Friday, January 7, 2011

Την Δευτέρα η κρίσιμη απόφαση για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου


Την Δευτέρα η κρίσιμη απόφαση για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου

Την Δευτέρα (10/1/2011) κρίνεται η τύχη της απόφασης για το αν θα τεθεί προς έγκριση εδώ και τώρα η επιμήκυνση του ελληνικού δανείου από την Eurogroup ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στην συνεδρίαση της EWG, της αρμόδιας Eπιτροπής που προετοιμάζει και εισηγείται τις αποφάσεις του Eurogroup, την Δευτέρα θα αποφασισθεί το αν υπάρχουν οι πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις για να μπει στην ατζέντα του Eurogroup το θέμα αυτό, για το οποίο έκανε σχετικές δηλώσεις από το Παρίσι και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στην συνάντηση αυτή συμμετέχει ο κ. Γ. Ζανιάς, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και βασικός διαπραγματευτής του ΥΠΟΙΚ με την τρόικα.

Η απόφαση εφ’ όσον εγκριθεί θα προβλέπει την εναρμόνιση της καταβολής του υπολοίπου δανείου (από την τέταρτη δόση και μετά) με τους όρους αποπληρωμής του δανείου προς την Ιρλανδία.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι πέραν της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής, την περιβόητη επιμήκυνση, θα παραταθούν και οι προϋποθέσεις της, δηλαδή αφ΄ ενός η διατήρηση της οικονομικής πολιτικής που "συνοδεύει" το δάνειο και αφ΄ εταίρου μικρή αύξηση του επιτοκίου δανεισμού... Πέραν αυτών δεν έχει ακόμα αποφασισθεί το αν η επιμήκυνση θα αφορά ολόκληρο το δάνειο των 110 δισ. ευρώ ή μόνο το κομμάτι που απομένει να εκταμιευθεί μετά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του.

Παρ΄ όλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις για το αν το Εurogroup της 17ης Ιανουαρίου είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμασθούν οι αντοχές των κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων της ευρωζώνης που θα κριθούν να εγκρίνουν στην συνέχεια την απόφαση τροποποιησης της σχετικής σύμβασης. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την γερμανική κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και τον Μάρτιο γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναβολή της λήψης απόφασης για την επιμήκυνση.

Παρ΄ όλα αυτά κάποιες πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης αφήνουν να φανεί ότι το ενδεχόμενο επίδειξης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα μένει ανοικτό αλλά συνδέεται με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις κυρίως στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα το οποίο πολύ σύντομα φαίνεται πως θα επανέλθει στο προσκήνιο παρά τις μέχρι σήμερα ριζικές αλλαγές.



source: capital.gr

No comments:

Share |