δισ. δολάρια
First Horizon National : 866 εκατ. δολάρια
City National Corp : 395 εκατ. δολάρια
Valley National Bancorp : 330 εκατ. δολάρια
UCBH Holdings Inc : 298 εκατ. δολάρια
Umpqua Holdings Corp : 214 εκατ. δολάρια
Washington Federal : 200 εκατ. δολάρια
First Niagara Financial: 186 εκατ. δολάρια
HF Financial Corp : 25 εκατ. δολάρια
Bank of Commerce : 17 εκατ. δολάρια

ΣΥΝΟΛΟ : 203.08 δισ. δολάρια

REPORTER.GR

Βλέπει έξοδο από το ΧΑ η Πειραιώς Leasing

Βλέπει έξοδο από το ΧΑ η Πειραιώς Leasing

Πλησιάζει και το τέλος της Πειραιώς Leasing στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά και την επιτυχή δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα ανακοίνωσε πως θα αιτηθεί τη διαγραφή της εταιρείας από το ΧΑ.
Πιο αναλυτικά κατά τη διάρκεια της Περιόδου Αποδοχής της δημόσιας πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς προς τους μετόχους της Πειραιώς Leasing προσφέρθηκαν από αποδεχόμενους τη Δημόσια Πρόταση μετόχους 256.159 μετοχές, ήτοι ποσοστό 1,056% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

Από την ημερομηνία ανακοίνωσης της Δημόσιας Πρότασης και μέχρι τη λήξη της Περιόδου Αποδοχής ο Προτείνων απέκτησε επίσης χρηματιστηριακά 1.942.928 μετοχές, ήτοι μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 8,008% επί του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

Ο Προτείνων, θα κατέχει μετά την εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση των Μετοχών που προσφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της Περιόδου Αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης, συνυπολογιζομένων και των μετοχών που αποκτήθηκαν χρηματιστηριακά μέχρι το τέλος της Περιόδου Αποδοχής, 23.458.193 μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 96,692% επί του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας καθώς και 300 δικαιώματα ψήφου από ενέχυρα που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,001%, ήτοι συνολικά 96,693% των δικαιωμάτων ψήφου.

Η μεταβίβαση των μετοχών που προσφέρθηκαν εγκύρως κατά τη Δημόσια Πρόταση και οι σχετικές καταχωρήσεις στο Σ.Α.Τ. θα πραγματοποιηθούν εντός έξι εργασίμων ημερών από τη λήξη της περιόδου αποδοχής, ήτοι την 17 Νοεμβρίου 2008, με τον τρόπο που προβλέπεται στην παράγραφο 2.20 του Πληροφοριακού Δελτίου. Το τίμημα θα καταβληθεί στους αποδεχόμενους μετόχους, με τον τρόπο που έχουν υποδείξει στις Δηλώσεις Αποδοχής τους, την 17 Νοεμβρίου 2008.

Ο Προτείνων μετά το πέρας της δημόσιας πρότασης έχει υπερβεί το 90% και ως εκ τούτου σκοπεύει εντός τριμήνου από τη λήξη της περιόδου αποδοχής να ασκήσει το εν λόγω δικαίωμά του, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το τίμημα που θα καταβληθεί στους εναπομείναντες μετόχους της Εταιρείας θα είναι το ίδιο με αυτό που θα καταβληθεί στους μετόχους που αποδέχθηκαν τη δημόσια πρόταση, δηλαδή 5,30 ευρώ ανά μετοχή.

Ο Προτείνων προτίθεται να αποκτήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας και τελικά να αιτηθεί τη διαγραφή των μετοχών της από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

REPORTER.GR

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,809.30 -272.13 -3.00%
HANG SENG INDEX 14,040.90 -703.73 -4.77%
CSI 300 INDEX 1,781.36 -20.30 -1.13%

American Express Wins Federal Reserve Approval to Become Bank

American Express Wins Federal Reserve Approval to Become Bank


Nov. 11 (Bloomberg) -- American Express Co. won Federal Reserve approval to become a commercial bank, gaining access to funds as credit losses build and sales of asset-backed bonds plummet.

The Fed waived a 30-day waiting period on the application ``in light of the unusual and exigent circumstances affecting the financial markets,'' according to a statement released yesterday in Washington. Chairman Ben S. Bernanke and his colleagues unanimously voted for the action.

Credit-card holders failed to repay loans in the third quarter at almost twice the rate of a year earlier, New York- based American Express said last month. With defaults rising along with the unemployment rate, October marked the first month since 1993 that card companies were unable to sell bonds backed by customer payments.

``That business has totally dried up,'' said Frederic Dickson, who helps oversee about $20 billion as chief market strategist at D.A. Davidson & Co. in Lake Oswego, Oregon. ``If I were a shareholder, it wouldn't send a very warm and fuzzy message to me,'' he said in a phone interview.

American Express, the largest U.S. credit-card company by purchases, joins former investment banks Goldman Sachs Group Inc. and Morgan Stanley, which were allowed by the Fed in September to become commercial banks. The company said the conversion won't require any ``significant divestitures.''

American Express fell $1.33, or 5.3 percent, to $23.98 yesterday on the New York Stock Exchange. It has tumbled 54 percent this year, the fourth-biggest decline in the Dow Jones Industrial Average.

Company's Assets

American Express has total consolidated assets of about $127 billion, the Fed said. The company already owns two bank units: American Express Centurion Bank, which operated as an industrial loan company under Federal Deposit Insurance Corp. supervision, and American Express Bank, which was regulated by the Office of Thrift Supervision. Each has assets of about $25 billion and controls deposits of about $7.2 billion, the Fed said. Centurion is being converted to a bank, the Fed order said.

``It puts them in a better position to shift activities to the bank and to gain additional resources through use of the Fed's discount window,'' said Gil Schwartz, a former Fed counsel and now a partner at law firm Schwartz & Ballen in Washington.

In an Oct. 6 filing, American Express said that its bank units have access to the Fed's discount window and the company already had enough cash to last more than a year.

Profit Is Declining

The company has posted four straight quarterly profit declines and lost about half its market value this year as it set aside more funds for soured credit-card debt. American Express makes loans to consumers, exposing it to defaults fueled by more than 700,000 U.S. job losses this year, unlike Visa Inc., which just processes payments and said yesterday that quarterly adjusted profit doubled to $448 million.

``Given the continued volatility in the financial markets, we want to be best positioned to take advantage of the various programs the federal government has introduced,'' Chief Executive Officer Kenneth Chenault said in a statement. ``We will continue to build a larger deposit base to broaden our funding sources.''

American Express used the Fed's commercial paper facility for the first time on Oct. 29, joining a growing list of borrowers that have sold tens of billions of dollars of the short-term debt to the central bank as credit became more difficult to obtain.

The move to become a commercial bank comes almost 15 years after American Express spun off investment bank Lehman Brothers Holdings Inc. to investors. American Express got into the brokerage business in the 1980s with acquisitions, including the purchase of Lehman Brothers Kuhn Loeb in 1984. Amid losses that stretched into the 1990s, the company shed its investment-banking operations.

BLOOMBERG

China's Export Growth Slows, Adding to Risk of Slump

China's Export Growth Slows, Adding to Risk of Slump

Nov. 11 (Bloomberg) -- China's export growth slowed as the global financial crisis cut demand, adding to the risk of a slump in the world's fourth-largest economy.

Exports climbed 19.2 percent in October from a year earlier after gaining 21.5 percent in September, the customs bureau said in a statement on its Web site today. The trade surplus swelled to a record $35.2 billion as import growth weakened.

China's economy, the biggest contributor to global growth, has slowed for five straight quarters, expanding 9 percent in the three months through September. The government has pledged 4 trillion yuan ($586 billion) of spending to sustain growth through 2010 and switched to a ``relatively loose'' monetary policy.

``Demand from Europe and the U.S. will inevitably shrink further, damping China's exports and thus domestic investment,'' said Wang Qian, an economist at JPMorgan Chase & Co. in Hong Kong.

Exports grew more than the 18.1 percent median estimate of 17 economists surveyed by Bloomberg News. Imports rose 15.6 percent from a year earlier, slower than the 21.3 percent gain in the previous month.

The central bank has stalled the yuan's gains against the dollar since mid-July, helping to protect exporters of toys and textiles. A stronger currency makes exports more expensive and less appealing abroad.

Growth Versus Recession

The International Monetary Fund predicts China's economy will grow 8.5 percent next year, while the U.S., Japan and the euro region will be in recession.

China has already raised export-tax rebates, cut interest rates three times from September and eliminated quotas that restrict bank lending, to stimulate growth and protect jobs.

About half of China's toy exporters shut down in the first seven months of the year, the official Xinhua News Agency reported last month, citing a customs bureau report. An export- order index compiled by CLSA Asia Pacific Markets dropped last month to the lowest since it began in 2004.

The number of buyers from the U.S. visiting China's largest trade fair, in southern Guangzhou city during October and November, fell 20 percent from a year earlier.

BLOOMBERG

Προς προσωρινό κλείσιμο των εργοστασίων της η Daewoo

Προς προσωρινό κλείσιμο των εργοστασίων της η Daewoo


Σε προσωρινό κλείσιμο των εργοστασίων της ενδέχεται να προχωρήσει η Daewoo, η θυγατρική της General Motors στη Νότια Κορέα, καθώς η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση έχει πλήξει σοβαρά τις πωλήσεις της.

«Εξετάζουμε την πιθανότητα μιας αναστολής της παραγωγής. Η απόφαση θα ληφθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Όπως και άλλα εργοστάσια, η GM Daewoo πλήττεται από την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της GM Daewoo, Κιμ Γιούνγκ- σου.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό Τύπο, η GM Daewoo θα κλείσει τα εργοστάσιά της για 10 ημέρες από τις 20 Δεκεμβρίου. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση από το 2002, όταν περιήλθε στον όμιλο της GM η πλειοψηφία των μετοχών της Daewoo Motor.

Τον Οκτώβριο, η GM Daewoo ανακοίνωσε μείωση των πωλήσεών της κατά 11,3%, ή κατά 73.180 αυτοκίνητα, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Η εταιρεία προέβη στην ανακοίνωση αυτή την ώρα που η μητρική της, General Motors απηύθυνε έκκληση για επείγουσα οικονομική βοήθεια από την αμερικανική κυβέρνηση.

NAFTEMPORIKI

Νέα προσπάθεια διάσωσης της AIG από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Νέα προσπάθεια διάσωσης της AIG από την κυβέρνηση των ΗΠΑ


Στo 1,4 τρισ. δολάρια υπολογίζει η Goldman Sachs τις παγκόσμιες ζημίες από την κρίση.

Σε νέα «ένεση ζωής» στον προβληματικό ασφαλιστικό γίγαντα AIG προχώρησε χθες η αμερικανική κυβέρνηση αφού η πρώτη προσπάθεια διάσωσης του Σεπτεμβρίου δεν αποδείχθηκε αρκετή για να κρατήσει βιώσιμο τον όμιλο, την ίδια ώρα που συνεχίζονται τα προβλήματα και στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι οι ζημίες παγκοσμίως από την κρίση θα φθάσουν το 1,4 τρισ. δολάρια εκ των οποίων τα 800 δισ. δολάρια έχουν ήδη γίνει αισθητά, σύμφωνα με οικονομολόγο της Goldman Sachs. Αυτό σημαίνει ότι θα επακολουθήσουν και άλλοι τριγμοί τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στην οικονομία γενικότερα, με αποτέλεσμα να χρειαστούν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα στήριξης για να αποφευχθεί μία ακόμη πιο βαθιά επιβράδυνση.

Η αμερικανική κυβέρνηση διοχέτευσε στην ΑΙG 40 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας μέχρι στιγμής την κρατική βοήθεια στα 150 δισ. δολάρια, από τη στιγμή που ο όμιλος ανακοίνωσε ζημίες τρίτου τριμήνου 24,47 δισ. δολαρίων, τις μεγαλύτερες στην 89χρονη ιστορία του.

Η «ένεση» των 40 δισ. δολαρίων θα γίνει από το πρόσφατο πακέτο διάσωσης του χρηματοοικονομικού τομέα ύψους 700 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο. Ως αντάλλαγμα, η κυβέρνηση θα αγοράσει προνομιούχες μετοχές της ΑΙG αξίας 40 δισ. δολαρίων και τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια αξίας 52,5 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, θα τεθούν περιορισμοί στις αμοιβές ανώτατων στελεχών του ασφαλιστικού ομίλου, ενώ η Φέντεραλ Ριζέρβ θα μειώσει στα 60 δισ. δολάρια δάνειο ύψους 85 δισ. δολαρίων που διέθεσε στην AIG και θα αντικαταστήσει ξεχωριστό δάνειο ύψους 37,8 δισ. δολαρίων με οικονομική βοήθεια της τάξης 52 δισ. δολαρίων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έκπληξη προκάλεσε η απόφαση της ισπανικής τράπεζας Santander να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο μέσω έκδοσης δικαιωμάτων μετοχών ύψους 7,2 δισ. ευρώ σε μία προσπάθεια να θωρακιστεί απέναντι στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και παράλληλα ανακοίνωσε ότι ανέβαλε την προγραμματισμένη πώληση ενεργητικού εξαιτίας των ζοφερών συνθηκών στην αγορά.

Η HSBC Holdings η οποία αντεπεξήλθε στη χρηματοοικονομική κρίση καλύτερα από ανταγωνιστές της, ανακοίνωσε μεν αύξηση κερδών στο τρίτο τρίμηνο, επιβαρύνθηκε όμως με 4,3 δισ. δολάρια λόγω ζημιών στο αμερικανικό τμήμα καταναλωτικής πίστης - πρόκειται για τις μεγαλύτερες ζημίες όλων των εποχών για το εν λόγω τμήμα.

Την ίδια στιγμή, η σουηδική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο της προβληματικής επενδυτικής τράπεζας Carnegie, προχωρώντας στην πρώτη κρατικοποίηση μεγάλης τράπεζας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της από τις ρυθμιστικές αρχές λόγω κρίσης ρευστότητας.


NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Σε χαμηλά 30ετίας οι πωλήσεις κατοικίας

Βρετανία: Σε χαμηλά 30ετίας οι πωλήσεις κατοικίας

Στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον των τελευταίων 30 ετών υποχώρησαν οι πωλήσεις κατοικίας στη Βρετανία το τρίμηνο μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς το «πάγωμα» του δανεισμού ώθησε προς τα κάτω τις τιμές για 15ο συνεχή μήνα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Royal Institution of Chartered Surveyors, οι μεσίτες και οι εκτιμητές πούλησαν κατά μέσο ότι 10,9 σπίτια στο εν λόγω τρίμηνο, το χαμηλότερο νούμερο από τότε που το RICS ξεκίνησε να καταγράφει τα εν λόγω στοιχεία, το 1978.

Το ποσοστό των μεσιτών που αναφέρει πως οι τιμές υποχώρησαν τον περασμένο μήνα ξεπέρασε το ποσοστό όσων υποστήριξαν ότι οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 82 μονάδες – ένας δείκτης ο οποίος παραμένει αρνητικός από τον Αύγουστο του 2007.

NAFTEMPORIKI

Τράπεζες: «Ναι» στα μέτρα αλλά χωριστές εντάξεις

Τράπεζες: «Ναι» στα μέτρα αλλά χωριστές εντάξεις

Στηρίζουν τα μέτρα Αλογοσκούφη οι τράπεζες αλλά μόνο η Αtebank δήλωσε χθες συμμετοχή, επισημαίνοντας πάντως ότι έχει επαρκή ρευστότητα. Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κατέληξε σε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση με δύο στοιχεία να παρουσιάζουν το ενδιαφέρον: ότι υπήρξε διαφωνία «περιορισμένου αριθμού μελών» και ότι κάθε τράπεζα θα δράσει ξεχωριστά.


Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Τάκης Αράπογλου.
Οι τράπεζες αναμένουν το τελικό κείμενο του νόμου, όπως θα ψηφιστεί από τη Βουλή και παρακολουθούν τις συνθήκες των αγορών, επιδιώκοντας με μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών να δείξουν κοινωνικό προφίλ, εν μέσω έντονης πολεμικής.

Ο κ. Αν. Βγενόπουλος

Την παράσταση χθες έκλεψε, και πάλι, ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος σε συνέχεια των αντιρρήσεων που διατύπωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης, προέβη σε δηλώσεις που συζητήθηκαν.


Αν. Βγενόπουλος: Να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Βγενόπουλος ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη λύση των προβλημάτων που δημιουργεί στην οικονομία η ανάγκη παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα ενώ διερωτήθηκε εάν το Δημόσιο έχει διερευνήσει τις προθέσεις βασικών μετόχων, για παράδειγμα, εάν ο Σπύρος Λάτσης προτίθενται να ενισχύσει με κεφάλαια την Eurobank [EFGr.AT] σε περίπτωση μελλοντικού προβλήματος κεφαλαιακής επάρκειας.

O επικεφαλής του Ομίλου Marfin ρώτησε εάν γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι δημόσιες επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ αναζητούν και επιτυγχάνουν επιτόκια καταθέσεων για τη ρευστότητά τους από τις εμπορικές τράπεζες της τάξης του 8%, τα οποία ανεβάζουν σημαντικά το κόστος και ταυτόχρονα το Δημόσιο ζητά μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά.

Η κυβέρνηση ζητά από άλλες επιχειρήσεις πέραν του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως για παράδειγμα τα ΕΛΠΕ, να μειώσουν το μεικτό τους περιθώριο προκειμένου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατέληξε ο κ. Βγενόπουλος, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Δ. Μαντζούνης

Ερωτηθείς από το Reuters, για το εάν οι μεγάλες τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πακέτο, ο διευθύνων σύμβουλος της Αlpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης σημείωσε ότι εναπόκειται σε κάθε τράπεζα να πράξει ό,τι θεωρεί καλύτερο.

Σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος επισήμανε ότι η τράπεζα με αίσθημα ευθύνης συντάχθηκε με τη συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών, κρίνοντας θετικά τα μέτρα του σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

O κ. Ν. Νανόπουλος

«Η Eurobank διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, όπως επίσης την ισχυρή υποστήριξη του βασικού της μετόχου, ο οποίος στην τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου συμμετείχε επενδύοντας 500 εκ. ευρώ από ίδια διαθέσιμα. Καθ' όλο δε το διάστημα αυτό, ο βασικός μέτοχος διατήρησε σταθερή τη μετοχική του θέση και κατά την τελευταία δύσκολη συγκυρία προχώρησε σε περαιτέρω αύξησή της», δήλωσε ο κ. Νανόπουλος.

Το δ.σ. της ΕΕΤ

Στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΕΤ που διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις, καταρχάς από τον κ. Βγενόπουλο αλλά και από άλλους συμμετέχοντες και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κορυφαίος τραπεζίτης, το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε μοιάζει με αυτά των συνόδων κορυφής στα οποία επιχειρείται να χωρέσουν τα πάντα.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών του δ.σ. αναφορικά με το νομοσχέδιο και τις συζητήσεις που είχε το προεδρείο της ΕΕΤ με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.

Εν αναμονή του νόμου

Η ανακοίνωση της ΕΕΤ επισημαίνει, «παρά τη διαφωνία περιορισμένου αριθμού μελών», ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και, ως εκ τούτου, οι τράπεζες τα στηρίζουν.

Οι τράπεζες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που έχουν ενσκύψει στην ελληνική οικονομία λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια της πελατείας τους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Υπογραμμίζεται όμως ότι οι επιμέρους ενέργειες επαφίενται, βέβαια, σε κάθε τράπεζα χωριστά και δεν μπορούν, λόγω της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, να αποτελέσουν αντικείμενο διατραπεζικής συμφωνίας στο πλαίσιο της ΕΕΤ, δεδομένου επιπλέον ότι κάθε τράπεζα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τ. Αράπογλου

Η υλοποίηση των διατάξεων του νόμου, μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την ομαλή λειτουργία της οικονομίας, καταλήγει η ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΕΕΤ Τάκης Αράπογλου.

Στο δ.σ. έλαβαν μέρος, πέραν του προέδρου, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank [ACBr.AT] Δ. Μαντζούνης, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ν. Νανόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Θ. Πανταλάκης, ο πρόεδρος της Atebank Δ. Μηλιάκος, ο διευθύνων σύμβουλος της Emporiki Bank Αντ. Κροντηράς, ο επικεφαλής του Ομίλου Marfin Α. Βγενόπουλος, ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Α. Φιλιππίδης και ο επικεφαλής της Citibank Χρήστος Βασιλειάδης ενώ απουσίαζαν ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Α. Ηλιάδης, ο οποίος βρισκόταν σε παρουσιάσεις της τράπεζας στο Λονδίνο και ο πρόεδρος της Geniki Bank Tρ. Κουταλίδης.

Οι συνεταιριστικές

Θα συμμετάσχουν στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ οι 16 συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας, όπως δήλωσε η Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών στον υπουργό Οικονομίας. Οπως αναφέρεται στην επιστολή προς τον κ. Αλογοσκούφη, οι συνθήκες της οικονομίας με την έλλειψη ρευστότητας και τις επιπτώσεις ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβάλλουν την άμεση υλοποίηση του πακέτου. Οι τράπεζες μέλη της ΕΣΤΕ μετέχουν επίσης στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των μμε του ΤΕΜΠΜΕ.

Προβληματίζει η κριτική

Η πρόσφατη τροποποίηση του υπουργείου που αποσυνδέει τη λήψη ρευστότητας από την κεφαλαιακή ενίσχυση θεωρείται από τραπεζίτες ότι αποτελεί βελτίωση, αν και παραμένει το θέμα της επιτροπείας. Οι τράπεζες βρίσκονται σε αναμονή του τελικού κειμένου ενώ δεν αποκλείεται να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια που δίνονται για τη χρήση των μέτρων.

Προβληματισμό στους τραπεζίτες προκαλεί η σκληρή κριτική από πολλές πλευρές για τη στάση τους στην κρίση και όπως σημειώνουν κάποιοι επιχειρούν να τους παρουσιάσουν ως υπαίτιους τη στιγμή που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και χωρίς προβλήματα και μάλιστα, έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην ανακούφιση ευπαθών ομάδων με σειρά μέτρων.

NAFTEMPORIKI

Αυστραλία: Την πρώτη ύφεση από το 1990 αντιμετωπίζει η οικονομία

Αυστραλία: Την πρώτη ύφεση από το 1990 αντιμετωπίζει η οικονομία

ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ύφεσης αντιμετωπίζει για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου δύο δεκαετιών η οικονομία της Αυστραλίας.

Η συρρίκνωση της παγκόσμιας ζήτησης για εμπορεύματα φυσικής παραγωγής απειλεί τα κέρδη των εξαγωγών που ώθησαν τα εισοδήματα της χώρας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των 30 ετών. Χωρίς τις εξαγωγές η οικονομία θα συρρικνωνόταν το δεύτερο τρίμηνο.

Η επίδοση της Κίνας ενδέχεται να δώσει τη λύση στην οικονομική συρρίκνωση. Μείωση των εξαγωγών της Αυστραλίας θα επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα από σιδηρομετάλλευμα, άνθρακα, χαλκό και βαμβάκι. Αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γουέιν Σουάν είπε ότι η Αυστραλία ενδέχεται να δεχθεί μεγαλύτερο από ότι αναμένεται πλήγμα εξ αιτίας της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης που επεκτείνεται στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες αποτελούν βασικούς εμπορικούς εταίρους της.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Οκτώβριο στα χαμηλότερα επίπεδα από την μέτρησή της το 1989 από την National Australia Bank Ltd. ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα.

Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης S&P/ASX 200 βυθίστηκε 4,4% στις 11:46 π.μ. στο Σύδνεϋ, ωθώντας τη φετινή του πτώση στο 38%. Το δολάριο της χώρας υποχώρησε κατά 4,1% στα 66,56 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, από 69,40 σεντς που ήταν χθες στην Ασία. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει 32% από τα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών στα 98,49 που αναρριχήθηκε στις 16 Ιουλίου.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γκλεν Στίβενς, έλαβε άμεσα μέτρα, με την επιθετική μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, τη μεγαλύτερη από την ύφεση του 1991, κατά 2% στο 5,25% μέσα σε εννέα εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ σχεδιάζει να διαθέσει 10,4 δισ. δολ. Αυστραλίας (7,1 δισ. δολ. ΗΠΑ) στους συνταξιούχους, τους αγοραστές πρώτης κατοικίας και στα νοικοκυριά με στόχο την αύξηση των δαπανών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ προβλέπει ότι το επόμενο έτος η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι στο 2,2%, επίπεδα που δείχνουν παγκόσμια ύφεση.

Χθες η Reserve Bank of Australia αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη το 2008 στο 1,5% από 2% που προέβλεπε τον Αύγουστο.

Τέλος, οι τιμές κατοικιών το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν 1,8% και οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τα μέγιστα, σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών, τον Οκτώβριο.


NAFTEMPORIKI

Citi to modify $20 billion in home loans

Citi to modify $20 billion in home loans

A new program aimed at homeowners who haven't defaulted yet could help 130,000 mortgage borrowers stay in their homes.


NEW YORK (CNNMoney.com) -- Citigroup says it will expand its foreclosure prevention efforts and try to keep 130,000 troubled borrowers with $20 billion in mortgages in their homes.

The news follows similar initiatives announced earlier this year by IndyMac Bank, which was seized by the Federal Deposit Insurance Corp. last summer, as well as Bank of America (BAC, Fortune 500) and JPMorgan Chase (JPM, Fortune 500) each of which heralded enhanced housing rescue efforts.

Banks are undoubtedly feeling pressured to be more aggressive in aiding home owners, given how many billions of taxpayer dollars have poured into the industry to stem the credit crisis.

The Citi (C, Fortune 500) effort, dubbed the Citi Homeownership Assistance Program, targets 500,000 Citi borrowers. CitiMortgages CEO Sanjiv Das said he expects that more than a quarter of these people, with mortgages worth about $20 billion, will take advantage of the program over the next six months.

"We're reaching out to borrowers in areas of steeper-than-usual falling prices and higher-than-average unemployment," said Das, including California, Michigan, Florida, Nevada, Ohio and Arizona. "These areas are where the concentration of at-risk mortgages are the highest."

The new initiative differs from Citi's existing mortgage mitigation efforts in that it's a much more proactive plan, said Eric Eve, Senior Vice President, Global Community Relations for Citi.

The company will determine where the need for mortgage modification is greatest, based on economic conditions, and send out letters to its borrowers in these areas to tell them that help is available should they need it.

Borrowers on the brink
This new initiative is open only to borrowers who are still current on their loans but are at risk of defaulting - particularly those borrowers who owe more on their mortgages than their homes are currently worth. Additionally, their loans must be owned by the bank, rather than sold off to investors.

Citi already has a program in place to work with borrowers who are delinquent, reducing interest rates to as low as 1% for as long as two years for borrowers who are judged capable of keeping up with lower payments. The bank says that its ongoing mortgage mitigation efforts have produced about 370,000 work outs since the beginning of 2007.

For borrowers who have yet to default, Citi will now aim to reduce their monthly mortgage payment, including property taxes and insurance, to 40% or less of their income. To do that, it will freeze or reduce interest rates, extend the lifetime of the loan or even reduce the loan principal.

Das said the new plan will be implemented immediately and the workouts will be handled in a very fast, streamlined fashion to aid as many homeowners as quickly as possible.

Each of these new foreclosure prevention efforts, from Citi, IndyMac, Bank of America and JPMorgan, represent a significant step forward in resolving the housing crisis, according to Jared Bernstein, senior economist with the Economic Policy Institute. But, he adds, the problem remains overwhelming.

"These programs are helping but the help is marginal - in the hundreds of thousands of homeowners," he said. "But help is needed by millions."

Even after taking these new bank programs into account, Mark Zandi, chief economist for Moody's Economy.com, estimates that 1.6 million Americans will lose their homes this year either in a foreclosure or distressed sale. Some 1.9 million are projected to lose their homes in 2009.

It's certainly doubtful that the banks' housing relief programs will be as successful as they hope.

For example, IndyMac's program was launched in late August, and slated to help as many as 40,000 borrowers. But in late October, FDIC chief SheilaBair told a congressional committee that the bank had only completed 3,500 work outs.

So Bank of America's claim that it will help 400,000 homeowners, and JPMorgan Chase's goal of rescuing another 400,000 borrowers should probably be taken with a grain of salt.

Bigger plans
Still, Bernstein welcomes every effort. "Let a thousand flowers bloom," he said. "It's like an experiment and, if we're smart, we'll see what plans work and what doesn't." Then, the best aspects of the various plans could be applied to as many at-risk mortgages as possible.

But the bottom line is that the bank programs won't be nearly as effective as any massive foreclosure prevention effort that may yet be implemented by the U.S. government, according to Bernstein.

And there is a possibility that such a program may yet emerge. Congress already enacted its Hope for Homeowners initiative, which will allow borrowers to refinance their mortgages into loans backed by the Federal Housing Authority. Now there is talk of a new $50 billion plan that could bail out as many as 3 million homeowners.

"We can keep the number below a million [homes lost] next year with an effective government effort," said Zandi. "It would be very doable but also very costly."

The single best thing about the bank programs, according to Bernstein, is that they don't cost the taxpayers anything.

"You have to be happy about that," he said.

CNN

Τράπεζες: Μειώσεις κόστους με απολύσεις

Τράπεζες: Μειώσεις κόστους με απολύσεις

Νέες μαζικές απολύσεις αναμένονται στο χρηματοοικονομικό τομέα τους τελευταίους μήνες του έτους, αλλά και το 2009, καθώς οι τράπεζες επιχειρούν δραστικές μειώσεις κόστους για να αντεπεξέλθουν στο δυσμενές περιβάλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times ήδη στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχουν ανακοινωθεί περικοπές 150.000 θέσεων εργασίας. Στις ΗΠΑ μόνο έως τα τέλη του έτους εκτιμάται ότι θα χαθούν άλλες 70.000 θέσεις εργασίες. Οι περικοπές αφορούν κυρίως τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, ο οποίος και έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από τις αναταράξεις στις αγορές κεφαλαίου και το πάγωμα εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η κρίση δεν πλήττει όμως μόνο τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Απολύσεις ανακοινώνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Ο δείκτης απασχόλησης του Conference Board στις ΗΠΑ υποχώρησε στις 105,3 μονάδες τον Οκτώβριο, καταγράφοντας πτώση για 15ο διαδοχικό μήνα.

Στη Βρετανία σύμφωνα με έρευνα της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας το 13% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μείωσαν το προσωπικό τους το τρίτο τρίμηνο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας πενταετίας. Παράλληλα το 27% δήλωσε ότι θα προβεί σε περικοπές τους τελευταίους μήνες του έτους.


NAFTEMPORIKI

Fitch: Αναθεώρηση αξιολόγησης για αναδυόμενες

Fitch: Αναθεώρηση αξιολόγησης για αναδυόμενες


Την αξιολόγησή της για τις αναδυόμενες οικονομίες αναθεώρησε προς τα κάτω η Fitch Ratings, υποβαθμίζοντας το χρέος τεσσάρων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και αναθεωρώντας προς τα κάτω την προοπτική για Ρωσία, Νότια Κορέα και Μεξικό, καθώς η οικονομική επιβράδυνση εξαπλώνεται και στις αναδυόμενες αγορές.

Η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική κατάταξη Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Καζακστάν και Ρουμανίας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης 17 αναδυομένων αγορών. Η Fitch υποβάθμισε τη Ρουμανία σε καθεστώς υψηλού ρίσκου (junk), ενώ η προοπτική στη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Νότιας Κορέας, Μεξικού, Ρωσίας και Νότιας Αφρικής (ως προς το χρέος τους σε ξένο συνάλλαγμα) υποβαθμίσθηκε σε αρνητική από σταθερή, ενώ η προοπτική Χιλής και Μαλαισίας υποβαθμίσθηκε σε σταθερή από θετική.

«Οι δυσμενείς προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία προοιωνίζονται σημαντικές προκλήσεις για την πραγματική οικονομία των αναδυομένων αγορών», επισημαίνεται στην έκθεση της Fitch.


NAFTEMPORIKI

Με απώλειες 3% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 3% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei


Με απώλειες 272,13 μονάδων, ποσοστό 3%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 8.809,30 μονάδες.

NAFTEMPORIKI
Share |