Wednesday, June 25, 2008

Κάμψη για το αργό μετά την αναπάντεχη αύξηση των αποθεμάτων

Κάμψη για το αργό μετά την αναπάντεχη αύξηση των αποθεμάτων

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για την τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά την αναπάντεχη αύξηση που καταγράφηκε στα πετρελαϊκά αποθέματα για πρώτη φορά μετά από έξι εβδομάδες. Οι αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι η έκρηξη στις πετρελαϊκές τιμές είναι αυτή που μείωσε τη ζήτηση και οδήγησε στην αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων.
Το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αργό υποχώρησε κατά 2,50 δολάρια, ή κατά 1,8% και διαμορφώθηκε στα 134,50 δολάρια το βαρέλι. Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση για αύξηση των αποθεμάτων το αργό κτρακύλησε κατά 5 δολάρια χαμηλότερα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχώρησε στα 133,65 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 1,73%.

Η τιμή της βενζίνης παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε κατά 7,1 σεντ, ή κατά 2,1% στα 3,3925 δολάρια το γαλόνι.

Τα αποθέματα αργού ενισχύθηκαν κατά 800 χιλ. βαρέλια στα 301,8 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληγε στις 20 Ιουνίου, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση κατά 300 χιλ. βαρέλια. Την περασμένη εβδομάδα, τα αποθέματα του αργού είχαν σημειώσει πτώση 1,2 εκατ. βαρελιών, ενώ τις τελευταίες πέντε εβδομάδας έχουν συνολικά υποχωρήσει κατά 25 εκατ. βαρέλια.

Μειωμένα κατά 100 χιλ. βαρέλια ήταν τα αποθέματα βενζίνης, στα 208,8 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα ενισχύονταν κατά 200 χιλ. βαρέλια. Την προηγούμενη εβδομάδα, τα αποθέματα είχαν μειωθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα πετρελαίου, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης και ντήζελ, ενισχύθηκαν κατά 2,8 εκατ. βαρέλια, στα 119,4 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για αύξηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια. Την προηγούμενη εβδομάδα, είχε καταγραφεί άνοδος κατά 2,6 εκατ. βαρέλια. Η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 88,6% από 89,3%.

Πίεση στις τιμές του αργού άσκησε ακόμη η δήλωση του υπουργού Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mohamed al-Hamli ότι έχει την πρόθεση να αυξήσει κι άλλο την παραγωγή πετρελαίου ώστε να ικανοποιηθεί η παγκόσμια ζήτηση. Σημειώνεται ότι τα ΗΑΕ, αποτελούν την τρίτη πετρελαιοπαραγωγική χώρα του ΟΠΕΚ.

Ακόμη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ(Energy Information Administration), οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσουν στα 70 δολ. το βαρέλι μέχρι το 2015, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πάλι ανοδική πορεία, κατά την οποία ενδέχεται να φτάσει τα 113 δολ. ανά βαρέλι το 2030.

Ωστόσο, η παγκόσμια ζήτηση την περίοδο από το 2005 μέχρι το 2030 αναμένεται να αυξηθεί κατά 50%, εξαιτίας της πληθυσμιακής αύξησης και της οικονομικής μεγέθυνσης που θα επακολουθήσει. Γι΄ αυτό, η ΙΕΑ, επισημαίνει ότι η ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι περίπου στο 85%, ενώ στις ανεπτυγμένες θα είναι 19%.

Ανάλογη θα είναι και η αύξηση διοξειδίου του άνθρακα, που θα επιβαρύνει περαιτέρω τη μόλυνση του πλανήτη μας, προβλέπει η ΕΙΑ, εάν δεν βελτιωθεί η νομοθεσία που υφίσταται για την προστασία του.

Ωστόσο, η ΙΕΑ αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τιμές του πετρελαίου ενδεχομένως να ανέβουν στα 186 δολ. ανά βαρέλι μέχρι το 2030.

REPORTER.GR

Αποζημίωση από MasterCard στην American Express

Αποζημίωση από MasterCard στην American Express

Αποζημίωση 1,8 δισ. δολάρια καλείται να καταβάλλει η MasterCard Inc. στην American Express Co.Cards, εξαιτίας της κατηγορίας της δεύτερης ότι μπλόκαρε την έκδοση των πιστωτικών της καρτών.Loading...
Σε ανακοίνωση της η MasterCard επεσήμανε ότι η συμφωνία προβλέπει 12 τριμηνιαίες πληρωμές, των 150 εκατ. δολαρίων, ξεκινώντας από το τρίτο τρίμηνο του 2008.

Μετά από αυτό, η Citigroup και η Bank of America, οι δύο μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, συμφώνησαν να παρέχουν υπηρεσίες της American Express.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι παραγγελίες διαρκών αγαθών το Μάιο

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι παραγγελίες διαρκών αγαθών το Μάιο

Αμετάβλητες σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα παρέμειναν οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ το Μάιο, καθώς οι υψηλότερες παραγγελίες για αεροσκάφη και αμυντικό εξοπλισμό αντιστάθμισαν την κάμψη της ζήτησης για μηχανολογικό εξοπλισμό και μέταλλα.

Σημειώνεται, ότι οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση των εν λόγω παραγγελιών κατά 1%.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, εξαιρουμένου του τομέα των μεταφορών, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά υποχώρησαν κατά 0,9%.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Υποχώρησαν κατά 2,5% οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Μάιο

ΗΠΑ: Υποχώρησαν κατά 2,5% οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Μάιο

Μειωμένες κατά 2,5%, όσο περίπου ανέμεναν και οι αναλυτές, εμφανίστηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάιο, διαμορφούμενες στις 512.000, όπως προκύπτει από τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται μετά από αυτό του περασμένου Μαρτίου, όταν οι πωλήσεις είχαν υποχωρήσει στις 501.000.

NAFTEMPORIKI

Fed: Σταθερό, στο 2%, τα βασικό επιτόκιο

Fed: Σταθερό, στο 2%, τα βασικό επιτόκιο

Αμετάβλητο, στο 2%, όπως αναμενόταν, διατήρησε η Fed το βασικό επιτόκιο δανεισμού και εξέφρασε μεγαλύτερη ανησυχία για τον πληθωρισμό.

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κεντρική τράπεζα διατηρεί σταθερό το βασικό επιτόκιο, μετά από μία σειρά μειώσεων από το Σεπτέμβριο στις οποίες είχε προβεί με στόχο να στηρίξει την οικονομία που είχε πληγεί από τα προβλήματα στην αγορά στέγης και την πιστωτική κρίση.

«Παρόλο που οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν, φαίνεται πως έχουν μειωθεί κάπως και οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό και οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν αυξηθεί» αναφέρει η Fed στο συνοδευτικό της κείμενο.

Επίσης, σημειώνει πως «η συνολική οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να επεκτείνεται». Κατά την προηγούμενη συνεδρίασή της στις 30 Απριλίου είχε περιγράψει την οικονομική δραστηριότητα ως «αδύναμη».

«Η Fed αφήνει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων αργότερα αυτόν το χρόνο» εκτίμησε από την πλευρά του ο αναλυτής στην Ruesch International στην Ουάσινγκτον Joe Manimbo.

Υπέρ της απόφασης που ελήφθη ψήφισαν εννέα από τα 10 μέλη της τράπεζας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής τράπεζας του Ντάλλας Richard Fisher διαφώνησε, τασσόμενος υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.

NAFTEMPORIKI

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1036.57 ( 5.77%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3019.83 ( 5.86%)

Όγκος: € 5,224,734

---

FTSE 100 INDEX 5,666.10 31.40 0.56%
CAC 40 INDEX 4,536.29 62.53 1.40%
DAX INDEX 6,617.84 81.78 1.25%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,811.83 4.40 0.04%
S&P 500 INDEX 1,321.98 7.69 0.59%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,401.26 32.98 1.39%

Barclays: Προχωρά σε αμκ ύψους 8,9 δισ. δολαρίων

Barclays: Προχωρά σε αμκ ύψους 8,9 δισ. δολαρίων

Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 8,9 δισ. δολάρια (4,5 δισ. λίρες) προχωρά η Barclays, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητά της.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει μέσω έκδοσης 1,58 δισ. νέων μετοχών, για τις οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί θεσμικοί επενδυτές μεταξύ των οποίων η Qatar Investment, η Challenger, η Temasek, η China Development Bank, η Sumitomo Mitsui Financial.

Η τράπεζα θα συγκεντρώσει 4 δισ. λίρες πουλώντας μέρος των νέων μετοχών προς 282 πένες η μία και 500 εκατ. λίρες από τις υπόλοιπες μετοχές τις οποίες θα διαθέσει σε ξένους θεσμικούς προς 296 πένες η μία.

REPORTER.GR

Ματαιώνεται ο διαγωνισμός για την Banque Du Caire - Στα 1,3 δισ. ευρώ η προσφορά της ΕΤΕ

Ματαιώνεται ο διαγωνισμός για την Banque Du Caire - Στα 1,3 δισ. ευρώ η προσφορά της ΕΤΕ

(upd 2) Ματαιώνεται τελικά ο διαγωνισμός για την Τράπεζα του Καΐρου. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε να ματαιώσει τη διαδικασία αφού η Εθνική Τράπεζα αλλά και οι αραβικές τράπεζες που συμμετέιχαν, υπέβαλλαν προσφορές οι οποίες χαρακτηρίστηκαν μη ανταγωνιστικές. Έτσι λοιπόν η μάχη με τις αραβικές τράπεζες δεν θα διεξαχθεί για την εξαγορά του 67% της Banque Du Caire.
Σημειώνεται ότι η Εθνική υπέβαλλε προσφορά ύψους 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 6 φορές τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας του Καΐρου.

Αντίπαλοι της Εθνικής ήταν η Mashreq Bank των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και οι συνεργαζόμενες τράπεζες Arab National Bank της Σ. Αραβίας με την ιορδανική θυγατρική της Arab Bank οι οποίες υπέβαλλαν χαμηλότερες προσφορές. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέμενε τιμήματα πάνω από 1,6 δισ. ευρώ.

Είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία η βρετανική Standard Chartered και η Samba Financial Group της Σαουδικής Αραβίας.

Η τράπεζα του Καΐρου εμφανίζει ενεργητικό περί τα 6 δις ευρώ.

Το ισχυρό χαρτί της αιγυπτιακής τράπεζας είναι οι καταθέσεις της που ανέρχονται στα 4,5 δις ευρώ , εμφανίζει κεφάλαια 320 εκατ ευρώ ενώ τα κέρδη της είναι οριακά.

Το δανειακό της χαρτοφυλάκιο είναι πολύ μικρό.

Το Reporter.gr νωρίτερα σημείωνε ότι:

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι η Εθνική αλλά και οι Αραβικές τράπεζες πόσο βαθιά θα βάλουν το χέρι στα κεφάλαια που διαθέτουν ώστε να διεκδικήσουν την αιγυπτιακή τράπεζα.

Η Banque Du Caire διαθέτει ως ισχυρό όπλο καταθέσεις ωστόσο σε μια χώρα όπως η Αίγυπτος όπου το κατακεφαλίν εισόδημα είναι το μισό από ότι είναι στην Αλβανία απαιτείται προσοχή στο τίμημα που θα προσφερθεί.

Εκτιμάται ότι για το 67% που πωλείται το τίμημα θα ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ.

Οι Αραβικές τράπεζες διαθέτουν πολύ μεγάλη ρευστότητα, μεγαλύτερη της Εθνικής ,ωστόσο είναι θέμα αξιολόγησης των πραγματικών δυνατοτήτων της Banque Du Caire ώστε να καθοριστεί το τίμημα.

Αν η Εθνική δεν πλειοδοτήσει τότε θα κινηθεί αυτόνομα.

REPORTER.GR

Eυρωζώνη: Αύξηση βιομηχανικών παραγγελιών κατά 2,5% τον Απρίλιο

Eυρωζώνη: Αύξηση βιομηχανικών παραγγελιών κατά 2,5% τον Απρίλιο

Κατά 2,5% αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνη έναντι μείωσης κατά 1,2% το Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat

Σε ετήσια βάση, οι εν λόγω παραγγελίες αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 11,7%.


NAFTEMPORIKI

WSJ: Επενδύει 500 εκατ. δολ. σε πετρελαϊκή η Blackstone

WSJ: Επενδύει 500 εκατ. δολ. σε πετρελαϊκή η Blackstone


Ποσό ύψους 500 εκατ. δολαρίων σχεδιάζει να επενδύσει η αμερικανική Blackstone Group στη νεοσύστατη εταιρεία διαχείρισης πετρελαιαγωγών Crestwood Midstream Partners, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, στη συμφωνία θα συμμετάσχει επίσης το hedge fund της Blackstone, GSO Capital Partners, καθώς και ο ειδικός στις ενεργειακές επενδύσεις Κέιν Άντερσον.

Ο επικεφαλής της Crestwood Μπομπ Φίλιπς φέρεται να δήλωσε στην WSJ ότι «δεν υπήρξε ποτέ πιο κατάλληλη στιγμή από τώρα για την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα ενεργειακών υποδομών στις ΗΠΑ».

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Κάμψη των λιανικών πωλήσεων Ιουνίου

Βρετανία: Κάμψη των λιανικών πωλήσεων Ιουνίου

Πτώση μικρότερη του αναμενόμενου εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από έρευνα της Confederation of British Industry.

Σύμφωνα με την CBI, το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στο -9 από -14 που ήταν το Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρησή του στο -17.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Πτώση 9,3% στις αιτήσεις χορήγησης ενυπόθηκων δανείων

ΗΠΑ: Πτώση 9,3% στις αιτήσεις χορήγησης ενυπόθηκων δανείων

Πτώση της τάξεως του 9,3% κατέγραψαν, την περασμένη εβδομάδα, οι αιτήσεις για χορήγησης ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Mortgage Bankers Association.

Οι αιτήσεις αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων μειώθηκαν κατά 12,1%, σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια υποχώρησαν κατά 7,4%.

NAFTEMPORIKI

Πρόταση SFS για συμπιεσμένο φυσικό αέριο

Πρόταση SFS για συμπιεσμένο φυσικό αέριο

Πρόθεση να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο εκδήλωσε σήμερα η εταιρεία SFS Group, καταθέτοντας ταυτόχρονα την εισήγηση της για στροφή της κυβέρνησης προς τη συμπιεσμένη μορφή φυσικού αερίου που, κατά την εκτίμηση της, είναι πιο συμφέρουσα επιλογή από την υγροποιημένη μορφή στην οποία φαίνεται να στρέφεται η κυβέρνηση.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο πρόεδρος και πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της SFS Group Χριστόδουλος Έλληνας και ο διευθυντής Ναυτιλιακών Επενδύσεων Δήμος Πετρόπουλος, ανακοίνωσαν το ενδιαφέρον της εταιρείας για εμπλοκή της στη μεταφορά του φυσικού αερίου με δικά της πλοία. Το αέριο θα ικανοποιήσει σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών της Κύπρου, που σήμερα εξαρτάται σχεδόν εξολοκλήρου στο πετρέλαιο. Με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το αέριο θα μεταφέρεται στις εγχώριες καταστάσεις παραγωγής ενέργειας.

«Εμείς βλέπουμε το θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου καθαρά από την πλευρά της ναυτιλίας είτε υπό υγροποιημένη είτε υπό συμπιεσμένη μορφή», ανέφερε ο κ. Έλληνας.

Λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο ο κ. Πετρόπουλος, τάχθηκε υπέρ της επιλογής του φυσικού αερίου υπό συμπιεσμένη μορφή (Compressed Natural Gas) εξηγώντας τους λόγους.

«Κατά την άποψη μας το CNG είναι καλύτερο διότι ενδείκνυται σε μικρές αποστάσεις των 1000 - 1200 μιλίων. Άρα είναι πιο οικονομικό στην περίπτωση της Κύπρου, αφού οι αποστάσεις είναι μικρές τόσο από την Αίγυπτο όσο και από τη Λιβύη, δύο χώρες από τις οποίες ενδέχεται σύμφωνα με τον υπουργό εμπορίου να εισάγουμε το φυσικό αέριο».

Επίσης, σημείωσε, το κόστος μετατροπής του υγροποιημένου φυσικού αερίου σε συμπιεσμένο για να μεταφερθεί με ασφάλεια σε άλλες πόλεις ή να απο-υγροποιηθεί θα είναι πενταπλάσιο.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (Liquefied Natural Gas) χρειάζεται επίσης αποθηκευτικούς χώρους ενώ το υγροποιημένο δεν χρειάζεται, τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

Με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε, η υιοθέτηση της τεχνολογίας CNG είναι μέχρι 25% λιγότερο δαπανηρή από αυτή της LNG για μια χώρα σαν την Κύπρο, με βάση την προβαλλόμενη ποσότητα που χρειάζεται να μεταφέρεται.

Ο κ. Πετρόπουλος κατέρριψε επίσης τα όσα έχουν λεχθεί ότι η μεταφορά φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή είναι πιο ασφαλής, εξηγώντας ότι εάν υπάρξει διαρροή από CNG αέριο αυτό θα εξατμιστεί στον αέρα ενώ εάν υπάρξει διαρροή από LNG, θα πάει στη θάλασσα.

Ανέφερε επίσης ότι μέχρι το 2010, έτος κατά το οποίο η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να εισαγάγει το φυσικό αέριο, θα είναι έτοιμα και τα πλοία για CNG από 6 μεγάλες εταιρείες που έχουν επενδύσει σε αυτό τον τομέα.

Οι ανάγκες της Κύπρου για φυσικό αέριο υπολογίζονται στο ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως.

STOCKWATCH.COM.CY

Ο «πάτος» περνά από τα ακίνητα

Ο «πάτος» περνά από τα ακίνητα

Ολοένα και πληθαίνουν τα σύννεφα για την πορεία της αγοράς ακινήτων, καθώς ενισχύονται οι δημόσιες εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο «ουσιαστικής διόρθωσης» στις τιμές. Αν και το χρηματιστήριο έχει ήδη χάσει το 40% ή €8 δισ. από την αρχή του έτους, υπάρχει η εκτίμηση ότι το ΧΑΚ δεν έχει προεξοφλήσει πιθανή διόρθωση στον κλάδο ακινήτων και τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια διόρθωση στις τιμές χρηματοοικονομικών οργανισμών.

Στην Κύπρο δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την πορεία των τιμών ακινήτων. Όλες οι ενδείξεις, όμως, δείχνουν πως υπάρχει απότομη μείωση στη δραστηριότητα στον κλάδο, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει το 40%. Η κάμψη της δραστηριότητας οφείλεται στην ευρύτερη κρίση που υπάρχει στις αγορές, αλλά και στη δραστική μείωση της ζήτησης από τη Βρετανική αγορά, λόγω της υποτίμησης της στερλίνας και της οικονομικής κρίσης που υπάρχει εκεί.

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι ανεξαρτήτως της δραστηριότητας στον κλάδο οι τιμές δεν θα πέσουν. Στη χείριστη περίπτωση, οι τιμές των ακινήτων θα σταθεροποιηθούν, υποστηρίζουν, καθώς επικρατεί ευρέως η εντύπωση μεταξύ παραγόντων του κλάδου ότι «τα ακίνητα στην Κύπρο δεν έχασαν ποτέ από την αξία τους τις τελευταίες δεκαετίες».

Σε επιχειρηματικούς κύκλους, όμως, υπάρχει μεγαλύτερος σκεπτικισμός για το θέμα, καθώς υπάρχει η εμπειρία της Ισπανίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών όπου υπάρχει σήμερα κρίση στα ακίνητα.

«Σε περίπτωση που υπάρξει μια πολύ σοβαρή επιβράδυνση της οικονομίας και η αγορά ακινήτων περάσει μέσα από μια ουσιαστική διόρθωση, οι τιμές των μετοχών μάλλον θα υποχωρήσουν περαιτέρω», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοσίων Εταιρειών Κύπρου Πιερής Θεοδώρου. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, το κατά πόσον η χρηματιστηριακή αγορά έχει βρει «πάτο» ή όχι εξαρτάται, όχι μόνο από τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και από τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις. Ο πρόεδρος των δημοσίων εταιρειών πιστεύει πως ένας από τους λόγους που το ΧΑΚ έχασε πολύ περισσότερο από ότι το ΧΑΑ είναι γιατί η υπερθέρμανση στην αγορά ακινήτων αυξάνει τον κίνδυνο για τον κλάδο.

Για τις τράπεζες η πορεία των ακινήτων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς καθορίζει τα επίπεδα των προβλέψεων για επισφάλειες που περιλαμβάνουν στους λογαριασμούς τους. Επειδή οι πλείστες εξασφαλίσεις τους είναι σε ακίνητα, πιθανή υποχώρηση των τιμών θα εκθέσει τις τράπεζες σε μεγαλύτερες επισφάλειες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, για τις τράπεζες είναι ότι οι εξασφαλίσεις τους σε ακίνητα δεν είναι ρευστοποιήσιμες αφού, όπως είναι γνωστό, χρειάζονται 7 - 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκποίησης μέσω δικαστηρίων. «Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα, ότι η δικαιοσύνη αργεί», ανέφερε στη StockWatch κρατικός αξιωματούχος. «Πώς είναι δυνατόν να είναι εξασφαλισμένο κάτι που παίρνει 10 χρόνια για να ρευστοποιηθεί;», σημείωσε.

Η Κεντρική Τράπεζα διαμηνύει ότι παρακολουθεί αδιαλείπτως τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και ότι δεν παρουσιάζεται οιοδήποτε πρόβλημα με επισφάλειες. Τα τελευταία χρόνια, η εποπτική αρχή προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους των δανειστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, βασιζόμενη, κυρίως, στις εκθέσεις των εσωτερικών τους ελεγκτών για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους.

STOCKWATCH.COM.CY

Τέλος στο σενάριο εξαγοράς Τσόκκος

Τέλος στο σενάριο εξαγοράς Τσόκκος

Τέλος στο σενάριο που ήθελε θεσμικό επενδυτή να ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την ξενοδοχειακή εταιρεία Τσόκκος έβαλε, μετά από δεκαπέντε μήνες, η ίδια η εταιρεία. Σε σημερινή της ανακοίνωση στο ΧΑΚ, η Τσόκκος αναφέρει «ότι λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από την αρχική ένδειξη ενδιαφέροντος μέχρι σήμερα, θεωρεί ότι το οποιοδήποτε ενδιαφέρον του συγκεκριμένου θεσμικού επενδυτή έχει λήξει και η Εταιρεία θεωρεί το θέμα κλειστό».

Στις 2 Απριλίου 2007 η Τσόκκος είχε ανακοινώσει ότι «θεσμικός επενδυτής έχει κατ΄ αρχή επιδείξει ενδιαφέρον για να διερευνήσει την πιθανότητα για υποβολή δημόσιας πρότασης για απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας». Την μέρα που ανακοινώθηκε η πρόθεση του μέχρι σήμερα άγνωστου ξένου θεσμικού, η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στα 45 σεντ με άνοδο 18%.

STOCKWATCH.COM.CY

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,829.92 -19.64 -0.14%
HANG SENG INDEX 22,635.16 179.14 0.80%
CSI 300 INDEX 2,969.54 117.62 4.12%

Ιαπωνία: Στο 3,7% η αύξηση των εξαγωγών

Ιαπωνία: Στο 3,7% η αύξηση των εξαγωγών

ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΟ από τις προβλέψεις ρυθμό αυξήθηκαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Μάϊο, καθώς οι φορτώσεις αυτοκίνητων και καυσίμων στην Ασία εξισορρόπησαν τη μείωση της ζήτησης από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι εξαγωγές, μοχλός ανάπτυξης τουλάχιστον του ημίσεως της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας τα τρία προηγούμενα τρίμηνα, αυξήθηκαν 3,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αναρρίχησή τους κατά 3,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας της χώρας στο Τόκυο. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων των 18 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτές θα αυξηθούν με ρυθμό 1,8%.

Η Ασία, προορισμός του ημίσεων των εξαγωγών της Ιαπωνίας, στήριξε τις εταιρείες του κλάδου, παρά την άνοδο του γιέν [JPY=X] και τη μείωση των εξαγωγών στην Ευρώπη για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να βοηθήσει τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου να αποφύγει την ύφεση, καθώς οι υψηλότερες τιμές και το κόστος των πρώτων υλών πιέζουν τις εταιρείες και τους καταναλωτές.

Οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 4,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, περιορίζοντας το εμπορικό πλεόνασμα κατά 7,6% στα 365,6 δισ. γιέν (3,4 δισ. δολ.) σύμφωνα με το υπουργείο.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 107,78 ανά δολάριο στις 11:31 π.μ. στο Τόκυο από 107,84 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τις εξαγωγές. Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε τον Μάϊο 14% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, περιορίζοντας τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών στο εξωτερικό μετά τον επαναπατρισμό τους.

Οι εξαγωγές στην Ασία αυξήθηκαν 8,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οι αντίστοιχες στην Κίνα αυξήθηκαν 12,3%. Τα διϋλιστήρια στην Ιαπωνία αύξησαν τις εξαγωγές τους στην Κίνα στο πλαίσιο των προσπαθειών ανακούφισης των ανθρώπων από τον σεισμό που έπληξε τη χώρα στις 12 Μαΐου, παρασύροντας στον θάνατο 69.000 ανθρώπους.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ιαπωνίας, μειώθηκαν 9,5%, σημειώνοντας μείωση για πέμπτο μήνα. Οι εξαγωγές στην Ευρώπη μειώθηκαν 1,1%, σημειώνοντας την πρώτη μείωση από τον Οκτώβριο του 2005.

Αυτό τον μήνα η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι η οικονομική ανάπτυξη στον κόσμο θα υποχωρήσει στο 2,7% φέτος από 3,7% το 2007, αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών και της κρίσης στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων.

NAFTEMPORIKI

Ενδιαφέρον Βγενόπουλου για συνεργασία MIG- AHK

Ενδιαφέρον Βγενόπουλου για συνεργασία MIG- AHK

Ο αντιπρόεδρος της Marfin Investment Group (MIG) Ανδρέας Βγενόπουλος επιδεικνύει ενδιαφέρον για συνεργασία του Ομίλου με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για συνεργασία σε αναπτυξιακά προγράμματα στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πολίτης" η κρούση από πλευράς Βγενόπουλου έγινε σε συνάντηση του με τον πρόεδρο της ΑΗΚ Χάρη Θράσου, τον αντιπρόεδρο Γιάννο Βαλανίδη και τον γενικό διευθυντή Μωϋσή Σταύρου. Τη συνάντηση επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ΑΗΚ Χάρης Θράσου.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ΑΗΚ δεν απέκλεισε τη συνεργασία, αλλά ζήτησε από τον κ. Βγενόπουλο συγκεκριμένες προτάσεις και αυτός δεσμεύτηκε να το κάνει σε προσεχή συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ο κ. Βγενόπουλος δεν αναφέρθηκε στο θέμα της συμμετοχής της ΑΗΚ στην Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου σε ποσοστό 44% και στην κατασκευή χερσαίου τερματικού για το φυσικό αέριο.

ΑΠΕ

Θέσεις εργασίας καταργούν οι χρηματοοικονομικές εταιρείες

Θέσεις εργασίας καταργούν οι χρηματοοικονομικές εταιρείες

OΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ χρηματοοικονομικές εταιρείες στον κόσμο αναμένεται να έχουν προβεί στην περικοπή 175.000 θέσεων εργασίας μέχρι τον Ιούνιο του 2009, καθώς η Citigroup και άλλοι τραπεζικοί όμιλοι απολύουν εργαζομένους, εξαιτίας της επιβράδυνσης των εσόδων και των διαγραφών στοιχείων ενεργητικού, αξίας πολλών δισ. δολαρίων, εκτιμούν στελέχη των τμημάτων εταιρικής στελέχωσης.

Από τον προηγούμενο Ιούλιο, οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχουν ανακοινώσει σχέδια για την κατάργηση περισσότερων από 83.000 θέσεων εργασίας, όπως προκύπτει από στοιχεία του Bloomberg.

Και την ώρα που απολύονται περισσότεροι εργαζόμενοι, οι μειώσεις εργατικού δυναμικού ενδεχομένως να ξεπεράσουν τις περικοπές του 2000 και του 2003, μετά το σκάσιμο της τεχνολογικής φούσκας, σύμφωνα με προβλέψεις στελεχών διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων.

Αυτός ο γύρος περικοπών ενδεχομένως να περιορίσει το δυναμικό των εταιρειών της Wall Street κατά 35% με 40%, εκτιμά ο Γκάρι Γκόλνσταϊν της Whitney Group.

Οι στάσεις πληρωμών σε ενυπόθηκα δάνεια ανάγκασαν τις εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να επιβαρυνθούν με ζημίες και διαγραφές σχεδόν 400 δισ. δολαρίων.

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: 4% πάνω οι κατασκευαστικές παραγγελίες Απριλίου

Γερμανία: 4% πάνω οι κατασκευαστικές παραγγελίες Απριλίου

Αύξηση 4% εμφάνισαν, σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες στις μεγάλου και μεσαίου μεγέθους κατασκευαστικές εταιρείες της Γερμανίας τον Απρίλιο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

NAFTEMPORIKI
Share |