Friday, November 7, 2008

Οριακή ανοδος σήμερα για το αργό- Στο 10% οι εβδομαδιαίες απώλειες

Οριακή ανοδος σήμερα για το αργό- Στο 10% οι εβδομαδιαίες απώλειες

Κοντά στα 62 δολάρια βρίσκεται και πάλι το αργό, καθώς εικάζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει εκ νέου το επιτόκιο του δολαρίου, σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για την ανεργία, θα εξακολουθήσει επί μακρόν να βρίσκεται σε κρίση.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Δεκεμβρίου ενισχύθηκεκατά 0,44% στα 61,04 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας το αργό σημείωσε απώλειες της τάξεως του 10%, αφού τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις υποχώρησε κατά 14% .

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κατέγραψε πτώση 0,58%, στα 56,87 δολάρια το βαρέλι.

Επιπλέον, σημαντική επίδραση στην αντιστροφή του αρνητικού κλίματος έναντι του αργού είχαν και οι εκτιμήσεις ότι στην επόμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ, στις 17 Δεκεμβρίου, οι χώρες μέλη θα αποφασίσουν νέα μείωση της παραγωγής. Οι εκτιμήσεις αυτές προστέθηκαν στην ανακοίνωση των χωρών μελών ότι έχουν αρχίσει να υλοποιούν την απόφαση του Οργανισμού της 24 Οκτωβρίου για μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκαλώντας ανησυχίες για την προμήθεια της αγοράς.

REPORTER.GR

Ρωσία: Στο 4% αναμένεται η οικονομική ανάπτυξη το 2009

Ρωσία: Στο 4% αναμένεται η οικονομική ανάπτυξη το 2009

Κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα αναμένεται να διαμορφωθεί η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας το 2009 λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον στενό οικονομικό σύμβουλο του Ρώσου προέδρου, Arkady Dvorkovich
Συγκεκριμένα, ο Dvorkovich ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ του 4 -5% τον επόμενο χρόνο, σε σχέση με το 7% φέτος, ενώ ο δομικός πληθωρισμός του 2008 αναμένεται στο 13%, χωρίς να υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ξεπεράσει το 14%.

Τέλος, ο Dvorkovich δήλωσε με βεβαιότητα ότι δε θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας, αφού η κυβέρνηση ευνοεί τις ξένες επενδύσεις στη χώρα, υλοποιεί επενδυτικά προγράμματα και επεμβαίνει στη βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών.

REPORTER.GR

Αύξηση διαγραφών για τη JPMorgan "βλέπουν" οι ξένοι οίκοι

Αύξηση διαγραφών για τη JPMorgan "βλέπουν" οι ξένοι οίκοι

Την εκτίμηση ότι θα αυξηθούν τα προβληματικά καταναλωτικά δάνεια της τράπεζας JPMorgan το τρέχον και τα επόμενα τρίμηνα εκφράζουν ξένοι οίκοι, προβλέποντας, παράλληλα, και αύξηση των διαγραφών από ανεκπλήρωτες απαιτήσεις.
Η τράπεζα διαθέτει πάνω από 395 δισ. δολάρια σε καταναλωτικά δάνεια, ενώ μεγάλο μέρος των προβληματικών δανείων ξεκίνησε από το 2006 και συντηρείται έως σήμερα.

Εκτός από τα καταναλωτικά δάνεια, η τράπεζα διαθέτει και περίπου 18,2 δισ. δολάρια ενυπόθηκων δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο», συμπεριλαμβανομένων και τα 4,7 δισ. δολάρια που απέκτησε με την εξαγορά της Washington Mutual, το Σεπτέμβριο.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

FTSE 100 INDEX 4,364.96 92.55 2.17%
CAC 40 INDEX 3,469.12 81.87 2.42%
DAX INDEX 4,938.46 124.89 2.59%

==================================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,943.81 248.02 2.85%
S&P 500 INDEX 930.99 26.11 2.89%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,647.40 38.70 2.41%

ΔΝΤ: «Πράσινο φως» για το δάνειο της Ουγγαρίας

ΔΝΤ: «Πράσινο φως» για το δάνειο της Ουγγαρίας

Ενέκρινε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) την έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 15,7 δισ. δολαρίων προς την Ουγγαρία, με στόχο «να αποτραπεί μια επιδείνωση των πιέσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές».
Περίπου τα 6,3 δισ. δολάρια θα δοθούν άμεσα στη χώρα, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν σε πέντε δόσεις, υποκείμενες σε τριμηνιαίες επιθεωρήσεις, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η Ουγγαρία έχει λάβει επίσης βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα

Το ΔΝΤ έχει ήδη εγκρίνει δάνειο ύψους 16,4 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία και δάνειο 2,1 δισ. δολαρίων προς την Ισλανδία.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Αναπάντεψη κάμψη στα αποθέματα χονδρικού εμπορίου

ΗΠΑ: Αναπάντεψη κάμψη στα αποθέματα χονδρικού εμπορίου

Κάμψη σημείωσαν τα αποθέματα χονδρικής το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν δύο ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου.
Η αναπάντεχη κάμψη της τάξεως του 0,1% στα αποθέματα είναι η πρώτη που καταγράφεται από το Δεκέμβριο του 2006, ενώ τον Αύγουστο είχε σημειωθεί άνοδος κατά 0,6%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο στα αποθέματα κατά 0,3%. Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,5% το Σεπτέμβριο, ύστρα από κάμψη 1,6% τον προηγούμενο μήνα.

Οι χονδρέμποροι έχουν στη διάθεσή τους αρκετά αγαθά για 1,12 μήνες, αν εξακολουθήσει ο τρέχον αριθμός πωλήσεων.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Στο 6,5% η ανεργία τον Οκτώβριο

ΗΠΑ: Στο 6,5% η ανεργία τον Οκτώβριο

Στο 6,5% διαμορφώθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

REPORTER.GR

Συνεχίζεται η πτώση των επιτοκίων στη διατραπεζική

Συνεχίζεται η πτώση των επιτοκίων στη διατραπεζική

Συνεχίζεται και σήμερα η υποχώρηση των επιτοκίων στην διατραπεζική αγορά. Το Euribor τρίμηνου δανεισμού, που θεωρείται ως το πλέον ενδεικτικό για τον βραχυπρόθεσμο διατραπεζικό δανεισμό, διαμορφώνεται σε χαμηλά οκτώ μηνών, ήτοι στο 4,17%. Πρόκειται για χαμηλότερα επίπεδα από τις 6 Μαρτίου. Το μηνιαίο euribor υποχωρεί στο 4,10%.
Το τριμηνιαίο Libor που εκφράζεται σε στερλίνες σημειώνει πτώση μεγαλύτερη του 1% και διαμορφώνεται κάτω από το 4,5% από 5,56% χθες, μετά και τη γενναία μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Το τριμηνιαίο Libor που εκφράζεται σε ευρώ υποχωρεί κοντά στο 4,47% από 4,6% χθες, μετά και τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Την ίδια ώρα το τριμηνιαίο Libor κινείται στο 2,29% από 2,39% χθες.


REPORTER.GR

Αποκλείει νέα προσφορά για Yahoo η Microsoft

Αποκλείει νέα προσφορά για Yahoo η Microsoft

Η Microsoft «έχει προχωρήσει παρακάτω» και δεν ενδιαφέρεται πλέον να καταθέσει νέα προσφορά για τη Yahoo, υποστήριξε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Στιβ Μπάλμερ, μιλώντας σε συνέδριο στο Σύδνεϋ.

Παρόλα αυτά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνιών συνεργασίας με τη Yahoo.

«Δεν ενδιαφερόμαστε να γυρίσουμε πίσω και να επανεξετάσουμε μια εξαγορά», τόνισε ο Μπάλμερ, στον απόηχο των δηλώσεων του διευθύνοντος συμβούλου της διαδικτυακής εταιρείας, Τζέρι Γιανγκ, σύμφωνα με τον οποίο η Yahoo είναι ανοιχτή πλέον σε μια πώλησή της.

«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν άλλες ευκαιρίες για κάποιου είδους συνεργασία», πρόσθεσε ο Μπάλμερ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Γιανγκ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είναι «ανοιχτός σε όλα», μετά την αποχώρηση της Google από την προτεινόμενη συμφωνία στον τομέα της διαφήμισης, πυροδοτώντας φήμες ότι η Microsoft πιθανόν να καταθέσει νέα προσφορά για ολόκληρη ή μέρος της Yahoo. Οι μετοχές της τελευταίας ενισχύθηκαν χθες στη Νέα Υόρκη έως και 7%.

«Με τις υπάρχουσες συνθήκες, θα έλεγα ότι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η Microsoft είναι να εξαγοράσει τη Yahoo», ανέφερε ο Γιανγκ την περασμένη Τετάρτη.


REPORTER.GR

Γερμανία: «Βυθίστηκε» η βιομηχανική παραγωγή Σεπτεμβρίου

Γερμανία: «Βυθίστηκε» η βιομηχανική παραγωγή Σεπτεμβρίου


Πτώση μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Η εν λόγω παραγωγή εμφανίστηκε μειωμένη κατά 3,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάστημα σχεδόν 14 ετών. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν κάμψη της τάξεως του 2%.

NAFTEMPORIKI

Ford: Συρρίκνωση ζημιών στα 129 εκατ. δολ.

Ford: Συρρίκνωση ζημιών στα 129 εκατ. δολ.


Στα 129 εκατ. δολάρια από 251 εκατ. δολάρια που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα συρρικνώθηκαν οι καθαρές ζημιές της Ford Motor το τρίτο τρίμηνο του 2008, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

NAFTEMPORIKI

Αυτοκίνητα: Ποιες μάρκες προτιμούν οι κύπριοι

Αυτοκίνητα: Ποιες μάρκες προτιμούν οι κύπριοι


Οχήματα μάρκας Mercedes και Toyota προτιμούν περισσότερο οι Κύπριοι, όπως διαφαίνεται από τις εγγραφές το δέκατο μήνα του έτους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ΟΕΒ, την πρώτη θέση στις εγγραφές σαλούν είχαν τον Οκτώβριο του 2008 τα οχήματα μάρκας Mercedes. Από τις 4.125 εγγραφές σαλούν (καινούριων και μεταχειρισμένων), τα 554 ήταν μάρκας Mercedes με την εταιρεία να κατέχει μερίδιο αγοράς 13,43%.

Στη δεύτερη θέση της προτίμησης των Κυπρίων, όσον αφορά τα σαλούν, βρίσκονται τα οχήματα μάρκας Toyota (540 ή 13,09% μερίδιο αγοράς), τρίτα ήταν τα Suzuki (507 ή 12,29%) και τέταρτα τα BMW (480 ή 11,64%).

Μερίδιο αγοράς της τάξης του 7,27% κατέχουν τα οχήματα μάρκας Volkswagen, ενώ μερίδιο 6,67% και 5,19% αντίστοιχα κατέχουν επίσης τα Nissan και Honda.

Λιγότερες εγγραφές πραγματοποιήθηκαν για οχήματα μάρκας Audi, Ford, Mazda, Mitsubishi, Peugeot και Opel.

STOCKWATCH.COM.CY

ΑΝΟΔΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΧΑΚ

ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΑΚ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ (ΓΥΡΩ ΣΤΟ +1%) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES (+100 ΜΟΝΑΔΕΣ).

Disclaimer: We accept no responsibility for the accuracy of this information. This information should not be treated as accurate or precise. The use of any information is the investors' responsibility. This information does not in any way constitute investment advice!

Fed lends another $100B to companies

Fed lends another $100B to companies

Government funding program kicks up critical short-term lending to businesses. Banks borrow less from Fed at emergency window.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- The Federal Reserve continued its massive lending efforts to business in the past week, pumping $100 billion more into the credit stream through a new short-term funding program.

Fed numbers released Thursday showed that Fed lending in the so-called Commercial Paper Funding Facility increased to $243 billion from $144 billion a week earlier. The facility opened on Oct. 20.

The Fed's program has helped lower borrowing rates and provided critical short-term financing to businesses and financial institutions in desperate need of cash. Businesses and financial institutions have turned to the Federal Reserve for funds, as the traditional source of lending from private banks dried up after the collapse of Lehman Brothers in mid-September.

As a result, the federal government has instituted several programs aimed at easing funding concerns for banks and encouraging lending between financial institutions. These include measures such as lowering interest rates, injecting capital into banks and providing insurance on all non-interest bearing accounts.

"The Fed is tapping all the keys on the keyboard, and it does seem to be helping," said Bill Bergman, senior equity analyst at Morningstar. "We have a financial market problem of historic proportion, and I think the Fed's ability to liquefy is worth respect."

In another such program, the Federal Reserve's emergency lending window, the Fed reported that commercial banks borrowed $110 billion a day, on average, over the past week. That's down 1.7% from the $111.9 billion they borrowed from the discount window in the previous week.

For a long while before the credit crunch, the Fed has offered overnight funding for commercial banks at a rate slightly higher than its targeted funds rate. But after the collapse of Bear Stearns in March, the Fed for the first time opened its discount window to Wall Street firms like Goldman Sachs (GS, Fortune 500) and Morgan Stanley (MS, Fortune 500), which were in dire need of lending.

Investment banks borrowed $77 billion a day, on average, down 11.9% from $87.4 billion a week ago.

Some analysts have suggested that investment banks' borrowing needs have not decreased, but they are borrowing less from the discount window due to the Treasury's $250 billion capital injection into financial institutions and access to the Fed's commercial paper facility.

"We haven't seen any sign of a turnaround in lending yet," said Bergman. "The question is whether or not the Titanic is unstoppably sinking."

AIG lending shrinks
The Fed also reported Thursday that troubled insurer American International Group (AIG, Fortune 500) paid back $2.3 billion of its emergency loan from the Federal Reserve.

AIG now owes $81.2 billion, down from $83.5 billion as of last week. That's equal to about two-thirds of the $122.8 billion loan the federal government has offered to the company.

In mid-September, the government agreed to bail out the world's largest insurance company, which was on the verge of collapse, with an $85 billion federal loan. In addition to the bailout, the New York Fed later made available an additional $37.8 billion to the corporation through a special lending facility. The facility, which opened three weeks ago, was designed to provide funding for AIG's businesses after its securities lending division ran into trouble.

AIG announced last week that it will refinance a big chunk of its original loan. Through four of its subsidiaries, AIG said it will sell $20.9 billion of debt to the Fed and use the proceeds to pay back some of the $85 billion government bailout loan. The move allows AIG to pay down about a quarter of the loan - on which it is currently paying about 11% in interest - with money it has borrowed at 4% through the Fed's commercial paper program.

AIG has said it plans to pay off the $85 billion bridge loan by spinning off divisions.

In addition, the company's new managers, headed by government-installed CEO Edward Liddy, have agreed to withhold big payouts to former executives and curtail corporate trips in the face of criticism from Congress and other government officials. With taxpayer dollars on the line, New York Attorney General Andrew Cuomo has demanded the company halt all "unreasonable expenditures."

CNN

ABC Learning: Χρέη 762 εκατ. δολ. Αυστραλίας στις τράπεζες

ABC Learning: Χρέη 762 εκατ. δολ. Αυστραλίας στις τράπεζες


ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ των τραπεζών περιήλθε η ABC Learning Centres Ltd., καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση ώθησε στην αύξηση των τόκων που χρωστά στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας ύψους 762 εκατ. δολ. Αυστραλίας (507 εκατ. δολ. ΗΠΑ).

Η Commonwealth Bank of Australia, η μεγαλύτερη δανείστρια κατόπιν υποθήκης της χώρας, είπε σήμερα ότι δάνεισε στην ABC 240 εκατ. δολ., μαζί με την National Australia Bank Ltd., την Australia & New Zealand Banking Group Ltd. και την Westpac Banking Corp.

Η ΑBC Learning, που προσέχει ένα στα τρία παιδιά στην Αυστραλία ημερησίως στα 1.100 κέντρα της, είναι η δεύτερη εταιρεία – μετά την Allco Finance Group – που ετέθη υπό τον έλεγχο τραπεζών αυτήν την εβδομάδα. Σήμερα η κυβέρνηση της χώρας υποσχέθηκε να διαθέσει έως 22 δισ. δολ. Αυστραλίας προκειμένου η εταιρεία να λειτουργήσει έως τα τέλη του έτους, λέγοντας ότι περίπου το 40% των κέντρων είναι ζημιογόνο.

Εως και τις 30 Ιουνίου του 2007 το συνολικό χρέος της ABC Learning ήταν 2,2 δισ. δολ. Αυστραλίας από 111 εκατ. δολ. στα τέλη της χρήσης του 2004. Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ετήσια κέρδη για τη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2008.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αίτημα οικονομικής βοήθειας 50 δισ. δολ. από τις αυτοκινητοβιομηχανίες

ΗΠΑ: Αίτημα οικονομικής βοήθειας 50 δισ. δολ. από τις αυτοκινητοβιομηχανίες


Οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισ. δολ. αναζητούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κορυφαία στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας για να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και στη σχεδόν μηδενική ζήτηση καινουργών αυτοκινήτων.

Ο Ρικ Ουάγκονερ της General Motors ο Άλαν Μιούλαλι της Fordτ και ο Μπομπ Ναρντέλι της Chrysler ήταν κατηφείς όταν εθεάθησαν στους άδειους διαδρόμους του Kογκρέσου, όπου συναντήθηκαν με την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι και τον ηγέτη της Γερουσίας, Χάρι Ρέιντ.

Τα τρία στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν βοηθητικούς ανελκυστήρες και έφυγαν από τις πίσω σκάλες για να αποφύγουν τους δημοσιογράφους, στους οποίους, όταν τους εντόπισαν, απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις.

Η Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε ότι η συνάντηση με τα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας έγινε με στόχο «την προστασία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων και τη διασφάλιση των συμφερόντων των Αμερικανών φορολογουμένων». Διαβεβαίωσε δε, ότι τα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της βιομηχανίας.

Τα στελέχη των «Τριών Μεγάλων» της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έκαναν τις επαφές στο Κογκρέσο λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της General Motors και της Ford για το τρίτο τρίμηνο, που αναμένεται ότι θα είναι απογοητευτικά, αφού οι εταιρείες έχουν σημαντικές απώλειες κερδών και αναγκάζονται να λάβουν μέτρα για τη μείωση του κόστους.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 32% τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1991.


NAFTEMPORIKI

Wells Fargo: 11 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών

Wells Fargo: 11 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών

ΠΟΣΟΝ 11 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών για να στηρίξει την αγορά της Wachovia Corp. άντλησε η Wells Fargo & Co., η μεγαλύτερη τράπεζα της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ και σηματοδότησε ότι οι τράπεζες ενδέχεται να καταφέρουν να καλύψουν τις αγορές για μετρητά.

Η τράπεζα πούλησε 407,5 εκατ. μετοχές προς 27 δολ. η μία, 6,2% χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος στις 6 Νοεμβρίου, στα 28,77 δολ. η μία, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση. Η δανείστρια, που σχεδίαζε να αντλήσει 10 δισ. δολ. ενδέχεται να πουλήσει επιπλέον 61 εκατ. μετοχές. Η πώληση ολοκληρώθηκε καθώς ο Standard & Poor's 500 Index υποχώρησε 5% και Dow Jones [.DJI] Industrial Average (DJIA) σημείωσε απώλειες 4,9%.

Το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ αγόρασε προνομιούχες μετοχές της Wells Fargo ύψους 25 δισ. δολ. στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών. Η Wells Fargo με έδρα το Σαν Φρανσίσκο επεκτείνει την βάση των καταθέσεών της στην Ανατολική Ακτή και δημιουργεί τη μεγαλύτερη τράπεζα από πλευράς καταστημάτων μετά την εξαγορά της Wachovia, με έδρα τη Σαρλότ της Βόρειας Καρολίνας.

Η Wells Fargo είναι η 17η τράπεζα που πουλά περισσότερες μετοχές φέτος καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα γονάτισαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η First Commonwealth Financial Corp., τράπεζα που εδρεύει στην Ιντιάνα και την Πενσυλβάνια άντλησε στις 31 Οκτωβρίου 100 εκατ. δολάρια.

Οι τράπεζες έχουν προσελκύσει 53,6 δισ. δολ. μέσω της πώλησης μετοχών φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News. Η JPMorgan Chase & Co. άντλησε 11 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο – το υψηλότερο ποσόν και η Bank of America αυτόν τον μήνα άντλησε 10 δισ. δολάρια.

Η Wachovia, που άντλησε τον Απρίλιο 4 δισ. δολ., ήταν η πρώτη τράπεζα που πούλησε μετοχές φέτος.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 224 επιπλέον πωλήσεις μετοχών αξίας 133,7 δισ. δολ. στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. H JPMorgan βοήθησε στην πώληση μετοχών 24 δισ. δολ. αποσπώντας μερίδιο αγοράς 18%.

Οι μετοχές της Wells Fargo υποχώρησαν χθες 9% στα 28,77 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Φέτος έχουν σημειώσει απώλειες 4,7%.

Την πώληση των μετοχών της Wells Fargo διαχειρίστηκε η JPMorgan με τη βοήθεια των Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley UBS AG και Wachovia.


NAFTEMPORIKI

Η κρίση κοστίζει €800 δισ. στην Ε.Ε.

Η κρίση κοστίζει €800 δισ. στην Ε.Ε.


Η χρηματοπιστωτική κρίση θα κοστίσει στις χώρες της Ε.Ε. περίπου 800 δισ. ευρώ σύμφωνα με υπολογισμούς της προεδρεύουσας Γαλλίας. O Νικολά Σαρκοζί φέρεται να αποκάλυψε τα στοιχεία αυτά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνοντας την ανάγκη για μία ειδική Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.


Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν κάλεσε τη Γερμανία να καταθέσει περισσότερα στοιχεία για την κεφαλαιακή ένεση προς την Commerzbank ενώ εξέφρασε ανησυχία για πτυχές του αυστριακού σχεδίου στήριξης του τραπεζικού τομέα, ύψους 100 δισ. ευρώ. Η αρμόδια επίτροπος, Νέλι Κρους, δήλωσε ότι βρίσκεται ήδη σε επαφή με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομίας.

Η Βρετανία την ίδια ώρα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 800 εκατ. στερλίνες για την αποζημίωση καταθετών, που έχασαν τα χρήματά τους εξαιτίας της κατάρρευσης της ισλανδικής Icesave. Το ποσό των 3 δισ. δολαρίων θα διοχετεύσει στις τράπεζες της χώρας η κυβέρνηση της Ουγγαρίας για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες λαμβάνουν χώρα και στη Μέση Ανατολή.


NAFTEMPORIKI

DBS Reduces Workforce for First Time Since 2001

DBS Reduces Workforce for First Time Since 2001

Nov. 7 (Bloomberg) -- DBS Group Holdings Ltd. will cut jobs for the first time since 2001 after reporting its steepest profit decline in two years.

The Singapore-based bank, Southeast Asia's largest, will trim 900 jobs or 6 percent of its workforce. Chief Executive Officer Richard Stanley, who joined in May from Citigroup Inc., said the reductions affect all levels of the organization, with the bulk in Singapore and Hong Kong.

``We must run a tighter ship,'' Stanley told reporters in Singapore today. ``This is a painful decision for DBS and for me personally but it's something we have to do in a difficult environment.''

DBS is adding to the almost 150,000 financial-services positions lost worldwide since the credit crunch began, as the fallout begins to spread into Asia. Singapore's economy is in a recession and Las Vegas Sand Corp., which borrowed money from DBS for a casino in the city-state, said yesterday it may default unless it manages to raise more funds.

Shares in DBS traded 1.4 percent lower at 2:28 p.m. local time after earlier dropping as much as 8.8 percent, the steepest intraday decline in seven years.

``What is weighing on the market is the Sands news; I'm sure that DBS's shares can test the October low'' of S$8.87, said Daphne Roth, Singapore-based head of equity research at ABN Amro Private Bank, with about $30 billion of Asian assets. DBS will also have to grapple with lower income as the Singapore economy slows, she said.

Adelson in Talks

Stanley, 48, said he doesn't expect Las Vegas Sands to default on a S$5 billion ($3.3 billion) loan DBS helped arrange with other lenders for the Singapore casino-resort.

Sheldon Adelson, the billionaire who controls Las Vegas Sands, held talks with the Singapore government this week as the company's struggle with a cash shortage threatens a $4 billion casino development in the city-state, a person with knowledge of the meetings said.

Las Vegas Sands is seeking funding to stave off defaulting on loans while facing ``substantial doubt'' about its ability to survive as a going concern, the casino owner said yesterday in a filing.

Roth of ABN Amro said Singapore banks aren't likely to suffer should Las Vegas Sands fail to repay. The portion of lending to Las Vegas Sands made up 0.5 percent of DBS's total loans, 0.9 percent at United Overseas Bank Ltd. and 0.6 percent at Oversea-Chinese Banking Corp., she said.

Investment Provisions

Stanley is firing workers to contend with the fallout from a slowing Singapore economy. The city-state, which entered a recession last quarter, faces ``further slippage'' as a global slowdown threatens manufacturing, consumer spending and tourism, its central bank said last week.

Today, DBS said net income fell 38 percent to S$379 million for the three months ended Sept. 30. That's the steepest decline among Singapore's three banks and is lower than the median estimate of S$455 million in a Bloomberg News survey of six analysts.

Provisions for investments including collateralized debt obligations rose 59 percent to S$448 million from three months earlier. Allowances for soured loans, plus investments in debt securities and CDOs not linked to asset-backed securities, more than tripled to S$319 million. Deteriorating credit quality complicates efforts by Stanley to expand in Asia.

`Challenging' Environment

``The operating environment is increasingly challenging for financial institutions the world over,'' Stanley said in the statement. ``We took upfront prudential levels of allowances to strengthen our balance sheet.''

The bank posted trading losses of S$13 million, including a S$74 million gain from the reclassification of some assets, the statement said. It also set aside S$70 million for compensation to some customers that had purchased structured products tied to failed Lehman Brothers Holdings Inc.

DBS held S$1.13 billion worth of CDOs, up from S$1.11 billion in the previous three months. That includes S$263 million linked to asset-backed securities.

United Overseas, the first of the three Singapore lenders to announce third-quarter results, said Oct. 31 profit fell 5.1 percent as impairment charges for loans and debt securities surged. The lender's allowance for CDOs rose 27 percent to S$199 million from the previous three months.

Worst Performer

Oversea-Chinese said Nov. 5 profit fell for a fourth straight quarter as it increased provisions for soured loans and assets including CDOs fourfold to S$156 million.

Trevor Kalcic, a Singapore-based analyst at Royal Bank of Scotland Group Plc, said taking extra provisions was a ``good idea,'' as DBS could then ``enter 2009 with a cleaner slate'' as it grapples with other challenges.

DBS now trades at 0.8 times at its book value, compared with 0.4 during the Asian financial crisis, ABN Amro's Roth said. ``Certainly, I do not think that we are in the same situation,'' she said.

DBS is the worst-performing banking stock in Singapore, having lost 48 percent this year, compared with 35 percent for United Overseas and 39 percent for Oversea-Chinese Banking.

The impact of the credit crunch will be ``increasingly evident in the real economy,'' Wee Ee Cheong, chief executive officer of United Overseas, said last week. David Conner, CEO of Oversea-Chinese, said this week that the next few quarters will be ``challenging.''

BLOOMBERG

Iceland to Get $6 Billion Loan From IMF-Led Group, Poland Says

Iceland to Get $6 Billion Loan From IMF-Led Group, Poland Says

By Nathaniel Espino and Marta Waldoch

Nov. 7 (Bloomberg) -- Iceland will receive a $6 billion- dollar financial aid package from a group led by the International Monetary Fund, the Polish Finance Ministry said.

The group also includes Scandinavian countries, the U.K., the Netherlands and Poland, which will contribute about $200 million to the group, the e-mailed statement from Warsaw said. Magdalena Kobos, a spokeswoman for the ministry, confirmed the authenticity of the statement by telephone.

The IMF has already said it will give the Atlantic island $2.1 billion after the banking system collapsed and the currency's value evaporated. Norway has offered 500 million euros ($635 million) and the Faroe Islands 300 million kroner ($51 million).

The economy of Iceland, the first western nation to seek aid from the IMF since the U.K. in 1976, faces a prolonged period of contraction, coupled with faster inflation and rising joblessness. Gross domestic product will shrink as much as 10 percent next year, the IMF forecasts.

BLOOMBERG
Share |