Wednesday, February 13, 2008

Τράπεζες: Απομακρύνονται οι κίνδυνοι για την ρευστότητα τους

Τράπεζες: Απομακρύνονται οι κίνδυνοι για την ρευστότητα τους

Η σημαντική αύξηση των καταθέσεων που εμφανίζουν οι τράπεζες αλλά και οι εναλλακτικές πηγές άντλησης κεφαλαίων απομακρύνουν τους κινδύνους για την ρευστότητα τους. Οι τράπεζες το 2008 αναμένεται να αντλήσουν συνολικά 14 δις ευρώ περίπου ενώ και οι ενδείξεις για τις καταθέσεις είναι ενθαρρυντικές παρά την αύξηση των εξόδων από τόκους λόγω των αυξημένων επιτοκίων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς. Η Eurobank μέσα στο 2008 θα αντλήσει περίπου 3 με 4 δις ευρώ μέσω τιτλοποίησης δανείων αλλά και καλλυμένων ομολογιών.

Η Alpha bank σχεδιάζει να ενισχύσει την ρευστότητα της κατά 4 δις ευρώ.

Αξιόπιστη πηγή αναφέρει ότι τα 4 δις ευρώ θα αντληθούν μέσω τιτλοποιήσεων και καλλυμένων ομολογιών.

Συγκεκριμένα 2 δις ευρώ θα αφορούν τιτλοποιήσεις.

Την 3η μεγαλύτερη άντληση ρευστότηταςμέσα στο 2008 θα πραγματοποιήσει η Πειραιώς η οποία σύμφωνα με την διοίκηση θα είναι της τάξης των 2,5 δις ευρώ και θα προέλθει μέσω τιτλοποίησης και καλλυμένων ομολογιών και κοινών ομολογιακών δανείων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Πειραιώς έχει ήδη αντλήσει 2,1 δις ευρώ και συγκεκριμένα 1,3 δις ευρώ από τιτλοποίηση και 800 εκατ από ομολογιακές εκδόσεις.

H Emporiki bank έχει αντλήσει συνολικά 1,8 δις ευρώ μέσα στο 2007 και για το 2008 θα προβεί σε ενίσχυση της ρευστότητας της κατά 1,5 με 2 δις ευρώ και θα αφορούν κοινά ομολογιακά δάνεια και ενδεχομένως τιτλοποιήσεις.

Η Εθνική τράπεζα για το 2008 δεν σχεδιάζεται κάποιο πρόγραμμα αλλά αν προβεί μάλλον θα το πραγματοποιήσει στο β΄ 6μηνο του 2008δεν θα υπερβαίνει τα 500 με 700 εκατ ευρώ.

Η ATE Bank πέραν της τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 500 εκατ ευρώ δεν σχεδιάζει άλλη έκδοση πλην ενδεχομένως καλυμμένων ομολογιών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |