Wednesday, June 25, 2008

Fed: Σταθερό, στο 2%, τα βασικό επιτόκιο

Fed: Σταθερό, στο 2%, τα βασικό επιτόκιο

Αμετάβλητο, στο 2%, όπως αναμενόταν, διατήρησε η Fed το βασικό επιτόκιο δανεισμού και εξέφρασε μεγαλύτερη ανησυχία για τον πληθωρισμό.

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κεντρική τράπεζα διατηρεί σταθερό το βασικό επιτόκιο, μετά από μία σειρά μειώσεων από το Σεπτέμβριο στις οποίες είχε προβεί με στόχο να στηρίξει την οικονομία που είχε πληγεί από τα προβλήματα στην αγορά στέγης και την πιστωτική κρίση.

«Παρόλο που οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν, φαίνεται πως έχουν μειωθεί κάπως και οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό και οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν αυξηθεί» αναφέρει η Fed στο συνοδευτικό της κείμενο.

Επίσης, σημειώνει πως «η συνολική οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να επεκτείνεται». Κατά την προηγούμενη συνεδρίασή της στις 30 Απριλίου είχε περιγράψει την οικονομική δραστηριότητα ως «αδύναμη».

«Η Fed αφήνει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων αργότερα αυτόν το χρόνο» εκτίμησε από την πλευρά του ο αναλυτής στην Ruesch International στην Ουάσινγκτον Joe Manimbo.

Υπέρ της απόφασης που ελήφθη ψήφισαν εννέα από τα 10 μέλη της τράπεζας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής τράπεζας του Ντάλλας Richard Fisher διαφώνησε, τασσόμενος υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |