Thursday, September 8, 2011

ΕΚΤ: Χαμηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη


ΕΚΤ: Χαμηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη


Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τον διοικητή της Ζαν-Κλοντ Τρισέ να κάνει λόγο για αυξημένη αβεβαιότητα όσον αφορά στις οικονομικές προοπτικές.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται φέτος μεταξύ 1,4% και 1,8%, με ενδιάμεση τιμή το 1,6%, έναντι 1,5-2,3% που αναμενόταν τον Ιούνιο. Τον επόμενο χρόνο, η ανάπτυξη αναμένεται στο 0,4-2,2%, με ενδιάμεση τιμή 1,3%, από 0,6-2,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Ο κ. Τρισέ ανέφερε ότι η ανάπτυξη σημείωσε επιβράδυνση το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο και πρόσθεσε πως οι πτωτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί αισθητά.

«Εκτιμούμε πως η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με μέτριους ρυθμούς, εκτεθειμένη σε ιδιαίτερα υψηλή αβεβαιότητα και αυξημένους πτωτικούς κινδύνους», δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη μηνιαία συνεδρίαση της τράπεζας.

Η ΕΚΤ είχε αποφασίσει νωρίτερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1,5%, διακόπτοντας τον κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων που άρχισε μόλις πριν από δύο μήνες. Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι, σε αντίθεση με τον προηγούμενο μήνα όταν η ΕΚΤ «έβλεπε» ανοδικούς κινδύνους.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί μεταξύ 2,5% και 2,7% το 2011, για να υποχωρήσει και πάλι το 2012 στο 1,2-2,2%, με ενδιάμεση τιμή το 1,7%. Τον Ιούνιο «έβλεπε» τον πληθωρισμό στο 2,5-2,7% για το 2011 και στο 1,1-2,3% για το 2012.

Σε χαμηλό διμήνου το ευρώ [EUR=X]

Μετά τις δηλώσεις Τρισέ, το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών.

Στις 16:30 (ώρα Ελλάδος), διαμορφωνόταν στα 1,3983 δολάρια, έχοντας βυθιστεί νωρίτερα μέχρι τα 1,3943 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Ιουλίου.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |