Monday, May 19, 2008

Σε ιστορικό κλεισίματος το αργό-Τερμάτισε στα 127,05

Σε ιστορικό κλεισίματος το αργό-Τερμάτισε στα 127,05

Σε νέο ιστορικό κλεισίματος τερμάτισε το αργό σήμερα, λόγω των ανησυχιών που έχει προκαλέσει σχετικά με τη ζήτηση και τα αποθέματα στην Κίνα ο καταστροφικός σεισμός των προηγούμενων ημερών, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η λήξη του συμβολαίου παράδοσης Ιουνίου αύριο.Αναλυτικότερα, το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου για το αργό τερμάτισε στα 127,05 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 0,76 δολαρίων.

Νωρίτερα, οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΠΕΚ ότι το πετρελαϊκό καρτέλ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής, προκειμένου να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των τιμών οδήγησαν και πάλι το αργό πάνω από τα 127 δολάρια το βαρέλι.

Ο υπουργός πετρελαίου του Κατάρ και πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Chakib Khelil δήλωσεσήμερα ότι οι αγορές είναι επαρκώς τροφοδοτούμενες και τα άλματα των τιμών οφείλονται στην κερδοσκοπία, στο ασθενές δολάριο και σε γεωπολιτικά προβλήματα.

REPORTER.GR

Νέα ένεση ρευστότητας 75 δισ. δολ. από τη Fed

Νέα ένεση ρευστότητας 75 δισ. δολ. από τη Fed

Νέα ένεση ρευστότητας ύψους 75 δις. δολαρίων ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της 28ήμερης διευκόλυνσης μέσω δημοπρασιών καθορισμένης διάρκειας. Το ελάχιστο επιτόκιο έχει στο 1,99% και το ελάχιστο προσφερόμενο ποσό στα 5 δις. δολάρια. Το πρόγραμμα Term Auction Facility (TAF) ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2007, εξαιτίας της χρηματοοικονομικής κρίσης. Η έναρξη έχει ορισθεί για τις 18:00, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τρίτη.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Ανοδος του βασικού οικονομικού δείκτη τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Ανοδος του βασικού οικονομικού δείκτη τον Απρίλιο

Αύξηση της τάξεως του 0,1% εμφάνισε ο βασικός οικονομικός δείκτης στις ΗΠΑ τον Απρίλιο – για δεύτερο διαδοχικό μήνα – σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία πιθανόν να μην συνεχίσει να επιβραδύνεται και στο δεύτερο εξάμηνο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παρέμενε αμετάβλητος.

NAFTEMPORIKI

SFS: Σύσταση 4 επενδυτικών ταμείων

SFS: Σύσταση 4 επενδυτικών ταμείων


Τη δημιουργία τεσσάρων επενδυτικών ταμείων με αξία πέραν των €400 εκ. εξήγγειλε σήμερα η χρηματοοικονομική εταιρεία SFS. Μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Ομίλου Χριστόδουλος Έλληνας, ανέφερε ότι τα δύο ταμεία θα ασχολούνται με τον τομέα των ακινήτων (SFS Ledra Properties Plc) (€100 εκ.) και (SFS Balkans & Black Sea (REF) Ltd) (€50 εκ.), ένα θα ασχοληθεί με επενδύσεις στη ναυτιλία (SFS Ocean Challenge Shipping Fund) ($200 εκ.) και ένα με επιχειρηματικά κεφάλαια (SFS Venture A Fund) (€75 εκ.).

Ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στο πλαίσιο των 20χρονων της SFS, αλλά και στους επόμενους στόχους του Ομίλου.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Έλληνας, στόχος του Ομίλου είναι να ενισχύσει την παρουσία του στην εγχώρια αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών «με την παροχή πρωτοπόρων και καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων τόσο στους ιδιώτες πελάτες όσο και στους θεσμικούς και επιχειρήσεις». Παράλληλα, εντός του 2008 ο Όμιλος θα ενισχύσει την παρουσία του και στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και τη Μέση Ανατολή.

Οι εορτασμοί για τα 20χρονα της SFS αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα με την ευκαιρία της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου, μετά τις εργασίες της οποίας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση με κύριο ομιλητή τον κ. Markus Allenspach, Επικεφαλής του Global Fixed Income Research της Ελβετικής τράπεζας Julius Baer Co Ltd. Το θέμα της παρουσίασης θα είναι «Preserving assets throughout the credit cycle».Ένας άλλος σημαντικός άξονας στον οποίο επενδύει ο Όμιλος μέσα από τις εκδηλώσεις για τα 20χρονά του είναι η εκπαίδευση η οποία, όπως υπέδειξε ο κ. Έλληνας, είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά και για τη βελτίωση της κοινωνίας.

Φέτος, ο Όμιλος θα είναι ο επίσημος χορηγός των ανοιχτών διαλέξεων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Χάρβαρντ – Κύπρου με ομιλητές καταξιωμένους καθηγητές από την Κύπρο και το εξωτερικό οι οποίοι αναπτύσσουν θέματα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος και αφορούν το κοινό της Κύπρου. Επίσης, η SFS θα παραχωρήσει υποτροφία σε ένα νέο δημοσιογράφο για σπουδές σε οικονομικά θέματα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και θα θεσμοθετήσει πρόγραμμα internships στην SFS μέσα από το οποίο, φοιτητές οικονομικών και άλλων σχετικών σπουδών, θα μπορούν να εργαστούν στον Όμιλο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο Όμιλος SFS θα καθιερώσει επίσης την ετήσια απονομή δημοσιογραφικών βραβείων για τα καλύτερα χρηματοοικονομικά ρεπορτάζ.

STOCKWATCH.COM.CY

TO ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Producer Price Index
Dept of Labor

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1166.10 ( 0.70%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3386.45 ( 0.78%)

Όγκος: € 6,342,715

---

FTSE 100 INDEX 6,376.50 72.20 1.15%
CAC 40 INDEX 5,142.10 64.06 1.26%
DAX INDEX 7,225.94 69.39 0.97%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 13,028.16 41.36 0.32%
S&P 500 INDEX 1,426.63 1.28 0.09%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,516.09 -12.76 -0.50%

Marfin: Πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος

Αίτηση Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Επανεπένδυσης για το Μέρισμα του έτους 2007. Υπενθυμίζεται ότι οι μέτοχοι μπορούν να αποστέλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα μέχρι τις 22 Μαΐου 2008.

------

Ισχυρό κίνητρο στους μετόχους να επανεπενδύσουν το μέρισμα 0,35 ευρώ προσφέρει και η Marfin popular Bank καθώς η τιμή θα καθοριστεί από την μέση χρηματιστηριακή τιμή του διαστήματος 23 με 29 Μαΐου μείον discount 10%.

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το Πρόγραμμα Επανεπένδυσης Μερίσματος, οι κ.κ. Μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στη Λαϊκή Τηλετράπεζα μεταξύ των ωρών 07:45 και 21:45 (εργάσιμες μέρες) στα ακόλουθα τηλέφωνα:

Από Κύπρο: 210 80002000.
Από το εξωτερικό: 00357 22 88 77 66.

STOCKWATCH.COM.CY
REPORTER.GR

Ξεπέρασε τα 127 δολάρια το αργό

Ξεπέρασε τα 127 δολάρια το αργό

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΠΕΚ ότι το πετρελαϊκό καρτέλ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής, προκειμένου να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των τιμών οδηγεί και πάλι το αργό πάνω από τα 127 δολάρια το βαρέλι.
Αυτή την ώρα το συμβόλαιο του αργού παράδοσης Ιουνίου πωλείται στα 127,51 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερα κατά 0,97% και το συμβόλαιο του πετρελαίου Μπρεντ στα 123,84 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένο κατά 0,22%.

Ο υπουργός πετρελαίου του Κατάρ και πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Chakib Khelil δήλωσε σήμερα ότι οι αγορές είναι επαρκώς τροφοδοτούμενες και τα άλματα των τιμών οφείλονται στην κερδοσκοπία, στο ασθενές δολάριο και σε γεωπολιτικά προβλήματα.

REPORTER.GR

Κινητικότητα ξένων θεσμικών στην μετοχή της Marfin PB

Κινητικότητα ξένων θεσμικών στην μετοχή της Marfin PB

Πακέτο που αφορούσε το 2,94% του μετοχικού κεφαλαίου της Marfin Popular Bank πραγματοποιήθηκε στο ΧΑ και αφορούσε περί τα 24 εκατ μετοχές στην τιμή των 5,90 ευρώ. Με βάση τελευταίες πληροφορίες αποτελούν αναδιαρθρώσεις ξένων θεσμικών επενδυτών. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αύξησε την υπάρχουσα θέση του το fund IRF. Το Dubai Group έχει αποκτήσει το 19,99% της Marfin Popular ενώ έχει λάβει και το πράσινο φως από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να αυξήσει το ποσοστό στο 30%.

REPORTER.GR

Κοινοπραξία των Mitsubishi και Peugeot Citroen, στη Ρωσία

Κοινοπραξία των Mitsubishi και Peugeot Citroen, στη Ρωσία

Κοινοπραξία στη Ρωσία ιδρύουν η ιαπωνική Mitsubishi Motors και η γαλλική Peugeot Citroen, με στόχο την κατασκευή οχημάτων των τριών εταιρειών από το 2011.Το εργοστάσιο που θα εδρεύει στην Καλουγα, 180 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας είναι δυναμικότητας 160.000 οχημάτων.

Η Peugeot Citroen, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, έχει επενδύσει 300 εκατ ευρώ, ενώ και θα κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο στην κοινοπραξία.

Η Ρωσία εκτιμάται ότι σε λίγα χρόνια θα γίνει η ΝΟ 1 αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, ξεπερνώντας τη Γερμανία, γεγονός που προσελκύει μεγάλες επενδύσεις στην χώρα.

REPORTER.GR

WSJ: Συνομιλίες Daimler – BMW για το ενδεχόμενο συνεργασίας

WSJ: Συνομιλίες Daimler – BMW για το ενδεχόμενο συνεργασίας

Σε συνομιλίες, για μια πιθανή συνεργασία τους στην ανάπτυξη, παραγωγή και αγορά εξαρτημάτων για αυτοκίνητα, βρίσκονται η BMW και η Mercedes-Benz της Daimler, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται άτομα προσκείμενα στο θέμα.

Όπως επισημαίνει η WSJ, στελέχη και μηχανικοί των δύο εταιρειών «από την κορυφή μέχρι τη μέση της διοικητικής ιεραρχίας» συζητούν τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να αγοράζουν από κοινού μέρη αυτοκινήτων – συμπεριλαμβανομένων σκελετών για καθίσματα και κλιματιστικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες μελετούν επίσης την πιθανότητα συνεργασίας, σε βάση πρότζεκτ, για την ανάπτυξη και παραγωγή διαφόρων μερών, όπως μηχανές. Οι δυο εταιρείες φέρονται, πάντως, να μην βιάζονται για την επίτευξη συμφωνίας.

Εκπρόσωποι των Daimler και BMW δήλωσαν πως οι εταιρείες εξετάζουν την διεύρυνση της συνεργασίας τους στον τομέα των εξαρτημάτων, ωστόσο αρνήθηκαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες.

NAFTEMPORIKI

Προς το Χρηματιστήριο Ν. Υόρκης η Safe Bulkers του Π. Χατζηιωάννου

Προς το Χρηματιστήριο Ν. Υόρκης η Safe Bulkers του Π. Χατζηιωάννου

MIA AKOMH ελληνική εταιρεία ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι του αμερικανικού Χρηματιστηρίου, ανοίγοντας ενδεχομένως ένα νέο κύκλο δημόσιων εγγραφών μεταξύ των ναυτιλιακών εταιρειών, αρκετό καιρό μετά την τελευταία εισαγωγή ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας (ήταν η Paragon Shipping τον προηγούμενο Αύγουστο).

Πρόκειται για τη ναυτιλιακή εταιρεία Safe Bulkers η οποία ανήκει στον ελληνοκύπριο εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου και τον αδελφό του Νίκο. Η Safe Bulkers η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά ξηρού φορτίου ελέγχει ένα στόλο από 11 πλοία ενώ έχει υπό παραγγελία άλλα οκτώ διαμορφώνοντας έτσι ένα στόλο μικρό σε ηλικία.

Στόχος η είσοδος των μετοχών στο New York Stock Exchange (NYSE) με την διάθεση αρχικά 10.000.000 μετοχών σε μία τιμή μεταξύ 20-22 δολ/μετοχή. Υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης επιπλέον 1.500.000 μετοχών εάν οι ανάδοχοι ασκήσουν όλα τα δικαιώματα τους. Το 80% της Safe Bulkers θα παραμείνει στον έλεγχο της Vorini Holdings Inc. εταιρεία που ελέγχεται από τον κ. Πόλυ Χατζηιωάννου και τον αδελφό του Νίκο.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι τράπεζες Merrill Lynch Pierce, Fenner & Smith Incorporated και Credit Suisse Securities. Σύμβουλοι οι Jefferies & Company, Inc., Dahlman Rose & Company, LLC, Poten Capital Services LLC and DnB NOR Markets, Inc.

NAFTEMPORIKI

CTC: Απόκτηση του 100% των μετοχών των OΤΕnet Telecommunications και OTEnet (Cyprus)

CTC: Απόκτηση του 100% των μετοχών των OΤΕnet Telecommunications και OTEnet (Cyprus)

Η ΕΠΑ ενέκρινε την απόκτηση της OTENET TELECOM LTD από τη CTC

H δημόσια εταιρεία Cyprus Trading Corporation Plc (CTC) ανακοινώνει ότι η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, με απόφασή της ημερ. 16 Μαΐου 2008, ενέκρινε την πώληση από την ΟΤΕnet Ελλάδας των μετοχών της στην OΤΕnet Telecommunications Ltd και OTEnet (Cyprus) Ltd, με αποτέλεσμα η CTC να αποκτήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου των δύο αυτών Εταιρειών. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση της συναλλαγής μεταξύ CTC και Germanos (Cyprus) Ltd, μέσω της εταιρείας Amaracos Holding (CTC + PG) Ltd, και θυγατρικής εταιρείας της MTN Group Ltd, για απόκτηση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της MTN Cyprus (Areeba Ltd). Η συναλλαγή αυτή, για την οποία εκδόθηκε σήμερα ξεχωριστή ανακοίνωση, περιλαμβάνει και την απόκτηση από την ΜΤΝ Cyprus (Areeba Ltd) του μετοχικού κεφαλαίου της OTEnet (Cyprus) Ltd και OTEnet Telecommunications Ltd καθώς και της Infotel Ltd.

STOCKWATCH.COM.CY

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 14,269.61 50.13 0.35%
HANG SENG INDEX 25,742.23 123.37 0.48%
CSI 300 INDEX 3,914.07 -22.05 -0.56%

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ CTC- ΜTN GROUP LIMITED

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ CTC- ΜTN GROUP LIMITED

Η CTC και στην κινητή τηλεφωνία - Ενισχύεται ο ανταγωνισμός

Η Cyprus Trading Corporation Plc (CTC), μέλος του Ομίλου Σιακόλα, με ευχαρίστηση ανακοινώνει ότι, σαν αποτέλεσμα μιας σειράς συμφωνιών που υπογράφηκαν την Παρασκευή 16 Μαΐου 2008, εισέρχεται δυναμικά στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο, επιπρόσθετα προς τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και άλλες συναφείς υπηρεσίες που ήδη προσφέρονται από θυγατρική της εταιρεία. Συγκεκριμένα:

1. Η Amaracos Holding (CTC+PG) Ltd, στην οποία η CTC συμμετέχει με ποσοστό 51%, και η Germanos Cyprus Ltd (Germanos) με 49% του μετοχικού κεφαλαίου, υπέγραψε συμφωνία με θυγατρική της MTN Group Limited (MTN), για σταδιακή εξαγορά 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Areeba Ltd. Η Arreba Ltd, η οποία δραστηριοποιείται υπό την επωνυμία MTN Cyprus, είναι θυγατρική της MTN, πρωτοπόρου παροχέα κινητής τηλεφωνίας στην Αφρική και Μέση Ανατολή με δίκτυα σε 21 χώρες της περιοχής.

2. Η Areeba Ltd θα αποκτήσει ταυτόχρονα το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Infotel Ltd (Infotel), ιδιοκτήτριας της αλυσίδας 31 καταστημάτων Γερμανός στην Κύπρο, από τη CTC και τη Germanos, που τώρα κατέχουν ποσοστό 51% και 49% αντίστοιχα της Infotel. Η απόκτηση της Infotel από την Areeba είναι στρατηγικής σημασίας και θα προσφέρει ισχυρή υποστήριξη στην προώθηση των εργασιών της MTN Cyprus στο marketing και στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων και υπηρεσιών τηλεφωνίας με συμβόλαιο.

3. Ταυτόχρονα, η Areeba Ltd θα αποκτήσει από την CTC το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της OTEnet (Cyprus) Ltd και, σαν αποτέλεσμα, την εξ ολοκλήρου θυγατρική της OTEnet Telecommunications Ltd. Η OTEnet Cyprus, το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας αποκτήθηκε πρόσφατα από τη CTC, προσφέρει υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, διαδικτύου και άλλες συναφείς υπηρεσίες στην κυπριακή αγορά.


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι πιο πάνω συμφωνίες υπόκεινται στην έγκριση των Αρμοδίων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τη νέα της δομή και διοίκηση, η MTN Cyprus θα είναι σε θέση να προσφέρει στο κοινό ολοκληρωμένες υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, όπως ευρυζωνικές υπηρεσίες διαδικτύου, τοπική και διεθνή τηλεφωνία, ψυχαγωγία, πολυμέσα και εταιρικά ιδιωτικά δίκτυα επικοινωνίας. Η MTN Cyprus θα είναι επιπρόσθετα σε θέση να προσφέρει ενοποιημένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε ελκυστικές τιμές, με ένα μόνο λογαριασμό.

Με την υποστήριξη των κύριων μετόχων και των εξαρτημένων εταιρειών τους, ιδιαίτερα του Ομίλου Εταιρειών Σιακόλα στην Κύπρο, οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι η MTN Cyprus θα διαθέτει όλα τα αναγκαία στοιχεία για να γίνει κύριος παίκτης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Κύπρου, προσφέροντας πρώτης ποιότητας υπηρεσίες στους πελάτες της.

CSE.COM.CY

ΗΠΑ: Εκτιμήσεις για έξοδο από την ύφεση μέχρι τον Σεπτέμβριο

ΗΠΑ: Εκτιμήσεις για έξοδο από την ύφεση μέχρι τον Σεπτέμβριο

Μέχρι τα τέλη του επόμενου τριμήνου, κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται να εξέλθει από την ύφεση η αμερικανική οικονομία, εκτιμά σε έκθεσή της η National Association for Business Economics.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 17 Απριλίου μέχρι την 1η Μαΐου, οι αναλυτές εκτιμούν πως τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης και των αναταραχών στην αγορά κατοικίας έχουν σχεδόν περάσει και η ανάπτυξη θα ανακάμψει στο 2,1% κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου.

Επιπλέον, περισσότερο από το 60% των αναλυτών εκτιμά ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές θα μπορούν να δανειστούν με μεγαλύτερη ευκολία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το ποσοστό των αναλυτών, πάντως, που θεωρεί πως οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη ή θα βρεθούν κάποια στιγμή φέτος σε ύφεση αυξήθηκε στο 56% από 45% που ήταν το Φεβρουάριο. Όπως εκτιμούν, ο κύκλος μειώσεων των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ, οι επιστροφές φόρου, οι εξαγωγές – ρεκόρ και η μερική σταθεροποίηση της αγοράς κατοικίας θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη αυτό ή το επόμενο τρίμηνο.

«Έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της ύφεσης, ή το χειρότερο», επισημαίνει η Λιν Ρίζερ, οικονομολόγος της Bank of America η οποία προεδρεύει της National Association for Business Economics. «Οι δυνάμεις ανάκαμψης βρίσκονται σε εφαρμογή και οι συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο», συμπληρώνει.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν επίσης ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο δεύτερο τρίμηνο στον ετήσιο ρυθμό του 0,4%, έπειτα από δύο συνεχή τρίμηνα στο 0,6%. Η ανάπτυξη του δευτέρου εξαμήνου αναθεωρήθηκε στο 2,1% από 2,8% που είχε εκτιμηθεί το Φεβρουάριο.

NAFTEMPORIKI

Microsoft: Πρόταση σύμπραξης με την Yahoo!

Microsoft: Πρόταση σύμπραξης με την Yahoo!

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ πρόταση για συνεργασία έκανε στην Yahoo! Inc. η Microsoft Corp., η εταιρεία λογισμικού που απέσυρε την προσφορά ύψους 47,5 δισ. δολ. για την εξαγορά της, λέγοντας ότι ενδέχεται να σκεφτεί το ενδεχόμενο πλήρους συγχώνευσης.

Η νέα πρόταση δεν περιλαμβάνει την συνολική εξαγορά της Yahoo, ανακοίνωση σήμερα η Microsoft, λέγοντας ότι στην παρούσα φάση δεν επιδιώκει την πλήρη εξαγορά της Yahoo.

Η ανακοίνωση της Microsoft σηματοδοτεί ότι οι εταιρείες μπορούν να εργάζονται μαζί μετά την αποχώρηση της Microsoft από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξαγοράς στις 3 Μαΐου. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Carl Icahn πίεσε την εβδομάδα του πέρασε τη Yahoo για νέες διαπραγματεύσεις. Η Microsoft, η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο, χρειάστηκε τρεις μήνες ζητώντας από τη Yahoo να επεκτείνει τη δραστηριότητα εύρεσης στο Internet και να ανταγωνιστεί την Google Inc. στην online διαφημιστική αγορά ύψους 41 δισ. δολαρίων.

Σε σημερινή της ανακοίνωση η Yahoo είπε ότι είναι ανοιχτή σε όποια εμπορική συναλλαγή που είναι προς όφελος των επενδυτών της.

Η εκπρόσωπος της Yahoo, Tracy Schmaler και ο εκπρόσωπος της Microsoft, Frank Shaw αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Oι μετοχές της Microsoft υποχώρησαν 46 σεντς, φθάνοντας στα 29,99 δολ. η μία στις 16 Μαΐου στο Nasdaq [.IXIC] και της Yahoo υποχώρησαν 9 σεντς, φθάνοντας στα 27,66 δολ. η μία. Μέσα σε ένα έτος και πριν από την προσφορά της Microsoft, οι μετοχές της Yahoo σημείωσαν απώλειες 32%.

NAFTEMPORIKI

Φυγή ξένων από τα ακίνητα

Φυγή ξένων από τα ακίνητα


Την αισθητή μείωση της εξωγενούς ζήτησης ακινήτων καταδεικνύουν τα στοιχεία του Κτηματολογίου και οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς. Η δυσχερής κατάσταση που υπάρχει στην αγορά ακινήτων στη Βρετανία, από όπου προέρχεται το 60% των ξένων αγοραστών ακινήτων στην Κύπρο, άρχισε να επηρεάζει την εγχώρια αγορά. Οι επιδράσεις δημιουργούνται κυρίως από τη μείωση που παρουσιάζουν για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία, από τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι αγοραστές και από τις εκποιήσεις ρεκόρ που καταγράφονται φέτος.

Σε συνδυασμό με την υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ κατά 20%, που έχει περιορίσει αισθητά την αγοραστική δύναμη των εν δυνάμει αγοραστών, η κατάσταση στη Βρετανική αγορά προκαλεί προβληματισμό στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα, μάλιστα, με παράγοντες του κλάδου, η απότομη αλλαγή στην ισοτιμία ενδέχεται να οδηγήσει υφιστάμενους Βρετανούς ιδιοκτήτες ακινήτων σε πώληση των ακινήτων τους στην Κύπρο, για αξιοποίηση της ψαλίδας που έχει δημιουργηθεί μεταξύ στερλίνας και ευρώ προς όφελος τους.

Τα στοιχεία του Κτηματολογίου δίνουν τις πρώτες ενδείξεις για την κατάσταση που δημιουργείται στην εγχώρια αγορά ακινήτων σε ότι αφορά την εξωγενή ζήτηση. Το πρώτο τρίμηνο του 2008 οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε ξένους περιορίστηκαν σε 446 από 505 το πρώτο τρίμηνο του 2007, σημειώνοντας μείωση 11,7%. Αρκετές μεταβιβάσεις γίνονται με σημαντική χρονική υστέρηση και επομένως τα στοιχεία δε δίνουν απαραίτητα ακριβή ένδειξη της υφιστάμενης κατάστασης στην αγορά. Επίσης, δεν περιλαμβάνουν τις αγορές ακινήτων που γίνονται από εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και επομένως δεν υπολογίζουν αγορές από εταιρείες Ρωσικών συμφερόντων.

Τα στοιχεία είναι συμβατά με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στον κλάδο για απότομη κάμψη της εξωγενούς ζήτησης. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς διαβλέπουν πως η μείωση της εξωγενούς ζήτησης φθάνει το 30%. «Στην Πάφο, Παραλίμνι και Πρωταρά η μείωση στην εξωγενή ζήτηση ξεπερνά το 30% που αντισταθμίζεται κάπως από τις πωλήσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό. Εμείς πιστεύουμε ότι η μείωση στην εξωγενή μείωση κατά μέσο όρο φάνει το 30%», δήλωσε στη StockWatch ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης. Την ίδια άποψη εξέφρασε και προ ημερών στη Βουλή ο πρόεδρος των developers Λάκης Τοφαρίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, οι Άγγλοι αγοραστές έχουν αντικατασταθεί κυρίως με Ρώσους οι οποίοι φαίνεται να αγοράζουν ακίνητα στη Λεμεσό, ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύεται και από Γερμανούς και Σκανδιναβούς (κυρίως Σουηδούς).

«Η αγγλική αγορά δε θα πρέπει να υποτιμάται, αλλά ούτε και να υπερτιμάτε», τόνισε από την πλευρά του ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Cybarco Αλέξανδρος Σίνκα. Πέραν της Αγγλίας, υπάρχουν και άλλες σημαντικές αγορές όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, οι αραβικές χώρες, καθώς η Κύπρος προσφέρεται ως ελκυστικός προορισμός, τόσο για τις διακοπές, για επαγγελματικούς σκοπούς αλλά και για οικιστικούς σκοπούς».

Οι παράγοντες της αγοράς σημειώνουν, επίσης, ότι το 2007 ήταν ασυνήθιστη χρονιά καθώς είχε παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στη ζήτηση ακινήτων, εν μέρει λόγω και της αναμενόμενης επιβολής ΦΠΑ στα οικόπεδα. «Η αγορά ακινήτων κινείται φέτος με πιο λογικούς ρυθμούς», ανέφερε ο κ. Σίνκα.

Σε σχέση με την αναμενόμενη ζήτηση για ακίνητα τους επόμενους μήνες, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι θα εξαρτηθεί από το χρόνο οριστικοποίησης της επιβολής του ΦΠΑ στα ακίνητα. «Εάν με τις ενδείξεις που έχουμε η επιβολή του ΦΠΑ παραταθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2008 ίσως η ζήτηση για ακίνητα να ανακάμψει τους επόμενους μήνες», σημείωσε.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |