Wednesday, April 6, 2011

ΗΠΑ: Νέα πρόταση από την SEC για τον περιορισμό της μεταβλητότητας


ΗΠΑ: Νέα πρόταση από την SEC για τον περιορισμό της μεταβλητότητας


Στη δημοσιότητα έδωσε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) το πολυαναμενόμενο σχέδιο για την προστασία της αγοράς από την εκτόξευση της μεταβλητότητας μετά το καταστροφικό επεισόδιο της 6ης Μαΐου του 2010 όταν ο βιομηχανικός Dow Jones βρέθηκε να χάνει 1.000 μονάδες σε διάστημα μερικών μόνο λεπτών.

Η πρόταση "limit up-limit down" της SEC προβλέπει τη διενέργεια των συναλλαγών στις εισηγμένες μετοχές εντός συγκεκριμένου εύρους που θα συνδέεται με τις τελευταίες τιμές.

Αν εγκριθεί, η νέα πρόταση της SEC θα αντικαταστήσει τους αυτόματους διακόπτες (circuit breakers) που ισχύουν για τις μετοχές και τέθηκαν σε ισχύ μετά το επεισόδιο της 6ης Μαΐου. Οι διακόπτες ενεργοποιούνται αυτόματα οδηγώντας σε αναστολή της διαπραγμάτευσης όταν οι τιμές πραγματοποιούν μεταβολές 10% ή παραπάνω μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών.

Το προτεινόμενο εύρος τιμών θα διαμορφώνεται με την επιβολή ενός ποσοστού πάνω και κάτω από τη μέση τιμή της μετοχής όπως διαμορφώθηκε τα προηγούμενα πέντε λεπτά, διευκρίνισε η SEC.

Για τις μετοχές που καλύπτονται από τους αυτόματους διακόπτες η πρόταση της SEC ορίζει το ποσοστό αυτό στο 5%. Για άλλες μετοχές που δεν καλύπτονται η SEC προτείνει το όριο να διαμορφώνεται στο 10%.

"Η αναβάθμιση των παραμέτρων για τη διαπραγμάτευση των μετοχών θα βοηθήσει τις αγορές μας να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και εταιρειών", δήλωσε η πρόεδρος της SEC, Mary Schapiro όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.


source: capital.gr

No comments:

Share |