Wednesday, June 8, 2011

Γερμανία: Μειώθηκε κατά 0,6% η βιομηχανική παραγωγή


Γερμανία: Μειώθηκε κατά 0,6% η βιομηχανική παραγωγή

Πτώση 0,6% εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Απρίλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Πτώση 0,6% εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Απρίλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι η παραγωγή θα παρέμενε αμετάβλητη.

«Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι ίσως να έχει ολοκληρωθεί η περίοδος κατά την οποία βρυχάτο η γερμανική μηχανή ανάπτυξης», σχολίασε οικονομολόγος της ING Bank.

source: naftemporiki.gr

Ισπανία: Βουτιά 30,4% στις πωλήσεις κατοικιών


Ισπανία: Βουτιά 30,4% στις πωλήσεις κατοικιών

Βουτιά 30,4% σημείωσαν οι πωλήσεις κατοικιών στην Ισπανία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, δίνοντας νέο κτύπημα στην κλυδωνιζόμενη ισπανική οικονομία, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, τα οποία ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Τα στοιχεία κατέδειξαν ότι ο τομέας των ακινήτων στην Ισπανία εξακολουθεί να είναι εύθραυστος, τρία χρόνια μετά την έκρηξη της φούσκας ακινήτων, που κατέστρεψε εκατομμύρια θέσεις εργασίας και βύθισε τη χώρα σε ύφεση.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν μετά το νέο νόμο, ο οποίος μείωσε ή εξάλειψε από την αρχή του 2011 τη φορολογία στις πληρωμές υποθηκών για τους περισσότερους Ισπανούς φορολογούμενους.

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, οι πωλήσεις κατοικιών στην Ισπανία ανήλθαν στις 74.540, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δημοσίων Έργων.

Μόνο το 35,2% των κατοικιών που πωλήθηκαν ήταν νέες κατοικίες, καταδεικνύοντας ότι παραμένουν σε πτωτική τάση, αναφέρει το ισπανικό υπουργείο.

Η Ισπανία έχει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, απούλητες οικίες, παλιές και νέες, γύρω στις 1,5 εκατομμύριο.

Οι συνολικές πωλήσεις κατοικιών στους τελευταίους 12 μήνες μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2011 ανήλθαν στις 458.748, αριθμός που είναι κατά 1,6% μικρότερος από τον αριθμό της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους, σημειώνει το υπουργείο.

Η οικονομία της Ισπανίας σταθεροποιήθηκε πέρσι, καθώς συρρικνώθηκε μόλις 0,1%, ύστερα από τη συρρίκνωση της κατά 3,7% το 2009, εξαιτίας της κατάρρευσης της φούσκας των ακινήτων και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η απώλεια θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την αγορά ακινήτων θεωρείται ευρέως ως το σοβαρότερο οικονομικό πρόβλημα της Ισπανίας. Η ανεργία αυξήθηκε στο 21,29% το πρώτο τρίμηνο του 2011, που είναι το υψηλότερο ανάμεσα στο βιομηχανοποιημένο κόσμο.

source: stockwatch.com.cy

Ευρωζώνη: Αύξηση 0,8% στο ΑΕΠ α' τριμήνου


Ευρωζώνη: Αύξηση 0,8% στο ΑΕΠ α' τριμήνου

Αμετάβλητες διατήρησε τις εκτιμήσεις της για την αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η Eurostat

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,8%, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010 σημείωσε άνοδο 2,5%.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η τελική κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,3% στα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ενώ ο ακαθάριστος σταθερός κύριος σχηματισμός (Gfcf) αυξήθηκε κατά 2,1%. Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 1,8% και οι εισαγωγές 1,9%.

source: naftemporiki.gr

Περικόπτει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία η World Bank


Περικόπτει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία η World Bank


Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, με ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο από τις αντίστοιχες αναπτυγμένες, χρειάζεται να επισπεύσουν τις περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και την υψηλή ανάπτυξη.

Ακόμη, η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 3,2% από τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου για 3,3%, εξαιτίας του σεισμού της Ιαπωνίας και των πολιτικών αναταραχών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Παγκόσμια Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,6% το 2012.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες «έχουν αφήσει πίσω τους το στάδιο της ανάκαμψης που αφορά στην καταπολέμηση της κρίσης», δηλώνει ο Andrew Burns της Τράπεζας. Μάλιστα προσθέτει ότι τώρα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους προς την καθιέρωση συνθηκών που θα τους επιτρέψουν να έχουν ισχυρή ανάπτυξη και στα επόμενα χρόνια.

Τη στιγμή που οι αναπτυγμένες χώρες προσπαθούν να καταπολεμήσουν την υψηλή ανεργία και την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, πολλές αναδυόμενες οικονομίες με ισχυρή επέκταση δεν έχουν αποσύρει ακόμη τα δημοσιονομικά μέτρα που έθεσαν σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της ύφεσης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ακόμη, τα πραγματικά επιτόκια είναι χαμηλά ή αρνητικά σε πολλές χώρες, ακόμη κι αν οι αρχές από την Ινδία μέχρι το Περού, αυξάνουν το κόστος δανεισμού.



source: capital.gr

Νέα μέτρα ζητά η Κομισιόν


Νέα μέτρα ζητά η Κομισιόν

Περισσότερες προσπάθειες και νέα μέτρα ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Κύπρο για επίτευξη του στόχου της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ το 2011 και στο 2,6% το 2012.

Με αφορμή την πρόσφατη κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας από τις 27 χώρες μέλη, η Επιτροπή ενέκρινε και δημοσιοποίησε χθες τις συστάσεις προς το Συμβούλιο για συντονισμό των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών.

Σε σχέση με την Κύπρο, η Επιτροπή κρίνει ότι «χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 και ότι πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν πρόσθετα μέτρα εξυγίανσης για το 2012 και μετά».

Ζητά επίσης τη λήψη πρόσθετων μέτρων για ρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του εθνικού σχεδίου υγείας αλλά και βελτίωση στην εποπτεία του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Στις συστάσεις της προς την Κύπρο, η Επιτροπή ζητά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα κάτω του 3% μέχρι το 2012. Αναφέρει ότι η Κύπρος πρέπει να έχει αυστηρό έλεγχο των δαπανών και να αξιοποιήσει τις όποιες θετικές δημοσιονομικές εξελίξεις για να μειώσει ταχύτερα το έλλειμμα και το χρέος.

Καυτηριάζει την καθυστέρηση στην υιοθέτηση του μεοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου και ζητά την εφαρμογή του προϋπολογισμού στη βάση πιο μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

Η Επιτροπή δεν παραλείπει να σχολιάσει και τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Ζητά την εφαρμογή ενιαίου εποπτικού ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και σημειώνει με νόημα την ανάγκη να ενισχυθεί η προληπτική εποπτεία των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα ενδεχόμενοι κίνδυνοι.

Ζητείται η βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών με εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για καλύτερο έλεγχο των δαπανών για συντάξεις και υγεία, ώστε να αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη αύξηση των δαπανών λόγω αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Ειδικότερα, για τις συντάξεις να αυξηθούν τα έτη των συνεισφορών και να διασυνδεθεί το προσδόκιμο ζωής με το όριο συνταξιοδότησης, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο υψηλός κίνδυνος φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων. Για την υγεία να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή του εθνικού συστήματος υγείας.

Ζητούνται επίσης μεταρρυθμίσεις σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές του συστήματος συλλογικών συμβάσεων και μισθολογικών συμβάσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αυξήσεις των μισθών αντανακλούν καλύτερα τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα της εργασίας και την ανταγωνιστικότητα.

Στη σύσταση της προς το Συμβούλιο, η Επιτροπή ζητά επίσης να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, να υπάρξει καλύτερη διασύνδεση των αποτελεσμάτων της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Να ληφθούν μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος εκπαίδευσης με την αύξηση των κινήτρων και τη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και κατάρτιση ιδιαίτερα για όσους έχουν ελάχιστα προσόντα, τις γυναίκες και ηλικιωμένους.

Ζητείται η κατάργηση μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 των εμποδίων που απομένουν σχετικά με την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες ευκαιρίες για ανάπτυξη και απασχόληση στον τομέα των υπηρεσιών. Η Επιτροπή εντοπίζει ότι σε ορισμένα επαγγέλματα εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στη δραστηριοποίηση ευρωπαίων επαγγελματιών στην Κύπρο.

Τέλος, ζητείται η προώθηση μέτρων για αύξηση του ανταγωνισμού στις υπηρεσίες δικτύων, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στον καθορισμό τιμών. Ζητείται μέχρι το 2012 ο καθορισμός ενός σχεδίου διαχείρισης των υδάτων και ενός σχεδίου για καθορισμό των τιμών που θα αντανακλά σε καλύτερη αποδοτικότητα του κόστους, ώστε να υπάρχει βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Σε γενικότερες γραμμές, η Επιτροπή επισημαίνει ότι πολλά κράτη μέλη χρειάζεται να πράξουν περισσότερα στον δημοσιονομικό εκσυγχρονισμό, διατηρώντας ταυτόχρονα τα μέτρα που προάγουν την ανάπτυξη (έρευνα και καινοτομία, επιχειρηματικό περιβάλλον, προώθηση του ανταγωνισμού στον τομέα των υπηρεσιών).

Οι συστάσεις θα εξεταστούν και θα υιοθετηθούν από την προσεχή Σύνοδο Κορυφής (23-24 Ιουνίου), μετά από συζήτηση στα Συμβούλια Υπουργών ECOFIN και Απασχόλησης-Κοινωνικών Υποθέσεων. Η εφαρμογή θα παρακολουθηθεί το τρέχον έτος από την Επιτροπή και από τα κράτη μέλη μέσω μιας αυστηρής και διαρκούς διαδικασίας αξιολόγησης. Η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Ιανουάριο του 2012 και για κάθε κράτος μέλος στην επόμενη δέσμη ειδικών - ανά χώρα – συστάσεών της, τον Ιούνιο 2012.

source: stockwatch.com.cy

Groupon: Καλωσορίζουμε στον κλάδο Facebook και Google


Groupon: Καλωσορίζουμε στον κλάδο Facebook και Google

Τα παχυλά κέρδη αλλά κυρίως οι εντυπωσιακές προοπτικές τους κλάδου ηλεκτρονικών αγορών μέσω κουπονιών, στον οποίο έχει διαπρέψει η Groupon, έχουν προσελκύσει και νέες εταιρείες που διεκδικούν μερίδα στη ταχέως αυξανόμενη πίτα. Η διοίκηση της Groupon δήλωσε ότι «καλωσορίζει» τo Facebook και τη Google στη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κλάδος «καθημερινών ευκαιριών» που διακινούνται μέσω του διαδικτύου αναμένεται να φτάσει σε τζίρο τα 3,9 δισ. δολάρια έως το 2015, από 873 εκατ. το 2010, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών BIA/Kelsey. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο, η Groupon κατέγραψε ζημίες 113,9 εκατ. δολαρίων, καθώς η εντατικοποίηση του ανταγωνισμού είχε ως αποτέλεσμα τα έξοδα προώθησης να μηδενίσουν τα περιθώρια κέρδους.

«Ως ένα βαθμό, είναι ανταγωνιστές μας», δήλωσε από τη Σεούλ ο διευθύνων σύμβουλος της Groupon Αντριου Μέισον. «Εμείς καλωσορίζουμε τον ανταγωνισμό, πιστεύω ότι είναι προς όφελος των καταναλωτών και των εμπόρων. Ελπίζουμε να φέρουν καινοτομία στην αγορά. Τους καλωσορίζουμε σε αυτόν τον τομέα».

Το Facebook παρουσίασε μια νέα δυνατότητα, μέσω της οποίας οι χρήστες του δημοφιλέστερου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες που προσφέρουν τα κοντινά καταστήματα. Ανάλογη υπηρεσία ενσωμάτωσε τον προηγούμενο μήνα στις υπηρεσίες της και η Google, η οποία ονομάζεται Google Offers.

source: naftemporiki.gr

Οριστικοποιείται το σχέδιο διάσωσης


Οριστικοποιείται το σχέδιο διάσωσης

Τα σχέδια για δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας αρχίζουν να παίρνουν μορφή, με μία πρόταση για ένα τριετές πακέτο δανεισμού ύψους 80 δισ. έως 100 δισ. ευρώ που θα είναι έτοιμο τις δύο προσεχείς εβδομάδες, όπως αποκάλυψαν χθες στο Reuters πηγές της Ευρωζώνης.

Η συλλογιστική είναι ότι περίπου 25 δισ. έως 30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις ιδιωτικοποιήσεις, 30 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων με νέα, ενώ 30 δισ. έως 40 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και το χρηματοπιστωτικό μηχανισμό σταθερότητας της Ε.Ε.

Ωστόσο, οι βασικές πτυχές του σχεδίου, όπως ο τρόπος με τον οποίο θα πεισθούν οι ιδιώτες επενδυτές να επωμιστούν μέρος του βάρους, δεν έχουν ακόμη επιλυθεί και τα περιθώρια χρόνου στενεύουν πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις του τέλους Ιουνίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν άτυπη συνάντηση στις 14 Ιουνίου για να συμφωνήσουν στην τελική μορφή που θα έχουν οι αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανονισμοί για την Ευρωζώνη και την Ε.Ε., σύμφωνα με την ουγγρική προεδρία. Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε από την Ινδία ότι ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί το μέγεθος της πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και ότι το πακέτο που θα συμφωνηθεί δεν θα συμπεριλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους.


Κριστίν Λαγκάρντ, Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών: «Δεν έχει συμφωνηθεί το μέγεθος της βοήθειας προς την Ελλάδα. Το «πακέτο» δεν θα συμπεριλαμβάνει αναδιάρθρωση».

Η Σλοβακία ωστόσο δεν θα εγκρίνει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα εάν δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις ότι οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα θα επωμιστούν μέρος των ευθυνών, διαμήνυσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της, Ιβάν Μίκλος, σύμφωνα με το Reuters. Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της γερμανικής Suddeutsche Zeitung ανέφερε ότι η Ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο τιτλοποίησης των εσόδων από την πώληση κρατικής περιουσίας.

Το υπό σύσταση ταμείο διαχείρισης δημόσιας περιουσίας θα προσδιορίσει δηλ. τα ακίνητα που πρόκειται να πωληθούν και θα εκδώσει τίτλους που μπορούν να αγοράσουν αμέσως οι επενδυτές, λαμβάνοντας τα χρήματά τους αμέσως όταν πωληθούν τα ακίνητα. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θίγει επίσης δημοσίευμα της WSJ, αναφέροντας ότι η κρατική περιουσία της Ελλάδας τίθεται προς πώληση - σε ευκαιριακή τιμή - και οι γερμανικές εταιρείες αγοράζουν φθηνά, ενώ άλλα δημοσιεύματα βλέπουν τον τουρισμό ως πηγή εσόδων για την ελληνική κυβέρνηση.

Οι γερμανικές τράπεζες αρνούνται να αποδεχθούν την εθελοντική συμμετοχή στο νέο «πακέτο» στήριξη της Ελλάδας, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν που εάν οι ευρωπαικές τράπεζες υποχρεωθούν να συμμετάσχουν θα θεωρήσουν ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt»,η οποία επικαλείται ευρωπαίο κυβερνητικό αξιωματούχο, η απόφαση για τη νέα στήριξη μπορει να καθυστερήσει μέχρι το Φθινόπωρο εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι σοβαρότατες επιφυλάξεις των γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να συμμετάσχουν στη στήριξη ανταλλάσσοντας εθελοντικά τα ομόλογα που διαθέτουν με νέες εκδόσεις. Οι τράπεζες αρνούνται και θα πρέπει να καταβληθούν πολύ μεγάλες προσπάθειες από την πλευρά των κυβερνήσεων για να μεταπειστούν.

Η θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών ενισχύεται και από τη στήριξη που τους παρέχουν οι οίκοι αξιολόγησης. Χθες ο επικεφαλής αξιολογήσεων κρατικού χρέους της Moody's Μπαρτ Όστερβελντ δήλωσε στο Παρίσι ότι εάν οι τράπεζες δεχθούν εντελώς εθελοντικά να συμμετάσχουν έχει καλώς, ωστόσο εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο θα αποδέχονταν (οι τράπεζες) ένα τέτοιο σχέδιο. Επανέλαβε ότι το παραμικρό στοιχείο εξαναγκασμού θα ερμηνευθεί ως χρεοκοπία της Ελλάδας.

Κριτική από Φέρχοφσταντ

Εν τω μεταξύ έντονη κριτική για τη στάση των Ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στην ελληνική κρίση, άσκησε χθες ο αρχηγός της Ομάδας των Φιλελευθέρων της Ευρωβουλής, πρώην πρωθυπουργός τους Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ.

Ο Βέλγος πολιτικός απορρίπτει το υφιστάμενο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο θεωρεί ανεπαρκές, ενώ τάσσεται εναντίον των σεναρίων εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο «θα εξασθενούσε την ζώνη του ευρώ και ίσως να προκαλούσε ακόμα και τη διάλυσή της.

Τέλος, συμπληρώνει, θα κληθούν να καταβάλουν το τίμημά τους και οι ιδιώτες ομολογιούχοι, αποδεχόμενοι είτε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των τίτλων που κατέχουν είτε την ανταλλαγή τους με ένα μικρότερο μεν πακέτο ευρωομόλογων αλλά με μια πολύ καλύτερη απόδοση.

Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους τάχθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπενθυμίζοντας τη θέση του εκτελεστικού οργάνου της Κοινότητας.

Ομπάμα: Η Γερμανία να προωθήσει την ελληνική λύση

Η οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Ομπάμα - Μέρκελ

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ βρέθηκε η Ελλάδα και η ανάγκη άμεσης επίλυσης του ελληνικού ζητήματος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι δύσκολη και ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος, προειδοποιώντας ότι εάν τα πράγματα τεθούν εκτός ελέγχου και υπάρξει πτώχευση σε κάποια χώρα της Ευρωζώνης, αυτό θα ήταν καταστροφικό για την παγκόσμια οικονομία.

Εμφανίστηκε όμως βέβαιος ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα βοηθήσουν την χώρα να επιστρέψει σε ανάπτυξη με τη Γερμανία να διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στην προώθηση λύσης. Δεσμεύθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους, μεταξύ άλλων και μέσω του ΔΝΤ. Από την πλευρά της η κα Μέρκελ επισήμανε την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας της Ευρωζώνης προκειμένου να μην πληγεί η παγκόσμια οικονομία.

Moody's: Υπαρκτός κίνδυνος

Αναρωτιέται πώς μπορεί να είναι εθελοντική η «μετακύλιση» του ελληνικού χρέους για τον ιδιωτικό τομέα, στέλεχος του οίκου Moody΄s και δηλώνει στο Reuters ότι μια τέτοια κίνηση ίσως συνιστά πτώχευση. Στην περίπτωση που ο οίκος κρίνει ότι οι επενδυτές συμμετέχουν από φόβο να μην έχουν δυσμενείς επιπτώσεις, τότε θα θεωρήσει ότι επήλθε πιστωτικό επεισόδιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Bart Οοsterveld, managing director της Moody΄s, δηλώνει στο Reuters ότι είναι αργά για μια τέτοια πρωτοβουλία και ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι υπαρκτός για τις οικονομίες της ευρωπαικής περιφέρειας, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, σημειώνοντας πάντως ότι το συνολικό χρέος των χωρών αυτών είναι μόλις το 13,5% της οικονομίας της ευρωζώνης. Οι κυβερνήσεις και η ΕΚΤ έχουν τα μέσα και το κίνητρο να περιορίσουν την κρίση αυτή, καταλήγει.

Συστάσεις οικονομικής πολιτικής

Ε.Ε.: Συνέντευξη Τύπου Ζ.Μ. Μπαρόζο - Ο. Ρεν - Λ. Αντορ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μαζί με τον επίτροπο Ολι Ρεν παρουσίασαν χθες στο Στρασβούργο τις συστάσεις της Επιτροπής προς τα 27 κράτη-μέλη για το συντονισμό των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.

Για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία δεν γίνονται συστάσεις, διότι βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου και καλούνται να το εφαρμόσουν πιστά.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι πολλά κράτη-μέλη χρειάζεται να πράξουν περισσότερα στον δημοσιονομικό εκσυγχρονισμό, διατηρώντας ταυτόχρονα τα μέτρα που προάγουν την ανάπτυξη (έρευνα και καινοτομία, επιχειρηματικό περιβάλλον, προώθηση του ανταγωνισμού στον τομέα των υπηρεσιών). Όσον αφορά τις αγορές εργασίας, χρειάζεται να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την αύξηση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού, για την καταπολέμηση της διαρθρωτικής ανεργίας, τον περιορισμό της ανεργίας της νεολαίας, το πρόβλημα της πρώιμης εγκατάλειψης της σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και τη διασφάλιση της αντιστοιχίας μισθών και παραγωγικότητας.

Σημειώνεται ότι προχθες μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποκάλυψε ότι, λαμβάνει πολλά μηνύματα από τους Έλληνες ακόμη και «απειλές θανάτου» θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Ευρώπη δεν θα τους εγκαταλείψει.

Ωστόσο, η Ελλάδα, ένας παλιός, ηρωικός λαός που θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα με μια συναίνεση των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων.

source: naftemporiki.gr
Share |