Thursday, September 8, 2011

Ελβετική ανάσα σε δάνεια €5 δισ.


Ελβετική ανάσα σε δάνεια €5 δισ.

Πιστωτική ανάσα εκατοντάδων εκατομμυρίων έλαβαν χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μετά τη θεαματική πτώση της αξίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ.

Η πτώση του ελβετικού φράγκου ήταν το αποτέλεσμα της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας να επιβάλει ανώτατο όριο για την ισοτιμία του νομίσματος για πρώτη φορά σε περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

«Με άμεση ισχύ δεν θα γίνει ανεχτή συναλλαγματική ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ κάτω από το ελάχιστο όριο του 1.20 φράγκου», ανέφερε σε ανακοίνωση της ελβετικής νομισματικής αρχής, δίδοντας αφορμή για απότομη πτώση 10% του ελβετικού νομίσματος από τα επίπεδα του 1.10 στο 1.21 περίπου (1.21 φράγκο για 1 ευρώ).

Πριν λίγες βδομάδες η αξία του ελβετικού φράγκου είχε πλησιάσει το 1.01 έναντι του ευρώ προκαλώντας ανησυχία στους Ελβετούς λόγω της διάβρωσης της εξαγωγικής δυνατότητας της χώρας και της επιβράδυνσης που αναμένεται να επιφέρει στην οικονομική ανάπτυξη.

Πριν ένα χρόνο περίπου, η ισοτιμία βρισκόταν στο 1.37 και η πτώση του έχει αυξήσει απότομα τα πιστωτικά ανοίγματα όσων έχουν δανειστεί στο ελβετικό νόμισμα χωρίς να έχουν εισοδήματα στο φράγκο.

Τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Κύπρο σε φράγκο φθάνουν τα €5 δισ. και αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των δανείων σε συνάλλαγμα αλλά και του συνόλου των δανείων που φθάνει τα €66 δισ.

Αρκετές επιχειρήσεις και ιδιώτες προχώρησαν τα τελευταία χρόνια σε σύναψη δανείων σε ελβετικό φράγκο λόγω του χαμηλού επιτοκίου που προσφερόταν.

Έκτοτε πολλοί το έχουν μετανιώσει καθώς το χρέος τους εκτοξεύθηκε σε πολύ ψηλότερα επίπεδα εξαλείφοντας το επιτοκιακό όφελος και δημιουργώντας σημαντικές πρόσθετες υποχρεώσεις.

Με τη μεγάλη πτώση χθες του ελβετικού φράγκου, οι επιχειρήσεις που έχουν αρκετό μέρος του δανεισμού τους σε ελβετικό φράγκο, κέρδισαν αρκετά εκατομμύρια.

«Σε σχέση με προχθές, κερδίσαμε περίπου €2 εκ. από τη πτώση του φράγκου», ανέφερε στη StockWatch ο Γενικός Διευθυντής του ομίλου εταιρειών Γαλαταριώτη, Τάσος Αναστασίου.

Σημείωσε ωστόσο ότι η εταιρεία προχωρεί σε μείωση του δανεισμού της σε ελβετικό φράγκο λόγω των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, ο δανεισμός της εταιρείας σε ελβετικό φράγκο έχει μειωθεί κατά 70%», είπε.

«Όσοι είχαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και πλήρωναν δόσεις σε ευρώ είδαν τις δόσεις τους να αυξάνονται τους τελευταίους μήνες λόγω της μεγάλης ανατίμησης του φράγκου. Από χθες, οι δανειζόμενοι παίρνουν κάποια ανάσα», ανέφερε στη StockWatch ο οικονομολόγος Γιάννης Τιρκίδης.

Αν και η απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας έδωσε σημαντική ανάσα σε όσους δανείζονται σε φράγκο, εξακολουθούν να μετρούν μεγάλες απώλειες από τα τέλη του 2007 όταν η ισοτιμία του φράνκου βρισκόταν στο 1.60.

«Εάν κρατηθεί η ισοτιμία στο 1.20 πλέον φεύγει ένα μεγάλο μέρος του ρίσκου του δανείου τους αλλά ήδη οι ζημιές που κατέγραψαν πριν, έχουν κλειδωθεί», ανέφερε στη StockWatch ο επικεφαλής του treasury της TFI, Χάρης Χαριλάου.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |