Sunday, April 26, 2009

ΔΝΤ: Εξετάζει την έκδοση ομολόγων για άντληση κεφαλαίων

ΔΝΤ: Εξετάζει την έκδοση ομολόγων για άντληση κεφαλαίων


Την άντληση κεφαλαίων μέσω πώλησης ομολόγων σε αναπτυσσόμενες χώρες εξετάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προς αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ενδιαφέρον τους για τα εν λόγω χρεόγραφα έχουν εκφράσει, μεταξύ άλλων χωρών, η Κίνα και η Βραζιλία. Παράλληλα, έτοιμη να αγοράσει τίλους του ΔΝΤ ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων φέρεται να είναι η Ινδία. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο διεθνής Οργανισμός εκδίδει ομόλογα.

Στόχος είναι η χρηματοδότηση δανείων προς χώρες-μέλη που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Strauss-Kahn, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποτελεσματικότητα του νέου, εναλλακτικού τρόπου συγκέντρωσης πόρων. «Τα ομόλογα προσφέρουν ευελιξία», δήλωσε χαρακτηριστικά και η απόδοσή τους θα συνδεθεί με το «καλάθι» νομισμάτων (Special Drawing Rights) του Ταμείου.

CAPITAL.GR

Ο σιωπηλός δισεκατομμυριούχος

Ο σιωπηλός δισεκατομμυριούχος

Το όνομα Αμάνθιο Ορτέγα δεν σημαίνει πολλά για τους περισσότερους. Το όνομα «Zara», όμως, είναι γνωστό παγκοσμίως, και ο συγκεκριμένος Ισπανός κύριος διαθέτει σήμερα περίπου 4.000 καταστήματα σε 71 χώρες με ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ!

Της Βίκυς Σαντοριναίου

Ο 73χρονος σήμερα ιδρυτής του πολυεθνικού ομίλου ενδυμάτων Inditex είναι, σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού Forbes, ο 10ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που φτάνει τα 18,3 δις δολάρια.

Δεν ήταν, όμως, πάντα πλούσιος. Γεννήθηκε το 1936 στην πόλη Λεόν της Γαλικίας, αλλά μεγάλωσε στη Λα Κορούνια. Γιος σιδηροδρομικού, άρχισε να εργάζεται από τα 14 του χρόνια δίπλα σε έναν από τους πιο επιτυχημένους ράφτες της πόλης. Την πρώτη του γνωριμία με τον κόσμο των ρούχων την έκανε μεταφέροντας τα ραμμένα πουκάμισα στα σπίτια των πελατών.

Στη συνέχεια βρήκε δουλειά ως βοηθός υφασματέμπορα και άρχισε να μαθαίνει από πρώτο χέρι τα μυστικά του υλικού. Το 1960 τον βρήκε διευθυντή ενός τοπικού καταστήματος ενδυμάτων. Όμως, κάτι μέσα του τον κατέτρωγε και δεν άργησε να ασχοληθεί πιο ενεργά με το ρούχο. Η πρώτη του προσπάθεια ήταν να αντιγράψει το σχέδιο μιας ακριβής ρόμπας και να το εφαρμόσει σε φτηνό ύφασμα. Στο σαλόνι του σπιτιού του έφτιαξε τέσσερα αντίγραφα, τα οποία πούλησε στη μισή τιμή από την αρχική τιμή της ρόμπας. Τα κομμάτια έγιναν ανάρπαστα και συνέχισε με τον ίδιο τρόπο να ράβει πιτζάμες, τις οποίες πουλούσε σε καταστήματα. Με τα πρώτα κέρδη δημιούργησε και την πρώτη του βιοτεχνία σε ηλικία 27 χρόνων. Το 1975 άνοιξε το πρώτο του κατάστημα Zara στη Λα Κορούνια, διαλέγοντας, μάλιστα ένα κτίριο απέναντι από τα ακριβότερα καταστήματα της πόλης. Η επιτυχία δεν άργησε και μέσα σε δέκα χρόνια δημιούργησε τον όμιλο Inditex. Το 1988 άνοιξε το πρώτο κατάστημα Zara εκτός Ισπανίας στο Πόρτο της Πορτογαλίας και σύντομα ήρθαν τα επόμενα, με σημαντικότερα της Νέας Υόρκης και του Παρισιού. Στην ελληνική αγορά εισήλθε από το 1992 και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 110 καταστήματα απασχολώντας πάνω από 800 υπαλλήλους.

Συμπαραστάτη του είχε και την τότε σύζυγο του Ροζαλία Μέρα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά και αργότερα χώρισε. ΕΚείνη εξακολουθεί να κατέχει το 7% των μετοχών του ομίλου και να είναι και αυτή στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes, στην 246η θέση, με προσωπική περιουσία 2,6 δις δολαρίων.

Ποια ήταν, λοιπόν, η ιδέα που γεννήθηκε στο μυαλό του και οδήγησε στην επιτυχία;

Να κάνει προσιτό σε όλο τον κόσμο το πολυτελές και κομψό ρούχο.

Έτσι, η αλυσίδα, αλλά και η φιλοσοφία Zara είχε γεννηθεί… Μια φιλοσοφία που έφτασε να διδάσκεται ακόμη και σε οικονομικές σχολές, αλλά και στο ισπανικό πανεπιστήμιο, και συγκεκριμένα στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Όπως είχε γράψει ο ίδιος τότε, «προσφέρουμε προσιτή μόδα που φτάνει στους ακριβούς δρόμους, εμπνευσμένη από τα γούστα, τις επιθυμίες και τον τρόπο ζωής των σύγχρονων ανδρών και γυναικών».

Πώς γίνεται αυτό; Οι σχεδιαστές του ομίλου αντιγράφουν τα ακριβά μοντέλα σε χρόνο ρεκόρ και τα προσφέρουν σε φτηνές τιμές. Περίπου το 60% της παραγωγής κατασκευάζεται στις μονάδες που διαθέτει στη Γαλικία. Η εταιρεία παράγει λίγα κομμάτια από το κάθε σχέδιο και στέλνει καινούρια ρούχα σε όλο τον κόσμο δύο φορές την εβδομάδα, με αποτέλεσμα σχεδόν να μην μένει στοκ στα καταστήματα.

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο, σύμφωνα με έρευνες, μία γυναίκα επισκέπτεται τη Zara 17 φορές το χρόνο.

CAPITAL.GR
Share |