Tuesday, December 27, 2011

Κάμψη στο επιχειρηματικό κλίμα


Κάμψη στο επιχειρηματικό κλίμα


Επιδείνωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα το Δεκέμβριο του 2011 στην Κύπρο, με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας να μειώνεται κατά 1,7 μονάδες σε σύγκριση με το Νοέμβριο.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη χειροτέρευση του κλίματος στις κατασκευές, εξαιτίας της μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητας και των δυσμενών προοπτικών απασχόλησης στον τομέα καθώς και στην επιδείνωση του κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές λόγω χειροτέρευσης των προσδοκιών τους για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της ανεργίας στην Κύπρο τους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικών προσδοκιών του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η αισθητή υποχώρηση του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) τους τελευταίους μήνες προδιαγράφει υποχώρηση του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, η υποχώρηση του Δείκτη το Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα οφείλεται κυρίως στη χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στις κατασκευές, και σε μικρότερο βαθμό στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση, καθώς και στην επιδείνωση του κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές.

Οσον αφορά στον τομέα των υπηρεσιών, το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε οριακή μείωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης. Περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση και τη ζήτηση τους τελευταίους τρεις μήνες. Επίσης, σε σύγκριση με το Νοέμβριο περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση στην απασχόληση τους τελευταίους τρεις μήνες και περισσότερες αναμένουν ότι οι τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες θα μειωθούν.

Πάντως, πιο πολλές επιχειρήσεις εκτιμούν θετικά τη ζήτηση και την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες.

Επιδείνωση, σε σύγκριση με το Νοέμβριο, παρουσίασε και το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές. Οι καταναλωτές, σύμφωνα με την έρευνα, αξιολογούν πιο αρνητικά από τον περασμένο μήνα την οικονομική τους κατάσταση τους τελευταίους, καθώς και τους επόμενους 12 μήνες. Πιο αρνητικά απ' ό,τι το Νοέμβριο αξιολογούν και την οικονομική κατάσταση της Κύπρου τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ οι προσδοκίες τους για τον επόμενο χρόνο παραμένουν στα αρνητικά επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

Αντιθέτως, και παρά το αρνητικό κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές, στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε ελαφρά βελτίωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου, περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν αύξηση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες και περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν πως αναμένουν αύξηση των πωλήσεων τους επόμενους τρεις μήνες.

Το Δεκέμβριο περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν αύξηση στα τρέχοντα αποθέματά τους και ταυτόχρονα περισσότερες αναμένουν μείωση στις παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους επόμενους τρεις μήνες. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, πιο πολλές επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις τιμές πώλησης κατά τους επόμενους μήνες. Ακόμη, στα ίδια αρνητικά επίπεδα με το Νοέμβριο παρέμειναν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες.

Στον τομέα των κατασκευών, το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

Σε σχέση με το Νοέμβριο, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικοδομική δραστηριότητα τους τελευταίους τρεις μήνες και περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν πως αναμένουν μείωση στην απασχόληση τους επόμενους μήνες. Επίσης, περισσότερες επιχειρήσεις συγκριτικά με το Νοέμβριο αξιολογούν αρνητικά τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books). Αντίθετα, περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση στις τιμές τους επόμενους μήνες, αν και γενικά οι προσδοκίες για τις τιμές κυμαίνονται στα αρνητικά επίπεδα των προηγούμενων μηνών.

Τέλος, και στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε μικρή επιδείνωση σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

source: politis-news.com

No comments:

Share |