Tuesday, December 27, 2011

Apple: Εξαγορά της ισραηλινής Anobit έναντι 500 εκατ. δολαρίων


Apple: Εξαγορά της ισραηλινής Anobit έναντι 500 εκατ. δολαρίων


Σε εξαγορά της ισραηλινής εταιρείας Anobit έναντι 500 εκατ. δολαρίων προχώρησε η Apple, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο αναμεταδίδει δημοσίευμα του εγχώριου τύπου.

Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Calcalist, η Anobit που δραστηριοποιείται στην αποθήκευση δεδομένων σε συσκευές flash, βρίσκεται σε στάδιο ενημέρωσης του προσωπικού για την εξαγορά από την Apple.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η εφημερίδα μετέδωσε ότι οι δυο εταιρείες βρίσκονταν σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις, ενώ η Apple σκοπεύει να ανοίξει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στο Ισραήλ, το πρώτο εκτός ΗΠΑ.

Προς το παρόν καμία από τις δύο εταιρείες δε θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η Anobit έχει αναπτύξει ένα τσιπ που βελτιώνει την απόδοση των δίσκων flash μέσω επεξεργασίας σήματος και έχει ήδη ενσωματωθεί σε συσκευές της Apple όπως iPhone, iPad και το MacBook Air.



source: capital.gr

Η Βραζιλία έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου


Η Βραζιλία έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Το ΔΝΤ το είχε προβλέψει προ μηνών, το Center for Economics and Business Research (CEBR) του Λονδίνου το επιβεβαίωσε τη Δευτέρα: η Βραζιλία αποτελεί πλέον την έκτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, προσπερνώντας τη Βρετανία, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της θα βρεθεί να υπολείπεται ενός λατινοαμερικανικού κράτους. Και ο καλπασμός συνεχίζεται: μέχρι το 2016 η Βραζιλία αναμένεται να έχει υποσκελίσει και τη Γαλλία, κατακτώντας την πέμπτη θέση παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

«Οι χώρες που θα γνωρίσουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη θα είναι οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία», σχολίασε μετά τη δημοσίευση των ετήσιων πορισμάτων του CEBR το γραφείο του Βραζιλιάνου υπουργού Οικονομικών Guido Mantega, απαντώντας σε όσους έχουν αμφισβητήσει την πραγματική δυναμική της λεγόμενης ομάδας BRIC.

Διότι λ.χ. μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης της βραζιλιάνικης οικονομίας να εκτιμάται ότι θα προσγειωθεί από το 7% το 2010 στο 3% το 2011, όμως ακόμη και έτσι δε χωρά σύγκριση με το ταπεινό 0,9% της Βρετανίας, που αντιπαλεύει τη δική της κρίση χρέους και τον απόηχο της κρίσης της ευρωζώνης. (Για το 2012 η Βραζιλία αναμένει να αναπτυχθεί κατά 4 – 5%).

Ο ίδιος ο Mantega γνωρίζει πως σε ό,τι αφορά το επίπεδο διαβίωσης η χώρα του υστερεί ακόμη κατά πολύ των ευρωπαϊκών, με τις οποίες δεν πρόκειται να εξομοιωθεί, όπως τόνισε, προτού περάσουν 10-20 χρόνια: Η βραζιλιάνικη οικονομία των 2,5 τρισ. δολαρίων αντιστοιχεί σε έναν πληθυσμό περίπου 200 εκατομμυρίων κατοίκων, ήτοι υπερτριπλάσιο του βρετανικού. Ωστόσο, ο δημογραφικός δυναμισμός είναι και αυτός ένα από τα «δυνατά χαρτιά» της Βραζιλίας (ιδίως εν συγκρίσει προς την γηράσκουσα Ευρώπη), παράλληλα με τον ορυκτό πλούτο της Αμαζονίας ή τα γιγαντιαία υποθαλάσσια πετρελαϊκά κοιτάσματα στα ανοιχτά των βραζιλιάνικων ακτών.

Σύμφωνα με στοιχεία του βραζιλιάνικου υπουργείου Ανάπτυξης, οι εξαγωγές αυξήθηκαν, στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, κατά 245 σε ετήσια βάση, φθάνοντας σε όγκο το μέγεθος-ρεκόρ των 250,3 δισ. δολαρίων, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε από τα 20,27 στα 29 δισ. δολάρια.

Κυρίως όμως, η Βραζιλία τρέχει προς το μέλλον με κινητήρα τις καταναλωτικές ανάγκες μιας εγχώριας μικροαστικής τάξης, η οποία διαρκώς διογκώνεται και ενισχύεται, χάρη και στην εισοδηματική πολιτική των κυβερνήσεων Lula και Roussef. Το νέο (ή μήπως το πρώτο;) ψυγείο και αυτοκίνητο της μέσης βραζιλιάνικης οικογένειας αποτελούν το κατεξοχήν σύμβολο μιας ανθηρής εσωτερικής αγοράς, αλλά και τον τροφοδότη της πιστωτικής επέκτασης.

Οι ξένοι παίκτες σπεύδουν και αυτοί να επωφεληθούν: στους 12 μήνες μέχρι το Νοέμβριο οι ξένες άμεσες επενδύσεις εκτινάχθηκαν στα 75 δισ. δολάρια, έναντι 38 δισ. το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας.

Η συνέχεια αναμένεται, όπως αντιστοιχεί, να δοθεί στο πολιτικό πεδίο: ήτοι, στη διεκδίκηση από μέρους της Μπραζίλια ισχυρότερης φωνής στα διεθνή fora, περισσότερων ψήφων στη διοίκηση του ΔΝΤ και μιας μόνιμης έδρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.



source: capital.gr

Sears Holdings: Λουκέτο σε περίπου 120 καταστήματα


Sears Holdings: Λουκέτο σε περίπου 120 καταστήματα

Τα σχέδιά της για κλείσιμο έως 120 καταστημάτων Sears και Kmart ανακοίνωσε η Sears Holdings, επικαλούμενη τη μείωση των πωλήσεων στις δύο αλυσίδες.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, τις οκτώ εβδομάδες μέχρι τα Χριστούγεννα οι πωλήσεις στα καταστήματα Kmart υποχώρησαν κατά 4,4% και στα καταστήματα Sears κατά 6%.

Η Sears Holdings, η οποία διαθέτει 2.200 καταστήματα στις ΗΠΑ, υπολογίζει ότι θα αντλήσει έως 170 εκατ. δολάρια από το ξεπούλημα των προϊόντων στα καταστήματα που θα κλείσουν.

Και οι δύο αλυσίδες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη μείωση της ζήτησης για ηλεκτρονικά είδη, εν μέσω ανησυχιών για νέα ύφεση στις ΗΠΑ.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση των τιμών κατοικίας



ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση των τιμών κατοικίας


Πτώση μεγαλύτερη της αναμενόμενης εμφάνισαν οι τιμές κατοικίας στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Πτώση μεγαλύτερη της αναμενόμενης εμφάνισαν οι τιμές κατοικίας στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης S&P/Case Shiller για τις τιμές σε 20 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 1,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι πτώσης 0,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Σε ετήσια βάση, οι τιμές μειώθηκαν κατά 3,4%.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Πτώση του μεταποιητικού Chicago Fed το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Πτώση του μεταποιητικού Chicago Fed το Νοέμβριο


Πτώση 0,1% σημείωσε η μεταποιητική παραγωγή στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, με μια αύξηση της παραγωγής χάλυβα να αντισταθμίζεται από τη μείωση στον κλάδο μηχανημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve Bank of Chicago, ο δείκτης υποχώρησε στις 85,8 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από το υψηλό τριών ετών που είχε διαμορφωθεί τον Οκτώβριο.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο κλάδος των μηχανημάτων κατέγραψε δεύτερη διαδοχική πτώση κατά 0,3%. Παράλληλα, η παραγωγή αυτοκινήτων ενισχύθηκε 0,3%, ενώ η παραγωγή χάλυβα κατά 1,6%.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αναμένεται σύντομα υπέρβαση του ανώτατου ορίου χρέους


ΗΠΑ: Αναμένεται σύντομα υπέρβαση του ανώτατου ορίου χρέους


Η κυβέρνηση Obama θα ξεκινήσει να λαμβάνει μέτρα για την αύξηση του ανώτατου επιτρεπτού ορίου χρέους στα 1,2 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως το χρέος θα απέχει λιγότερα από 100 δισ. δολάρια από το "ταβάνι" την Παρασκευή, κινώντας βάσει νόμου τη διαδικασία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του ποσού που μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις υπηρεσίες της.

Σύμφωνα με την τελευταία νομοθετική Πράξη Ελέγχου του Προϋπολογισμού του 2011, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποβάλει ένα έγγραφο πιστοποιητικό όταν το χρέος απέχει λιγότερο από 100 δολάρια από το όριο. Αν το Κογκρέσο θέσει μπλόκο στην αύξηση του ορίου, η κείμενη νομοθεσία επιτρέπει στον πρόεδρο να ασκήσει βέτο. Για την ώρα το όριο διαμορφώνεται στο επίπεδο των 15,194 τρισ. δολαρίων και αν εγκριθεί η αύξηση θα ανέλθει στα 16,394 τρισ. δολάρια. Αν το Κογκρέσο δεν μπλοκάρει το σχέδιο, το όριο θα αυξηθεί στις 14 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο εκτιμά ότι κατόπιν αυτού, το χρέος δεν θα ξαναπλησιάσει το "ταβάνι" νωρίτερα από τα τέλη του 2012.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αγοράζουν ότι "ξεφορτώνουν" οι ευρωπαϊκές τράπεζες


ΗΠΑ: Αγοράζουν ότι "ξεφορτώνουν" οι ευρωπαϊκές τράπεζες


Καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να ξεπεράσει την κρίση χρέους, οι αμερικανικές εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να επωφεληθούν και να αποκτήσουν assets που ανήκουν στις τράπεζες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι πωλήσεις ενισχύονται κυρίως καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες προσπαθούν να αυξήσουν το κεφάλαιό τους και να συρρικνώσουν τους ισολογισμούς, συχνά μετά από εντολές των τοπικών αρχών.

Χαρακτηριστικό είναι πως αναλυτής της Morgan Stanley, ο Huw van Steenis, εκτιμά πως στους επόμενους 18 μήνες τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη θα «ξεφορτώσουν» assets ύψους 3 τρισ. δολαρίων.

Αυτό το μήνα μια ομάδα τριών τραπεζιτών από τον κολοσσό εξαγορών Kohlberg Kravis Roberts βρέθηκε στην Ελλάδα για να εξετάσει μια «υποσχόμενη» ιδιωτική εταιρεία που δεν μπορεί να έχει τη βοήθεια ελληνικών τραπεζών προκειμένου να της παράσχουν πίστωση για μελλοντική ανάπτυξη, αναφέρει το δημοσίευμα του CNBC που επικαλείται τους New York Times.

Εξάλλου, η Blackstone Group συμφώνησε να αγοράσει από την Commerzbank 300 εκατ. δολάρια σε δάνεια real estate που υποστηρίζονται από ακίνητα, μεταξύ των οποίων το Mondrian South Beach Hotel στη Φλόριντα και τα ξενοδοχεία Sofitel στο Σικάγο, το Μαϊάμι, τη Μινεάπολις και το Σαν Φρανσίσκο. Η Commerzbank βρίσκεται υπό πίεση από τις αρχές για να συγκεντρώσει 5,3 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια μέχρι τα μισά του 2012.

«Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει μια αναδιάρθρωση και συρρίκνωση στους ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς», δηλώνει ο Timothy J. Sloan, οικονομικός διευθυντής στη Wells Fargo, η οποία τον προηγούμενο μήνα απέκτησε 3,3 δισ. δολάρια σε δάνεια real estate από μια ιρλανδική τράπεζα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά για τις κατάλληλες περιπτώσεις».



source: capital.gr

Έξοδος Marfin από Εσθονία


Έξοδος Marfin από Εσθονία

Την έξοδο της από την Εσθονία με την πώληση της θυγατρικής της Marfin Pank Eeesti AS έναντι €6,6 εκ. ανακοίνωσε το απόγευμα η Marfin Popular Bank.

Αγοραστής είναι η Ουκρανική Εταιρεία UKRSELHOSPROM PCF LLC που συμφώνησε να αγοράσει το σύνολο του ποσοστού της ΜPB στην Εσθονική τράπεζα, που φθάνει το 70,54%.

Η Marfin Pank Eeesti (MPE) διαθέτει δύο καταστήματα στην Εσθονία και περίπου 40 υπαλλήλους.

Είναι η δεύτερη θυγατρική του εξωτερικού που πουλά φέτος η Marfin, που αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι κεφαλαιακές και εισοδηματικές προτεραιότητες του ομίλου.

Στις αρχές του έτους είχε πωλήσει την θυγατρική της στην Αυστραλία.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας για πώληση της MPE είναι τα ακόλουθα:

• Η ΜΡΒ πωλεί ποσοστό 70,54% της MPE στην UKRSELHOSPROM PCF LLC έναντι ποσού EUR

6,6 εκ.
• Επιπλέον η ΜΡΒ εκχωρεί στην UKRSELHOSPROM PCF LLC το σύνολο των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων της που προκύπτουν από δάνειο μειωμένης εξασφάλισης χορηγηθέντος στην ΜΡΕ, λαμβάνοντας για την εκχώρηση το ισόποσο του υπολοίπου του δανείου, ύψους EUR

4 εκ. πλέον τόκων κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της συναλλαγής.
• Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθώς και από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Ουκρανίας και Εσθονίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί
το αργότερο μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, 2012.

Το συνολικό αντίτιμο της συναλλαγής αντιπροσωπεύει πολλαπλάσιο 1,70 φορές της Καθαρής Λογιστικής Αξίας της MPE στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 (μη ελεγμένα αποτελέσματα). Η συναλλαγή αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα κέρδη από την πώληση ύψους €2,2εκ. (με βάση τα μη ελεγμένα αποτελέσματα για την περίοδο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011).

«Η ενέργεια αυτή συνάδει πλήρως με την στρατηγική του Ομίλου για περαιτέρω επικέντρωση στις γεωγραφικές περιοχές της ΝΑ Ευρώπης στις οποίες διαθέτει ήδη παρουσία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Αυξήθηκε το Δεκέμβριο η καταναλωτική πίστη


ΗΠΑ: Αυξήθηκε το Δεκέμβριο η καταναλωτική πίστη

Ο δείκτης καταναλωτικής πίστης στις Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο σε πρωτοφανές επίπεδο από την άνοιξη, καθώς οι πολίτες δηλώνουν πιο αισιόδοξοι για την κατάσταση στην αγορά εργασίας το προσεχές εξάμηνο καθώς και για την ομοσπονδιακή οικονομία.

Ο δείκτης καταναλωτικής πίστης στις Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο σε πρωτοφανές επίπεδο από την άνοιξη, καθώς οι πολίτες δηλώνουν πιο αισιόδοξοι για την κατάσταση στην αγορά εργασίας το προσεχές εξάμηνο καθώς και για την ομοσπονδιακή οικονομία.


Ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 64,5%, από 55,2% τον προηγούμενο μήνα και 40,9% τον Οκτώβριο.


«Βλέποντας το μέλλον οι καταναλωτές αισιοδοξούν περισσότερο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, την προοπτική στο πεδίο της απασχόλησης, την προσωπική οικονομική κατάστασή τους», σχολίασε ο Λιν Φράνκο, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Ινστιτούτου Καταναλωτή που καταρτίζει τον σύνθετο δείκτη.

source: naftemporiki.gr

Κάμψη στο επιχειρηματικό κλίμα


Κάμψη στο επιχειρηματικό κλίμα


Επιδείνωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα το Δεκέμβριο του 2011 στην Κύπρο, με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας να μειώνεται κατά 1,7 μονάδες σε σύγκριση με το Νοέμβριο.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη χειροτέρευση του κλίματος στις κατασκευές, εξαιτίας της μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητας και των δυσμενών προοπτικών απασχόλησης στον τομέα καθώς και στην επιδείνωση του κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές λόγω χειροτέρευσης των προσδοκιών τους για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της ανεργίας στην Κύπρο τους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικών προσδοκιών του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η αισθητή υποχώρηση του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) τους τελευταίους μήνες προδιαγράφει υποχώρηση του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, η υποχώρηση του Δείκτη το Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα οφείλεται κυρίως στη χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στις κατασκευές, και σε μικρότερο βαθμό στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση, καθώς και στην επιδείνωση του κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές.

Οσον αφορά στον τομέα των υπηρεσιών, το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε οριακή μείωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης. Περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση και τη ζήτηση τους τελευταίους τρεις μήνες. Επίσης, σε σύγκριση με το Νοέμβριο περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση στην απασχόληση τους τελευταίους τρεις μήνες και περισσότερες αναμένουν ότι οι τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες θα μειωθούν.

Πάντως, πιο πολλές επιχειρήσεις εκτιμούν θετικά τη ζήτηση και την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες.

Επιδείνωση, σε σύγκριση με το Νοέμβριο, παρουσίασε και το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές. Οι καταναλωτές, σύμφωνα με την έρευνα, αξιολογούν πιο αρνητικά από τον περασμένο μήνα την οικονομική τους κατάσταση τους τελευταίους, καθώς και τους επόμενους 12 μήνες. Πιο αρνητικά απ' ό,τι το Νοέμβριο αξιολογούν και την οικονομική κατάσταση της Κύπρου τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ οι προσδοκίες τους για τον επόμενο χρόνο παραμένουν στα αρνητικά επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

Αντιθέτως, και παρά το αρνητικό κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές, στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε ελαφρά βελτίωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου, περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν αύξηση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες και περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν πως αναμένουν αύξηση των πωλήσεων τους επόμενους τρεις μήνες.

Το Δεκέμβριο περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν αύξηση στα τρέχοντα αποθέματά τους και ταυτόχρονα περισσότερες αναμένουν μείωση στις παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους επόμενους τρεις μήνες. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, πιο πολλές επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις τιμές πώλησης κατά τους επόμενους μήνες. Ακόμη, στα ίδια αρνητικά επίπεδα με το Νοέμβριο παρέμειναν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες.

Στον τομέα των κατασκευών, το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

Σε σχέση με το Νοέμβριο, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικοδομική δραστηριότητα τους τελευταίους τρεις μήνες και περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν πως αναμένουν μείωση στην απασχόληση τους επόμενους μήνες. Επίσης, περισσότερες επιχειρήσεις συγκριτικά με το Νοέμβριο αξιολογούν αρνητικά τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books). Αντίθετα, περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση στις τιμές τους επόμενους μήνες, αν και γενικά οι προσδοκίες για τις τιμές κυμαίνονται στα αρνητικά επίπεδα των προηγούμενων μηνών.

Τέλος, και στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε μικρή επιδείνωση σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

source: politis-news.com
Share |