Friday, January 7, 2011

ΗΠΑ: Μικτά τα στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης και την ανεργία


ΗΠΑ: Μικτά τα στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης και την ανεργία

Μικρότερη της αναμενόμενης αύξηση κατέγραψαν οι θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, με το ποσοστό ανεργίας ωστόσο να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών.

Ειδικότερα, οι θέσεις απασχόλησης στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα ενισχύθηκαν κατά 103.000 τον περασμένο μήνα, καθώς ο ιδιωτικός τομέας απορρόφησε 113.000 νέες θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκαν σημαντικά εμφανίζοντας αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 71.000 από 39.000 που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 9,4%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2009, καταγράφοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα άνω των δέκα ετών. Ακόμη κι έτσι, περίπου 14,5 εκατ. άτομα που επιθυμούν να εργαστούν, παραμένουν στη λίστα των ανέργων.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν προβλέψει ότι οι καταστάσεις μισθοδοσίας θα αυξάνονταν κατά 150.000 το Δεκέμβριο, ενώ η ανεργία θα υποχωρούσε ελαφρά στο 9,7%.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει πάνω από το επίπεδο του 9% από το Μάιο του 2009, ήτοι για διάστημα 20 μηνών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο διάστημα παραμονής σε τόσο υψηλά επίπεδα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.



source: capital.gr

Νέο "καμπανάκι" Bernanke για έλλειμμα και χρέος


Νέο "καμπανάκι" Bernanke για έλλειμμα και χρέος

Την αταλάντευτη δέσμευση της Federal Reserve να προασπίσει τη σταθερότητα των τιμών επανέλαβε ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Ben Bernanke, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα κερδίσει έδαφος το 2011.

Στην πρώτη του φετινή εμφάνιση στο Κογκρέσο, ο διοικητής της Fed σημείωσε ότι περιμένει βελτίωση του ρυθμού της ανάκαμψης τους επόμενους 12 μήνες, αν και προειδοποίησε ότι η υψηλή ανεργία θα συνεχίσει να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα το 2011.

"Με τους υφιστάμενους ρυθμούς, θα μπορούσαν να χρειαστούν τέσσερα με πέντε χρόνια για να ομαλοποιηθούν πλήρως οι συνθήκες στην αγορά εργασίας", δήλωσε ο Bernanke μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας.

Ο Bernanke υπογράμμισε ότι η Fed χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της για τη σταθερότητα των τιμών και την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ κάλεσε τους Γερουσιαστές να αναλάβουν δράση για να διασφαλίσουν την ανάκαμψη. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, πρόσθεσε, θα πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί καθώς "η ανάκαμψη παραμένει ακόμα εύθραυστη".

Προειδοποίησε παράλληλα ότι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και τις επιβλαβείς επιπτώσεις του ελλείμματος στην οικονομία.

"Η απραξία δεν αποτελεί επιλογή επ΄ αόριστον", υπογράμμισε. "Όσο περισσότερο περιμένουμε να δράσουμε, τόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι, ενώ οι αναπόφευκτες αλλαγές στον προϋπολογισμό θα είναι πιο δύσκολες".

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τους Γερουσιαστές να υιοθετήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος με την πάροδο του χρόνου κάτι που -όπως επισήμανε- θα μπορούσε να αποφέρει "σημαντικά βραχυπρόθεσμα οφέλη από την άποψη των χαμηλότερων βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, αλλά και από την ενίσχυση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης".


source: capital.gr

Bloomberg: Σε υψηλό 19 ετών αναμένονται τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ στο δ΄ τρίμηνο


Bloomberg: Σε υψηλό 19 ετών αναμένονται τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ στο δ΄ τρίμηνο

Οι αμερικανικές εταιρείες αναμένεται να καταγράψουν το πιο κερδοφόρο δ΄ τρίμηνο στην ιστορία τους, καθώς οι εταιρείες, από την Apple Inc μέχρι και την Dow Chemical, «αισθάνονται» ήδη τη ζήτηση για το iPad και άλλα καταναλωτικά αγαθά που ενισχύουν την οικονομία.

Τα κέρδη ανά μετοχή για όλες τις εταιρείες που διαπραγματεύονται στο δείκτη Standard & Poor’s 500, αναμένεται να σημειώσουν άνοδο 20% στα 22,05 δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών του Bloomberg.

Τα κέρδη, εξαιρουμένων αυτών από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, αναμένεται να έχουν αυξηθεί 12%.

Οι επενδυτές είναι περισσότεροι σίγουροι ότι η οικονομική ανάκαμψη θα διατηρηθεί και ότι οι εταιρείες θα είναι σε θέση να αυξήσουν τις τιμές και να συγκρατήσουν το κόστος, δήλωσε ο John Carey, ο οποίος διαχειρίζεται 55 δισ. δολάρια αμερικανικών τίτλων για την Pioneer Investment Management.

Ο ίδιος τόνισε ότι το momentum για την ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη σε αυτό το σημείο.

Οι τεχνολογικές εταιρείες και αυτές του βιομηχανικού κλάδου έχουν ανοίξει το δρόμο για αυτό που μπορεί να αποδειχθεί ως το ισχυρότερο έτος για τα αμερικανικά κέρδη από το 2007, και το καλύτερο δ΄ τρίμηνο από το 1992, όταν δηλαδή το Bloomberg άρχισαν να καταγράφει τα στοιχεία.

Οι εταιρείες του S&P 500 έχουν ήδη υπερβεί τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη, για έξι συνεχόμενα τρίμηνα, που είναι ρεκόρ από το 1993.


source: capital.gr

Την Δευτέρα η κρίσιμη απόφαση για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου


Την Δευτέρα η κρίσιμη απόφαση για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου

Την Δευτέρα (10/1/2011) κρίνεται η τύχη της απόφασης για το αν θα τεθεί προς έγκριση εδώ και τώρα η επιμήκυνση του ελληνικού δανείου από την Eurogroup ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στην συνεδρίαση της EWG, της αρμόδιας Eπιτροπής που προετοιμάζει και εισηγείται τις αποφάσεις του Eurogroup, την Δευτέρα θα αποφασισθεί το αν υπάρχουν οι πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις για να μπει στην ατζέντα του Eurogroup το θέμα αυτό, για το οποίο έκανε σχετικές δηλώσεις από το Παρίσι και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στην συνάντηση αυτή συμμετέχει ο κ. Γ. Ζανιάς, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και βασικός διαπραγματευτής του ΥΠΟΙΚ με την τρόικα.

Η απόφαση εφ’ όσον εγκριθεί θα προβλέπει την εναρμόνιση της καταβολής του υπολοίπου δανείου (από την τέταρτη δόση και μετά) με τους όρους αποπληρωμής του δανείου προς την Ιρλανδία.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι πέραν της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής, την περιβόητη επιμήκυνση, θα παραταθούν και οι προϋποθέσεις της, δηλαδή αφ΄ ενός η διατήρηση της οικονομικής πολιτικής που "συνοδεύει" το δάνειο και αφ΄ εταίρου μικρή αύξηση του επιτοκίου δανεισμού... Πέραν αυτών δεν έχει ακόμα αποφασισθεί το αν η επιμήκυνση θα αφορά ολόκληρο το δάνειο των 110 δισ. ευρώ ή μόνο το κομμάτι που απομένει να εκταμιευθεί μετά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του.

Παρ΄ όλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις για το αν το Εurogroup της 17ης Ιανουαρίου είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμασθούν οι αντοχές των κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων της ευρωζώνης που θα κριθούν να εγκρίνουν στην συνέχεια την απόφαση τροποποιησης της σχετικής σύμβασης. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την γερμανική κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και τον Μάρτιο γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναβολή της λήψης απόφασης για την επιμήκυνση.

Παρ΄ όλα αυτά κάποιες πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης αφήνουν να φανεί ότι το ενδεχόμενο επίδειξης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα μένει ανοικτό αλλά συνδέεται με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις κυρίως στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα το οποίο πολύ σύντομα φαίνεται πως θα επανέλθει στο προσκήνιο παρά τις μέχρι σήμερα ριζικές αλλαγές.



source: capital.gr

ΕΕ: Στο 0,3% ο ρυθμός ανάπτυξης γ΄ τριμήνου


ΕΕ: Στο 0,3% ο ρυθμός ανάπτυξης γ΄ τριμήνου

Σε πτωτική αναθεώρηση της αρχικής εκτίμησης για τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης για το τρίτο τρίμηνο του έτους προχώρησε η Eurostat.

Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ευρωζώνης περιορίστηκε το τρίτο τρίμηνο στο 0,3% (σε μηνιαία βάση) έναντι αρχικής εκτίμησης κατά 0,4%. Επισημαίνεται ότι οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν δεν θα υπάρξει αναθεώρηση των αρχικών εκτιμήσεων.

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης ευρωζώνης έμεινε αμετάβλητος στο 1,9%.

Επιπλέον, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας στην ζώνη του ευρώ, έμεινε αμετάβλητο τον Νοέμβριο, στο 10,1%, όπως ανέμεναν οι αναλυτές

source: euro2day.gr

Στα $355 εκατ. τα κέρδη του Facebook στο 9μηνο


Στα $355 εκατ. τα κέρδη του Facebook στο 9μηνο

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κερδοφορία του Facebook φέρνει στο φως το πρακτορείο Reuters, εκτιμώντας ότι σύντομα θα ανακοινωθεί και η δημόσια εγγραφή της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί φαινόμενο ακόμη και για τον γρήγορο κλάδο του Internet.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το Reuters, το Facebook κατέγραψε καθαρά κέρδη 355 εκατ. δολ. τους πρώτους εννέα μήνες του 2010, με συνολικά έσοδα 1,2 δις. δολ. Το Reuters αναφέρει ότι έχει στην διάθεσή του έγγραφα της Goldman Sachs – η οποία την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε σε συμφωνία 450 εκατ. δολ. με το Facebook η οποία αποτιμά την αξία της εταιρείας στα 50 δις. δολ.

«Αυτή η αποτίμηση είναι υψηλή, αλλά όχι εξωφρενική, με βάση και αυτά τα στοιχεία για την οικονομική πορεία της εταιρείας και των προβλέψεων για περαιτέρω ανάπτυξη» δηλώνει στο Reuters ο Ryan Jacob, της Jacob Internet Fund και συμπληρώνει: «Απλώς δείχνει πως αυτός ο κλάδος μπορεί να δημιουργήσει λειτουργικό περιθώριο της τάξεως του 30% και 40%»

source: euro2day.gr

Κινεζική δέσμευση για στήριξη του ευρώ


Κινεζική δέσμευση για στήριξη του ευρώ


Νέα… επίθεση φιλίας από την Κίνα προς την ευρωζώνη, αυτή την φορά δια στόματος της κεντρικής τράπεζας η οποία αποσαφήνισε ότι σημαντικό μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας θα τοποθετηθούν σε τίτλους ευρώ.

«Το ευρώ και οι ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές αγορές είναι ένα σημαντικό τμήμα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και ήταν, είναι και θα είναι μία από τις πιο σημαντικέ τοποθετήσεις στα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας» δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Yi Gang με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της τράπεζας.

Επισημαίνεται ότι δύο ημέρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κινεζικής κυβέρνησης δήλωσε πως το Πεκίνο «θα συνεχίσει» να στηρίζει τους ισπανικούς τίτλους, ενώ δημοσίευμα της El Pais αποκαλύπτει πως η Κίνα θα προχωρήσει σε αγορές ισπανικών ομολόγων ύψους 6 δις. ευρώ.

«Με δεδομένη την αρχή της διαφοροποίησης, η επένδυση συναλλαγματικών αποθεμάτων σε κρατικά ομόλογα ευρωζώνης δεν θα συμβάλει μόνο στην χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρώπης και των παγκόσμιων αγορών, αλλά θα αποφέρει επίσης και λογικές επενδυτικές αποδόσεις» δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.


source: euro2day.gr

Μ. Βρετανία: Η μεταποίηση στέλνει μήνυμα... ανάκαμψης


Μ. Βρετανία: Η μεταποίηση στέλνει μήνυμα... ανάκαμψης

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα 16 ετών επεκτάθηκε ο μεταποιητικός κλάδος της Μ. Βρετανίας το Δεκέμβριο, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στις ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας… ανεβάζει ταχύτητα.

Όμως άλλα στοιχεία που επίσης δημοσιεύτηκαν την Τρίτη έδωσαν μία πιο επιφυλακτική εικόνα για τις οικονομικές προοπτικές. Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη της προσφοράς χρήματος επιταχύνθηκε ελαφρώς το Νοέμβριο ενώ ο καθαρός καταναλωτικός δανεισμός εμφανίστηκε ασθενέστερος των εκτιμήσεων παρά την αύξηση του αριθμού των εγκεκριμένων δανείων για την αγορά κατοικίας.

Συνολικά, τα στοιχεία ενισχύουν την άποψη ότι η επόμενη κίνηση της BOE είναι πιθανότερο να αφορά αύξηση των επιτοκίων παρά την παράταση των μέτρων στήριξης. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την βασική πολιτική της για κάποιους μήνες, έως ότου εμφανιστεί μια πιο ξεκάθαρη ανάγκη για δράση.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης ενισχύθηκε στις 58,3 μονάδες το Δεκέμβριο από 57,5 μονάδες το Νοέμβριο, ανέφερε η Markit Economics και το Chartered Institute of Purchasing and Supply. Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου είναι τα υψηλότερα από το Σεπτέμβριο του 1994.

Όταν η μέτρηση ξεπερνά τις 50 μονάδες υποδηλώνει ότι ο κλάδος επεκτείνεται, ενώ μία μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει συρρίκνωση του κλάδου.

Τα απροσδόκητα ισχυρά στοιχεία για τον μεταποιητικό PMI οδήγησαν σε άνοδο τη στερλίνα στα 1,5607 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος από 1,5476 δολάρια το βράδυ της Δευτέρας στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης, ενώ το ευρώ έχασε έδαφος έναντι της στερλίνας, υποχωρώντας στις 0,8557 στερλίνες από την τιμή ανοίγματος της Τρίτης στις 0,8628 στερλίνες.

Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία της BOE υποδηλώνοντας ότι η αγορά κατοικίας παραμένει υποτονική μετριάζουν την ισχύ των μεταποιητικών στοιχείων.

Οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενέκριναν 48.019 στεγαστικά δάνεια το Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο από το χαμηλό οκτώ μηνών των 47.315 τον Οκτώβριο, ενώ είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, Ωστόσο, ο αριθμός των εγκρίσεων παραμένει χαμηλότερος από τις 59.019 που σημειώθηκαν το Νοέμβριο του 2009 και το προηγούμενο μέσο όρο έξι μηνών των 48.145.

Η ανάπτυξη του καθαρού δανεισμού προς ιδιώτες υποχώρησε στις 668 εκατ. στερλίνες το Νοέμβριο από 1,5 δισ. στερλίνες τον Οκτώβριο, και έναντι των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών για 1,1 δισ. στερλίνες.

Η πάσχουσα στεγαστική αγορά, σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο στεγαστικών εγκρίσεων, αποτελεί σημάδι ότι οι τιμές των κατοικιών μπορεί να σημειώσουν περαιτέρω πτώση, σύμφωνα με αναλυτές.

Άλλα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη η BOE ήταν επίσης λιγότερο ενθαρρυντικά. Ο προτιμώμενος δείκτης της BOE για την προσφορά χρήματος ανέκαμψε πολύ λίγο το Νοέμβριο, με το ρυθμό ανάπτυξης να παραμένει αδύναμος, υπογραμμίζοντας την πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει την πολιτική της αμετάβλητη για ορισμένο διάστημα.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η προσφορά χρήματος, εξαιρουμένων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των οποίων οι δραστηριότητες στρεβλώνουν τις υποκείμενες τάσεις, ενισχύθηκε 3,5% το Νοέμβριο σε τριμηνιαία ετησιοποιημένη βάση, περισσότερο από το 2,7% του Οκτωβρίου.

«Αν και ο ρυθμός επέκτασης της προσφοράς χρήματος είναι πιθανώς λίγο μικρότερος από το μισό του ρυθμού που θα ελπίζαμε να δούμε σε ‘φυσιολογικές συνθήκες’, υποψιαζόμαστε ότι η Bank of England θα νιώσει άνετα από το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση – τουλάχιστον όσον αφορά τον κύριο δείκτη|, τόνισε ο Alan Clarke, οικονομολόγος της BNP Paribas για τη Μ. Βρετανία.

Η BOE ανέστειλε την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης των 200 δισ. λιρών – με την οποία αγοράζει κρατικά ομόλογα με χρήματα που τυπώνει η κεντρική τράπεζα – τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να το ξεκινήσει εκ νέου στην περίπτωση που οι συνθήκες επιδεινωθούν. Το μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής Adam Posen έχει ψηφίσει για περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης στις τελευταίες συνεδριάσεις ενώ ο Andrew Sentance έχει ταχθεί υπέρ μίας ήπιας σύσφιξης της πολιτικής.

Σε ένα μάλλον δυσοίωνο σημάδι, τα στοιχεία του PMI έδειξαν επίσης αύξηση των μέσων δαπανών προμηθειών, με τους βιομηχάνους σε κλάδους όπως των ενδυμάτων, των τροφίμων και των χημικών να δέχονται ισχυρό πλήγμα από το γεγονός ότι η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά για συγκεκριμένες προμήθειες, καθώς και από την αύξηση του κόστους ενέργειας.

«Οι αισιόδοξοι στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας θα νιώσουν περαιτέρω χαλάρωση από τις αυξανόμενες πιέσεις των τιμών», σημείωσε ο Rob Dobson, οικονομολόγος της Markit.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση της Citi και της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov που είδαν την Τρίτη το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες των Βρετανών αυξήθηκαν σε υψηλά δύο ετών τον τελευταίο μήνα του 2010 καθώς η αύξηση των τιμών παρέμεινε ισχυρή.

Οι μέσες ετήσιες πληθωριστικές προσδοκίες για το νέο έτος διαμορφώθηκαν στο 3,5% το Δεκέμβριο, με άνοδο από το 3,3% του Νοεμβρίου και με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το Σεπτέμβριο του 2008. Οι προσδοκίες 5-10 ετών επίσης κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό από το Μάιο του 2008, ενισχυόμενες στο 3,8% το Δεκέμβριο από 3,5% το Νοέμβριο.

Ο Andrew Goodwin, οικονομικός σύμβουλος της Ernst & Young ITEM Club, δήλωσε ότι τα στοιχεία του PMI δίνουν αισιοδοξία για μία πολύ ικανοποιητική μέτρηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τετάρτου τριμήνου. Η μεταποιητική παραγωγή αποτελεί το 12,8% του ΑΕΠ της Μ. Βρετανίας.

«Ο ρυθμός ανάπτυξης ίσως επιβραδυνθεί λίγο, δεδομένου ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε στο ότι ο κατασκευαστικός κλάδος θα συνεχίσει να συμβάλλει στον ίδιο βαθμό που το έκανε μέχρι πρόσφατα, όμως η ανάκαμψη δείχνει να έχει ένα καλό momentum που της δίνει ώθηση», τόνισε.

Ενώ τα στοιχεία του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύσσεται σταδιακά, ο κλάδος αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις το 2011 καθώς η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μία σειρά περικοπής δαπανών και φορολογικών αυξήσεων.

Ένα παράδειγμα τέτοιας φορολογικής αύξησης είχαμε την Τρίτη με την αύξηση του φόρου πωλήσεων στο 20% από 17,5%. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας George Osborne προσπάθησε να καταλαγιάσει τους φόβους περαιτέρω φορολογικών αυξήσεων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει κρυφά σχέδια για την εφαρμογή επιπλέον αυξήσεων για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά.





source: capital.gr

Γερμανία: Αύξηση 4,1% στις εισαγωγές και 0,5% στις εξαγωγές το Νοέμβριο


Γερμανία: Αύξηση 4,1% στις εισαγωγές και 0,5% στις εξαγωγές το Νοέμβριο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Μεγάλη άνοδο σημείωσαν το Νοέμβριο οι εισαγωγές στη Γερμανία, υποδεικνύοντας ότι η εγχώρια ζήτηση κερδίζει έδαφος καθώς εξασθενούν την ίδια στιγμή οι προοπτικές για τις εξαγωγές.

Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,1% το Νοέμβριο από τον Οκτώβριο όπως ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5% από τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία είναι προσαρμοσμένα για εποχικούς παράγοντες.

Οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν το Νοέμβριο σε 75,1 δισ. ευρώ που αποτελεί το υψηλότερο ποσό για εισαγόμενα αγαθά από την έναρξη καταγραφής αρχείων το 1950, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.

Η ανάπτυξη των εξαγωγών αναμένεται να επιβραδύνει κατά τη διάρκεια του 2011 καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας χάνει την ορμή της και εν μέσω των μεγάλων περικοπών στις κυβερνητικές δαπάνες.


source: capital.gr

Κίνα: Εκτιμήσεις για ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 10% το 2010


Κίνα: Εκτιμήσεις για ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 10% το 2010

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό κοντά στο 10% το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού Li Keqiang, ωστόσο ο ρυθμός αυτό εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, το οποίο επικαλείται αντίγραφο των σχολίων που έκανε σε στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μαδρίτη στις 5 Ιανουαρίου, ο Li εκτίμησε επίσης ότι οι λιανικές πωλήσεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου ενισχύθηκαν σε ποσοστό 18,5% τον περασμένο χρόνο.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Yi Gang, ανέφερε σήμερα στο διαδικτυακό τόπο της τράπεζας, ότι η Κίνα διατηρεί σταθερό και σχετικά ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης.



source: capital.gr

Γερμανία: Απροσδόκητη πτώση των λιανικών πωλήσεων το Νοέμβριο


Γερμανία: Απροσδόκητη πτώση των λιανικών πωλήσεων το Νοέμβριο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Απροσδόκητη βουτιά σημείωσαν το Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, υποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη της ζήτησης από τα νοικοκυριά παραμένει εύθραυστη, παρά τη βελτίωση στην αγορά εργασίας.

Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 2,4% το Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα σε προσαρμοσμένη βάση για τις τιμές, μετά από άνοδο 0,1% τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Ωστόσο η στατιστική υπηρεσία έσπευσε να προσθέσει ότι τα αποτελέσματα – με βάση τα μεγέθη από επτά γερμανικά κρατίδια – κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω. Τα τελευταία μεγέθη δεν περιλαμβάνουν τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μηνιαία άνοδο 0,8% των πωλήσεων για το Νοέμβριο.

Σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 2,0%, υποδεικνύοντας ότι η θετική τάση στον τομέα των εξαγωγών της Γερμανίας έχει αρχίσει σταδιακά να περνά και στην εγχώρια ζήτηση.



source: capital.gr
Share |