Thursday, October 22, 2009

Σιακόλας: Ξενοδοχείο €200 εκ. στο αεροδρόμιο


Σιακόλας: Ξενοδοχείο €200 εκ. στο αεροδρόμιο


Στα πλάνα της Hermes Airports για ανέγερση πενταόροφου ξενοδοχείου με επένδυση €200 εκ. αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια, Νίκος Σιακόλας, στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Λάρνακας. Σύμφωνα με τον κ. Σιακόλα έχουν ήδη υποβληθεί τα σχέδια για το ξενοδοχείο, που θα περιλαμβάνει εστιατόρια και άλλους χώρους καθώς και ένα κέντρο αναψυχής το οποίο θα εξυπηρετεί το προσωπικό, τους επισκεπτόμενους το αεροδρόμιο και τους επιβάτες.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Σιακόλας ανέφερε ότι η ανέγερση του νέου αεροδρομίου της Λάρνακας άρχισε την 1η Ιουνίου 2006 και ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στις 9 Ιουλίου 2009, σε χρονικό διάστημα 3 χρόνων και 39 ημερών. Τα εγκαίνια του αεροδρομίου θα γίνουν στις 7 Νοεμβρίου 2009 στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

«Μέχρι τώρα για τα δύο αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου έχουν δαπανηθεί €642,7 εκ.», είπε ο κ. Σιακόλας. Υπάρχει» συνέχισε «στις συμφωνίες μας με την κυβέρνηση και δέσμευση και υποχρέωση της Hermes, αν αυξηθεί η ταξιδιωτική κίνηση και είναι αναγκαίο να επεκταθούν τα δύο αεροδρόμια τόσο της Πάφου όσο και της Λάρνακας ώστε τώρα, που η Λάρνακα εξυπηρετεί περίπου 7,5 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο να μπορεί να εξυπηρετεί 9 εκατομμύρια και η Πάφος που τώρα εξυπηρετεί 1,8 εκατομμύρια επιβάτες να μπορεί να εξυπηρετεί 2,7 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, με μια επιπρόσθετη δαπάνη €108,9 εκ. που ανεβάζει τη συνολική επένδυση για τα αεροδρόμια στα €804,5 εκ.».

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο κ. Σιακόλας ανέφερε ότι «βρίσκονται τώρα υπό ανέγερση ένας σύγχρονος σταθμός πετρέλευσης των αεροπλάνων, νέοι και μεγάλοι χώροι για τη δημιουργία τερματικού διακίνησης εμπορευμάτων, τέσσερις σταθμοί προμήθειας καυσίμων στα αυτοκίνητα, τρεις μονάδες πλυσίματος και καθαρισμού αυτοκινήτων, επιπρόσθετοι χώροι στάθμευσης».

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση λειτουργίας του νέου αερολιμένα εγκαινιάζεται στις 10 Νοεμβρίου με την εκτέλεση πτήσεων των Κυπριακών Αερογραμμών και της Easy-jet μόνο. Στις 17 Νοεμβρίου αρχίζει η δεύτερη φάση λειτουργίας του νέου αεροδρομίου με την εκτέλεση πτήσεων από όλες τις υπόλοιπες αερογραμμές.

Η Hermes ανέλαβε τη διαχείριση των αεροδρομίων από το κράτος το 2006 έναντι επιστροφής του ενός τρίτου των ακάθαρτων εσόδων της στο κράτος. Για μερική κάλυψη των επενδυτικών της δαπανών, αύξησε τα τέλη χρήσης του αεροδρομίου τα τελευταία χρόνια προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς και του Διεθνούς Συνδέσμου Αεροπορικών εταιρειών, που έκριναν πως οι αυξήσεις δεν δικαιολογούνταν από το επίπεδο των υπηρεσιών που προσέφεραν τα δύο αεροδρόμια, καθιστώντας την Κύπρο μη ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό.

Ο πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας Hermes Airports Alfred van der Meer είπε πάντως σήμερα ότι το νέο αεροδρόμιο της Λάρνακας «θα μπορέσει να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού ποιοτικά για να συνεχίσουμε με πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες» και σημείωσε πως «το αεροδρόμιο έχει όλες τις ευκαιρίες και τα εχέγγυα για να δώσει στους ταξιδιώτες μια ευχάριστη αίσθηση, αίσθηση περιβάλλοντος και αίσθηση χώρου».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι μια πρόταση που είχε υποβληθεί για σκέπαστρο σε ολόκληρο το χώρο στάθμευσης με φωτοβολταϊκά έχει απορριφθεί, ο κ. Σιακόλας είπε ότι αυτή η πρόταση «δεν έχει παντελώς παραμεριστεί» επειδή όπως εξήγησε «προγραμματίζουμε μια μεγάλη ανάπτυξη γύρω στα €200 εκ. Ολη η στέγη της νέας ανάπτυξης που θα είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες μέτρα και επιπρόσθετους καλυμμένους δυόμιση χιλιάδες χώρους στάθμευσης, προγραμματίζουμε να καλυφθούν με φωτοβολταϊκά» είπε και πρόσθεσε πως «είναι μεγάλη επιθυμία μας να συνδράμουμε τον τόπο μας και την οικονομία του τόπου μας για την παραγωγή ηλεκτρισμού με νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειες».

Κληθείς να αναφέρει πόσα χρόνια θα περάσουν για να αποσβεστούν τα €680 εκ. που έχουν δαπανηθεί για τα δύο αεροδρόμια, ο κ. Σιακόλας είπε πως «είναι όλα θεωρητικά, ουδέποτε είχαμε προβλέψει αυτή την οικονομική κρίση και κατά συνέπεια είναι πάρα πολύ δύσκολο και διακινδυνευμένο να πει κανείς σε πόσα χρόνια θα αποσβεστούν τα χρήματα αυτά. Εάν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε οικονομική κρίση πρέπει να περάσουν 17 ίσως και 20 χρόνια για να μπορέσουν να αποπληρωθούν τα δάνεια και οι τόκοι. Ελπίζουμε όμως ότι η ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών, η μόρφωση και η επιθυμία παγκοσμίως του κόσμου να γνωρίζει περισσότερα για την κάθε χώρα και τον κόσμο της θα βοηθήσει και την ανάπτυξη του ταξιδιωτικού κοινού και για την Κύπρο» είπε και πρόσθεσε πως «ελπίζουμε και πιστεύουμε στο τέλος ότι όλα θα πάνε καλά».

Σε ερώτηση πότε λήγει η συμφωνία με το κράτος, ο κ. Σιακόλας απάντησε πως αυτή λήγει στις 11 Μαΐου 2031 ενώ σε ερώτηση κατά πόσον θα είναι κοινοί οι δίαυλοι του νέου και του παλιού αεροδρομίου απάντησε πως θα είναι κοινοί και πρόσθεσε πως ο δίαυλος έχει επεκταθεί και εάν παραστεί ανάγκη θα επεκταθεί περισσότερο.

Ερωτηθείς κατά πόσον ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου, ο κ. Σιακόλας είπε ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, να επισκεφθεί την Κύπρο και να παρευρεθεί στα εγκαίνια. Ο κ. Σαρκοζί δις έχει εκφράσει τη διακαή του επιθυμία να το πράξει αυτό, εφόσον μπορέσει να προσαρμόσει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από πάρα πολλούς μήνες» είπε και πρόσθεσε πως σε περίπτωση που ο Γάλλος Πρόεδρος αποφασίσει και καταφέρει να επισκεφθεί την Κύπρο «εμείς θα τον υποδεχθούμε με μεγάλη τιμή και με ενθουσιασμό».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. van der Meer είπε ότι με τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου της Λάρνακας «θα υπάρχουν δύο επιπρόσθετα τέλη σύμφωνα με την συμφωνία παραχώρησης. Το ένα αφορά τις γέφυρες επιβατών, κόστος που έχουμε καταλήξει ύστερα από συμφωνία με τις αρχές και την εργοληπτική εταιρεία και το δεύτερο κόστος, που θα είναι πιο μικρό, θα αφορά την ασφάλεια» είπε.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |