Thursday, September 8, 2011

HSBC: Περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας στο Χονγκ Κονγκ


HSBC: Περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας στο Χονγκ Κονγκ

Σε περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας στα κεντρικά γραφεία της Ασίας στο Χονγκ Κονγκ σκοπεύει να προχωρήσει η HSBC τα επόμενα τρία χρόνια, στο πλαίσιο προγράμματος μείωσης των δαπανών της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας στα κεντρικά γραφεία της Ασίας στο Χονγκ Κονγκ σκοπεύει να προχωρήσει η HSBC τα επόμενα τρία χρόνια, στο πλαίσιο προγράμματος μείωσης των δαπανών της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με σημείωμα που απέστειλε η διοίκηση στους εργαζόμενους, το οποίο επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και Dow Jones [.DJI] , οι περικοπές θα γίνουν σε «υποστηρικτικές υπηρεσίες».

Τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής τράπεζας Στιούαρτ Γκιούλιβερ δήλωσε ότι σχεδιάζει συνολικά περικοπές 30.000 θέσεων εργασίας ετησίως μέχρι το 2013.

source: naftemporiki.gr

ΕΚΤ: Χαμηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη


ΕΚΤ: Χαμηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη


Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τον διοικητή της Ζαν-Κλοντ Τρισέ να κάνει λόγο για αυξημένη αβεβαιότητα όσον αφορά στις οικονομικές προοπτικές.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται φέτος μεταξύ 1,4% και 1,8%, με ενδιάμεση τιμή το 1,6%, έναντι 1,5-2,3% που αναμενόταν τον Ιούνιο. Τον επόμενο χρόνο, η ανάπτυξη αναμένεται στο 0,4-2,2%, με ενδιάμεση τιμή 1,3%, από 0,6-2,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Ο κ. Τρισέ ανέφερε ότι η ανάπτυξη σημείωσε επιβράδυνση το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο και πρόσθεσε πως οι πτωτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί αισθητά.

«Εκτιμούμε πως η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με μέτριους ρυθμούς, εκτεθειμένη σε ιδιαίτερα υψηλή αβεβαιότητα και αυξημένους πτωτικούς κινδύνους», δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη μηνιαία συνεδρίαση της τράπεζας.

Η ΕΚΤ είχε αποφασίσει νωρίτερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1,5%, διακόπτοντας τον κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων που άρχισε μόλις πριν από δύο μήνες. Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι, σε αντίθεση με τον προηγούμενο μήνα όταν η ΕΚΤ «έβλεπε» ανοδικούς κινδύνους.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί μεταξύ 2,5% και 2,7% το 2011, για να υποχωρήσει και πάλι το 2012 στο 1,2-2,2%, με ενδιάμεση τιμή το 1,7%. Τον Ιούνιο «έβλεπε» τον πληθωρισμό στο 2,5-2,7% για το 2011 και στο 1,1-2,3% για το 2012.

Σε χαμηλό διμήνου το ευρώ [EUR=X]

Μετά τις δηλώσεις Τρισέ, το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών.

Στις 16:30 (ώρα Ελλάδος), διαμορφωνόταν στα 1,3983 δολάρια, έχοντας βυθιστεί νωρίτερα μέχρι τα 1,3943 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Ιουλίου.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Στις 414.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, από 412.000 που ήταν το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Στις 414.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, από 412.000 που ήταν το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή τους στις 411.000. Σημειώνεται ότι η αρχική εκτίμηση για τις αιτήσεις του προηγούμενου επταημέρου ήταν 409.000.

Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 3.750 στις 414.750 αιτήσεις, τα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουλίου.

source: naftemporiki.gr

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ


Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

Αμετάβλητο στο 1,5% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό της επιτόκιο, διακόπτοντας τον κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων που άρχισε μόλις πριν από δύο μήνες.

Αμετάβλητο στο 1,5% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό της επιτόκιο, διακόπτοντας τον κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων που άρχισε μόλις πριν από δύο μήνες.

Η απόφαση είχε προεξοφληθεί από την αγορά, ενώ κατά τους προσεχείς μήνες αναμένεται χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, υπό το φως της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Επίσης, ένα μήνα αφότου έδωσε νέα πνοή και στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, οι αγορές αναμένουν με μεγάλη αγωνία να διαπιστώσουν τις προθέσεις της ΕΚΤ όσον αφορά στη χρήση του μεγαλύτερου πολιτικού «εργαλείου» της για άσκηση πιέσεων, εν μέσω ανησυχιών ότι οι δημοσιονομικές προσπάθειες σε Ελλάδα, αλλά και Ιταλία αρχίζουν να αποκλίνουν.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μόλις πριν από δύο μήνες, αναλυτές προέβλεπαν σταθερή αύξηση των επιτοκίων, όμως τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία υποδηλώνουν τώρα ότι τα επιτόκια θα παραμένουν αμετάβλητα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε οριακά στο δεύτερο τρίμηνο, με ρυθμό 0,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 1,6%, χαμηλότερα από 1,7% που είχε προβλεφθεί αρχικά.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στο εμπορικό έλλειμμα τον Ιούλιο


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στο εμπορικό έλλειμμα τον Ιούλιο


Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιούλιο καταγράφοντας την μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 2 1/2 ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε κατά 13,1% στα 44,81 δισ. δολ. από 51,57 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Τα αρχικά στοιχεία για τον Ιούνιο είχαν δείξει έλλειμμα 53,07 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το έλλειμμα για τον Ιούνιο στα 51 δισ. δολ.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 3,6% στα 178,04 δισ. δολ. ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 0,2% στα 222,84 δισ. δολ.

Οι εισαγωγές πετρελαίου υποχώρησαν στα 29,31 δισ. δολ. από 31,45 δισ. δολ. με τη μέση τιμή ανά βαρέλι να μειώνεται κατά 1,73 δολ. στα 104,27 δολ., ενώ ο όγκος των εισαγωγών σημείωσε πτώση στα 281,1 εκατ. βαρέλια από 296,7 εκατ. βαρέλια.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα αυξήθηκε κατά 1,1% στα 26,96 δισ. δολ. με τις εξαγωγές να αυξάνονται 5,7% στα 8,17 δισ. δολ. και τις εισαγωγές να ενισχύονται 2,1% στα 35,13 δισ. δολ.

Το εμπορικό έλλειμμα με την Ιαπωνία σημείωσε αύξηση 30% στα 5,25 δισ. δολ., με τον Καναδά αυξήθηκε 14,3% στα 3,21 δισ. δολ., με το Μεξικό υποχώρησε 23,4% στα 4,9 δισ. δολ. ενώ με την Ευρωζώνη σημείωσε πτώση 13,4% στα 7,72 δισ. δολ.



source: capital.gr

Στα σκαριά η νομιμοποίηση του “εξοστρακισμού” από το ευρώ


Στα σκαριά η νομιμοποίηση του “εξοστρακισμού” από το ευρώ


Η ομοβροντία δηλώσεων για την “πειθάρχηση” της Ελλάδας στις εντολές της τρόικα αυτή την φορά δεν φαίνεται να έχει καμία ...ελαστικότητα.

Ο κ. Βαν Ρομπάι ετοιμάζει προτάσεις για την “οικονομική διακυβέρνηση” της Ευρωζώνης οι οποίες θα κοινοποιηθούν τον Οκτώβριο και θα διαμορφώνουν τις πρώτες σαφείς προϋποθέσεις για τον προσωρινό ή οριστικό εξοστρακισμό μιας χώρας από την ΟΝΕ.

Το “πολιτικό παιχνίδι” που επιχείρησε να παίξει η Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, με την “διακοπή” της διαδικασίας αξιολόγησης από την τρόικα ευνόησε το κλίμα για την αποδοχή σε ευρύτερο επίπεδο των αλλαγών αυτών. Η ταχύτατη αναδίπλωση στην οποία υποχρεώθηκε η ελληνική κυβέρνηση στη συνέχεια δεν έχει καταφέρει να ανατρέψει αυτό το κλίμα και το ρόλο του “λαγού” που εν γνώση της ή όχι υποχρεώθηκε να παίξει η Αθήνα...

Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι “ρυθμίσεις” που θα φέρει ως προτάσεις ενίσχυσης της “οικονομικής διακυβέρνησης” στην Ευρωζώνη ο κ. Ρομπάι έχουν την αμέριστη υποστήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας και στοχεύουν στην θεσμοθέτηση μέτρων τα οποία θα στερούν τις χώρες που δεν μπορούν να “πειθαρχήσουν” στο Σύμφωνο Σταθερότητας τόσο από τα κονδύλια “σύγκλισης” (Διαρθρωτικά Ταμεία) όσο και από την δυνατότητα διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών μέσω του Προϋπολογισμού τους, αφού αυτός θα τίθεται σε άμεση κοινοτική εποπτεία και διαχείριση.

Με άλλα λόγια η παραμονή στο ευρώ θα προϋποθέτει απώλεια εθνικής κρατικής οικονομικής κυριαρχίας.

Ακόμα και το Σύμφωνο Σταθερότητας μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη καθώς την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αλλαγή των όρων του έτσι ώστε να γίνει εξαιρετικά αυστηρότερη η εφαρμογή του και να μπορεί να ενεργεί “προληπτικά” στην δημοσιονομική πειθαρχία και όχι εκ των υστέρων.

Διπλωματικές πηγές στην Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η υπόθεση της Ελλάδας –πέραν των ακραίων προτάσεων κυβερνητικών στελεχών της Ολλανδίας– έχει επιτρέψει να δρομολογηθεί όχι απλώς η συζήτηση αλλά και τα μέτρα που απαιτούνται για μία έμμεση και χωρίς αλλαγές της Συνθήκης, ενοποίηση της δημόσιας οικονομικής πολιτικής.

Η εκδοχή του “εξοστρακισμού” από το ευρώ –όπως υποστηρίζεται από τους ίδιους κύκλους– είναι μια ελληνική λέξη με γνωστό σε όλους περιεχόμενο αλλά παραμένει απευκταία από όλες τις πλευρές, ακόμα και από την Γερμανία, όπως τόνισε χθες η κα Μέρκελ.

Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός, προσθέτουν στο Capitral.gr, οτι “μετά την υιοθέτηση των κανόνων που θα προταθούν από τον κ. Βαν Ρομπάι τον Οκτώβριο, για ορισμένες οικονομίες όπως η ελληνική θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν στην ΟΝΕ χωρίς δραματικές αλλαγές τις οποίες ακόμα δεν φαίνεται δυνατό να κάνουν...”.



source: capital.gr

Ελβετική ανάσα σε δάνεια €5 δισ.


Ελβετική ανάσα σε δάνεια €5 δισ.

Πιστωτική ανάσα εκατοντάδων εκατομμυρίων έλαβαν χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μετά τη θεαματική πτώση της αξίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ.

Η πτώση του ελβετικού φράγκου ήταν το αποτέλεσμα της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας να επιβάλει ανώτατο όριο για την ισοτιμία του νομίσματος για πρώτη φορά σε περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

«Με άμεση ισχύ δεν θα γίνει ανεχτή συναλλαγματική ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ κάτω από το ελάχιστο όριο του 1.20 φράγκου», ανέφερε σε ανακοίνωση της ελβετικής νομισματικής αρχής, δίδοντας αφορμή για απότομη πτώση 10% του ελβετικού νομίσματος από τα επίπεδα του 1.10 στο 1.21 περίπου (1.21 φράγκο για 1 ευρώ).

Πριν λίγες βδομάδες η αξία του ελβετικού φράγκου είχε πλησιάσει το 1.01 έναντι του ευρώ προκαλώντας ανησυχία στους Ελβετούς λόγω της διάβρωσης της εξαγωγικής δυνατότητας της χώρας και της επιβράδυνσης που αναμένεται να επιφέρει στην οικονομική ανάπτυξη.

Πριν ένα χρόνο περίπου, η ισοτιμία βρισκόταν στο 1.37 και η πτώση του έχει αυξήσει απότομα τα πιστωτικά ανοίγματα όσων έχουν δανειστεί στο ελβετικό νόμισμα χωρίς να έχουν εισοδήματα στο φράγκο.

Τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Κύπρο σε φράγκο φθάνουν τα €5 δισ. και αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των δανείων σε συνάλλαγμα αλλά και του συνόλου των δανείων που φθάνει τα €66 δισ.

Αρκετές επιχειρήσεις και ιδιώτες προχώρησαν τα τελευταία χρόνια σε σύναψη δανείων σε ελβετικό φράγκο λόγω του χαμηλού επιτοκίου που προσφερόταν.

Έκτοτε πολλοί το έχουν μετανιώσει καθώς το χρέος τους εκτοξεύθηκε σε πολύ ψηλότερα επίπεδα εξαλείφοντας το επιτοκιακό όφελος και δημιουργώντας σημαντικές πρόσθετες υποχρεώσεις.

Με τη μεγάλη πτώση χθες του ελβετικού φράγκου, οι επιχειρήσεις που έχουν αρκετό μέρος του δανεισμού τους σε ελβετικό φράγκο, κέρδισαν αρκετά εκατομμύρια.

«Σε σχέση με προχθές, κερδίσαμε περίπου €2 εκ. από τη πτώση του φράγκου», ανέφερε στη StockWatch ο Γενικός Διευθυντής του ομίλου εταιρειών Γαλαταριώτη, Τάσος Αναστασίου.

Σημείωσε ωστόσο ότι η εταιρεία προχωρεί σε μείωση του δανεισμού της σε ελβετικό φράγκο λόγω των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, ο δανεισμός της εταιρείας σε ελβετικό φράγκο έχει μειωθεί κατά 70%», είπε.

«Όσοι είχαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και πλήρωναν δόσεις σε ευρώ είδαν τις δόσεις τους να αυξάνονται τους τελευταίους μήνες λόγω της μεγάλης ανατίμησης του φράγκου. Από χθες, οι δανειζόμενοι παίρνουν κάποια ανάσα», ανέφερε στη StockWatch ο οικονομολόγος Γιάννης Τιρκίδης.

Αν και η απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας έδωσε σημαντική ανάσα σε όσους δανείζονται σε φράγκο, εξακολουθούν να μετρούν μεγάλες απώλειες από τα τέλη του 2007 όταν η ισοτιμία του φράνκου βρισκόταν στο 1.60.

«Εάν κρατηθεί η ισοτιμία στο 1.20 πλέον φεύγει ένα μεγάλο μέρος του ρίσκου του δανείου τους αλλά ήδη οι ζημιές που κατέγραψαν πριν, έχουν κλειδωθεί», ανέφερε στη StockWatch ο επικεφαλής του treasury της TFI, Χάρης Χαριλάου.

source: stockwatch.com.cy

Facebook: Διπλάσια έσοδα το α' εξάμηνο του '11


Facebook: Διπλάσια έσοδα το α' εξάμηνο του '11


Τα έσοδα του Facebook διπλασιάστηκαν στα 1,6 δισ. δολάρια το α’ εξάμηνο του 2011, ανέφερε στο Reuters πηγή που έχει γνώση των οικονομικών της εταιρίας. Τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 500 εκατ. δολάρια.

Τα υψηλότερα αποτελέσματα του Facebook έρχονται την ώρα που οι επενδυτές υπολογίζουν την αξία του κοντά στα 80 δισ. δολάρια.

Τα καθαρά κέρδη του Facebook τους πρώτους 9 μήνες του 2010 έφτασαν τα 355 εκατ. δολάρια με έσοδα 1,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με έγγραφα που προμήθευσε η Goldman Sachs σε πελάτες κατά τη διάρκεια της περυσινής περιόδου.

Από τα έσοδα των 1,6 δισ. δολαρίων στο α’ εξάμηνο δεν είναι ξεκάθαρο πόσα προέρχονται από πωλήσεις διαφημίσεων.


source: euro2day.gr

Γαλλία: Υποβάθμιση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ από την κεντρική τράπεζα


Γαλλία: Υποβάθμιση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ από την κεντρική τράπεζα

ΠΑΡΙΣΙ (Dow Jones) – Η Τράπεζα της Γαλλίας αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, με τις τελευταίες εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας να δείχνουν οριακή ανάπτυξη της οικονομίας το γ΄ τρίμηνο μετά τη στασιμότητα κατά το β΄ τρίμηνο.

Η Τράπεζα της Γαλλίας περιμένει πλέον το ΑΕΠ να σημειώσει οριακή άνοδο 0,1% το τρίτο τρίμηνο από το δεύτερο, αναθεωρώντας προς τα κάτω την αρχική της πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%.

Οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Γαλλίας βασίζονται στους δείκτες οικονομικού κλίματος για τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της κεντρικής τράπεζας για τη βιομηχανία παρέμεινε αμετάβλητος τον Αύγουστο από τον Ιούλιο στις 98 μονάδες, ενώ ο δείκτης για τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 97 μονάδες από 98 τον Ιούλιο.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Γαλλίας επισήμανε ότι οι τελευταίες της προβλέψεις φαίνεται να δείχνουν βελτίωση των υπηρεσιών σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Οι προβλέψεις δείχνουν επίσης σταθερότητα της βιομηχανικής παραγωγής σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ανέφερε.




source: capital.gr

Απογοήτευσαν τα στοιχεία για πλεόνασμα και παραγγελίες στην Ιαπωνία


Απογοήτευσαν τα στοιχεία για πλεόνασμα και παραγγελίες στην Ιαπωνία


Απογοήτευσαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία της οικονομίας της Ιαπωνίας.

Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, συρρικνώθηκε τον Ιούλιο στα 990,2 δισ. γιεν (12,8 δισ. δολάρια) από το ποσό των 1,719 τρισ. γιεν πριν από ένα χρόνο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, εξαιτίας της αύξησης των εισαγωγών και της μικρής συρρίκνωσης των εξαγωγών.

Το πλεόνασμα ήταν χαμηλότερο των μέσω εκτιμήσεων που προέκυψαν από δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires και έκανε λόγο για 1,72 τρισ. γιεν. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές υποχώρησαν 2,3% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010 αλλά οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 13,6%.

Εξάλλου, σε ξεχωριστή ανακοίνωσε επισημαίνει ότι οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού (βασικός δείκτης κεφαλαιακών δαπανών στην Ιαπωνία), υποχώρησε 8,2% στη διάρκεια του Ιουλίου, ενώ τον Ιούνιο είχε σημειώσει άνοδο 7,7%.

Αναλυτές ανέμεναν πτώση 4% των παραγγελιών στη διάρκεια του μήνα.



source: capital.gr

Fitch: Προειδοποίηση για υποβάθμιση Κίνας, Ιαπωνίας


Fitch: Προειδοποίηση για υποβάθμιση Κίνας, Ιαπωνίας

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια πιθανόν να προχωρήσει η Fitch Ratings, καθώς οι τράπεζες της χώρας επιβαρύνθηκαν με μεγάλα χρέη μετά την αύξηση των πιστώσεων προκειμένου να στηρίξουν την κινεζική οικονομία.

Στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί επίσης πως και η Ιαπωνία, το δημόσιο χρέος της οποίας είναι διπλάσιο από την οικονομία της, κινδυνεύει περισσότερο παρά ποτέ με υποβάθμιση, καθώς έχουν μείνει στάσιμα τα σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας βρίσκονται στο στόχαστρο των διεθνών οίκων αξιολόγησης, μαζί με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς τα χρέη τους σημείωσαν μεγάλη άνοδο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

source: naftemporiki.gr

Beige Book (Fed): Ήπια παραμένη η ανάπτυξη στις ΗΠΑ


Beige Book (Fed): Ήπια παραμένη η ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Με εξαιρετικά ήπιο ρυθμό αναπτύσσεται η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με την έκδοση της “Φαιάς Βίβλου” (Beige Book) της Fed, όπου και συνοψίζεται η οικονομική δραστηριότητα πριν από κάθε απόφαση για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με την τρέχουσα έκδοση, η οποία όμως εξετάζει την οικονομία μέχρι τις 26 Αυγούστου, επομένως δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία των δύο προηγούμενων εβδομάδων για την επιβράδυνση της μεταποίησης και του τομέα των υπηρεσιών, από τις 12 περιφέρειες της Fed, οι πέντε εμφανίζουν ήπια ανάπτυξη σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση στα μέσα του καλοκαιριού, ενώ αδύναμη χαρακτηρίστηκε η ανάπτυξη στη Φιλαδέλφια.

source: reporter.gr

Saab: Αίτηση για προτασία από τους πιστωτές της


Saab: Αίτηση για προτασία από τους πιστωτές της

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Saab κατέθεσε σήμερα,αίτηση για προστασία από τη χρεοκοπία, σε μια τελευταία προσπάθεια να περισώσει το πρεστίζ της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας.


Η Swedish Automobile, γνωστή ως Spyker Cars, ανακοίνωσε ότι η Saab και οι θυγατρικές της Powertrain και Tools περιλαμβάνονται στην αίτηση για «εθελοντική και αυτοδιαχειριζόμενη αναδιοργάνωση», που κατατέθηκε σε τοπικό δικαστήριο της νοτιοδυτικής Σουηδίας. Οι μονάδες στο εξωτερικό αποκλείονται.

Εάν εγκριθεί από το δικαστήριο και τους πιστωτές της Saab, η αρχική τρίμηνη περίοδος αναδιοργάνωσης θα περιλαμβάνει τη διακοπή κάθε διαδικασίας πληρωμής του χρέους, καθώς και ενδεχόμενη προσπάθεια χρεοκοπίας.

Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους πιστωτές της Saab έχουν απειλήσει με χρεοκοπία την εταιρεία, εξαιτίας των προβλημάτων της να πληρώσει τους προμηθευτές και το προσωπικό της.

source: reporter.gr
Share |