Wednesday, April 6, 2011

ΗΠΑ: Νέα πρόταση από την SEC για τον περιορισμό της μεταβλητότητας


ΗΠΑ: Νέα πρόταση από την SEC για τον περιορισμό της μεταβλητότητας


Στη δημοσιότητα έδωσε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) το πολυαναμενόμενο σχέδιο για την προστασία της αγοράς από την εκτόξευση της μεταβλητότητας μετά το καταστροφικό επεισόδιο της 6ης Μαΐου του 2010 όταν ο βιομηχανικός Dow Jones βρέθηκε να χάνει 1.000 μονάδες σε διάστημα μερικών μόνο λεπτών.

Η πρόταση "limit up-limit down" της SEC προβλέπει τη διενέργεια των συναλλαγών στις εισηγμένες μετοχές εντός συγκεκριμένου εύρους που θα συνδέεται με τις τελευταίες τιμές.

Αν εγκριθεί, η νέα πρόταση της SEC θα αντικαταστήσει τους αυτόματους διακόπτες (circuit breakers) που ισχύουν για τις μετοχές και τέθηκαν σε ισχύ μετά το επεισόδιο της 6ης Μαΐου. Οι διακόπτες ενεργοποιούνται αυτόματα οδηγώντας σε αναστολή της διαπραγμάτευσης όταν οι τιμές πραγματοποιούν μεταβολές 10% ή παραπάνω μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών.

Το προτεινόμενο εύρος τιμών θα διαμορφώνεται με την επιβολή ενός ποσοστού πάνω και κάτω από τη μέση τιμή της μετοχής όπως διαμορφώθηκε τα προηγούμενα πέντε λεπτά, διευκρίνισε η SEC.

Για τις μετοχές που καλύπτονται από τους αυτόματους διακόπτες η πρόταση της SEC ορίζει το ποσοστό αυτό στο 5%. Για άλλες μετοχές που δεν καλύπτονται η SEC προτείνει το όριο να διαμορφώνεται στο 10%.

"Η αναβάθμιση των παραμέτρων για τη διαπραγμάτευση των μετοχών θα βοηθήσει τις αγορές μας να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και εταιρειών", δήλωσε η πρόεδρος της SEC, Mary Schapiro όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.


source: capital.gr

Αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών Γερμανίας


Αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών Γερμανίας

Βερολίνο (Dow Jones) – Οι γερμανικές παραγγελίες του μεταποιητικού κλάδου αυξήθηκαν 2,4% το Φεβρουάριο, ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς η ανάπτυξη στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζεται ακάθεκτη, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. «Μετά από τη σημαντική αύξηση των παραγγελιών τον προηγούμενο μήνα, υπάρχει μια ξεκάθαρα ανοδική τάση για βιομηχανική ζήτηση», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Τον Ιανουάριο οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 3,1% (αναθεωρημένη μέτρηση), σε σχέση με την προηγουμένως ανακοινωθείσα αύξηση 2,9%.

Τόσο η εγχώρια όσο και η ξένη ζήτηση ήταν ισχυρές το Φεβρουάριο, ιδιαίτερα από τους εταίρους της Γερμανίας στην ευρωζώνη, όπου οι παραγγελίες αυξήθηκαν 3,2% για το μήνα. Οι εγχώριες παραγγελίες διαμορφώθηκαν 2,6% υψηλότερα και οι ξένες παραγγελίες αυξήθηκαν 2,3%. Ανά κλάδο, οι παραγγελίες για επενδυτικά αγαθά κατέγραψαν την καλύτερη πορεία, σημειώνοντας άνοδο 4,5% σε μηνιαία βάση. Οι παραγγελίες καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν επίσης 0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ οι παραγγελίες για βιομηχανικά αγαθά υποχώρησαν 0,3% από τον Ιανουάριο.

Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 21,7% (σε μη προσαρμοσμένη βάση) τον Φεβρουάριο, μετά από την αύξηση 20,1% τον Ιανουάριο. Η δίμηνη σύγκριση, η οποία περιλαμβάνει κάποιες διακυμάνσεις στα δεδομένα, αποδεικνύει ότι οι μεταποιητικές παραγγελίες αυξήθηκαν 2,4% στην περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σε σχέση με την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Η τάση με τις ισχυρές παραγγελίες σηματοδοτεί την αύξηση της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής σε μηνιαία βάση. «Οι προοπτικές για τη βιομηχανική παραγωγή παραμένουν ευνοϊκές», ανακοίνωσε το υπουργείο. Τα στοιχεία για την παραγωγή Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένα να ανακοινωθούν την Πέμπτη.



source: capital.gr

Deutsche Bank: Μειώνει τις τιμές - στόχους τεσσάρων ελληνικών τραπεζών


Deutsche Bank: Μειώνει τις τιμές - στόχους τεσσάρων ελληνικών τραπεζών

“Υπό πίεση οι ελληνικές τράπεζες”. Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης της Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία προχώρησε στην αναθεώρηση προς τα κάτω στις τιμές – στόχους τεσσάρων τραπεζών. Ειδικότερα, η τιμή για την Alpha Bank μειώνεται στα 4,5 ευρώ από 5,3 ευρώ προηγουμένως (hold), για την Πειραιώς στο 1,3 από 1,6 ευρώ προηγουμένως (hold), για την MPB στα 0,8 από 1,6 ευρώ (hold) και για την ΑΤΕ αναβαθμίζεται στα 0,4 από 0,3 ευρώ (sell). Αμετάβλητη μένει η τιμή για την Τραπεζα Κυπρου (3,3 ευρώ και hold).

source: reporter.gr

Σε υψηλό 14 μηνών το ευρώ


Σε υψηλό 14 μηνών το ευρώ

Στις 11:40 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφωνόταν στο 1,4293 δολ.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών αναρριχήθηκε το ευρώ [EUR=X] έναντι του δολαρίου χάρη στις αγορές που πραγματοποίησαν ασιατικές κεντρικές τράπεζες, ενώ το γεν διευρύνει τις χθεσινές του απώλειες.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε νωρίτερα σε χαμηλό 11 μηνών έναντι του ευρώ και σε χαμηλό 6 μηνών έναντι του δολαρίου, με τους αναλυτές να προβλέπουν περαιτέρω απώλειες.

Η σημερινή πτώση του γεν αποδίδεται στην έναρξη της συνεδρίασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), που μπορεί να σηματοδοτήσει την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη χώρα με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας.

Στις 11:40 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφωνόταν στο 1,4293 δολ. και η ισοτιμία δολαρίου/γεν στα

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Αγώνας δρόμου για συμφωνία επί του προϋπολογισμού


ΗΠΑ: Αγώνας δρόμου για συμφωνία επί του προϋπολογισμού

Σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του αμερικανικού δημοσίου μέχρι τον Σεπτέμβριο καλούνται να έρθουν τα μέλη του Κογκρέσου, υπό την απειλή της διακοπής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως είναι «ανεπίτρεπτο» για τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να αποτύχουν στην εξεύρεση συμφωνίας για τον προϋπολογισμό και δεσμεύθηκε για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέχρι να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

Νωρίτερα, η ηγεσία του Κογκρέσου είχε αποτύχει να φθάσει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό. Οι διαπραγματευτές αναμένεται να συναντηθούν και πάλι σήμερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ελλείψει συμφωνίας οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα σταματήσουν τη λειτουργία τους την Παρασκευή.

Οι δύο πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν πάνω στον περιορισμό ορισμένων προγραμμάτων, υπό την πίεση των Ρεπουμπλικάνων για αποφασιστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Οι διαπραγματευτές κατέληξαν χθες αρχικά σε συμφωνία για περικοπές ύψους 33 δισ. δολαρίων. Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι είχαν εκκινήσει από έναν στόχο 61 δισ., τώρα επιδιώκουν περικοπές ύψους 40 δισ. δολαρίων.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους ότι με το νομοσχέδιο επιδιώκουν να πλήξουν τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και υποστηρίζουν ότι το μέγεθος των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που ζητούν θα υπονομεύσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

«Το μοναδικό θέμα είναι εάν η πολιτική και η ιδεολογία θα εμποδίσουν την αποτροπή της διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος για διαβουλεύσεις μέχρι την επίτευξης συμφωνίας.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Ομπάμα, ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέινερ δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να αποφύγουν τη διακοπή της λειτουργίας του αμερικανικού δημοσίου, ωστόσο επιδιώκουν τις μεγαλύτερες δυνατές περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Ο δημοκρατικός πρόεδρος της Γερουσίας Χάρι Ριντ υιοθέτησε έναν τόνο αισιοδοξίας μετά τη συνάντηση με τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ χθες το βράδυ. «Ακόμη διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη, οι θέσεις μας δεν απέχουν πολύ και ελπίζω ότι θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ριντ, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση εποικοδομητική. Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και στο γραφείο του Τζον Μπέινερ.

source: naftemporiki.gr

Βρετανία: Πτώση των τιμών κατοικίας το α΄ τρίμηνο


Βρετανία: Πτώση των τιμών κατοικίας το α΄ τρίμηνο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Υποχώρησαν το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ενυπόθηκων δανείων Halifax.

Σύμφωνα με την Halifax οι τιμές υποχώρησαν 0,6% στο τρίμηνο έως τα τέλη Μαρτίου σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Οι τιμές το Μάρτιο υποχώρησαν 2,9% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Οκτώβριο του 2009, όπως ανακοίνωσε η Halifax.

Σε μηναία βάση ωστόσο οι τιμές σημείωσαν οριακή άνοδο κερδίζοντας 0,1% από το Φβρουάριο.

Οι οικονομολόγος της Halifax, Martin Ellis σημείωσε ότι νέα μείωση των τιμών ήταν χαμηλότερη σε σχέση με την υποχώρηση που σημειώθηκε τα προηγούμενα τρίμηνα. Επισήμανε ότι η πρόσφατη βελτίωση των επιπέδων απασχόλησης στη Βρετανία αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στήριξης της αγοράς.

Οι πωλήσεις κατοικιών δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης αν και σε χαμηλά επίπεδα, πρόσθεσε η Halifax.



source: capital.gr

Moody΄s: Υποβαθμίζει και τις τράπεζες της Πορτογαλίας


Moody΄s: Υποβαθμίζει και τις τράπεζες της Πορτογαλίας


Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης για επτά τράπεζες της Πορτογαλίας κατά μία ή περισσότερες βαθμίδες προχώρησε σήμερα η Moody΄s Investors Service μετά την υποβάθμιση της χώρας σε "Baa1" από "Α3".

Σε σχετική ανακοίνωση ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σημειώνει ότι η ανεξάρτητη χρηματοοικονομική δύναμη των περισσότερων τραπεζών έχει υποχωρήσει, ενώ την ίδια στιγμή έχει υποχωρήσει και η χρηματοοικονομική δύναμη της χώρας κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες η κυβέρνηση να περιορίσει τη μελλοντική υποστήριξη προς τις τράπεζες. Σημειώνει παράλληλα ότι η χώρα αντιμετωπίζει πιο σκληρές επιλογές σε μια εποχή που το περιβάλλον για τις μικρές τράπεζες αποδυναμώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ειδικότερα η Moody΄s ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε τις αξιολογήσεις στο χρέος προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης (senior unsecured) και καταθέσεις για συνολικά επτά τράπεζες. Η αναθεώρηση είναι κατά μία βαθμίδα για την Caixa Economica Montepio Geral και κατά δύο ή περισσότερες βαθμίδες για τις Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Português, Banco Espirito Santo, Banco BPI, Banco Santander Totta και Banco Português de Negocios.

Την ίδια στιγμή η Moody΄s υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα τις αξιολογήσεις στα βραχυπρόθεσμα εξασφαλισμένα δάνεια (senior debt) και καταθέσεις στις τράπεζες αυτές.


source: capital.gr

Βρετανία: Πτώση 1,2% της βιομηχανικής παραγωγής το Φεβρουάριο


Βρετανία: Πτώση 1,2% της βιομηχανικής παραγωγής το Φεβρουάριο

Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα 18 μηνών σημείωσε το Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, διαψεύδοντας τις ελπίδες πως ο κλάδος είχε σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο.

Όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS), η βιομηχανικά παραγωγή -η οποία περιλαμβάνει κλάδους όπως η εξόρυξη και η ενέργεια- υποχώρησε 1,2% το Φεβρουάριο από τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2009. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,4%.

Την ίδια στιγμή τα μεγέθη για τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν καθοδικά και έδειξαν αύξηση της παραγωγής μόλις 0,3% σε μηνιαία βάση και 4,2% στο έτος.

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων, με τους αναλυτές να προβλέπουν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires αύξηση της παραγωγής κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και 4,4% στο έτος.

Η ONS ανακοίνωσε ότι η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την υποχώρηση της παραγωγής ήταν η πτώση κατά 7,8% στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των εργασιών συντήρησης και της επιβράδυνσης σε ορισμένες τοποθεσίες. Αξιωματούχος της ONS διευκρίνισε ότι αν και οι εργασίες συντήρησης πραγματοποιούνται τακτικά σε ετήσια βάση, η παραγωγή επιβράδυνε περισσότερο από το συνηθισμένο αυτό το έτος.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου παρέμεινε αμετάβλητη το Φεβρουάριο από τον Ιανουάριο, ενώ σημείωσε άνοδο 4,9% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία αυτά ήταν επίσης κατώτερα των εκτιμήσεων με τις προβλέψεις των οικονομολόγων να κάνουν λόγο για αύξηση της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα κατά 0,7% στο μήνα το Φεβρουάριο και κατά 5,9% στο έτος.

Η παραγωγή του κλάδου της μεταποίησης τον Ιανουάριο, στον αντίποδα, αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε 16 χρόνια.




source: capital.gr

Σταμάτησε η διαρροή ραδιενεργού νερού στον ωκεανό


Σταμάτησε η διαρροή ραδιενεργού νερού στον ωκεανό


Και εκεί που όλα έδειχναν ότι η πυρηνική απειλή μετατρεπόταν με μαθηματική ακρίβεια σε εφιάλτη και ίσως ακόμη και σε καταστροφή, μία πολύ σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε καθώς η Tokyo Electric Power ανακοίνωσε ότι κατάφερε να κλείσει τη ρωγμή από την οποία διέρρεε ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη διαρροή, η Tepco διοχέτευσε 6.000 λίτρα πυριτικού νατρίου («υγρό γυαλί») και έναν άλλο χημικό παράγοντα γύρω από ένα παραθαλάσσιο αυλάκι κοντά σε υδρορροή του αντιδραστήρα 2, απ’ όπου σημειωνόταν η διαρροή ραδιενεργού νερού με υψηλή συγκέντρωση ραδιενέργειας.

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης και άλλων διαρροών στο πυρηνικό εργοστάσιο. «Αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε εντελώς ανακουφισμένοι, μόνο και μόνο επειδή σταμάτησε η διαρροή», τόνισε ο Yukio Edano. Ελέγχουμε το κατά πόσο έχει σταματήσει πλήρως η διαρροή, ή αν υπάρχουν και άλλες διαρροές».

Από τη διαρροή είναι βέβαιο ότι το θαλάσσιο περιβάλλον έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στην περιοχή, καθώς σε δείγμα που λήφθηκε από σημείο κοντά στη διαρροή ανιχνεύτηκε ραδιενεργό ιώδιο-131 σε συγκέντρωση 7,5 εκατ. φορές πάνω από το ανώτερο επιτρεπτό όριο.

Το μολυσμένο με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας νερό γεμίζει το υπόγειο του κτιρίου της τουρμπίνας του αντιδραστήρα 2 και το αυλάκι που το συνδέει. Το νερό, που εκτιμάται ότι προέρχεται από το εσωτερικό του κελύφους του αντιδραστήρα 2, όπου στις ράβδους πυρηνικού καυσίμου έχει επέλθει μερική τήξη, κατέληξε στο σημείο της διαρροής.

Οι μηχανικοί της Tepco, αγωνίζονταν σκληρά εδώ και ημέρες, στη σημαντικότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσέρνομπιλ, μέχρι να πετύχουν να σταματήσουν τη διαρροή του ραδιενεργού ύδατος, που διέφευγε από ρήγμα εύρους 20 εκατοστών σε τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα 2.

Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες με τη χρήση αρχικά τσιμέντου και στη συνέχεια χημικού υδρόφιλου πολυμερούς, τελικά το ρήγμα σφραγίστηκε, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, με τη χρήση υαλινομερούς υλικού.

Εξάλλου, συνεχίζονται οι προσπάθειες «αποστράγγισης» και «ανακούφισης» του εργοστασίου από τα νερά, που είναι μολυσμένα με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας και έχουν πλημμυρίσει τις εγκαταστάσεις. Η Tepco διοχετεύει τα εν λόγω νερά στον ωκεανό για να απελευθερωθεί χώρος ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος διαρροής υδάτων με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στη θάλασσα.

Το σχέδιο κάλυψης των κατεστραμμένων κτιρίων των αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου Daiichi στη Φουκουσίμα με ειδικά σκέπαστρα που θα εμποδίζουν την έκλυση ραδιενέργειας δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo η ειδική αυτή κατασκευή θα τοποθετηθεί το συντομότερο το Σεπτέμβριο.

Το ιαπωνικό πρακτορείο επικαλείται κυβερνητικές πηγές και αναφέρει ότι οι ιαπωνικές αρχές έχουν ζητήσει από την Tepco να μελετήσει την εγκατάσταση ειδικού σκέπαστρου που θα θωρακίζει από τη ραδιενέργεια, ενώ μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία στην οποία έχει ανατεθεί το έργο αναφέρει ότι η κατασκευή δεν θα ξεκινήσει πριν τον Ιούνιο.

Εκτιμούν ότι οι εργάτες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να μειωθούν αρκετά τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο, ενώ ειδικοί των πυρηνικών παραμένουν επιφυλακτικοί για το πόσο εφικτό είναι το σχέδιο αυτό, σημειώνοντας ότι θα έχει περιορισμένο αποτέλεσμα.



source: capital.gr

Ψηλό 26 μηνών για ακάλυπτες


Ψηλό 26 μηνών για ακάλυπτες

Στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 μηνών αναρριχήθηκε το Μάρτιο ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών στην αγορά, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι τα προβλήματα ρευστότητας που παρουσιάζει η αγορά επιτείνονται.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών, το Μάρτιο ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στις 434 έναντι 330 το Φεβρουάριο και 325 το Μάρτιο του 2010, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 33,5%.

Το τρίμηνο του 2011 ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών ανέρχεται σε 1134 έναντι 999 πέρσι, παρουσιάζοντας αύξηση 13,5%.

Όσον αφορά την αξία των ακάλυπτων επιταγών έφθασε τον τρίτο μήνα του 2011 στις €613,9 χιλ. έναντι €614,5 χιλ. το Φεβρουάριο και €464,5 χιλ. τον περσινό Μάρτιο.

Η αξία των ακάλυπτων επιταγών σημείωσε ετήσια αύξηση 32,2%.

Η αξία των ακάλυπτων επιταγών την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2011 ανέρχεται σε €1,7 εκ. από €1,5 εκ. το τρίμηνο του 2010.

source: stockwatch.com.cy

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο χρυσός - Στα 1.453 δολάρια


Σε νέα ιστορικά υψηλά ο χρυσός - Στα 1.453 δολάρια

Σε ιστορικά υψηλά έκλεισε σήμερα ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, συνεχίζοντας το πρωτοφανές ράλι που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους. Ο χρυσός, και γενικότερα τα μέταλλα, τα οποία και αποτιμώνται στο αμερικανικό δολάριο, επωφελούνται από τη διολίσθησή του, που καταγράφηκε στη σκιά του της πτώσης του δείκτη της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού έκλεισαν στα 1.453,30 δολάρια η ουγγιά καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 1,4% ή 20,50 δολάρια. Ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στα 1.454,07 δολάρια.

Οι αναλυτές της βρετανικής Standard Chartered εκτιμούν ότι, "οι επενδυτές θα στρέφονται στο χρυσό, όσο οι αγορές θα φοβούνται την έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων και θα ζούμε με ακριβό το πετρέλαιο, που θα υπονομεύει την έντονη αναπτυξιακή προοπτική". Όμως, εμμένουν οι ίδιοι, οι ταραχές στο γεωγραφικό χώρο της Μέσης Ανατολής, οι συγκρούσεις στη Λιβύη "συνηγορούν", επίσης, στη διατήρηση της αποτίμησης του χρυσού σε ιστορικά 'υψηλά' επίπεδα.

Οι αναλυτές κρίνουν ότι η άνοδος τιμής του χρυσού "συμβαδίζει" με την άνοδο της τιμής άμεσης παράδοσης του αργού πετρελαίου, το οποίο στη βρετανική αγορά χθες Δευτέρα για το βρετανικό πετρέλαιο Βόρειας θάλασσας, το Brent, ανήλθε μέχρι και τα 122 δολάρια το βαρέλι.

source: reporter.gr
Share |