Thursday, August 12, 2010

Βρετανία: Δουλεύουν και μετά τα 65


Βρετανία: Δουλεύουν και μετά τα 65

Ο αριθμός των ατόμων που συνεχίζουν να εργάζονται και μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους, αυξάνεται θεαματικά στην Αγγλία, καθώς οι πιέσεις, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, υποχρεώνει πολλούς εργαζόμενους, που φθάνουν το όριο της συνταξιοδότησης, να παρατείνουν την παραμονή τους στο εργατικό δυναμικό. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία,που έχει στην διάθεσή της η εφημερίδα "Νταιλυ Τελεγκραφ", ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν περάσει το όριο συνταξιοδότησής τους, έφτασε τις 823.000, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο αριθμό πριν δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με την σχετική ανάλυση της "Ντάιλυ Τελεγραφ", χιλιάδες συνταξιούχοι υποχρεώνονται να επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό ή να αναστείλουν το δικαίωμα της σύνταξής τους, προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους, όπως πληρωμή στεγαστικών δανείων, υποχρεώσεις προς τα παιδιά τους, προσωπικές τους ανάγκες.

Τα στατιστικά αυτά στοιχεία επιβεβαιώνουν την μεγάλη αλλαγή που έχει επιβάλλει η οικονομική ύφεση στη μορφολογία του εργατικού δυναμικού στην Αγγλία.

Ο υπουργός για τις συντάξεις Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να αυξήσει επίσημα την συνταξιοδότηση στο 66ο έτος της ηλικίας, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, νωρίτερα από ό,τι προγραμμάτιζε αρχικά η Κυβέρνηση.

Η εθνική σύνταξη αυτή τη στιγμή είναι 100 λίρες στερλίνες την εβδομάδα. Ένα άλλο θέμα το οποίο επισημαίνει σήμερα η "Νταιλυ Τελεγραφ", είναι ότι τις τέσσερις από τις πέντε θέσεις εργασίας που δημιουργούνται τώρα στην Αγγλία τις παίρνουν ξένοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τους τελευταίους τρεις μήνες από τους 180.000 που ανέλαβαν εργασία οι 145.000 είναι ξένοι και οι 77.000 από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή η εξέλιξη είναι πιθανόν να επαναφέρει το αίτημα των βρετανικών συνδικαλιστικών σωματείων "οι βρετανικές δουλειές στους βρετανούς εργαζόμενους".

source: capital.gr

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας


ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας

Ο αριθμός των ατόμων που κατέθεσαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας σημείωσε απρόσμενη αύξηση την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.

Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 2.000 και ανήλθαν στις 484.000 για την εβδομάδα έως τις 7 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης.

Σημειώνεται πως την τελευταία φορά που είχε σημειωθεί ανάλογο επίπεδο ήταν την εβδομάδα έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα υποχωρούσαν κατά 14.000.

Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων, ανήλθε στις 473.500, αυξανόμενος κατά 14.250.

Παράλληλα, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας υποχώρησε κατά 118.000 και διαμορφώθηκε στις 4.452.000.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,2% στις τιμές εισαγωγών τον Ιούλιο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,2% στις τιμές εισαγωγών τον Ιούλιο

Ενισχύθηκαν ελαφρώς οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο εξαιτίας των υψηλότερων τιμών ενέργειας και τροφίμων, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για αποπληθωρισμό.

Ειδικότερα, οι τιμές των αγαθών που εισάγονται στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,2% τον Ιούλιο, έναντι του Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο αύξηση των τιμών εισαγωγών σε ποσοστό 0,4% τον Ιούλιο.

Τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 4,9% έναντι του Ιουλίου του 2009, επιταχύνοντας ελαφρώς σε σύγκριση με την αύξηση κατά 4,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.

Η επιμέρους ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι η αύξηση οι τιμές εισαγωγών δέχτηκαν ώθηση από την αύξηση των τιμών εισαγωγών καυσίμων κατά 1,2%. Τον Ιούνιο και το Μάιο οι τιμές εισαγωγών καυσίμων είχαν υποχωρήσει 4,9% και 5,1% αντίστοιχα.

source: capital.gr

GM: Στα $1,3 δισ. τα καθαρά κέρδη του β΄ τριμήνου


GM: Στα $1,3 δισ. τα καθαρά κέρδη του β΄ τριμήνου

Τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη από το 2004 εμφάνισε η GM στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, το οποίο αποτελεί, επίσης, το δεύτερο διαδοχικό που καταγράφονται κέρδη.

Ειδικότερα, η αυτοκινητοβιομηχανία, σημείωσε κέρδη ύψους 1,3 δισ. δολαρίων (2,55 δολ. ανά μετοχή) από τα 865 εκατ. δολάρια που είχε καταγράψει το πρώτο τρίμηνο.

Σημειώνεται πως το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 είχε εμφανίσει ζημιές της τάξης των 13 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, τα έσοδα της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 43% στα 33 δισ. δολάρια σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, καθώς η GM αύξησε τις πωλήσεις της σε όλες της αγορές που δραστηριοποιείται.

Το α΄ τρίμηνο του 2010 είχαν διαμορφωθεί στα 31,5 δισ. δολάρια. Επιπλέον, η παγκόσμια παραγωγή σημείωσε άνοδο 50%, βοηθούμενη από την ανάκαμψη που εμφάνισαν οι πωλήσεις στια ΗΠΑ και την ταχύτερη ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, όπως η Κίνα.

Τα αποτελέσματα αποδίδονται κυρίως στις βελτιωμένες πωλήσεις και στα χαμηλότερα έξοδα, εξαιτίας της πτώχευσης του περασμένου έτους.

Νωρίτερα, πηγές ανέφεραν πως η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 12 δισ. με 16 δισ. δολάρια μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς.

source: capital.gr

Συρρίκνωση 3,5% για το ελληνικό ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο


Συρρίκνωση 3,5% για το ελληνικό ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο


Κατά 3,5% συρρικνώθηκε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας στο β΄ τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, ενώ κατέγραψε μείωση 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους.

Σημειώνεται ότι στο α΄ τρίμηνο της χρονιάς το ΑΕΠ είχε καταγράψει μείωση 2,5% (σε ετήσια βάση).

Οι οικονομολόγοι, με βάση δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν πτώση 3,3% στο β΄ τρίμηνο, σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η πτώση των επενδύσεων και η σημαντική μείωση της δημόσιας κατανάλωσης συνέβαλαν στη μείωση του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο αντιστάθμισε εν μέρει το αποτέλεσμα των προαναφερόμενων συντελεστών.

Στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ τονίζεται ότι από το πρώτο τρίμηνο του 2010 έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συναλλαγών της Γενικής Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η συνέχεια της σειράς των στοιχείων μεταξύ των τριμήνων των ετών 2009 και 2010. Το γεγονός αυτό επηρεάζει τη συγκρισιμότητα των στοιχείων και επομένως ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ μεταξύ των τριμήνων των δύο ετών θα πρέπει να χρησιμοποιείται με επιφύλαξη. Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του έτους με την αναθεώρηση των στοιχείων του 2009, καταλήγει η ανακοίνωση.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Απρόσμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο


Ευρωζώνη: Απρόσμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο


Απρόσμενη μείωση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, καθώς η πτώση της παραγωγής σε Γαλλία και Γερμανία υποδεικνύει ότι η οικονομική ανάκαμψη της νομισματικής ένωσης επιβραδύνθηκε στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,1% από το Μάιο ενώ ήταν σε ποσοστό 8,2% ισχυρότερη από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση 0,5% σε μηνιαία βάση και 9,1% σε ετήσια.

Ωστόσο, τα στοιχεία του Μαΐου αναθεωρήθηκαν ανοδικά δείχνοντας ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,1% σε μηνιαία βάση και 9,9% σε ετήσια, που είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1991 όταν ξεκίνησε η καταγραφή τωβν στοιχείων.

Η επιμέρους ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι η παραγωγή ενέργειας και κεφαλαιουχικών αγαθών ενισχύθηκε 0,3% και 0,2% αντίστοιχα, σε μηνιαία βάση. Παρ’ όλα αυτά, η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών περιορίστηκε 0,9% ενώ η παραγωγή των αναλώσιμων καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε 0,1%.

source: capital.gr

Cisco profit up 79%, but sales miss estimates


Cisco profit up 79%, but sales miss estimates


NEW YORK (CNNMoney.com) -- Cisco Systems Inc. posted a 79% jump in quarterly profit Wednesday, but the tech bellwether's revenue missed Wall Street's expectations. The company's sales outlook was also a slight disappointment.

The network equipment maker posted net income of $1.9 billion, or 33 cents a share, in the fiscal fourth quarter, up 79% compared with $1.1 billion a year ago.

Excluding one-time items, Cisco reported earnings per share of 43 cents, beating the 42 cents per share analysts polled by Thomson Reuters had forecast.

The San Jose, Calif.-based company said sales rose 27% in the quarter to $10.84 billion. Analysts had estimated revenue of $10.88 billion.

Looking forward, Cisco said it expects revenue to rise between 18% and 20% in the current quarter from a year ago. That's a bit lower than the increase of 21% analysts were expecting in the quarter.

"Whether the global economy continues to show mixed signals or not -- the strength of our financial model and profit generation serves us well," said Cisco CEO John Chambers in a prepared statement.

Cisco said it generated $3.2 in cash from operations during the quarter, up from $3 billion in the previous quarter and $2 billion in the fourth quarter a year ago.

Globally, the company posted double-digit orders growth in 13 of its 15 top-performing countries and said emerging markets orders were up 35% while orders in Asia, the United States and Canada all rose 20%. Even in Europe, orders jumped more than 20%.

Cisco said it hired about 2,000 employees in the fourth quarter and plans to hire another 3,000 employees in "the next several quarters."

Meanwhile, the company said it expects a gross margin of about 64% in the first quarter, slightly lower than the 64.8% analysts were expecting.

Fiscal year results: For the full fiscal year, Cisco said net income rose 27% to $7.8 billion, or $1.33 a share, from $6.1 billion last year. Excluding one-time items, the company posted earnings per share of $1.61, up 19% from a year ago.

Sales rose 11% year-over-year to $40 billion, compared to $36.1 billion last year.

Chambers emphasized that while he is confident in Cisco's ability to continue to grow, concerns such as job creation and GDP growth still lurk and that the economy has been sending "mixed signals" to Cisco's customers.

"We feel we are extremely well positioned," Chambers said in a post-earnings call with investors. "However, balancing this strong optimism, there are some challenges that are contributing to an unusual amount of conservatism and even caution."

Ronald Gruia, a principal telecom analyst at Frost & Sullivan, said it was likely the economic turbulence and uncertainty that caused the company to be cautious when giving its guidance for the current quarter.

And as investors digested the lower-than-expected sales and disappointing guidance, shares of Cisco (CSCO, Fortune 500) dropped 8% in after-hours trading after falling more than 2% to close at $23.73 in regular trading.

"For a company as well-managed as Cisco not to do as well as expected could be an indicator that the economy still isn't out of the woods," said Gruia. "Investors wanted reassurance, and they didn't get that today."

But that doesn't mean Cisco is doomed going forward, Gruia cautioned.

"In troubling times, Cisco has had good [operating expense control] and good discipline, so I expect them to withstand the storm pretty well," said Gruia.

Because Cisco is one of the world's biggest technology companies and provides services for large corporations, its results are looked at closely as a barometer for global tech spending

source: cnn.com

Στα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ η προσοχή


Στα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ η προσοχή


Στα στοιχεία που ανακοινώνονται σήμερα για τις ΗΠΑ επικεντρώνεται σήμερα η προσοχή των επενδυτών εν μέσω των ανησυχιών που επικρατούν διεθνώς για επιβράδυνση όχι μόνο της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν στις 465.000 από 479.000 την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Η ανακοίνωση των στοιχείων αναμένεται στις 17:30 ώρα Ελλάδος.

Τον Ιούλιο καταγράφηκε αύξηση των αιτήσεων και το ποσοστό της ανεργίας παραμένει στο 9,5%, κοντά σε υψηλό 27 ετών. Συνολικά, περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ.

Επισημαίνεται ότι η αδυναμία της αμερικανικής αγοράς εργασίας να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης αναφέρθηκε από τους οικονομικούς αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ως ένας από τους βασικούς παράγοντες για την υποβάθμιση των προβλέψεών τους αναφορικά με την αμερικανική ανάπτυξη.

source: euro2day.gr

Νέες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας


Νέες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας


Προσπάθειες διεύρυνσης του δικτύου των χωρών με τις οποίες η Κύπρος έχει συμφωνίες διπλής φορολογίας επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως κέντρου παροχής διεθνών υπηρεσιών. Σε επιστολή του στη βουλή, το υπουργείο καταγράφει για πρώτη φορά με λεπτομέρεια τις προσπάθειες που γίνονται για υπογραφή συμφωνιών με νέες χώρες και για αναθεώρηση υφιστάμενων συμφωνιών. Η επιστολή καταγράφει 31 χώρες με τις οποίες έχει επαφές η Κύπρος για υπογραφή συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας και σταχυολογεί τα θέματα που υπάρχουν με σημαντικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Νορβηγία.

Στην απαντητική του επιστολή προς το βουλευτή του ΔΗΣΥ, Χρήστο Στυλιανίδη, που κατατέθηκε χθες στη βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, σημειώνει ότι η διεύρυνση του δικτύου Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών.

Για το σκοπό αυτό, τονίζει, καταβάλλονται προσπάθειες σε συνεργασία με τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τον ιδιωτικό τομέα για την επίτευξη νέων συμφωνιών που θα διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου και θα αποφέρουν οικονομικά οφέλη.

Οι προσπάθειες του υπουργείου δεν περιορίζονται μόνο στη σύναψη νέων συμφωνιών αλλά, όπως επισημαίνει ο υπουργός, εξίσου σημαντική είναι και η αναθεώρηση αρκετών σε ισχύ συμφωνιών ενόψει των οικονομικών και θεσμικών εξελίξεων που μεσολάβησαν από την ημερομηνία υπογραφή τους. Κάτι τέτοιο έγινε με τη Νορβηγία και με τη Γερμανία.

Οι διεθνείς εξελίξεις, υποδεικνύει ο κ. Σταυράκης, για διαφάνεια και ανταλλαγή τραπεζικών και άλλων εχέμυθων πληροφοριών για σκοπούς φορολογίας ως το σχετικό μέτρο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίες και Ανάπτυξης (OECD) και το νέο Άρθρο 26 για την Ανταλλαγή Πληροφοριών στο Μοντέλο Σύμβασης για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας του Οργανισμού (OECD Model Tax Convention), έχουν επιβάλει την τροποποίηση υφιστάμενων συμφωνιών για υιοθέτηση του εν λόγω νέου άρθρου και όχι μόνο.

Σημαντικό παράδειγμα τροποποίησης της υφιστάμενης Συμφωνίας, σημειώνει το υπουργείο, αποτελεί το Προσχέδιο Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου - Ρωσίας που χειρίζεται προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών. Ως γνωστό, το θέμα εκκρεμεί από τον Ιούλιο του 2007 και αναμένεται να λήξει το Φθινόπωρο κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κύπρο.

Το υπουργείο αποκαλύπτει ότι εντός έξι μηνών ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με έξι χώρες: Δανία, Νορβηγία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Μονακό και Γεωργία.

Το υπουργείο και ο ιδιωτικός τομέας βρίσκονται επίσης σε διαπραγματεύσεις με τις εξής χώρες για αναθεώρηση των υφιστάμενων συμφωνιών: Γαλλία, Σλοβενία, Ουκρανία, Ινδία, και Ιταλία.

Με σημαντικό αριθμό χωρών γίνονται διαπραγματεύσεις για νέες συμφωνίες: Ισπανία, Ινδονησία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Λιβύη, Μαλαισία, Μαρόκο, Σρι Λάνκα, Ισλανδία και Αρμενία.

Στην επιστολή του στη βουλή, το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι εκκρεμούν προτάσεις για τροποποίηση συμφωνιών με τον Άγιο Μαρίνο, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Πολωνία.


source: stockwatch.com.cy

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη Nestle


Εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη Nestle

Eντυπωσιακά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του ελβετικού ομίλου τροφίμων και αναψυκτικών Nestle στο πρώτο εξάμηνο, ενώ αναθεώρησε προς τα πάνω και τις οικονομικές προβλέψεις για το σύνολο του έτους, χάρη στην αύξηση των πωλήσεων.


Οι αναδυόμενες αγορές ώθησαν τα μεγέθη της Nestle.

Τα αποτελέσματα της Nestle -που παρασκευάζει, μεταξύ άλλων, τα προϊόντα Nescafe, Jenny Craig και Haagen-Dazs- ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα καθαρά κέρδη του ελβετικού ομίλου σημείωσαν άνοδο 7,5% στο εξάμηνο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ανερχόμενα σε 5,45 δισ. ελβετικά φράγκα (πέντε δισ. δολάρια), έναντι κερδών ύψους 5,1 δισ. ελβετικών φράγκων του περσινού εξαμήνου.

Οι πωλήσεις της Nestle -του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων στον κόσμο- ανήλθαν στα 55 δισ. φράγκα, έναντι 51 δισ. φράγκων στο πρώτο εξάμηνο του 2009. «Εχουμε αυξήσει τις επενδύσεις στα εμπορικά μας σήματα και δυναμικό, έχοντας προετοιμάσει την εταιρεία για ένα δεύτερο εξάμηνο με μεγαλύτερες προκλήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Nestle, Πολ Μπούλκε. Σύμφωνα με τον ελβετικό όμιλο, η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από τις αναδυόμενες αγορές, την πώληση εναλλακτικών προϊόντων χαμηλού κόστους, ενώ παρατηρήθηκε μείωση της ζήτησης στις ανεπτυγμένες αγορές.

Από την άλλη πλευρά, οι υψηλότερες πωλήσεις και λειτουργικά κέρδη αφήνουν περιθώρια στη Nestle να επιβεβαιώσει τους φιλόδοξους στόχους πωλήσεων και κερδοφορίας στο σύνολο του οικονομικού έτους, παρά το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών.

source: naftemporiki.gr

Ανεβάζει τιμές-στόχους για ελληνικές τράπεζες η UBS


Ανεβάζει τιμές-στόχους για ελληνικές τράπεζες η UBS


Υψηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές ελληνικών τραπεζών δίνει η UBS, σε έκθεσή της με ημερομηνία 12 Αυγούστου 2010.

Αναλυτικά:

- Για την Alpha Bank δίνει νέα τιμή-στόχο 7,0 ευρώ, από 5,8 ευρώ προηγουμένως, με αμετάβλητη σύσταση “buy”

- Για την Eurobank δίνει νέα τιμή-στόχο 6,7 ευρώ, από 5,0 ευρώ προηγουμένως, με αμετάβλητη σύσταση “neutral”

- Για την Εθνική Τράπεζα δίνει νέα τιμή-στόχο 12,8 ευρώ, από 12,6 ευρώ προηγουμένως, με αμετάβλητη σύσταση “neutral”

- Για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει νέα τιμή-στόχο 5,7 ευρώ, από 4,8 ευρώ προηγουμένως, με αμετάβλητη σύσταση “neutral”

- Για την Marfin Popular Bank διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο στα 2,0 ευρώ, ενώ αμετάβλητη παραμένει και η σύσταση “neutral”

- Για την ΑΤΕBank διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο στα 0,8 ευρώ, ενώ αμετάβλητη παραμένει και η σύσταση “sell”

Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών, η UBS αναφέρει ότι οι συγχωνεύσεις μπορούν να αποτελέσουν πράγματι μία διέξοδο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, δημιουργώντας μεγαλύτερα σχήματα με πιο ισχυρούς ισολογισμούς, ευκολότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και καλύτερη θέση στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη.

Επιπλέον, ο οίκος σχολιάζει ότι οι μεγαλύτερου μεγέθους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ευκολότερο να εποπτευθούν, και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν ρητά εκφραστεί υπέρ των συγχωνεύσεων.

Η UBS υπολογίζει το μέσο όφελος από τις συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών σε 17% για τη μετοχή κάθε μίας, ως ποσοστό επί του αθροίσματος των κεφαλαιοποιήσεων τους.

Πιο αναλυτικά, το όφελος για κάθε πιθανό συνδυασμό συγχωνεύσεων μεταξύ ελληνικών τραπεζών (ανά δύο), παρατίθεται από την UBS στον παρακάτω πίνακα:



ΕΤΕ Eurobank Alpha Πειραιώς Marfin ATEBank
ETE - 16% 13% 11% 8% 9%
Eurobank 16% - 20% 19% 14% 16%
Alpha 13% 20% - 20% 14% 16%
Πειραιώς 11% 19% 20% - 21% 19%
Marfin 8% 14% 14% 21% - 20%
ATEBank 9% 16% 16% 19% 20% -



Ο οίκος χαρακτηρίζει επίσης ως "ενδιαφέροντα" τον συνδυασμό ΕΤΕ - Eurobank. Όπως αναφέρει, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε έναν "εθνικό πρωταθλητή" με πάγια αξίας άνω των 200 δισ. ευρώ, 60.000 εργαζόμενους και 3.400 υποκαταστήματα σε 10 χώρες. Από την άλλη, όπως αναφέρει η UBS, η έκθεση του νέου αυτού σχήματος σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου θα έφθανε τα 28 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει στην έκθεση ότι βλέπει με πιο θετικό "μάτι" μία συγχώνευση μεταξύ Eurobank και Alpha Bank, καθώς θα δημιουργούσε έναν αξιόλογο ανταγωνιστή απέναντι στην ΕΤΕ, προσφέροντας περιθώρια ανόδου 20% για την κάθε μετοχή.

source: capital.gr

GM: Στα $12-16 δισ. η αρχική δημόσια προσφορά


GM: Στα $12-16 δισ. η αρχική δημόσια προσφορά

Στα 12 δισ. με 16 δισ. δολάρια αναμένεται να είναι το ποσό που θα αντλήσει η General Motors μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς, την οποία φέρεται να εξετάζει.

Το έγγραφο αναμένεται να κατατεθεί αύριο Παρασκευή, ενώ ενδέχεται αυτό να μην συμβεί μέχρι και τη Δευτέρα, όπως ανέφερε πρόσωπο προσκείμενο στο θέμα που θέλησε να παραμείνει ανώνυμο. Το ακριβές ποσό της προσφοράς μπορεί να μην αναφέρεται, συμπλήρωσε.


Η IPO αυτή θα αποτελέσει τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά την αντίστοιχη της Visa Inc. ύψους 19,7 δισ. δολαρίων το Μάρτιο του 2008. Επιπλέον, η πώληση μετοχών φέρεται να είναι το πρώτο βήμα προς την απελευθέρωση της GM από την κρατική ιδιοκτησία. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει το 61% της εταιρείας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Edward Whitacre είχε δηλώσει πως η ημερομηνία για την αρχική δημόσια προσφορά της General Motors Co. δεν είχε ακόμα καθοριστεί και επανέλαβε πως η GM συνεχίζει να προετοιμάζεται για την IPO μέσα στο 2010 και αναμένεται να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα στα μέσα του Αυγούστου.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ποσό ύψους 5 δισ. δολαρίων από μια ομάδα τουλάχιστον 15 τραπεζών, ανάμεσά τους οι Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Bank of America Corp. και Credit Suisse Group AG.

Σημείωνεται πως σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της GM για το δεύτερο τρίμηνο.

source: capital.gr
Share |