Thursday, October 22, 2009

Το υψηλότερο έλλειμμα στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα!


Το υψηλότερο έλλειμμα στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα!

Στο 7,7% του ΑΕΠ ανήλθε το έλλειμμα του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού το 2008, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα -με επιφυλάξεις- στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Το έλλειμμα της χώρας μας είναι και το υψηλότερο μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ εκτιμήθηκε σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έστειλε η νέα κυβέρνηση. Οι εκτιμήσεις της Eurostat τον Απρίλιο τοποθετούσαν το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2008 το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 18,5 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος στα 237,1 δισ. ευρώ. Οι δημόσιες δαπάνες σημείωσαν αύξηση κατά 48,3%, τα έσοδα κατά 40,6%.

Σημειωτέον, πριν από δύο μέρες η Κομισιόν και το Eurogroup απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για τον έλεγχο του ελλείμματος αλλά και την παρουσίαση σοβαρών και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.

Απηυδησμένος μάλιστα από τις πρόσφατες λογιστικές παλινωδίες ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε χαρακτηριστικά: «Το παιχνίδι τελείωσε. Χρειαζόμαστε σοβαρά στατιστικά στοιχεία», καθώς τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία της Ε.Ε.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το 2010 θα ξεκινήσει η δημοσιονομική προσαρμογή για τη μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό από το 12,5% που αναμένεται να φτάσει στο τέλος του 2009, ''με στόχο σε 3-4 χρόνια να πέσει κάτω από το όριο του 3% που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ''. Επίσης, προανήγγειλε κατάθεση νομοσχεδίου για την ανεξαρτητοποίηση της στατιστικής υπηρεσίας.

Στο 2% το έλλειμμα στην Ευρωζώνη

Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της ευρωζώνης υπερτριπλασιάστηκε πέρυσι ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με την μείωση του χρέους είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια να εξανεμίζεται μερικώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

Η Eurostat αναθεώρησε τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα της ευρωζώνης πέρυσι στο 2,0% του ΑΕΠ από 1,9% που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο. Το έλλειμμα είχε ανέλθει στο 0,6% το ΑΕΠ το 2007.

Το υψηλότατο - και υψηλότερο - ποσοστό της Ελλάδας, ακολουθεί η Ιρλανδία με έλλειμμα 7,2%, η Ρουμανία με 5,5% και η Βρετανία με 5%.

Στον αντίποδα, οκτώ χώρες είχαν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, μεταξύ αυτών η Φινλανδία (4,5%), η Δανία (3,4%), το Λουξεμβούργο (2,5%), αλλά και η Κύπρος (0,9%).

Το κρατικό χρέος στην ευρωζώνη ανήλθε στο 69,3% του ΑΕΠ (από 66% στα τέλη του 2007) και στην ΕΕ στο 61,5% από 58,7% το 2007.

''Αστερίσκος'' για την Ελλάδα

Στην ανακοίνωσή της η κοινοτική στατιστική υπηρεσία έχει έναν «αστερίσκο» για την Ελλάδα. Όπως αναφέρει, έχει εκφράσει την επιφύλαξη της για τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από τη χώρα μας, λόγω αξιοσημείωτων αβεβαιοτήτων για τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ελληνικές στατιστικές αρχές.

Στις σημειώσεις για τις κυριότερες αναθεωρήσεις των στοιχείων από τον Απρίλη έως τον περασμένο Οκτώβριο, επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας ότι η αναπροσαρμογή οφείλεται στα νέα στοιχεία που στάλθηκαν στην Eurostat στις 21 Οκτωβρίου.

reporter.gr

No comments:

Share |