Wednesday, June 25, 2008

Ιαπωνία: Στο 3,7% η αύξηση των εξαγωγών

Ιαπωνία: Στο 3,7% η αύξηση των εξαγωγών

ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΟ από τις προβλέψεις ρυθμό αυξήθηκαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Μάϊο, καθώς οι φορτώσεις αυτοκίνητων και καυσίμων στην Ασία εξισορρόπησαν τη μείωση της ζήτησης από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι εξαγωγές, μοχλός ανάπτυξης τουλάχιστον του ημίσεως της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας τα τρία προηγούμενα τρίμηνα, αυξήθηκαν 3,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αναρρίχησή τους κατά 3,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας της χώρας στο Τόκυο. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων των 18 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτές θα αυξηθούν με ρυθμό 1,8%.

Η Ασία, προορισμός του ημίσεων των εξαγωγών της Ιαπωνίας, στήριξε τις εταιρείες του κλάδου, παρά την άνοδο του γιέν [JPY=X] και τη μείωση των εξαγωγών στην Ευρώπη για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να βοηθήσει τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου να αποφύγει την ύφεση, καθώς οι υψηλότερες τιμές και το κόστος των πρώτων υλών πιέζουν τις εταιρείες και τους καταναλωτές.

Οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 4,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, περιορίζοντας το εμπορικό πλεόνασμα κατά 7,6% στα 365,6 δισ. γιέν (3,4 δισ. δολ.) σύμφωνα με το υπουργείο.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 107,78 ανά δολάριο στις 11:31 π.μ. στο Τόκυο από 107,84 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τις εξαγωγές. Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε τον Μάϊο 14% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, περιορίζοντας τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών στο εξωτερικό μετά τον επαναπατρισμό τους.

Οι εξαγωγές στην Ασία αυξήθηκαν 8,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οι αντίστοιχες στην Κίνα αυξήθηκαν 12,3%. Τα διϋλιστήρια στην Ιαπωνία αύξησαν τις εξαγωγές τους στην Κίνα στο πλαίσιο των προσπαθειών ανακούφισης των ανθρώπων από τον σεισμό που έπληξε τη χώρα στις 12 Μαΐου, παρασύροντας στον θάνατο 69.000 ανθρώπους.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ιαπωνίας, μειώθηκαν 9,5%, σημειώνοντας μείωση για πέμπτο μήνα. Οι εξαγωγές στην Ευρώπη μειώθηκαν 1,1%, σημειώνοντας την πρώτη μείωση από τον Οκτώβριο του 2005.

Αυτό τον μήνα η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι η οικονομική ανάπτυξη στον κόσμο θα υποχωρήσει στο 2,7% φέτος από 3,7% το 2007, αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών και της κρίσης στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |