Thursday, November 11, 2010

Κάτω από το 1,37 δολ. το ευρώ


Κάτω από το 1,37 δολ. το ευρώ

Σε χαμηλά πέντε μηνών βρέθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου, αφού διαπραγματεύεται στα 1,3674 δολάρια από το επίπεδο των 1,3783 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3700 δολάρια.
Η υποχώρηση του ευρωπαϊκού νομίσματος αποδίδεται στην ανησυχία που έχει προκαλέσει η συντονισμένη παρέμβαση Γερμανίας και Γαλλίας για την ανάγκη να επωμιστούν και οι επενδυτές μέρος από το κόστος που θα προκύψει στο μέλλον από την αναδιάρθρωση του Χρέους χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών σήμερα και η Γαλλίδα ομόλογος του Christian Lagarde επανέλαβε ότι και όλοι οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων όπως συμμετέχουν στα κέρδη θα πρέπει να επωμίζονται και τις ζημιές που δημιουργούνται κατά περίσταση στην αγορά. Πιέσεις προκαλεί ακόμη στο ευρώ η στασιμότητα που εμφανίζει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας καθώς και σημαντική διεύρυνση του περιθωρίου των Ιρλανδικών ομολόγων. Δημοσίευμα μάλιστα της Handelsblatt αναφέρει σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης της Ιρλανδίας στο νέο Ταμείο Σωτηρίας των 750 δις.ευρώ που έχει συσταθεί στην Ε.Ε. Η διαφαινόμενη νέα κρίση Χρέους στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα "φρενάρει" την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποχρεώνοντας την να συνεχίσει το πρόγραμμα έκτακτων μέτρων που εφαρμόζει για την ενίσχυση της ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών.

source: reporter.gr

Βρετανία: Αυστηρότερα μέτρα για την ανεργία


Βρετανία: Αυστηρότερα μέτρα για την ανεργία

Αυστηρότερους όρους στο σύστημα παροχής κοινωνικών επιδομάτων προτίθεται να θέσει σε ισχύ η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου των Μεταρρυθμίσεων του Κράτους Πρόνοιας που παρουσιάζεται σήμερα, στην οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η στέρηση του επιδόματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε ανέργους που θα αρνηθούν προσφορά εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι άνεργοι που θα αρνηθούν μια προσφορά εργασίας θα χάνουν το επίδομά τους (65 στερλίνες την εβδομάδα) για τρεις μήνες και αυτοί που θα αρνηθούν τρεις προσφορές θα στερούνται τα επιδόματα τριών χρόνων, σύμφωνα με σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης.



Η σκλήρυνση των μέτρων σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα υποχρεωτικής εργασίας για τους ανέργους, θα «ξαναφέρει τον κόσμο πίσω στην εργασία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.



«Αν οι άνθρωποι είναι σε θέση να εργάζονται και τους προτείνουν δουλειά θα πρέπει να την παίρνουν. Αυτή είναι η συμφωνία», διευκρίνισε ο Ντέβιντ Κάμερον από την Σεούλ. Ακόμη, ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: αν είστε σε θέση να εργάζεστε, τότε δεν αποτελεί πλέον επιλογή για σας μια ζωή που να εξαρτάται από επιδόματα».



Η συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας προβλέπει επίσης να υποχρεώσει τους ανέργους να προσφέρουν κοινωνική εργασία, αλλιώς θα διακόπτονται τα επιδόματα τους.



Οι άνεργοι στην Βρετανία υπολογίζονται περίπου στα 2,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, όμως μόνο το 1,5 εκατομμύρια παίρνουν επίδομα ανεργίας.



Το επίδομα ανεργίας μπορεί να μειωθεί ή να διακοπεί ακόμα και για 26 εβδομάδες αν ένας άνεργος δεν είναι συνεπής στο ραντεβού του με τον σύμβουλό του σε «εργατικό κέντρο» ή αν αρνηθεί μια διαθέσιμη θέση εργασίας. Αυτό το μέτρο εφαρμοζόταν σπάνια μέχρι τώρα, υπογραμμίζει το περιβάλλον το Κάμερον.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου που παρουσιάζεται σήμερα, οι άνεργοι στη Βρετανία θα πρέπει να προσφέρουν 30 ώρες την εβδομάδα κοινωνική εργασία, αν δεν θέλουν να χάσουν το επίδομά τους.



Ακόμη, η Λευκή Βίβλος θεσπίζει ένα «συνολικό» επίδομα αντί για τα 30 που υπάρχουν σήμερα (ανεργίας, οικογενειακό, κατοικίας κλπ), το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το 2013.

source: reporter.gr

"Η ευρωζώνη προετοιμάζεται για διάσωση της Ιρλανδίας"


"Η ευρωζώνη προετοιμάζεται για διάσωση της Ιρλανδίας"

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προετοιμάζονται για μια πιθανή διάσωση της Ιρλανδίας, αν και η χώρα δεν έχει ακόμη ζητήσει οικονομική βοήθεια, μεταδίδει την Πέμπτη η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενο γερμανικές κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το πρακτορείο ΝΜΙ.

«Η άνοδος στα επιτόκια της Ιρλανδίας είναι αιτία ανησυχίας,» και αυτός είναι ο λόγος που τα μέλη της Ευρωζώνης εξετάζουν το κατά πόσον η Ιρλανδία χρειάζεται στήριξη ρευστότητας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, ανέφερε η εφημερίδα.

Ενώ η Ιρλανδία δεν είχε ζητήσει βοήθεια μέχρι τώρα, οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ ετοιμάζονται για μια έκτακτη ανάγκη. "Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ιρλανδία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα," μία από τις πηγές είπε στην Handelsblatt.

Σημειώνεται πως το spread του δεκαετούς Ιρλανδικού ομολόγου σημειώνει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, και τώρα βρίσκεται στις 665 μ.β., ενώ οι traders επισημαίνουν την έλλειψη ρευστότητας και υπογραμμίζουν τη δυσλειτουργία της αγοράς.

J. Barroso: "Είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στην Ιρλανδία εάν χρειαστεί"


Έτοιμη να σταθεί στην Ιρλανδία εάν χρειαστεί, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Barroso, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η χώρα δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στα χρέη της.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ιρλανδία σε μόνιμη βάση. Η Ευρώπη έχει όλα τα αναγκαία εργαλεία προκειμένου να παράσχει χρηματοοικονομική βοήθεια εάν χρειαστεί», δήλωσε από τη Σεούλ σήμερα ο Barroso, εν αναμονή της συνεδρίασης της G20.

Πρόσθεσε δε πως «αυτό που είναι σημαντικό, είναι να στηρίξουμε τις πολύ σημαντικές προσπάθειες που υλοποιούν οι ιρλανδικές αρχές».

Την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων εκτινάσσονται εν μέσω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια για να διασώσει τις τράπεζες της χώρας.

Αν και η Ιρλανδία έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέχρι το μέσον του επομένου έτους και ο Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn, δήλωσε ότι δεν έχει αμφιβολία πως η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση, οι επενδυτές συνεχίζουν να αποφεύγουν τα ομόλογα της χώρας.

Εξάλλου, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Patrick Honohan, δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2011, καθώς η χώρα επισπεύδει τα μέτρα λιτότητας για να μειώσει το έλλειμμα και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Δεν βλέπω για ποιο λόγο η Ιρλανδία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων τον επόμενο χρόνο.
Χρειάζεται βέβαια χρόνος για τις αγορές ώστε να διαβεβαιωθούν, και χρειάζεται και κάτι περισσότερο από τα δικά μου καθησυχαστικά λόγια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Honohan τόνισε ότι τα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν 6 δισ. ευρώ σε μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων το 2011, «θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη» και θα βοηθήσουν ώστε να υποχωρήσει το κόστος δανεισμού.



source: capital.gr

Το συντηρητικό προφίλ της Alpha bank θα αποδειχθεί σωτήριο...


Το συντηρητικό προφίλ της Alpha bank θα αποδειχθεί σωτήριο...

Η Alpha bank εμφανίζει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις άλλες τράπεζες. Ενώ διαθέτει 68 δις ευρώ ενεργητικό εμφανίζει το μικρότερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων 4,5 δις ευρώ σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες και επίσης την χαμηλότερη εξάρτηση από την ΕΚΤ 14,5 δις ευρώ.


Ο συνδυασμός αυτός θα αποδειχθεί καίριας σημασίας για την πορεία της Alpha bank τους προσεχείς μήνες.
Το συντηρητικό προφίλ ενεργητικού θα αποδειχθεί σωτήριο και έτσι εξηγείται γιατί η τράπεζα δεν επείγεται να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση.
Όσο μικρότερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων διαθέτεις τόσο μικρότερο κίνδυνο αντιμετωπίζεις.
Μπορεί η Alpha να μην απολαμβάνει τους τόκους των ομολόγων των άλλων τραπεζών αλλά σίγουρα εμφανίζει μικρότερο κίνδυνο.
Όσον αφορά την ρευστότητα την αντληθείσα από την ΕΚΤ με 14,5 δις ευρώ σε σύνολο ενεργητικού 68 δις ευρώ είναι μια ορθολογική σχέση η οποία σε διάστημα 2 ετών μπορεί να έχει οδηγήσει την τράπεζα σε πλήρη απεξάρτηση από την ΕΚΤ.

Κέρδη και κεφάλαια

Κέρδη της τάξης των 90 με 92 εκατ ευρώ θα εμφανίσει στο 9μηνο του 2010 η Alpha bank στα μετά φόρων και έκτακτης φορολογίας κέρδη σε σχέση με τα 344,7 εκατ ευρώ στο 9μηνο του 2009 δηλαδή πτώση 74%. Τα κέρδη μετά φόρων αλλά προ έκτακτης φορολογίας θα διαμορφωθούν στα 150 εκατ ευρώ δηλαδή πτώση 56% περίπου.
Τα κέρδη της Alpha bank θα ανακοινωθούν στις 23 Νοεμβρίου στο κλείσιμο της αγοράς.
Όπως έχει ήδη τονιστεί η Alpha bank με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13% και δείκτη πρώτης διαβάθμισης 11,4% και συνολικά ίδια κεφάλαια 5,18 δις ευρώ αισθάνεται άνετα με τους υφιστάμενους δείκτες της…
Στέλεχος της τράπεζας ανέφερε ότι μόλις πριν ένα χρόνο ολοκληρώθηκε επιτυχώς μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.

Προφανώς κάθε κεφαλαιακή ενίσχυση θωρακίζει την τράπεζα και γεγονός είναι ότι όσο περισσότερο κεφάλαιο έχεις τόσο περισσότερο ασφαλής είσαι και μπορείς να υλοποιήσεις όλα σου τα σχέδια.
Η τράπεζα είναι ασφαλής και θωρακισμένη κεφαλαιακά αναφέρει το ίδιο στέλεχος που όμως δεν αποκλείει στο μέλλον κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η διοίκηση αποφασίζει αλλά δεν υπάρχει σχεδιασμός η τράπεζα είναι ισχυρή κεφαλαιακά.
Η Alpha bank είναι γεγονός ότι διαθέτει πολύ καλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και μάλιστα πέτυχε την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα στα πρόσφατα stress tests της CEBS.

H τράπεζα ουσιαστικά είναι θωρακισμένη αλλά αν αποπληρώσει τα 950 εκατ ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές ίσως θα πρέπει να εξετασθεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.
Ίσως από το 2011 να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο η διοίκηση της τράπεζας.

source: bankingnews.gr

Με 105 δισ. ξεκινά η αγορά ομολόγων από τη Fed


Με 105 δισ. ξεκινά η αγορά ομολόγων από τη Fed


Με αγορά ομολόγων της τάξεως των 105 δισ. δολαρίων ξεκινά ο νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης τον επόμενο μήνα από τη Fed , ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν η Fed να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων μεταξύ 105 δισ. έως 110 δισ. δολάρια τον επόμενο μήνα.

source: euro2day.gr

Αλλαγές στους δείκτες MSCI για ελληνικές μετοχές


Αλλαγές στους δείκτες MSCI για ελληνικές μετοχές

Αλλαγές για ελληνικές μετοχές θα προέλθουν από την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI, σύμφωνα με το πρωινό report της Proton Bank.

Σύμφωνα με την Proton, η Τρ. Πειραιώς δεν θα περιλαμβάνεται πλέον στη σύνθεση του MSCI Standard Index και θα εισαχθεί στον MSCI Small Cap Index.

Από τη σύνθεση του τελευταίου, θα διαγραφούν επίσης οι μετοχές των ΚΑΕ, Σαράντης, ΕΛΒΑΛ και Lamda Develpoment, ενώ δεν υπάρχουν μεταβολές για τις ελληνικές μετοχές των δεικτών Euro και Pan-Euro Index.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30 Νοεμβρίου.



source: capital.gr

Κίνα: Αναβάθμιση από Moody΄s, σε υψηλό 2 ετών ο πληθωρισμός


Κίνα: Αναβάθμιση από Moody΄s, σε υψηλό 2 ετών ο πληθωρισμός


Σε υψηλό δύο ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Κίνας, γεγονός που σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της οικονομίας από τη Moody’s Investors Service, εντείνει τις πιέσεις για ισχυρότερο νόμισμα, την ώρα που η G20 συγκεντρώνεται για να συζητήσει για τις ισοτιμίες.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν στο 4,4% σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή η Moody’s ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζει την αξιολόγηση της Κίνας κατά μία βαθμίδα στο Aa3.

Η κίνηση αυτή του οίκου αξιολόγησης υπογραμμίζει τη διατήρηση της ανάκαμψης της Κίνας από την παγκόσμια κρίση, που προσέλκυσε τα κεφάλαια από το εξωτερικό και συνεισέφερε στις πληθωριστικές πιέσεις.

Αναλυτής της Royal Bank of Canada σχολίασε ότι τα σημερινά στοιχεία ενισχύουν την άποψη για ταχύτερη ανατίμηση του νομίσματος. «Θα πρέπει να αναμένονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Moody’s στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η ευέλικτη πορεία της κινεζικής οικονομίας ύστερα από την εκδήλωση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και οι προσδοκίες για συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη, έφεραν την αναβάθμιση».

Ακόμη, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε στο 13,1% τον Οκτώβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς η κυβέρνηση περιόρισε τη χρήση ενέργειας από τις «βαριές» βιομηχανίες προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους ενεργειακής αποδοτικότητας.

Εξάλλου, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 18,6% και ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού εκτινάχθηκε στο 5%.



source: capital.gr
Share |