Wednesday, April 6, 2011

Βρετανία: Πτώση 1,2% της βιομηχανικής παραγωγής το Φεβρουάριο


Βρετανία: Πτώση 1,2% της βιομηχανικής παραγωγής το Φεβρουάριο

Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα 18 μηνών σημείωσε το Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, διαψεύδοντας τις ελπίδες πως ο κλάδος είχε σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο.

Όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS), η βιομηχανικά παραγωγή -η οποία περιλαμβάνει κλάδους όπως η εξόρυξη και η ενέργεια- υποχώρησε 1,2% το Φεβρουάριο από τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2009. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,4%.

Την ίδια στιγμή τα μεγέθη για τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν καθοδικά και έδειξαν αύξηση της παραγωγής μόλις 0,3% σε μηνιαία βάση και 4,2% στο έτος.

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων, με τους αναλυτές να προβλέπουν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires αύξηση της παραγωγής κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και 4,4% στο έτος.

Η ONS ανακοίνωσε ότι η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την υποχώρηση της παραγωγής ήταν η πτώση κατά 7,8% στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των εργασιών συντήρησης και της επιβράδυνσης σε ορισμένες τοποθεσίες. Αξιωματούχος της ONS διευκρίνισε ότι αν και οι εργασίες συντήρησης πραγματοποιούνται τακτικά σε ετήσια βάση, η παραγωγή επιβράδυνε περισσότερο από το συνηθισμένο αυτό το έτος.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου παρέμεινε αμετάβλητη το Φεβρουάριο από τον Ιανουάριο, ενώ σημείωσε άνοδο 4,9% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία αυτά ήταν επίσης κατώτερα των εκτιμήσεων με τις προβλέψεις των οικονομολόγων να κάνουν λόγο για αύξηση της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα κατά 0,7% στο μήνα το Φεβρουάριο και κατά 5,9% στο έτος.

Η παραγωγή του κλάδου της μεταποίησης τον Ιανουάριο, στον αντίποδα, αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε 16 χρόνια.




source: capital.gr

No comments:

Share |