Thursday, October 22, 2009

ΗΠΑ: Πράσινο φως στη δημιουργία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή


ΗΠΑ: Πράσινο φως στη δημιουργία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή


Το πράσινο φως έλαβε από επιτροπή του Κογκρέσου η πρόταση για τη δημιουργία ανεξάρτητης Χρηματοοικονομικής Αρχής Προστασίας των Καταναλωτών, η οποία θα ελέγχει πιστωτικά προϊόντα όπως τα ενυπόθηκα δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες.

Η αρμόδια Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την πρόταση για τη δημιουργία της νέας υπηρεσίας, ενισχύοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα για την αναμόρφωση της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας μετά την παγκόσμια κρίση.

Η πρόταση πέρασε με 39 υπέρ και 29 κατά.

capital.gr

Βρετανία: Ξεκινά συζητήσεις με τις τράπεζες η FSA για τα μπόνους


Βρετανία: Ξεκινά συζητήσεις με τις τράπεζες η FSA για τα μπόνους


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει "πλήρεις και ειλικρινείς" συζητήσεις με τις τράπεζες σχετικά με το αν θα πρέπει να μοιραστούν αυτό το έτος τα μπόνους σε βάρος της ενίσχυσης των αποθεματικών κεφαλαίων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της FSA, Adair Turner.

"Πρέπει να δούμε τα βούμερα αυτά και από τη πλευρά μας θα μιλήσουμε με τις τράπεζες για να διαπιστώσουμε αν οι δεξαμενές των μπόνους που έχουν δημιουργήσει είναι συμβατές με το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να συσσωρεύσουν", είπε ο Turner σε ενημέρωση προς δημοσιογράφους.

"Αν δεν είναι, θα εμπλακούμε σε πλήρεις και ειλικρινείς συζητήσεις με τις τράπεζες σε σχέση με τα κεφάλαια", δήλωσεμ ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές θα εξετάσουν τα επίπεδα των μπόνους και τη μορφή με την οποία θα πληρωθούν.

Τα σχόλια του έρχονται εν μέσω προσδοκιών ότι πολλές τράπεζες θα ανακοινώσουν την καταβολή μπόνους το επόμενο διάστημα προς τα στελέχη τους ως αποτέλεσμα της αύξησης των κερδών τους από τις δραστηριότητες τους στη διαπραγμάτευση μετοχών και ομολόγων.

Οι πληρωμές σε μπόνους θα μπορούσαν να φτάσουν τα 6 δισ. λίρες στο βρετανικό χρηματοπιστωτικό τομέα από 4 δισ. λίρες το 2008, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών.

Η FSA ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο νέους κανονισμούς για τις πληρωμές μπόνους που θα υποχρεώνουν τις τράπεζες να μοιράζουν τα μπόνους σε διάστημα πολλών ετών και να συνδέουν τις πληρωμές στη μελλοντική απόδοση της τράπεζας.

capital.gr

Υποβάθμιση της Ελλάδας από Fitch


Υποβάθμιση της Ελλάδας από Fitch

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας (IDR) της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε ΄A-΄ από ΄A΄ προηγουμένως προχώρησε η Fitch Ratings, διατηρώντας αρνητικό (negative) το outlook.

Επιβεβαιώνει παράλληλα το βραχυπρόθεσμο IDR σε ξένο νόμισμα στο ΄F1΄.

Ο οίκος αναφέρει ότι "η υποβάθμιση αντανακλά τη χθεσινή ανακοίνωση πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει το 12,5% του ΑΕΠ το 2009, πολύ πιο πάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Fitch για έλλειμμα 6% και σε σύγκριση με τις επίσημες προβλέψεις της Ελλάδας για 3,7% στο Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

Η Fitch εκτιμά ότι το γενικό κυβερνητικό χρέος θα φτάσει περίπου το 115% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2009, υψηλότερα από τα επίπεδα που σημειώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

"Με το έλλειμμα να μην αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 9% το 2010, το χρέος αναμένεται να φτάσει περίπου το 120% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2010, το υψηλότερo στην κατηγορία ΄A΄", αναφέρει ο οίκος.

Η τελευταία εξέταση των αξιολογήσεων της Ελλάδας από την Fitch το Μάιο του 2009, εκτιμούσε ότι το κυβερνητικό χρέος θα ανέλθει στο 108,4% έως τα τέλη του 2010.

Εκτός των χειρότερων εκτιμήσεων για τη δυναμική του δημόσιου χρέους, το μέγεθος της αναθεώρησης τόσο για το 2009 όσο και το 2008 – με τα τελικά στοιχεία για το 2008 να δείχνουν το έλλειμμα στο 7,7% του ΑΕΠ σε σχέση με την αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης για 3,7% που έγινε τον Ιανουάριο του 2009 – υπογραμμίζει την αδυναμία στο σχεδιασμό και στην κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων, αναφέρει η Fitch.

Αυτές οι συνεχιζόμενες ελλείψεις υπονομεύουν ουσιαστικά την αξιοπιστία των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών σχεδίων εξυγίανσης, καταλήγει ο οίκος.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

"Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σήμερα από τον οίκο Fitch αποτελεί μία ακόμη συνέπεια της τακτικής της απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας από τους πολίτες, τους διεθνείς εταίρους και τις αγορές, που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch.

Η υπέρβαση του δανεισμού, μέσα στο 2009, σημειώνεται σχετικά, "πέρα από το ανακοινωθέν ετήσιο δανειακό πρόγραμμα, χωρίς αναπτυξιακή ή κοινωνική στόχευση, και ο πραγματικός εκτροχιασμός του προϋπολογισμού με την κατάρρευση των εσόδων και τη διόγκωση των δαπανών, που ήταν ήδη γνωστός από τα ταμειακά ελλείμματα που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος και πλέον αποτυπώνεται στα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, κατέστησαν αναπόφευκτη την αναμενόμενη από την αγορά υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στις σχετικές αξιολογήσεις".

"Αυτά τα ήδη γνωστά δεδομένα, σήμερα έρχεται να τα ενσωματώσει και ο οίκος Fitch", αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών και συμπληρώνει: "Η σχετική ανακοίνωση τονίζει το έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας. Αναφέρεται στο πρόβλημα καταγραφής των δημοσιονομικών δεδομένων και σχεδιασμού της δημοσιονομικής πολιτικής. Δηλαδή στην πολιτική επιλογή της προηγούμενης ηγεσίας του τόπου να αποκρύπτει αντί να διορθώνει τα προβλήματα και να υποτιμά τη νοημοσύνη των αγορών, που είχαν ήδη τιμωρήσει την χώρα με υψηλά επιτόκια δανεισμού".

"Άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η ανάταξη της οικονομίας, η στήριξη της ανάπτυξης και η επίτευξη μιας βιώσιμης δημοσιονομικής εξυγίανσης που βασίζεται στη διαφάνεια των στοιχείων και στο σωστό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής. Μόνο έτσι θα αναβαθμίσουμε και θα διαφυλάξουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας", καταλήγει η ανακοίνωση.

capital.gr

Το υψηλότερο έλλειμμα στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα!


Το υψηλότερο έλλειμμα στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα!

Στο 7,7% του ΑΕΠ ανήλθε το έλλειμμα του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού το 2008, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα -με επιφυλάξεις- στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Το έλλειμμα της χώρας μας είναι και το υψηλότερο μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ εκτιμήθηκε σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έστειλε η νέα κυβέρνηση. Οι εκτιμήσεις της Eurostat τον Απρίλιο τοποθετούσαν το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2008 το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 18,5 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος στα 237,1 δισ. ευρώ. Οι δημόσιες δαπάνες σημείωσαν αύξηση κατά 48,3%, τα έσοδα κατά 40,6%.

Σημειωτέον, πριν από δύο μέρες η Κομισιόν και το Eurogroup απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για τον έλεγχο του ελλείμματος αλλά και την παρουσίαση σοβαρών και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.

Απηυδησμένος μάλιστα από τις πρόσφατες λογιστικές παλινωδίες ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε χαρακτηριστικά: «Το παιχνίδι τελείωσε. Χρειαζόμαστε σοβαρά στατιστικά στοιχεία», καθώς τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία της Ε.Ε.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το 2010 θα ξεκινήσει η δημοσιονομική προσαρμογή για τη μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό από το 12,5% που αναμένεται να φτάσει στο τέλος του 2009, ''με στόχο σε 3-4 χρόνια να πέσει κάτω από το όριο του 3% που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ''. Επίσης, προανήγγειλε κατάθεση νομοσχεδίου για την ανεξαρτητοποίηση της στατιστικής υπηρεσίας.

Στο 2% το έλλειμμα στην Ευρωζώνη

Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της ευρωζώνης υπερτριπλασιάστηκε πέρυσι ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με την μείωση του χρέους είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια να εξανεμίζεται μερικώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

Η Eurostat αναθεώρησε τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα της ευρωζώνης πέρυσι στο 2,0% του ΑΕΠ από 1,9% που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο. Το έλλειμμα είχε ανέλθει στο 0,6% το ΑΕΠ το 2007.

Το υψηλότατο - και υψηλότερο - ποσοστό της Ελλάδας, ακολουθεί η Ιρλανδία με έλλειμμα 7,2%, η Ρουμανία με 5,5% και η Βρετανία με 5%.

Στον αντίποδα, οκτώ χώρες είχαν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, μεταξύ αυτών η Φινλανδία (4,5%), η Δανία (3,4%), το Λουξεμβούργο (2,5%), αλλά και η Κύπρος (0,9%).

Το κρατικό χρέος στην ευρωζώνη ανήλθε στο 69,3% του ΑΕΠ (από 66% στα τέλη του 2007) και στην ΕΕ στο 61,5% από 58,7% το 2007.

''Αστερίσκος'' για την Ελλάδα

Στην ανακοίνωσή της η κοινοτική στατιστική υπηρεσία έχει έναν «αστερίσκο» για την Ελλάδα. Όπως αναφέρει, έχει εκφράσει την επιφύλαξη της για τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από τη χώρα μας, λόγω αξιοσημείωτων αβεβαιοτήτων για τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ελληνικές στατιστικές αρχές.

Στις σημειώσεις για τις κυριότερες αναθεωρήσεις των στοιχείων από τον Απρίλη έως τον περασμένο Οκτώβριο, επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας ότι η αναπροσαρμογή οφείλεται στα νέα στοιχεία που στάλθηκαν στην Eurostat στις 21 Οκτωβρίου.

reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση 0,3% στις τιμές κατοικιών τον Αύγουστο


ΗΠΑ: Πτώση 0,3% στις τιμές κατοικιών τον Αύγουστο


ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (Dow Jones) – Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,3% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στέγασης (FHFA). Πρόκειται για την πρώτη μηνιαία πτώση τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Η FHFA ανακοίνωσε ότι για τους 12 μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο, οι τιμές σημειώνουν πτώση 3,6%.

Ο δείκτης τιμών υποχωρεί 10,7% σε σχέση με τα υψηλά που σημείωσε τον Απρίλιο του 2007.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές σημείωσαν άνοδο 0,3% τον Ιούλιο. Η τελευταία φορά που οι τιμές είχαν σημειώσει πτώση ήταν τον περασμένο Απρίλιο, όταν είχαν υποχωρήσει 0,5%.

capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο leading indicators το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο leading indicators το Σεπτέμβριο


Άνοδο 1% σημείωσε ο σύνθετος δείκτης leading indicators το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, για να συμπληρώσει έξι διαδοχικούς μήνες ανόδου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η αμερικανική οικονομία επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης.



Παράλληλα, τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Conference Board έδειξαν ότι ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,4% τον Αύγουστο, ποσοστό μικρότερο από το 0,6% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.


Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη κατά 0,8% το Σεπτέμβριο.

capital.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις νέες αιτήσεις ανεργίας



ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις νέες αιτήσεις ανεργίας


Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα έως τις 17 Οκτωβρίου. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης της χώρας οι νέες αιτήσεις ενισχύθηκαν κατά 11 χιλ. στις 531 χιλ., με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να έχουν κάνει λόγο για αύξηση κατά 4 χιλ.

Παράλληλα, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε κατά 750 και διαμορφώθηκε στις 532.250, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Ιανουαρίου.

Πτώση παρουσίασαν και οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, οι οποίες υποχώρησαν κατά 98 χιλ. στα 5.923.000, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Μαρτίου.

Παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις βρίσκονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, οι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι εμφανίζουν πτωτικές τάσεις. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις νέες αιτήσεις σημειώθηκαν σε Φλόριντα, Νέα Υόρκη, Γουισκόνσιν, Ιντιάνα και Αρκάνσας.


capital.gr

«Thumbs up» Kroes για ειδικά ομόλογα


«Thumbs up» Kroes για ειδικά ομόλογα

Το κυπριακό σχέδιο το οποίο χρησιμοποιεί ειδικά κρατικά ομόλογα για να ενισχύσει τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή έκρινε ότι το μέτρο είναι σύμφωνο με την κατευθυντήρια ανακοίνωσή της σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ειδικότερα, το μέτρο είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και εμβέλειας, απαιτεί κατάλληλο τίμημα και προβλέπει επαρκείς διασφαλίσεις προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Το σχέδιο αποτελεί επομένως κατάλληλο μέσο για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής της κυπριακής οικονομίας και είναι συμβατό με το άρθρο 87 παράγραφος 3 στοιχείο β) της συνθήκης ΕΚ.

Η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος, Neelie Kroes, δήλωσε: «Το κυπριακό σχέδιο θα συμβάλει στον περιορισμό των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης χωρίς να δημιουργήσει δυσανάλογες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού».

Στο πλαίσιο του σχεδίου, η Κύπρος θα εκδώσει ειδικά κρατικά ομόλογα τα οποία θα δανείζει σε πιστωτικά ιδρύματα που θα τα χρησιμοποιούν ως εξασφάλιση για να μπορούν να αποκτούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από τις διατραπεζικές αγορές. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα χρησιμοποιούν τη ρευστότητα για να χορηγούν στεγαστικά δάνεια και δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους.

Τα ειδικά ομόλογα δεν θα πληρώνουν τοκομερίδια και θα έχουν χρονική διάρκεια μέχρι τρία έτη. Θα παρέχονται ως δάνειο σε επιλέξιμα πιστωτικά ιδρύματα έναντι εξασφαλίσεων και της πληρωμής τέλους.

Το σχέδιο θα είναι ανοικτό σε φερέγγυα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν την καταστατική έδρα τους στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των θυγατρικών εταιριών ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η χρονική περίοδος εισαγωγής στο σχέδιο θα είναι έξι μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του εθνικού νόμου εφαρμογής και το αργότερο στις 30 Νοεμβρίου 2009. Ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου είναι €3 δισ.

Χάρη σε διάφορα μέτρα ασφάλειας οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού περιορίζονται στο ελάχιστο. Μεταξύ άλλων οι δικαιούχοι δεν επιτρέπεται να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες κατά τρόπο δυσανάλογο ή να εφαρμόσουν επιθετικές επιχειρηματικές στρατηγικές.

stockwatch.com.cy

Μ. Βρετανία: Αμετάβλητες οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο


Μ. Βρετανία: Αμετάβλητες οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)--Μικρότερος των εκτιμήσεων εμφανίστηκε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στη Μ. Βρετανία τον Σεπτέμβριο, ωστόσο διατήρησε ένα ανθεκτικό ρυθμό ετήσιας αύξησης, αντικατοπτρίζοντας την άποψη ότι οι οικονομικές συνθήκες στη Μ. Βρετανία σταθεροποιούνται.

Οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες τον Σεπτέμβριο για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ενώ αυξήθηκαν κατά 2,4% σε ετήσια βάση μετά την αύξηση κατά 2,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS).

Οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα έκαναν λόγο για αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και 2,7% σε ετήσια.

Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων ειδών οικιακής χρήσης μειώθηκαν σε ποσοστό 0,9% σε μηνιαία βάση, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από το Δεκέμβριο του 2008.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, ο όγκος των πωλήσεων στον εν λόγω κλάδο αυξήθηκε κατά 3,3% έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου – στη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2006.

Τα στοιχεία της ONS δείχνουν ότι οι όγκοι των πωλήσεων στα καταστήματα εκτός τροφίμων (non-food) διατηρήθηκαν αμετάβλητοι σε μηνιαία βάση ενώ σημείωσαν αύξηση 1,1% σε ετήσια βάση. Οι όγκοι των πωλήσεων στα καταστήματα τροφίμων μειώθηκαν 0,1% σε μηνιαία βάση ωστόσο αυξήθηκαν κατά 2,8% σε επίπεδο έτους.


capital.gr

Moody’s: Οι ΗΠΑ μπορεί να "χάσουν" την αξιολόγηση "ΑΑΑ"


Moody’s: Οι ΗΠΑ μπορεί να "χάσουν" την αξιολόγηση "ΑΑΑ"


Οι ΗΠΑ μπορεί να «χάσουν» την πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑA" μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια αν δεν περιορίσουν το -σε επίπεδα ρεκόρ πλέον- έλλειμμα σε πιο "διαχειρίσιμα" επίπεδα, προειδοποίησε σήμερα ο οίκος Moody’s σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Η αξιολόγηση ‘ΑΑΑ’ δεν είναι εγγυημένη», ανέφερε ο επικεφαλής ανάλυσης του οίκου, Steven Hess, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters. «Έτσι, αν δεν μειώσουν οι ΗΠΑ το έλλειμμα σε ένα βιώσιμο επίπεδο μέσα στα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, τότε το επίπεδο της πιστοληπτικής αξιολόγησης τίθεται εν κινδύνω», ανέφερε.

Ο οίκος έχει δώσει αξιολόγηση “stable” για το outlook της αμερικανικής οικονομίας, που σημαίνει ότι δεν αναμένεται κάποια αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγοσης τους επόμενους 18 μήνες.

Νωρίτερα φέτος το ζήτημα είχε απασχολήσει ξανά τις αγορές, όταν η Standard & Poor΄s υποβάθμισε το outlook της βρετανικής οικονομίας σε “negative” από “stable”, μία ένδειξη για ενδεχόμενη μελλοντική υποβάθμιση.

capital.gr

SingularLogic: Αίτημα για squeeze out από MIG Technology Holdings


SingularLogic: Αίτημα για squeeze out από MIG Technology Holdings


Αίτημα για άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς (squeeze out) των υπόλοιπων μετοχών της SingularLogic υπέβαλε στις 21/10 η MIG Technology Holdings στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι μετοχές στις 13 Οκτωβρίο, οπότε και έληξε η περίοδος αποδοχής, ανέρχονταν σε 3.123.757 και σήμερα, κατόπιν των ενδιαμέσων χρηματιστηριακών αποκτήσεων μετοχών της SingularLogic από τη MIG Technology Holdings, ανέρχονται σε 3.045.274, με τίμημα ίσο με το αντάλλαγμα της Δημόσιας Πρότασης, δηλαδή 3,08 ευρώ ανά μετοχή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι η MIG Technology Holdings θα αναλάβει την καταβολή των δικαιωμάτων που της αναλογούν υπέρ της "Ελληνικά Χρηματιστήρια Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, Εκκαθάρισης, Διακανονισμού και Καταχώρισης" (ΕΧΑΕ).

Η διαδικασία εξαγοράς (squeeze out) θα γίνει σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 4/403/8.11.2006 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.


capital.gr

Xerox: Πτώση 52% στα κέρδη γ΄ τριμήνου, αναβαθμίζει το outlook


Xerox: Πτώση 52% στα κέρδη γ΄ τριμήνου, αναβαθμίζει το outlook


Με μείωση κερδών και εσόδων ολοκλήρωσε το τρίτο τρίμηνο χρήσης ο τεχνολογικός αμερικανικός κολοσσός Xerox, ενώ παράλληλα αύξησε τις προβλέψεις για τα κέρδη στο σύνολου του έτους.

Ειδικότερα και σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, τα κέρδη γ΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 123 εκατ. δολάρια, έναντι 258 εκατ. δολαρίων, ή 14 σεντς έναντι 29 σεντς την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα έσοδα περιορίστηκαν στα 3,68 δισ. δολάρια, από 4,37 δισ. δολάρια στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Οι μέσες εκτιμήσεις πέντε αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της FactSet έκαναν λόγο για 12 σεντς ανά μετοχή. Το μικτό περιθώριο κέρδους διευρύνθηκε πάνω από 0,5% στο 39,8%.

Πολλοί επιχειρηματικοί πελάτες της Xerox ανεξαρτήτως μεγέθους παραμένουν επιφυλακτικοί στο να επενδύσουν στην τεχνολογία “μέχρι περισσότεροι οικονομικοί παράγοντες εμφανίσουν σημάδια σταθερής βελτίωσης”, ανέφερε σε ανακοίνωση η διευθύνουσα σύμβουλος της Xerox Ursula Burns.

capital.gr

Korea National: Εξαγορά της Harvest Energy προς 3,9 δισ. δολ.

Korea National: Εξαγορά της Harvest Energy προς 3,9 δισ. δολ.

Σε συμφωνία εξαγοράς της Harvest Energy Trust έναντι του ποσού των 4,1 δισ. δολ.Καναδά (3,9 δισ. δολ.) κατέληξε η Korea National Oil Corp., προκειμένου να εξασφαλίσει τις προμήθειες καθώς η Νότια Κορέα ανταγωνίζεται την Κίνα και την Ινδία για τις παγκόσμιες πηγές ενέργειας.
Βάσει της συμφωνίας, η νοτιο-κορεάτικη εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου θα καταβάλει το ποσόν των 1,8 δισ. δολ. Καναδά σε μετρητά (ή 10 χιλ. δολ. Καναδά ανά μετοχή), ενώ θ'αναλάβει χρέη ύψους 2,3 δισ. δολ. Καναδά της καναδέζικης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου και διύλισης. Η τιμή εξαγοράς είναι 37% πάνω από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της Harvest στο Χρηματιστήριο του Τορόντο.

Η συναλλαγή αναμένενεται να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

reporter.gr

Οι συντελεστές Beta για τις μετοχές του FT 20


Οι συντελεστές Beta για τις μετοχές του FT 20

**Επιστημονικός υπεύθυνος: κ. Νικόλαος Φίλιππας, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Επιστημονικός συνεργάτης: κ. Φωτεινή Οικονόμου, οικονομολόγος.

Οι μετοχές τoυ OTE, του OΠΑΠ και των ΕΛΠΕ είναι οι πιο "αμυντικογενείς" μεταξύ των μετοχών του FTSE 20, σύμφωνα με τους δείκτες beta που εκπονεί το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων σε συνεργασία με το euro2day.

Ειδικότερα, η μετοχή του ΟΤΕ έχει beta 0,551, του OΠΑΠ 0,553 και των ΕΛΠΕ 0,588.
Ακολουθούν επίσης οι μετοχές της ΔΕΗ (0,651) και της ΑΤΕ (0,757).


Αντίθετα, οι τίτλοι με τα πιο επιθετικά χαρακτηριστικά μεταξύ των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι αυτοί της Τράπεζας Κύπρου (1,797), Τράπεζας Πειραιώς (1,560) και της Eurobank (1,408). Ακολουθούν οι μετοχές των Αlpha Bank (1,393) και Εθνικής Τράπεζας (1,389).

Το euro2day, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, θα παρουσιάζει κάθε τρεις μήνες τον συντελεστή beta για τις μετοχές του δείκτη FTSE/ATHEX-20.

Σε πολλές χώρες του κόσμου διάφοροι οργανισμοί, χρηματιστηριακές εταιρίες αλλά και σύμβουλοι επενδύσεων προσφέρουν στους πελάτες τους, μεταξύ άλλων, και στοιχεία τα οποία υπολογίζουν τον κίνδυνο των μετοχών. Ως παράδειγμα αναφέρονται στις ΗΠΑ οι γνωστές εταιρίες Value Line, Merrill Lynch και Standard and Poor's, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η Risk Measurement Service, η οποία εκδίδεται σε συνεργασία με το London Business School.

Τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για:

α) Τη συγκρότηση αποδοτικών χαρτοφυλακίων.

β) Την αποτίμηση μετοχών.

γ) Την εκτίμηση του κόστους κεφαλαίου που απαιτείται για την αξιολόγηση επενδυτικών επιλογών.

δ) Την αξιολόγηση των αποδόσεων που πραγματοποιήθηκαν από τα εν λόγω επενδυτικά εργαλεία.

O πιο απλός τρόπος προσέγγισης του κινδύνου της αγοράς (market risk) μέσα σε μια εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι η χρήση του συντελεστή beta. Ο συντελεστής αυτός είναι μια κλίμακα κινδύνου, δηλαδή μέτρο της ευαισθησίας των μεταβολών της απόδοσης των μετοχών ως προς τις μεταβολές του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

Μία μετοχή με συντελεστή beta 0,5 τείνει να μεταβάλλεται κατά μέσο όρο 5% σε αντίστοιχη μεταβολή του δείκτη του χρηματιστηρίου 10% (είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω). Από την άλλη πλευρά, μία μετοχή με συντελεστή 1,5 είναι μιάμιση φορά πιο επικίνδυνη από τον Γενικό Δείκτη.

Για τη συστηματική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού ως προς τον κίνδυνο των μετοχών θα παρουσιάζονται κάθε τρεις μήνες οι συντελεστές beta για την περίοδο των τριών ετών. Τα στοιχεία ανανεώνονται κάθε τρεις μήνες, αντικαθιστώντας τις 3 αρχικές παρατηρήσεις με τις 3 πιο πρόσφατες, καθώς οι συντελεστές κινδύνου μεταβάλλονται μέσα στον χρόνο.

Δείτε πιο κάτω τους αναλυτικούς πίνακες με την εκτίμηση του ("απλού" και συστηματικού) κινδύνου για τις μετοχές του FT 20 για την περίοδο από τις 30/9/2006 έως τις 30/9/2009.

http://www.euro2day.gr/dm_documents/Οι_συντελεστές_Beta_του_FTSE_20_ZLFPK.pdf

euro2day.gr

Credit Suisse: Κέρδη $2,33 δισ. στο γ΄ τρίμηνο


Credit Suisse: Κέρδη $2,33 δισ. στο γ΄ τρίμηνο



Η καλή πορεία των εσόδων από trading οδήγησε σε κερδοφόρα πορεία τον κορυφαίο ελβετικό τραπεζικό όμιλο Credit Suisse, ο οποίος ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,35 δισ. ελβετικά φράγκα (2,33 δισ. δολάρια), ενώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα η τράπεζα είχε ανακοινώσει ζημίες 1,26 δισ. φράγκων. Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει, βάσει έρευνας του Bloomberg, ότι τα κέρδη θα αγγίξουν το 1,74 δισ. φράγκα.

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 8,9 δισ. ελβετικά φράγκα, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια της τράπεζας ενισχύθηκαν στο επίπεδο των 16,7 δισ. φράγκων.

euro2day.gr

Κίνα: Ρυθμός ανάπτυξης 8,9% στο γ’ τρίμηνο


Κίνα: Ρυθμός ανάπτυξης 8,9% στο γ’ τρίμηνο


Εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης, στο 8,9% σημείωσε η κινεζική οικονομία στο γ’ τρίμηνο του έτους θέτοντας ερωτηματικά σχετικά με την άρση ή όχι των έκτακτων μέτρων στήριξης.

Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης έτους, ενώ παράλληλα πολύ καλή πορεία ακολούθησαν τόσο η βιομηχανική παραγωγή όσο και οι λιανικές πωλήσεις Σεπτεμβρίου.

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 13,9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2008, ενώ οι λιανικές πωλήσεις «εκτοξεύθηκαν» κατά 15,5%.

Όπως ανακοίνωσε η κινεζική στατιστική υπηρεσία ο ρυθμός ανάπτυξης στο εννεάμηνο άγγιξε το 7,7%, ενώ οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ενισχύθηκαν 33,3% στο εννεάμηνο.

euro2day.gr

Ρωσία: Επίθεση στις κρατικές επιχειρήσεις


Ρωσία: Επίθεση στις κρατικές επιχειρήσεις



Αρκετές κρατικές επιχειρήσεις της Ρωσίας είναι «άχρηστες» και το καλύτερο θα είναι να εξαφανιστούν, υποστήριξε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της χώρας Dmitry Medvedev, όπως τονίζουν οι «Financial Times».

Σε συνάντησή του με Ρώσους επιχειρηματίες ο κ. Medvedev αν και δεν κατονόμασε τις εταιρίες υποστήριξε ότι αρκετοί κρατικοί όμιλοι οι οποίοι ελέγχουν ουσιαστικά την ρωσική οικονομία είτε πρέπει να μετατραπούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις είτε να εξαφανιστούν καθώς δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε.

«Θεωρώ ότι από ένα σημείο και μετρά οι κρατικές επιχειρήσεις ξέφυγαν από τον έλεγχο», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει των κανόνων που ισχύουν στη Ρωσία οι κρατικές εταιρίες δεν είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν τα οικονομικά τους μεγέθη, ενώ ελέγχονται από ειδικά συμβούλια τα οποία έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν την κυβέρνηση για την πορεία των επιχειρήσεων μία φορά ετησίως.

Ο κ. Medvedev έχει ζητήσει από τον Αύγουστο στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να ελέγξουν εξονυχιστικά τις δραστηριότητες των περισσότερων κρατικών επιχειρήσεων, με τα αποτελέσματα των ερευνών να δημοσιοποιούνται εντός του Νοεμβρίου.


euro2day.gr

Macedonian Airlines to begin operations in spring 2010

Macedonian Airlines to begin operations in spring 2010


Macedonian Airlines will begin operations by end-March, early April, Stavros Daliakas, general commercial manager of Olympic Air said on Wednesday.

Macedonian Airlines will begin operations by end-March, early April, Stavros Daliakas, general commercial manager of Olympic Air said on Wednesday.

The re-operation of Olympic Air's subsidiary was recently announced by MIG's chairman Andreas Vgenopoulos with the aim to covering the needs for more destinations in Olympic Air's flight schedule.

Speaking to reporters, Daliakas said Macedonian Airlines' plans to begin scheduled flights from Thessaloniki to Moscow, London, Paris, Amsterdam and a German city. The airline company was seeking to reach a partnership agreement with KLM for translatlantic flight connections.

Olympic Air is currently discussing with representatives of Northern Greece's business and travel communities in order to finalise its flight schedule. Daliakas said Olympic Air's winter flight program would be presented in October 25 with more flights per destination (eight flights to Thessaloniki). He said the seat occupancy rates were currently at 60 pct.

emportal.rs

UBS: Πιθανή παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών στην πορεία του ευρώ


UBS: Πιθανή παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών στην πορεία του ευρώ


Οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να ενεργήσουν για να περιορίσουν την ενδυνάμωση του ευρώ, εάν αυτό συνεχίσει να ενισχύεται έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με την UBS AG.

Εάν το ευρώ-δολάριο συνεχίσει να κινείται σε ευμετάβλητα επίπεδα, μπορούμε να περιμένουμε ενέργειες στη συνάντηση του G20 το Νοέμβριο, όπως έγραψε σε έκθεση η Amelia Bourdeau, στρατηγική αναλύτρια ισοτιμιών. “Αυτή τη στιγμή, οι κύριες οικονομίες του G7 θα θελήσουν να διασφαλίσουν κάποιες εγγυήσεις από την Ασία για την συνεργασία τους”.

Σε ανοδικό έδαφος το δολάριο μετά από τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας

Σε ανοδικό έδαφος κινείται η τιμή του δολαρίου έπειτα από την ανακοίνωση των στοιχείων για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας το τρίτο τρίμηνο του 2009 ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι φήμες πως η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας θα προχωρήσει στην σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, αυξάνοντας τη ζήτηση για το νόμισμα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σημείωσε αύξηση 8,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 9,1%.

Έπειτα από τη χθεσινή άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών έναντι του ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,5046 δολ./ευρώ, το δολάριο αυτή την ώρα ενισχύεται 0,29% στα 1,496 δολ./ευρώ.

Έναντι του γεν παρουσιάζει άνοδο 0,37% με την τιμή του να κινείται στα 91,3 γεν/δολ., ενώ έναντι της λίρας σημειώνει κέρδη 0,4% στα 1,652 δολ./λίρα. Τέλος το ευρώ ενισχύεται έναντι της λίρας 0,08% στις 0,905 λίρες/ευρώ.

capital.gr

Κυκλοφορούν από σήμερα τα Windows 7

Στην παγκόσμια αγορά κυκλοφορεί από σήμερα το πολυαναμενόμενο νέο λειτουργικό σύστημα Windows 7 της Microsoft Πρόκειται για την έκδοση στην αγγλική γλώσσα, ενώ τα Windows 7 στην ελληνική γλώσσα αναμένεται να διατεθούν στις 31 Οκτωβρίου.

Το νέο λειτουργικό σύστημα διαδέχεται τα Windows Vista, τα οποία δεν έχουν προλάβει να κλείσουν μια τριετία στην αγορά και, κατά γενική ομολογία, απέτυχαν να κατακτήσουν τους χρήστες Η/Υ ανά τον κόσμο. Πολλοί από αυτούς έχουν επιλέξει μέχρι σήμερα να «τρέχουν» τα αμέσως προηγούμενα -και ιδιαίτερα δημοφιλή ακόμα- Windows XP.

Υπολογίζεται ότι, από τις μεγάλες εταιρείες διεθνώς, μόνο το 10-15% μετακινήθηκαν στα Vista και οι υπόλοιπες έμειναν πιστές στα ΧΡ. Ενδεικτικό είναι πως, αν και τα Windows «τρέχουν» σήμερα στο 90% περίπου των υπολογιστών του πλανήτη, τα Vista «τρέχουν» μόνο στο 20% των υπολογιστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ηλεκτρονικού καταστήματος Amazon οι διεθνείς προ-παραγγελίες των Windows 7 έχουν ξεπεράσει αυτές των βιβλίων του Χάρι Πότερ και κάθε άλλου προϊόντος.

Για το νέο λειτουργικό Windows 7, η εταιρεία έλαβευπόψη της πολλές από τις παρατηρήσεις εκατομμυρίων χρηστών και προγραμματιστών πριν βγάλει την οριστική έκδοσή του, με δεδομένο ότι τα Windows 7 έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν έναν αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά, μεταξύ άλλων από το Linux, τα Android και Chrome OS της Google και το λειτουργικό της Apple για τους Mac.

Πολλοί εξειδικευμένοι αναλυτές τεχνολογίας έχουν σχολιάσει θετικά τα χαρακτηριστικά του νέου προϊόντος, χάρη στο οποίο η μεγαλύτερη κατασκευάστρια λογισμικού στον κόσμο ευελπιστεί ότι θα αυξήσει σημαντικά τον τζίρο και τα κέρδη της, ενώ μεγάλοι κατασκευαστές, όπως η ΗΡ, η Dell η Acer κ.α., εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα νέα Windows 7 και την πρόοδο που έχουν κάνει σε σχέση με τα Vista.

Ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά του νέου λογισμικού περιλαμβάνονται η αυξημένη σταθερότητα και ταχύτητα, η βελτιωμένη συμβατότητα με παλαιότερους κομπιούτερ και περιφερειακά, ο καλύτερος και πιο φιλικός προς τον χρήστη σχεδιασμός, η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, η ευκολότερη δικτύωση και σύνδεση περιφερειακών συσκευών κ.α. Τα Windows 7 -αντίθετα με τα Vista- θα μπορούν εξάλλου να «τρέξουν» ακόμα και σε μικρούς φορητούς υπολογιστές (netbooks), ενώ θα ενσωματώνουν τον Internet Explorer 8.

Σύμφωνα με τη Microsoft, η αναβάθμιση από τα Vista στα «7» θα μπορεί να γίνεται απολύτως ομαλά, ενώ από τα παλαιότερα λειτουργικά συστήματα, όπως τα ΧΡ, μπορεί να αποδειχτεί δυσκολότερη και ίσως απαιτήσει «καθαρή εγκατάσταση», δηλαδή πλήρες «καθάρισμα» του σκληρού δίσκου και από την αρχή εγκατάσταση των Windows 7.

naftemporiki

Σιακόλας: Ξενοδοχείο €200 εκ. στο αεροδρόμιο


Σιακόλας: Ξενοδοχείο €200 εκ. στο αεροδρόμιο


Στα πλάνα της Hermes Airports για ανέγερση πενταόροφου ξενοδοχείου με επένδυση €200 εκ. αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια, Νίκος Σιακόλας, στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Λάρνακας. Σύμφωνα με τον κ. Σιακόλα έχουν ήδη υποβληθεί τα σχέδια για το ξενοδοχείο, που θα περιλαμβάνει εστιατόρια και άλλους χώρους καθώς και ένα κέντρο αναψυχής το οποίο θα εξυπηρετεί το προσωπικό, τους επισκεπτόμενους το αεροδρόμιο και τους επιβάτες.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Σιακόλας ανέφερε ότι η ανέγερση του νέου αεροδρομίου της Λάρνακας άρχισε την 1η Ιουνίου 2006 και ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στις 9 Ιουλίου 2009, σε χρονικό διάστημα 3 χρόνων και 39 ημερών. Τα εγκαίνια του αεροδρομίου θα γίνουν στις 7 Νοεμβρίου 2009 στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

«Μέχρι τώρα για τα δύο αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου έχουν δαπανηθεί €642,7 εκ.», είπε ο κ. Σιακόλας. Υπάρχει» συνέχισε «στις συμφωνίες μας με την κυβέρνηση και δέσμευση και υποχρέωση της Hermes, αν αυξηθεί η ταξιδιωτική κίνηση και είναι αναγκαίο να επεκταθούν τα δύο αεροδρόμια τόσο της Πάφου όσο και της Λάρνακας ώστε τώρα, που η Λάρνακα εξυπηρετεί περίπου 7,5 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο να μπορεί να εξυπηρετεί 9 εκατομμύρια και η Πάφος που τώρα εξυπηρετεί 1,8 εκατομμύρια επιβάτες να μπορεί να εξυπηρετεί 2,7 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, με μια επιπρόσθετη δαπάνη €108,9 εκ. που ανεβάζει τη συνολική επένδυση για τα αεροδρόμια στα €804,5 εκ.».

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο κ. Σιακόλας ανέφερε ότι «βρίσκονται τώρα υπό ανέγερση ένας σύγχρονος σταθμός πετρέλευσης των αεροπλάνων, νέοι και μεγάλοι χώροι για τη δημιουργία τερματικού διακίνησης εμπορευμάτων, τέσσερις σταθμοί προμήθειας καυσίμων στα αυτοκίνητα, τρεις μονάδες πλυσίματος και καθαρισμού αυτοκινήτων, επιπρόσθετοι χώροι στάθμευσης».

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση λειτουργίας του νέου αερολιμένα εγκαινιάζεται στις 10 Νοεμβρίου με την εκτέλεση πτήσεων των Κυπριακών Αερογραμμών και της Easy-jet μόνο. Στις 17 Νοεμβρίου αρχίζει η δεύτερη φάση λειτουργίας του νέου αεροδρομίου με την εκτέλεση πτήσεων από όλες τις υπόλοιπες αερογραμμές.

Η Hermes ανέλαβε τη διαχείριση των αεροδρομίων από το κράτος το 2006 έναντι επιστροφής του ενός τρίτου των ακάθαρτων εσόδων της στο κράτος. Για μερική κάλυψη των επενδυτικών της δαπανών, αύξησε τα τέλη χρήσης του αεροδρομίου τα τελευταία χρόνια προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς και του Διεθνούς Συνδέσμου Αεροπορικών εταιρειών, που έκριναν πως οι αυξήσεις δεν δικαιολογούνταν από το επίπεδο των υπηρεσιών που προσέφεραν τα δύο αεροδρόμια, καθιστώντας την Κύπρο μη ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό.

Ο πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας Hermes Airports Alfred van der Meer είπε πάντως σήμερα ότι το νέο αεροδρόμιο της Λάρνακας «θα μπορέσει να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού ποιοτικά για να συνεχίσουμε με πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες» και σημείωσε πως «το αεροδρόμιο έχει όλες τις ευκαιρίες και τα εχέγγυα για να δώσει στους ταξιδιώτες μια ευχάριστη αίσθηση, αίσθηση περιβάλλοντος και αίσθηση χώρου».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι μια πρόταση που είχε υποβληθεί για σκέπαστρο σε ολόκληρο το χώρο στάθμευσης με φωτοβολταϊκά έχει απορριφθεί, ο κ. Σιακόλας είπε ότι αυτή η πρόταση «δεν έχει παντελώς παραμεριστεί» επειδή όπως εξήγησε «προγραμματίζουμε μια μεγάλη ανάπτυξη γύρω στα €200 εκ. Ολη η στέγη της νέας ανάπτυξης που θα είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες μέτρα και επιπρόσθετους καλυμμένους δυόμιση χιλιάδες χώρους στάθμευσης, προγραμματίζουμε να καλυφθούν με φωτοβολταϊκά» είπε και πρόσθεσε πως «είναι μεγάλη επιθυμία μας να συνδράμουμε τον τόπο μας και την οικονομία του τόπου μας για την παραγωγή ηλεκτρισμού με νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειες».

Κληθείς να αναφέρει πόσα χρόνια θα περάσουν για να αποσβεστούν τα €680 εκ. που έχουν δαπανηθεί για τα δύο αεροδρόμια, ο κ. Σιακόλας είπε πως «είναι όλα θεωρητικά, ουδέποτε είχαμε προβλέψει αυτή την οικονομική κρίση και κατά συνέπεια είναι πάρα πολύ δύσκολο και διακινδυνευμένο να πει κανείς σε πόσα χρόνια θα αποσβεστούν τα χρήματα αυτά. Εάν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε οικονομική κρίση πρέπει να περάσουν 17 ίσως και 20 χρόνια για να μπορέσουν να αποπληρωθούν τα δάνεια και οι τόκοι. Ελπίζουμε όμως ότι η ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών, η μόρφωση και η επιθυμία παγκοσμίως του κόσμου να γνωρίζει περισσότερα για την κάθε χώρα και τον κόσμο της θα βοηθήσει και την ανάπτυξη του ταξιδιωτικού κοινού και για την Κύπρο» είπε και πρόσθεσε πως «ελπίζουμε και πιστεύουμε στο τέλος ότι όλα θα πάνε καλά».

Σε ερώτηση πότε λήγει η συμφωνία με το κράτος, ο κ. Σιακόλας απάντησε πως αυτή λήγει στις 11 Μαΐου 2031 ενώ σε ερώτηση κατά πόσον θα είναι κοινοί οι δίαυλοι του νέου και του παλιού αεροδρομίου απάντησε πως θα είναι κοινοί και πρόσθεσε πως ο δίαυλος έχει επεκταθεί και εάν παραστεί ανάγκη θα επεκταθεί περισσότερο.

Ερωτηθείς κατά πόσον ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου, ο κ. Σιακόλας είπε ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, να επισκεφθεί την Κύπρο και να παρευρεθεί στα εγκαίνια. Ο κ. Σαρκοζί δις έχει εκφράσει τη διακαή του επιθυμία να το πράξει αυτό, εφόσον μπορέσει να προσαρμόσει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από πάρα πολλούς μήνες» είπε και πρόσθεσε πως σε περίπτωση που ο Γάλλος Πρόεδρος αποφασίσει και καταφέρει να επισκεφθεί την Κύπρο «εμείς θα τον υποδεχθούμε με μεγάλη τιμή και με ενθουσιασμό».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. van der Meer είπε ότι με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου της Λάρνακας «θα υπάρχουν δύο επιπρόσθετα τέλη σύμφωνα με την συμφωνία παραχώρησης. Το ένα αφορά τις γέφυρες επιβατών, κόστος που έχουμε καταλήξει ύστερα από συμφωνία με τις αρχές και την εργοληπτική εταιρεία και το δεύτερο κόστος, που θα είναι πιο μικρό, θα αφορά την ασφάλεια» είπε.

source: stockwatch.com.cy

Παράνομη φορολόγηση στα μεταχειρισμένα


Παράνομη φορολόγηση στα μεταχειρισμένα


Παράνομη είναι η φορολόγηση των μεταχειρισμένων οχημάτων που εισάγονται από χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, η Εισαγγελία προειδοποιεί ότι εάν δεν αλλάξει σύντομα το σύστημα ώστε να νομιμοποιηθεί η φορολογία των αυτοκινήτων, το κράτος ίσως να κληθεί να επιστρέψει τεράστια ποσά από φόρους εγγραφής που επέβαλε, αν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων τα διεκδικήσουν δικαστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι προτεινόμενες λύσεις είναι να αντικατασταθεί ο φόρος εγγραφής οχημάτων με ένα σταθερό για όλα τα αυτοκίνητα ανεξαρτήτως τύπου και κυβισμού διοικητικό τέλος εγγραφής, να ορίζεται φορολογία για κάθε εισαγόμενο μεταχειρισμένο μετά από εκτίμηση της ηλικίας, της κατάστασης και της αξίας του και να αναδιοργανωθεί όλο το σύστημα φορολογίας αυτοκινήτων περιλαμβανομένων των τελών εγγραφής, των τελών αδειών κυκλοφορίας και άλλων φορολογιών με τρόπο που να καταργηθεί το τέλος εγγραφής αλλά να παραμείνουν τα ίδια ετήσια έσοδα στο σύνολο για το κράτος.

stockwatch.com.cy

Στην αντεπίθεση η Marfin για ΕΚ


Στην αντεπίθεση η Marfin για ΕΚ


Στην αντεπίθεση πέρασε πριν από λίγο η Marfin Popular αναφορικά με την θέση εξέφρασε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η Marfin απαντάει με σκληρή γλώσσα κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση του περιεχομένου της χθεσινής δικαστικής απόφασης.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της MPB


Ανακριβής η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου σε σχέση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου που δικαίωσε τους Α. Βγενόπουλο, Ελ. Χιλιαδάκη και Κ. Μάγειρα

Με αφορμή την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου που εκδόθηκε την 20.10.2009 και η οποία ακύρωσε τις αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ημερ. 4.4.2007 με τις οποίες είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους ΛΚ 40.000 σε κάθε ένα από τους Ανδρέα Βγενόπουλο, Ελευθέριο Χιλιαδάκη και Κυριάκο Μάγειρα, Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα Ανακοίνωση η οποία διαστρεβλώνει το αληθές περιεχόμενο της απόφασης.

Σε κανένα σημείο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν περιλαμβάνεται η κρίση «ότι ο κ. Λυσσάνδρου παράνομα και λανθασμένα παραχώρησε άδεια προς τους διοικητικούς συμβούλους της Τράπεζας για τη διενέργεια συναλλαγών σε κλειστή περίοδο», όπως ανακριβώς αναφέρει η Ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντιθέτως ότι ο κ. Λυσσάνδρου δεν ανέφερε τους λόγους χορήγησης της αδείας, χωρίς να αποφανθεί ότι οι λόγοι αυτοί - οι οποίοι μάλιστα αναφέρθηκαν εκτενώς τόσον στις σχετικές παραστάσεις ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσον και ενώπιον του ιδίου του Δικαστηρίου – δεν ικανοποιούσαν δήθεν τις απαιτήσεις του νόμου. Η σχετική περικοπή από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν καταλείπει καμμία αμφιβολία σχετικά: «Ο δε πρόεδρος ποσώς δεν ανέφερε οτιδήποτε που να αποτελούσε αιτιολόγηση της αδείας που χορήγησε, και αν και κατά πόσον ενήργησε με τις σκέψεις που καταγράφηκαν στην επιστολή του δικηγόρου του, αυτό δεν εξωτερικεύτηκε με οποιοδήποτε τρόπο».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου στην Ανακοίνωση της επαναλαμβάνει στη συνέχεια μόνον τις σχετικές διατάξεις του νόμου, που κανείς δεν αμφισβητεί, και προβαίνει με την εκτενή χρήση αποσιωπητικών σε επιλεκτική παράθεση αποσπασμάτων της απόφασης με αποτέλεσμα την αλλοίωση του ακριβούς περιεχομένου της δικαστικής κρίσης.

Παρά ταύτα γεγονός παραμένει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου επέβαλε πρόστιμο ύψους ΛΚ 40.000 αφενός σε κάθε ένα από τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Ανδρέα Βγενόπουλο, Ελ. Χιλιαδάκη και Κ. Μάγειρα και αφετέρου στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Νεοκλή Λυσσάνδρου και το πρώτο σκέλος των σχετικών αποφάσεων της ήδη κατέπεσε. Ο Ν. Λυσάνδρου θα εφεσιβάλει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σύμφωνα με το νόμο.

stockwatch.com.cy

Ντουμπάι: Έχουν περάσει τα χειρότερα;


Ντουμπάι: Έχουν περάσει τα χειρότερα;


Φαινομενικά, το Ντουμπάι δεν φαίνεται να έχει πληγεί σοβαρά από την παγκόσμια ύφεση, όπως θα πίστευε κάποιος. Κάποιο βράδυ πρόσφατα στις 11.00 το γιγάντιο αεροδρόμιο του εμιράτου ήταν γεμάτο με ταξιδιώτες που περίμεναν 15 λεπτά για ελέγχους διαβατηρίων. Τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα ήταν γεμάτα, ένας κοσμοπολίτικος συνδυασμός επισκεπτών και ντόπιων.

Και το Ντουμπάι δεν έχει χάσει εντελώς την παλιά του αίγλη. Ένα άλλο βράδυ πρόσφατα, ο Mohamed Alabbar, ο ακούραστος πρόεδρος της Emaar Properties, του μεγαλύτερου real estate developer του εμιράτου, ξεναγούσε περήφανα επισκέπτες στο χώρο περιπάτου που άνοιξε πρόσφατα γύρω από την εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη που βρίσκεται στους πρόποδες του σχεδόν ολοκληρωμένου Burj Dubai, του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο. Καθώς η φωνή του Andrea Bocelli τραγουδούσε "Time To Say Goodbye", χρωματιστοί πίδακες νερού χόρευαν στον αέρα σαν επίδειξη πυροτεχνημάτων. Ο Alabbar είπε πως τα σιντριβάνια, τα οποία προορίζονται να είναι πιο εντυπωσιακά από τα παρόμοια στο Bellagio Hotel and Casino του Λας Βέγκας, είχαν κοστίσει περισσότερο από 250 εκατομμύρια δολάρια. "Αν αυτό κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένος, είναι εντάξει,” είπε.

Αλλά λίγο βαθύτερα υπάρχουν ενδείξεις δυσφορίας. Οι τιμές των ακινήτων είναι μειωμένες έως και κατά 50%, και, επειδή οι αρχές πιέζουν τους developers να τελειώσουν τα έργα που έχουν ξεκινήσει, οι κενοί χώροι συσσωρεύονται. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από τους συμβούλους ακινήτων Knight Frank με έδρα το Λονδίνο, τα τελευταία χρόνια το Ντουμπάι είχε τη μεγαλύτερη απότομη πτώση των τιμών σε κατοικίες μεταξύ 32 ανεπτυγμένων οικονομιών που ερευνήθηκαν σε όλο τον κόσμο, πτώση της τάξης του 47,3% κατά μέσο όρο. (Η δεύτερη χειρότερη αγορά, η Σιγκαπούρη, είχε πτώση 27,7% κατά την ίδια περίοδο, από τις 30 Ιουνίου 2008 έως τις 30 Ιουνίου, 2009).



Περικοπές προσωπικού
Δύο από τους μεγαλύτερους τοπικούς real estate developers του Ντουμπάι, οι Emaar και Nakheel, αρχικά επέλεξαν να μην έχουν περίπτερα στην παγκόσμια ετήσια έκθεση Cityscape που άρχισε στις 5 Οκτωβρίου στο εμιράτο, αλλά τελικά υποχώρησαν. Και με τη ροή deals να επιβραδύνεται, οι δυτικές investment banks περικόπτουν το προσωπικό τους στο Ντουμπάι, επιστρέφοντας στην προηγούμενη πρακτική τους να φέρνουν επαγγελματίες από το Λονδίνο.

Το Ντουμπάι προφανώς θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ανακάμψει από το χτύπημα που έχει δεχτεί. Με το real estate στο επίκεντρο, το εμιράτο πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει μία σημαντική απειλή για τα επαγγελματικά ακίνητα και τις κατοικίες. Αν υπάρχει ένα φωτεινό σημείο, είναι ότι τα ενοίκια και οι τιμές που είχαν φθάσει σε αστρονομικά ύψη έχουν μειωθεί. Ο Khaled Al-Muhairy, διευθύνων σύμβουλος του fund manager Evolvence Capital, λέει ότι ενώ οι ιδιοκτήτες των ουρανοξυστών που εμφανίστηκαν σε όλο το Ντουμπάι τα τελευταία χρόνια μπορεί να περνάνε δύσκολες στιγμές, οι εταιρείες που ενοικιάζουν χώρους σε αυτά τα κτίρια έχουν πετύχει πολύ καλύτερες συμφωνίες-και υπάρχουν πολύ περισσότερες ακόμα.

Αλλά η πίστωση παραμένει σφιχτή, λένε οι τραπεζίτες και το Ντουμπάι θα δυσκολευτεί να επιστρέψει στην αγορά μέχρι να δείξει μια σαφή στρατηγική για την εξόφληση του χρέους που εκτιμάται στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπάρχουν επίσης πολλές ανησυχίες για το Islamic Bond ή Sukuk, 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Nakheel που ωριμάζει κοντά στο τέλος του έτους. (Οι τραπεζίτες πιστεύουν ότι θα μεταφερθεί.) Μεγαλύτερη ανησυχία, λένε, προκαλούν τα περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια που πρέπει να εξοφλήσει ή να αναχρηματοδοτήσει το Ντουμπάι τα επόμενα τρία χρόνια. Η investment bank EFG-Hermes εκτιμά πως το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του Ντουμπάι θα είναι 13,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011, και 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012.

Από τη στιγμή που η ηγεσία του Ντουμπάι πήρε στα χέρια της το δάνειο ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Αμπού Ντάμπι το περασμένο καλοκαίρι, φάνηκε να μην εξετάζει εξίσου σοβαρά την εξόφληση του χρέους και την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Το δάνειο υποτίθεται πως ήταν μόνο η πρώτη δόση μιας συγκέντρωσης κεφαλαίων 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η πηγή για τα υπόλοιπα 10 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ασαφής. Οι αγορές κεφαλαίων δεν φαίνονται να είναι μια επιλογή για αυτό. Μάλλον, το υπόλοιπο είναι πιθανό να προέλθει από το Αμπού Ντάμπι, το πλουσιότερο εμιράτο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το μεγαλύτερο πιστωτή του Ντουμπάι. Αλλά οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία. Μια θεωρία είναι ότι το Αμπού Ντάμπι ζητά από το Ντουμπάι διασφαλίσεις με τη μορφή συμμετοχών σε μία ή περισσότερες από τις κορυφαίες εταιρείες του, Dubai Aluminium, Emirates Airline, και το φορέα που εκμεταλλεύεται το λιμάνι, τη Dubai Ports World. Μια πιθανή λύση: Ένα δάνειο θα μπορούσε να είναι δομημένο σαν μια υποθήκη, με το Dubai να επανακτά τα ποσοστά του αν και όταν πληρώσει τα χρέη του.

Μια ανάπαυλα από τη συμφόρηση
Τώρα που οι αγορές έχουν βελτιωθεί, ορισμένες από τις ξένες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ντουμπάι με ταχύ ρυθμό το 2006 και το 2007 έχουν αρχίσει να ανακτούν την αξία τους. Αλλά οι επιχειρηματίες λένε πως η κατάσταση του χρέους του Ντουμπάι κάνει τις τράπεζες να διστάζουν να δανείσουν σε οποιονδήποτε εκεί.

Σίγουρα, οι άνθρωποι στο Ντουμπάι δεν είναι χαζοί ή ανίκανοι. Ακόμη και με τις πρόσφατες πτώσεις, η αστραφτερή πόλη που δημιουργήσαν από το μηδέν εκεί που ήταν κάποτε απλά ανεμοδαρμένη άμμος είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Ακούγεται τώρα πως το Ντουμπάι θα επωφεληθεί από αυτό τον πνεύμονα οξυγόνου διότι η υποδομή του δε συμβάδισε με τις φιλοδοξίες και την αύξηση του πληθυσμού. Ο συνδυασμός των νέων δρόμων και της λιγότερης κίνησης έχει μειώσει τη συμφόρηση, η οποία είχε γίνει ένα σοβαρό πρόβλημα. Και ένα νέο μετρό, το οποίο για καιρό έδινε τροφή για δύσπιστα σχόλια, στην παρούσα φάση προσφέρει μερική υπηρεσία, με τρένα κατά μήκος της Sheikh Zayed Road στο οικονομικό κέντρο της πόλης.

Παρ΄ όλα αυτά, κάποιες αδυναμίες στην υποδομή παραμένουν ορατές. Για παράδειγμα, στο μακρύ και στενό λιμάνι του Ντουμπάι -γνωστό ως Creek- πρόσφατα ψάρια ψόφησαν μαζικά. Ο τοπικός τύπος πιθανολογεί ότι η αιτία είναι μια "υπερφορτωμένη" εγκατάσταση αποχέτευσης η οποία διοχετεύει ανεπαρκώς επεξεργασμένα λύματα στο νερό.

Δημοσίως, τουλάχιστον, οι ηγέτες του Ντουμπάι εξακολουθούν να φαίνονται ατάραχοι. Ο Alabbar, ο οποίος υλοποιεί τεράστια έργα αλλά έχει δει το βραχίονα Emaar του Burj στις ΗΠΑ να καταθέτει αίτηση πτώχευσης, είπε ότι εκ των υστέρων θα μπορούσε να είναι "πιο προσεκτικός”. Αλλά δεν πιστεύει πως η στρατηγική του Ντουμπάι, το να είναι ένα κομβικό σημείο "1,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων" στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, χρειάζεται αναθεώρηση. "Κανείς δεν μπορεί να κάνει ό, τι έκανε το Ντουμπάι," λέει. "Ακόμη περισσότερο τώρα."

businessweek

TARP watchdog: Full repayment 'unlikely'

TARP watchdog: Full repayment 'unlikely'


The auto industry, AIG and other struggling recipients of the government's $700 billion Wall Street bailout will make it "extremely unlikely" that taxpayers will receive a full return on their investments, says a new report by the Treasury Department's independent watchdog.

About 17 percent of Troubled Asset Relief Program (TARP) loans issued since the program began a year ago have been repaid, according to a 252-page report released Wednesdayby TARP's Special Inspector General Neil Barofsky.

But with a handful of major bailout recipients battling for survival, such as General Motors, Chrysler and insurer American International Group (AIG), "full recovery is far from certain," says the study, which examines the Treasury's handling of TARP for the third quarter of 2009.

GM and Chrysler, along with their financing arms, collectively received about $80 billion in TARP funds to "avoid a disorderly bankruptcy of one or more auto companies."

While both automakers have emerged from bankruptcy, the report casts significant doubt the companies will be able to repay their TARP loans in full.

Treasury so far received about $465 million in dividends and approximately $206 million in interest payments on the bulk of its TARP investment with the automakers - the $77 billion Automotive Industry Financing Program (AIFP), the report says. Chrysler Financial has paid back $1.5 billion in AIFP funds.

AIG, which has received about $180 billion in TARP funds, is slowly returning to financial stability, according to the report. The company posted a profit for the second quarter of this year for the first time since 2007.

But AIG has missed three TARP dividend payments to Treasury as of Sept. 30. If the company misses a fourth payment Nov. 1, Treasury will have the right to elect directors to the AIG board.

Mr. Barofsky's office, in another report this month, sharply accused the Treasury Department of failing to adequately investigate a massive and complex employee bonus program at AIG last year before awarding the company TARP money.

Another TARP recipient, a government-run mortgage assistance program called Making Home Affordable, isn't designed to yield a return, the report says. The program is scheduled to use up to $50 billion of TARP funds.

The report accuses the Treasury and the Federal Reserve of relying too much on rating agencies. Instead, it recommends the regulators use alternative underwriting analysis such as security-by-security screening of the asset-backed securities posted as collateral by TARP recipients for their loans.

The study also recommends that Treasury ease up on its push to streamline the application process within the Home Affordable Modification Program run by the mortgage finance giant and bailout recipient Freddie Mac.

TARP consists of 12 announced programs - 10 of which have been implemented. Treasury, as of Sept. 30, had announced commitments to spend $636.9 billion of the $699 billion maximum available for the purchase of troubled assets under TARP as authorized by Congress.

So far about $454.3 billion in TARP money had been expended through the 10 implemented programs to provide support to financial institutions and markets, the automobile industry and homeowners, Mr. Barofsky's office says.

As of the end of September, 47 TARP recipients have paid back all or a portion of their loans for a total of about $73 billion. That leaves $317 billion, or about 45 percent, of TARP money available for distribution.

The Washington Times
Share |