Monday, June 29, 2009

Οι τέσσερις ''νικητές'' της κρίσης παγκοσμίως

Οι τέσσερις ''νικητές'' της κρίσης παγκοσμίως

Όταν άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέρρεαν ή βρίσκονταν στα πρόθυρα κατάρρευσης κατά τη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης από την μεγάλη ύφεση των αρχών της δεκαετίας του 1930, η JPMorgan, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley βελτίωναν το μερίδιο αγοράς τους καταλαμβάνοντας το κενό που αφηναν αλλα «ιδρύματα». Οι τρεις εταιρείες μαζί ελέγχουν το 42% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το δίκτυο Bloomberg. Σημειώνεται ότι το συνολικό μερίδιο των τριών πρώτων εταιρειών που κυριαρχούσαν το πρώτο εξάμηνο του 2008 είχαν μερίδιο 30,7%. Αυτό δείχνει ότι η αναδιάρθρωση των κεφαλαιακών δομών που κυριάρχησε το πρώτο εξάμηνο του έτους, έγινε κατά το ήμισυ από τις τρεις παραπάνω επενδυτικές τράπεζες. Δεν είναι τυχαίο αλλωστε που JPMorgan, Goldman Sachs και Morgan Stanley επέστρεψαν τόσο αμεσα τα 45 δισ. δολάρια στην αμερικανική κυβέρνηση, από όπου τα είχαν πάρει από το πρόγραμμα TARP.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτές οι τρεις εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συγκεκριμένα, εγγυήθηκαν για την πώληση 73 δισ. δολαρίων παγκοσμίως σε εταιρείες, εξαιρουμένων των δημόσιων προσφορών, των οποίων το 37%, δηλαδή περίπου 196,9 δισ. δολάρια, έγιναν υπό την δικιά τους εγγύηση. Σημειώνεται εδώ ότι περίπου τα 43 δισ. δολάρια ήταν στα πλαίσια του προγράμματος Troubled Asset Relief Program.

Στην Γηραιά Ήπειρο, αυτή που φαίνεται για την ώρα κερδισμένη από την κρίση είναι η Credit Suisse, η οποία μάλιστα διαχειρίστηκε και την πώληση των 3,5 δισ. στερλινών σε μετοχές της Barclays, για λογαριασμό της International Petroleum Investment, τη μεγαλύτερη, δηλαδή, από κάθε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα.

Στον αντίποδα, η μεγάλη χαμένη της Ευρώπης από την κρίση είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, η UBS, η οποία προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 3,8 ελβετικών φράγκων, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας ότι αυξάνει τα επίπεδα κεφαλαιακών προϋποθέσεων.

reporter.gr

Στα 71,5 δολ. το αργό- Αλμα 3,3%

Στα 71,5 δολ. το αργό- Αλμα 3,3%

Πάνω από τα 71 δολάρια έκλεισε η τιμή του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών στη Νιγηρία ότι επιτέθηκε σε υποδομές πετρελαίου της Royal Dutch Shell, μειώνοντας έτσι την παραγωγή στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία της Αφρικής. Η τιμή του αργού για το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 2,34 δολάρια, ή 3,38% στα 71,50 δολάρια το βαρέλι. Κέρδη κατέγραψε και το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ κλείνοντας στα 69,74 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 2,13 δολάρια ή 1,45%.

Το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι επιτέθηκε στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της Shell, Forcados, στις 05:30 (ώρα Ελλάδος). Αν και δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση, η εταιρεία ανέστειλε την παραγωγή σε κάποιες μονάδες της στην περιοχή.

Το κλίμα στην αγορά πετρελαίου δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την αναθεώρηση των προβλέψεων της ΙΕΑ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

Ειδικότερα, η ΙΕΑ στην έκθεσή της «Medium-Term Oil Market Report», προχώρησε σε μείωση των εκτιμήσεών της για τη ζήτηση κάθε έτους μέχρι το 2013 κατά περίπου 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με την ημερήσια κατανάλωση να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 86,76 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2012. Για το 2014, η ΙΕΑ προβλέπει αύξηση της ζήτησης στα 88,99 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η διεθνής υπηρεσία αποδίδει την μείωση της ζήτησης του πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομική ύφεση

reporter.gr

Ποινή κάθειρξης 150 ετών στον Madoff για τη μεγαλύτερη ''πυραμίδα'' στην ιστορία των ΗΠΑ

Ποινή κάθειρξης 150 ετών στον Madoff για τη μεγαλύτερη ''πυραμίδα'' στην ιστορία των ΗΠΑ

Ποινή κάθειρξης 150 ετών επιβλήθηκε στον Bernard Madoff, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την μεγαλύτερη «πυραμίδα» στην αμερικανική ιστορία. Ο Madoff παραδέχτηκε την ενοχή του για μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές απάτες της Wall Street και ζήτησε συγγνώμη από τα θύματά του. «Δεν μπορώ να δώσω κάποια δικαιολογία για τη συμπεριφορά μου. Γνωρίζω ότι αυτό δε βοηθάει. Ζητώ συγγνώμη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο 71χρονος Madoff που κρατείται στη φυλακή από τις 12 Μαρτίου δήλωσε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του καταλογίστηκαν και παραδέχθηκε ότι είχε παραπλανήσει τα αδέρφια του, τους δύο του γιους και τη σύζυγό του. Ο αδελφός του Πίτερ και τα παιδιά του, Μάρκ και ʼντριου, είχαν κορυφαίες θέσεις στο τμήμα μεσιτειών της εταιρείας, όμως οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή με τον τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Από την άλλη η Carla Hirschhorn, ένα εκ των θυμάτων του Madoff δηλώνει ότι ο 71χρονος δεν έχει επιδείξει καμία μεταμέλεια. Σημείωσε ότι η ζωή της μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου έχει γίνει μια κόλαση, η μητέρα ζει στην πρόνοια και η κόρη της απασχολείται σε δύο δουλειές για να πληρώσει τα δίδακτρά της, ενώ απηύθυνε έκκληση στο δικαστήριο να «μη τους αποητεύσει». Συνολικά εννέα από τους εξαπατημένους επενδυτές περιέγραψαν το σοκ που υπέστησαν από την απώλεια των αποταμιεύσεων μιας ζωής. δικηγόρος του Madoff, Sorkin μετά την κατάθεση των θυμάτων δήλωσε ότι ο πελάτης του είναι πλέον «ερείπιο».

Ο Madoff θα εκτίσει την ποινή του σε φυλακή χαμηλής ή μέσης ασφάλειας σε συνάρτηση και με τον χρόνο της φυλάκισης του. Ήδη ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν αποστερηθεί των πολυτελών κατοικιών τους, αν και στην τελευταία επετράπη να διατηρήσει μετρητά 2,5 εκατ. δολαρίων μετά από συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές. Ο δικαστής Ντένι Τσιν επέτρεψε στον Madoff να φορέσει τα δικά του ρούχα, αντί για το μπλε πουκάμισο και το παντελόνι που παρέχονται από τη φυλακή.

Η ακροαματική διαδικασία έγινε στην επίσημη αίθουσα τελετών του δικαστηρίου χωρητικότητας 250 ατόμων, ενώ από τις δύο άλλες αίθουσες του δικαστικού μεγάρου στο Μανχάταν παρακολουθούσαν μέσω κλειστού κυκλώματος οι εξαπατημένοι επενδυτές, οι οποίοι ζητούσαν να του επιβληθεί η μέγιστη ποινή.

reporter.gr

Στην κινητή τηλεφωνία το μέλλον της διαφήμισης

Στην κινητή τηλεφωνία το μέλλον της διαφήμισης



Για «απογείωση» των διαφημίσεων μέσω των κινητών τηλεφώνων τα επόμενα δύο με τρία έτη κάνουν λόγο οι ειδικοί του κλάδου, δεδομένων των νέων εφαρμογών των «έξυπνων» τηλεφώνων και της καλπάζουσας δημοτικότητας των κοινωνικών δικτύων με πρωταγωνιστή το Facebook.

Τα διευθύνοντα στελέχη των διαφημιστικών εταιρειών που παρευρέθησαν στη διοργάνωση Cannes Lions 2009 την περασμένη εβδομάδα διαβλέπουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και στις αναδυόμενες χώρες όπου η μη επιβολή προτύπων στην κινητή τηλεφωνία μπορεί να διασφαλίσει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης.

Καθώς οι νέες τεχνολογίες και οι πρωτοποριακές συσκευές διεισδύουν ολοένα πιο δυναμικά στην κοινωνία, η διαφήμιση μέσω των κινητών τηλεφώνων υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 45% ετησίως και θα ανέλθει στα 28,8 δισ. δολάρια εντός της ερχόμενης πενταετίας, από 3,1 δισ. δολάρια που είναι σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ineum Consulting.

Σύμφωνα με τον Σκοτ Χοβ, εταιρικό αντιπρόεδρο του διαφημιστικού και εκδοτικού ομίλου της Microsoft οι διαφημίσεις μέσω των κινητών θα αντιστοιχούν στο 5-10% των παγκόσμιων διαφημιστικών δαπανών στα προσεχή πέντε έτη.

naftemporiki

AIG: Πουλάει το 98% της ρωσικής θυγατρικής της

AIG: Πουλάει το 98% της ρωσικής θυγατρικής της

Στην πώληση του 98% της ρωσικής θυγατρικής της στην Banque PSA Finance SA θα προχωρήσει η American International Group Inc. Η Banque PSA Finance SA, θυγατρική του ομίλου PSA Peugeot Citroën, από το Μάρτιο του 2011 θα έχει το δικαίωμα εξαγοράς και του υπόλοιπου 2%. Οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία δεν έχουν ακόμη κλείσει.

reporter.gr

Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ύψους 170 δισ. δολ για Μάντοφ

Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ύψους 170 δισ. δολ για Μάντοφ

Ποινή στέρησης δικαιωμάτων σε περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 170 δισ. δολαρίων επέβαλε αμερικανικό δικαστήριο στον πρώην πρόεδρο του Nasdaq Μπέρναρντ Μάντοφ, ένοχο για γιγάντια απάτη 50 δισ. δολαρίων σε βάρος εκατομμυρίων επενδυτών. Την καταδίκη σε κάθειρξη 150 ετών αναμένεται να ζητήσει ο εισαγγελέας. Ο 70χρονος πρώην χρηματιστής δήλωσε ένοχος στο δικαστήριο και για τις 11 κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, μεταξύ των οποίων το ξέπλυμα χρήματος, ψευδορκία και απάτες.


reporter.gr

CSE & ASE

CSE

FTSE/CySE 20
470.70 ( 0.61%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1374.82 ( 0.57%)

Όγκος: € 3,382,711

=====================

ASE

Γενικός Δείκτης
2166.86 ( 0.19%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1099.07 ( 0.38%)

ΗΠΑ: "Λουκέτο" σε δύο ακόμα τράπεζες

ΗΠΑ: "Λουκέτο" σε δύο ακόμα τράπεζες


ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (Dow Jones) – Οι ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας της Γεωργίας έκλεισαν άλλες δύο μικρές τράπεζες σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των τραπεζικών ιδρυμάτων που υποχρεώθηκαν σε λουκέτο από την αρχή του έτους στα εννέα στη συγκεκριμένη πολιτεία και στα 42 σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Υπηρεσία Τραπεζικής Εποπτείας και Οικονομικών της αμερικανικής πολιτείας έκλεισε την Community Bank of West Georgia, με έδρα τη Villa Rica, και την Neighborhood Community Bank, από το Newnan.

Η Ομοσπονδιακή Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων, η οποία ανέλαβε τη διαχείριση και των δύο τραπεζών, εκτίμησε ότι το κόστος της κατάρρευσης θα διαμορφωθεί σε περίπου 151,7 εκατ. δολ.

Η CharterBank, με έδρα το West Point, θα αναλάβει τις καταθέσεις της Neighborhood Community Bank, καθώς συμφώνησε να εξαγοράσει πάγια ύψους 209,6 εκατ. δολ.

Η Neighborhood είχε συνολικά πάγια 221,6 εκατ. δολ. και καταθέσεις 191,3 εκατ. δολ. έως τις 31 Μαρτίου και η FDIC θα διατηρήσει τα υπόλοιπά πάγια για να τα διαθέσει σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Τα τέσσερα γραφεία της θα ξανανοίξουν ως υποκαταστήματα της CharterBank.

Για τους πελάτες της Community Bank of West Georgia, η FDIC σχεδιάζει να αποστείλει επιταγές στους ασφαλισμένους καταθέτες για τα κεφάλαια τους σήμερα, Δευτέρα.

Η τράπεζα διέθετε συνολικά πάγια ύψους 199,4 εκατ. δολ. και καταθέσεις 182,5 εκατ. δολ. έως τις 15 Μαΐου.

Το 2008 οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν 25 τράπεζες.

capital.gr

ΗΠΑ: Δεν αποκλείεται και νέο πακέτο στήριξης

ΗΠΑ: Δεν αποκλείεται και νέο πακέτο στήριξης


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο και ενός δεύτερου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας αν κάτι τέτοιο χρειαστεί, ωστόσο προς το παρόν δεν φαίνεται να χρειάζονται επιπλέον κονδύλια, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του Λευκού Οίκου.

Σε συνέντευξη του στο πρόγραμμα Meet the Press του NBC την Κυριακή, ο σύμβουλος David Axelrod δήλωσε ότι "ένα μεγάλο μέρος του υφιστάμενου πακέτου στήριξης δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί και θα πρέπει να δούμε πώς θα δουλέψει πριν σκεφτούμε τα επόμενα βήματα μας".

"Ας δούμε το φθινόπωρο που θα είναι η οικονομία. Προς το παρόν πιστεύουμε ότι ότι τα μέτρα που έχουμε ήδη υλοποιήσει είναι αρκετά. Αν χρειαστούν περισσότερα, θα ξεκινήσουμε να το συζητάμε", σημείωσε.

capital.gr

Πάνω από τα $70 το αργό

Πάνω από τα $70 το αργό


Με κέρδη άνω του 2% και πάνω από τα 70 δολ. το βαρέλι κινείται στις συναλλαγές της Δευτέρας η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για τις επιθέσεις των νιγηριανών ανταρτών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Δέλτα του Νίγηρα.


Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Αυγούστου ενισχύεται κατά 1,54 δολ. ή 2,2% στα 70,70 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό τύπου Brent εξάλλου σημειώνει άνοδο 1,46 δολ. ή 2,1% στα 70,38 δολ. το βαρέλι στο ICE futures exchange του Λονδίνου.


Το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND), ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε πλατφόρμα πετρελαίου που ανήκει στην Royal Dutch Shell στο Δέλτα του Νίγηρα, ενώ απέρριψε την προσφορά για Αμνηστία που έχει απευθύνει ο πρόεδρος της χώρας.

Η παραγωγή από τη χώρα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα λόγω των επιθέσεων των ανταρτών, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το μαύρο χρυσό

Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) επικαλούμενη την παγκόσμια ύφεση και τις πρωτοβουλίες για την προώθηση των ΑΠΕ. Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της προχώρησε η Citigroup.

Αναλυτικά, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προχώρησε σε σημαντική καθοδική αναθεώρηση των μεσοπρόθεσμων εκτιμήσεων της για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου, μειώνοντας κατά 3,7% τις προβλέψεις σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση της και αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αντίκτυπος της ύφεσης και οι προσπάθειες για την προώθηση των πράσινων τεχνολογιών θα κρατήσουν υπό έλεγχο μελλοντικές εξάρσεις των τιμών του πετρελαίου.

Η IEA με έδρα το Παρίσι, στις τελευταίες εκτιμήσεις της τοποθετεί την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στα 87,90 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2013, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Αυτό αντανακλά μια σημαντική καθοδική αναθεώρηση κατά 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου και κατά 6,24 εκατ. ή σχέδον 7% έναντι των αρχικών προβλέψεων της IEA τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κάμψη των επενδύσεων και άλλοι παράγοντες όπως η εθνικοποίηση των φυσικών πόρων πλήττουν την εξίσωσης της προσφοράς και της ζήτησης.

Στον αντίποδα, σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τις τιμές του πετρελαίου το 2009 προχώρησε η Citigroup, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η αμερικανική τράπεζα αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το 2009 στα 56 δολ. το βαρέλι από 47 δολ. το βαρέλι προηγουμένως, ενώ για το 2010 τοποθετεί τις τιμές στα 65 δολ. το βαρέλι από 55 δολ.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι οι νέες εκτιμήσεις της υποδηλώνουν αύξηση των μέσων προβλέψεων για τα κέρδη του κλάδου κατά 12% για το 2009 και 17% το 2010.

capital.gr

MIG Real Estate: Διάψευση για ξενοδοχειακές μονάδες

MIG Real Estate: Διάψευση για ξενοδοχειακές μονάδες


Διαψεύδει η MIG Real Estate δημοσίευμα αναφορικά με τη πρόθεση της να αποκτήσει ξενοδειαχές μονάδες στην Ουκρανία και τη Σερβία.

Αναλυτικά, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας σχετικά με την πρόθεσή της να αποκτήσει ξενοδοχειακές μονάδες στην Ουκρανία και τη Σερβία καθώς επίσης και το ενδιαφέρον της για ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο ανακοινώνει ότι το δημοσίευμα είναι στο σύνολό του απόλυτα ανακριβές.

capital.gr

Προς τα 70 δολ. οι τιμές πετρελαίου

Προς τα 70 δολ. οι τιμές πετρελαίου


Προς τα 70 δολάρια το βαρέλι ενισχύονται σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών στη Νιγηρία ότι επιτέθηκε σε υποδομές πετρελαίου της Royal Dutch Shell

Το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι επιτέθηκε στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της Shell, Forcados, στις 05:30 (ώρα Ελλάδος). Αν και δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση, η εταιρεία ανέστειλε την παραγωγή σε κάποιες μονάδες της στην περιοχή.

«Οι διακοπές της τροφοδοσίας στη Νιγηρία οδήγησαν σε κάποιες αγορές», παρατηρεί αναλυτής της Bache Commodities στο Λονδίνο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Στις 13:40 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου ενισχυόταν κατά 42 σεντς στα 69,58 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφωνόταν στα 69,25 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 33 σεντς.

Το κλίμα στην αγορά πετρελαίου δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την αναθεώρηση των προβλέψεων της ΙΕΑ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

naftemporiki

Πρόσβαση σε λίστα κακοπληρωτών

Πρόσβαση σε λίστα κακοπληρωτών


Πρόσβαση στο Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών, στο οποίο καταχωρούνται όσοι εκδίδουν ακάλυπτες επιταγές, θα δίνει από την επόμενη βδομάδα η Κεντρική Τράπεζα σε όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να ξέρουν το ιστορικό αυτών με τους οποίους συναλλάσσονται. Σε μια περίοδο που ο αριθμός των ακάλυπτων αυξάνεται απότομα λόγω της κρίσης, η Κεντρική θα δώσει ηλεκτρονική πρόσβαση στο αρχείο, για να περιορίσει το φαινόμενο.

Όπως αναφέρθηκε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, η κρίση εκτόξευσε τον αριθμό των ακάλυπτων επιταγών στα ύψη και από 251 ακάλυπτες επιταγές κατά μέσο όρο το μήνα τα δύο τελευταία χρόνια, διπλασιάστηκαν το 2009 και ανήλθαν στις 389, με τα συνολικά ποσά να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το €1εκ.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο διευθυντής της ΚΤ και πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών για εκδότες ακάλυπτων επιταγών, Γιάγκος Δημητρίου, επεσήμανε ότι παρατηρείται αύξηση 100% στις ακάλυπτες επιταγές και ότι μόνο δύο χρόνια κράτησε η βελτίωση του διαχρονικού αυτού προβλήματος. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι, ενώ ο μέσος όρος των ακάλυπτων επιταγών ανά μήνα για το 2003 κυμάνθηκε στις 400, το 2004 στις 350, το 2005 στις 327, το 2006 στις 272 και τα δύο τελευταία έτη (2007 και 2008) στις 251, ήρθε η κρίση και τις εκτόξευσε και πάλι σε μέσο όρο 389 το μήνα.

Η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών το 2008 κυμάνθηκε στις €469 χιλ. και το 2009 στις €890 χιλ. (μέσο όρο το μήνα).

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με την ευκαιρία της έναρξης της Υπηρεσίας Παροχής Πρόσβασης στις πληροφορίες του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών (ΚΑΠ) της ΚΤ για τις ακάλυπτες επιταγές, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι από τις 6 Ιουλίου φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορούν να πληροφορούνται κατά πόσο το πρόσωπο που έκδωσε την επιταγή είναι καταχωρημένο στο ΚΑΠ.

Μεταξύ των επιπτώσεων της καταχώρησης στο ΚΑΠ, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, είναι η παγοποίηση όλων των τρεχούμενων λογαριασμών σε οποιαδήποτε τράπεζα ή συνεργατικό του ατόμου που έχει καταχωρηθεί με αποτέλεσμα να μη δικαιούται να χρησιμοποιήσει το βιβλιάριο επιταγών που έχει στα χέρια του.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της μάστιγας των ακάλυπτων επιταγών, είπε, αποφασίστηκε η παραχώρηση πρόσβασης μέσω της Υπηρεσίας Παροχής Πρόσβασης στις πληροφορίες του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών της ΚΤ μετά που ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτημα μέσω της εταιρείας FCCB που ανέλαβε αυτή τη διαδικασία, νοουμένου ότι έχουν παρέλθει 15 τουλάχιστον ημέρες από την πρώτη παρουσίαση της επιταγής η οποία παραμένει απλήρωτη λόγω έλλειψης ή ανεπάρκειας διαθέσιμων κεφαλαίων του εκδότη της.

Το αίτημα μπορεί να υποβληθεί είτε μέσω ίντερνετ, SMS ή τηλεφωνικώς ενώ η κάθε αναζήτηση κοστίζει 80 σεντ και αν ο αριθμός των αναζητήσεων ξεπερνούν τις 100 το μήνα τότε το κόστος πέφτει στα 55 σεντ. Για το SMS το κόστος ξεκινά στα 55 σεντ και πέφτει στα 30 σεντ αν οι αναζητήσεις ξεπερνούν τις 100 το μήνα.

stockwatch.com.cy

Βουτιά 17% στα έσοδα Μαΐου

Βουτιά 17% στα έσοδα Μαΐου


Απρόσμενα μεγάλη βουτιά 17% κατέγραψαν τα έσοδα από τον τουρισμό το Μάιο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι τα χείριστα για τον κλάδο έπονται. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν το Μάιο του 2009 στα €158,1 εκ. σε σύγκριση με €191,3 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου. Είναι η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το Μάρτιο του 2006. Είναι μάλιστα σχεδόν διπλάσια από τη μείωση των αφίξεων που είχε περιοριστεί στο 9,4%.

-9% η κατά κεφαλή δαπάνη

Η πτώση των εσόδων αποδίδεται στη μειωμένη κατά κεφαλή δαπάνη. Περιορίστηκε το Μάιο του 2009 στα €641,4 σε σχέση με €704,5 πέρσι, καταγράφοντας πτώση 9%. Τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή δαπάνη είχαν οι Ρώσοι τουρίστες με €881,4, ενώ ακολούθησαν οι Βέλγοι με €835,5 και οι Ιρλανδοί με €827,6.


Η μέση ημερήσια δαπάνη τουριστών περιορίστηκε το Μάιο του 2009 στα €70,5 έναντι €73,3 πέρσι (-7,6%), ενώ η μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών στο νησί μειώθηκε στις 9,1 μέρες από 9,2 μέρες πέρσι.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2009 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €390,4 εκ. σε σύγκριση με €442,3 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2008, σημειώνοντας μείωση 11,7%. Οι τουριστικές αφίξεις καταγράφουν πτώση 8,9% το πεντάμηνο του 2009.

Οι τουρίστες που έφθασαν στο νησί περιορίστηκαν στις 622,1 χιλ. από 682,6 χιλ. το πεντάμηνο του 2008.

stockwatch.com.cy

IMF: Κόψτε το μέρισμα

IMF: Κόψτε το μέρισμα


Την ανάγκη ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών για να μπορούν να απορροφήσουν τις όποιες επιδράσεις από την απότομη επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας, προτείνει το IMF. Σε σημείωμα που δόθηκε στο πλαίσιο σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης κλιμακίου του Οργανισμού, το IMF εισηγείται στην Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα απαραίτητα κεφάλαια που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των επισφαλειών και κινδύνων ρευστότητας. Αυτό «ίσως καθυστερήσει τις προγραμματισμένες πληρωμές μερισμάτων», αναφέρει το σημείωμα.

Επίσης, το κλιμάκιο του IMF προτείνει όπως επανεξεταστεί η αναλογία δανείου προς αξία των ακινήτων, λόγω διαφοροποίησης των συνθηκών στην αγορά των ακινήτων. «Η αναλογία δανείου-προς-αξία σε δεύτερες οικίες ίσως χρειάζεται αναθεώρηση σε σχέση με τις εξελίξεις των τιμών ακινήτων», αναφέρει το σημείωμα. «Επίσπευση της διαδικασίας εκποίησης ακινήτων» θα βοηθήσει την πιο ταχεία διόρθωση στις τιμές των ακινήτων και τις προσαρμογές στους ισολογισμούς των τραπεζών, αναφέρει το κλιμάκιο.

Σε γενικές γραμμές, το κλιμάκιο του διεθνούς οργανισμού κρίνει ότι οι προβλέψεις που περιλαμβάνουν στους λογαριασμούς τους οι τράπεζες για επισφάλειες είναι ικανοποιητικές. Εκτιμά όμως ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν τα κεφάλαια τους για να μπορούν να απορροφούν τα όποια shocks δημιουργηθούν στο μέλλον.

«Αναμένουμε ότι θα διατηρήσουν τα κεφάλαια τους (conserve capital) και υπάρχει περιθώριο για αύξηση των κεφαλαίων τους, για να μην είναι μόνο οριακά πάνω από τα εποπτικά όρια κεφαλαιακής επάρκειας», απάντησε σε σχετική ερώτηση εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Το κλιμάκιο του Οργανισμού αρνήθηκε να τοποθετηθεί ευθέως στο θέμα της πορείας των τιμών των ακινήτων, λέγοντας ότι στα stress tests που κάνουν υπάρχουν παραδοχές για μείωση των τιμών.

Παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο σύστημα από την απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, το IMF εκτιμά ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι ελεγχόμενοι. Τα stress tests στα οποία υπέβαλε τους τραπεζικούς ισολογισμούς το κλιμάκιο που βρίσκεται εδώ και δύο βδομάδες στην Κύπρο, «δείχνουν ότι οι κίνδυνοι παραμένουν περιορισμένοι».

«Ο χρηματοοικονομικός κλάδος στέκεται καλά», ανέφερε εκπρόσωπος του οργανισμού, «βοηθούμενος από την έμφαση που δίνει σε παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες, εξάρτηση σε εγχώρια ιδιωτική τραπεζική και περιορισμένη έκθεση σε τοξικά προϊόντα». «Οι τράπεζες, οι επόπτες και η πολιτεία έχουν αντιδράσει κατάλληλα στην κρίση. Οι τράπεζες αναδιαρθρώνουν τους ισολογισμούς τους αυξάνοντας τα περιθώρια τους στα δάνεια για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους, ενισχύουν τα κεφάλαια τους, εξασφαλίζουν χρηματοδότηση και βελτιώνουν τη διαχείριση κινδύνων. Οι επόπτες έχουν αυξήσει την επαγρύπνηση τους και καλωσορίζουν βελτιώσεις στο εποπτικό πλαίσιο», αναφέρθηκε.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, το κλιμάκιο εισηγήθηκε επίσης τη βελτίωση των stress tests που γίνονται για τράπεζες, με τη συμπερίληψη στο σύστημα και των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Εισηγούνται επίσης καλύτερη εξέταση των αποτελεσμάτων των stress tests και βελτίωση των στατιστικών για τα ακίνητα από τη Στατιστική Υπηρεσία.

Επαναλαμβάνουν επίσης την ανάγκη κοινής εποπτείας όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.


stockwatch.com.cy

Chinalco Said to Acquire 880 Million Pounds of Rio Tinto Shares

Chinalco Said to Acquire 880 Million Pounds of Rio Tinto Shares


June 29 (Bloomberg) -- Aluminum Corp. of China plans to buy 880 million pounds ($1.5 billion) of Rio Tinto Group stock, taking its share of a rights offer by the world’s third-biggest mining company, said two people familiar with the matter.

Chinalco, as the state-owned entity is known, may buy about 63 million new shares in Rio, said one of the people, who didn’t want to be named because the transaction is confidential. London-based Rio is selling $15.2 billion of stock in the U.K. and Australia to help pay debt.

The sale would allow Beijing-based Chinalco to retain its 9 percent stake after its proposed $19.5 billion investment in Rio, the largest single foreign investment by a Chinese company, was rebuffed. Rio instead opted to sell shares and agreed to form an iron ore venture with BHP Billiton Ltd.

Rio is offering existing shareholders the right to buy 21 new shares for every 40 they hold at 1,400 pence for its London shares and A$28.29 for its Sydney shares. The offer is scheduled to close at 5 p.m. Melbourne time July 1, according to company filings.

Shares of Rio in Sydney fell 1.4 percent to A$50.27 on the Australian stock exchange at the 4:10 p.m. close. The London stock recently traded at 2,075 pence. Beijing-based Chinalco Vice President Lu Youqing and Rio spokesman Ian Head in Melbourne declined to comment today.

Rio is issuing 524,348,975 new shares traded in London, representing about 52.5 percent of its existing share capital and 34.4 percent of the enlarged share capital traded in London, according to a statement.

BHP Bid

The Chinese company and Alcoa Inc. in February last year paid 7.2 billion pounds, or 6,000 pence a share, for a stake in Rio Tinto Plc, which then was seeking to thwart a hostile bid from BHP Billiton Ltd. Chinalco later bought Alcoa out of its stake in the Rio holding.

BHP abandoned its $66 billion offer in November citing Rio’s high-level of debt and declining commodity markets.

Credit Suisse Group AG, J.P. Morgan Cazenove Ltd., Deutsche Bank AG, Morgan Stanley and Macquarie Capital Ltd. are the joint global coordinators on the rights issue.

bloomberg

U.K. Mortgage Approvals Rise Less Than Forecast

U.K. Mortgage Approvals Rise Less Than Forecast

June 29 (Bloomberg) -- U.K. home-loan approvals climbed less than economists forecast last month as the credit squeeze led to the smallest increase in net mortgage lending since records began in 1993.

Banks granted 43,414 loans in May, compared with 43,191 in April, the Bank of England said today in London. Economists predicted 46,000, the median of 22 forecasts in a Bloomberg News survey shows. Net mortgage lending rose by 324 million pounds ($536 million), about a third of the pace in the previous month.

Residential property held its value for a second month in June after falling for more than a year, Hometrack Ltd. said today. Bank of England policy maker Kate Barker said last week the housing market is still “some way away from normal” and officials have cautioned that the lending squeeze threatens to delay Britain’s economic recovery.

“These are disappointing numbers,” said David Page, an economist at Investec Securities in London. “We’ve seen approvals basically stall and lending in absolute levels remains very low. This is reminds us that prospects for improvement in the housing market rely on the financial sector.”

The pound fell as much as 0.2 percent against the dollar after the report, before recovering its losses. The British currency traded at $1.6499 as of 10:08 a.m. in London today.

Gross mortgage lending fell to 10.6 billion pounds in May, the least since 2000, from 10.9 billion pounds in April, the Bank of England said.

Hometrack Report

The average cost of a home in England and Wales was 155,600 pounds this month, Hometrack said. Prices stopped falling in May on the research group’s measure for the first time in 20 months. From a year earlier, values fell 8.7 percent in June.

The central bank said in its Financial Stability Report on June 26 that banks have curbed mortgage lending to all but the safest borrowers. That may hamper a recovery in the economy after it shrank 1.9 percent in the first quarter, the most since 1979. More mortgage holders are likely to default as unemployment rises, the bank said.

Still, lower interest rates may relieve some of the pressure on homeowners, the U.K. central bank said last week. Policy makers this month kept the benchmark interest rate at a record low of 0.5 percent.

Individuals, whose overall debts total 1.5 trillion pounds, added to non-secured borrowings at a faster pace in May. Net consumer credit rose by 300 million pounds, compared with 200 million pounds in April, as net lending on personal loans and overdrafts increased for the first time in five months.

bloomberg

IEA: Σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων για ζήτηση πετρελαίου

IEA: Σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων για ζήτηση πετρελαίου


ΛΟΝΔΙΝΟ – Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προχώρησε σε σημαντική καθοδική αναθεώρηση των μεσοπρόθεσμων εκτιμήσεων της για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου, μειώνοντας κατά 3,7% τις προβλέψεις σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση της και αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αντίκτυπος της ύφεσης και οι προσπάθειες για την προώθηση των πράσινων τεχνολογιών θα κρατήσουν υπό έλεγχο μελλοντικές εξάρσεις των τιμών του πετρελαίου.

Η IEA με έδρα το Παρίσι, στις τελευταίες εκτιμήσεις της τοποθετεί την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στα 87,90 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2013.

Αυτό αντανακλά μια σημαντική καθοδική αναθεώρηση κατά 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου και κατά 6,24 εκατ. ή σχέδον 7% έναντι των αρχικών προβλέψεων της IEA τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κάμψη των επενδύσεων και άλλοι παράγοντες όπως η εθνικοποίηση των φυσικών πόρων πλήττουν την εξίσωση της προσφοράς και της ζήτησης.

Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει πολύ υψηλότερες τιμές σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και όταν η παγκόσμια ανάπτυξη δει και πάλι ποσοστά άνω του 3% ανακάμπτοντας από την ύφεση.

capital.gr

Ευρωζώνη: Νέα άνοδος του βασικού οικονομικού δείκτη Conference Board

Ευρωζώνη: Νέα άνοδος του βασικού οικονομικού δείκτη Conference Board


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones) – Ο σύνθετος δείκτης των σημαντικότερων δεικτών για την οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσε άνοσο 1,9% το Μάιο στις 95,4 μονάδες, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Conference Board.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική άνοδο του δείκτη μετά την βελτίωση κατά 1,6% τον Απρίλιο. Ο βασικός οικονομικός δείκτης, που περιλαμβάνει επιμέρους δείκτες για τις μελλοντικές τάσεις και στοιχεία ερευνών, είναι σχεδιασμένος να δείχνει σημεία καμπής στους οικονομικούς κύκλους.

"Με τη δεύτερη διαδοχική μεγάλη άνοδο, οι ενδείξεις για τη ζώνη του ευρώ έχουν βγει από τη περιοχή της ύφεσης", δήλωσε ο οικονομολόγος του Conference Board, Jean-Claude Manini σε σχετική ανακοίνωση.

"Η πιθανότητα να φτάσουμε στα χαμηλά του υφιστάμενοι επιχειρηματικού κύκλου πριν από το τέλος του έτους έχει αυξηθεί σημαντικά", πρόσθεσε.

Το Conference Board, ένας μη κερδοσκοπικός αμερικανικός οργανισμός, ξεκίνησε να δημοσιεύει πληροφορίες για την οικονομία της Ευρωζώνης από τον περασμένο Δεκέμβριο.

capital.gr

Κατά 5,9% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία το Μάιο

Κατά 5,9% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία το Μάιο

Τόκιο: Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο κατά 5,9% κατά τον μήνα Μάιο, όπως παρουσιάζουν κυβερνητικά στοιχεία.

Είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας που καταγράφεται άνοδος στον βιομηχανικό τομέα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Όσον αφορά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, προβλέπεται επίσης άνοδος 3,1 και 0,9% αντίστοιχα.


philenews.com

Έρχεται ζεστό, φθηνό χρήμα από την Ε.Ε για μικρομεσαίες επιχειρίσεις...

Έρχεται ζεστό, φθηνό χρήμα από την Ε.Ε για μικρομεσαίες επιχειρίσεις...


Έρχεται φθηνό χρήμα από την Ευρώπη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το ΚΕΒΕ το οποίο μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών του για εξασφάλιση φθηνότερης χρηματοδότησης για τις ΜΜΕ της Κύπρου από Ευρωπαϊκές πηγές, επισκέφθηκε το Λουξεμβούργο όπου συναντήθηκε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), η οποία είναι υπεύθυνη για τη διοχέτευση συνολικά €30 δις προς τις ΜΜΕ της Ευρώπης μέσω των εμπορικών τραπεζών για τα επόμενα 3 χρόνια.

Όπως ανακοινώθηκε σε διάσκεψη τύπου, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕΠ Πλούταρχος Σακελάρης πληροφόρησε τον πρόεδρο του ΚΕΒΕ Μάνθο Μαυρομμάτη ότι έχει τελικά εγκριθεί για τις ΜΜΕ της Κύπρου ποσό €250 εκ το οποίο θα διοχετευθεί μέσω των 3 κυπριακών τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου €130 εκ, Ελληνική €70 εκ, Μαρφίν Λαϊκή €50 εκ.) σε ευνοϊκότερους όρους από αυτούς που ισχύουν στην κυπριακή αγορά σήμερα, τόσο σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού όσο και με τη διάρκεια του δανείου.
Οι κυπριακές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να συνεισφέρουν και οι ίδιες ακόμη €250 εκ. από δικούς τους πόρους, γεγονός που θα αυξήσει τη συνολική ρευστότητα προς τις κυπριακές ΜΜΕ.

Τα κριτήρια δανεισμού είναι καθορισμένα από τη ΕΤΕΠ και αφορούν τους πλείστους τομείς της οικονομίας. Η αγορά γης κατ’ αρχήν αποκλείεται, εκτός αν είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση της επένδυσης, όπως επίσης αποκλείεται η αμιγής δραστηριότητα εργολαβίας οικοδομών.

Τα δάνεια της ΕΤΕΠ για ΜΜΕ αφορούν επενδύσεις μέχρι €25 εκ, από τα οποία η ΕΤΕΠ μπορεί να χρηματοδοτήσει μέχρι 50% της επένδυσης. Τα δάνεια αφορούν όλες τις κυπριακές επιχειρήσεις που εργοδοτούν λιγότερο από 250 άτομα.

nomisma.com.cy

Κόντρα αναλυτών για το "μέλλον" του δολαρίου

Κόντρα αναλυτών για το "μέλλον" του δολαρίου


Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το μέλλον του δολαρίου εκφράζουν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg, με την Deutsche Bank να «βλέπει» άνοδο 17% έως τα τέλη του 2009.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κορυφαίοι αναλυτές των CIBC World Markets, Deutsche Bank, Bank of America και Wells Fargo, αναμένουν σημαντική ανάκαμψη του «πράσινου νομίσματος» έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

«Νομίζω ότι είναι λογικό να είμαι αισιόδοξος για το δολάριο» δηλώνει ο κ. Henrik Gullberg, ειδικός συναλλαγματικών αγορών της Deutsche Bank, «όποιος εξετάσει τα μακροοικονομικά στοιχεία, διαπιστώνει ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει ένα ή δύο τρίμηνα πριν τις ευρωπαϊκές».

Η Deutsche Bank «βλέπει» σημαντική υποχώρηση του ευρώ, με πρόβλεψη ότι θα φθάσει στα 1,20 δολάρια έως το τέλος του 2009, δηλαδή το δολάριο θα σημειώσει τα δύο καλύτερα τρίμηνά του από το 1981.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο β’ τρίμηνο το δολάριο έχει υποχωρήσει 5,5% έναντι του ευρώ. Αισιοδοξία για το δολάριο εκφράζει και ο κ. Adam Fazio, αναλυτής της CIBC, υποστηρίζοντας ότι το αμερικανικό νόμισμα θα ενισχυθεί 4,1% έναντι του ευρώ εντός των δύο επόμενων τριμήνων.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg, πάντως, είναι αρκετά διχασμένοι, με τις προβλέψεις για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου να ξεκινούν από τα 1,16 δολάρια ανά ευρώ έως τα 1,55 δολάρια ανά ευρώ, έως το τέλος του 2009.


Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από την Deutsche Bank, εκφράζουν οι αναλυτές της HSBC, με τον κ. Paul Mackel, να τονίζει ότι «το δολάριο είναι αιχμάλωτος της ποσοτικής χαλάρωσης και ως εκ τούτου είναι ευάλωτο». Η HSBC αναμένει ότι το ευρώ θα «κλείσει» το 2009 στα 1,50 δολάρια.



euro2day.gr

Η ημέρα της κρίσης για τον Bernard Madoff

Η ημέρα της κρίσης για τον Bernard Madoff



Κάθειρξη 150 ετών έχει ζητήσει ο εισαγγελέας για τον Bernard Madoff, ο οποίος σήμερα περιμένει να ακούσει ποιο θα είναι το μέλλον του ως εγκέφαλου σε μία από τις μεγαλύτερες απάτες που έπληξαν τις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι "Financial Times", τα θύματά του τον αποκαλούν τέρας και διάβολο και επιθυμούν να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Αρκετά θύματα του κ. Madoff έχουν κληθεί να καταθέσουν, ενώ η όλη διαδικασία αναμένεται ότι θα είναι κάτι παραπάνω από φορτισμένη συναισθηματικά, με δεδομένο ότι η απάτη του κατέστρεψε ζωές και περιουσίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Madoff δημιούργησε μία πυραμίδα και η απάτη υπολογίζεται στα 50 δισ. δολάρια, ενώ ήδη έχει αποδεχτεί την ενοχή του. Οι ειδικοί επί νομικών θεμάτων υποστηρίζουν ότι ο 71χρονος σήμερα Madoff μάλλον "θα πεθάνει πίσω από τα σίδερα".

euro2day.gr

Βρετανία: Μείωση 13.000 θέσεων από τράπεζες

Βρετανία: Μείωση 13.000 θέσεων από τράπεζες



Έως και 13.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν από τον τραπεζικό κλάδο της Βρετανίας στο γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με πρόβλεψη της Confederation of British Industry (CBI).

«Οι συνθήκες για τον κλάδο παραμένουν αρκετά δύσκολες. Η πτωτική τάση σε κέρδη, θέσεις εργασίας και επενδύσεις θα συνεχιστούν», τόνισε ο κορυφαίος οικονομολόγος της CBI κ. Ian McCafferty.

Σύμφωνα με την CBI οι βρετανικές τράπεζες προχώρησαν σε μείωση 17.000 θέσεων εργασίας στο α’ τρίμηνο, 15.000 θέσεις στο β’ τρίμηνο, ενώ στο γ’ τρίμηνο θα υπάρξει μείωση 13.000 θέσεων.

euro2day.gr

Αρον αρον σταύρωσον τους shorts!!

Αρον αρον σταύρωσον τους shorts!!

Στο «πυρ το εξώτερο» στέλνουν εμπλεκόμενοι στην αγορά στο short selling πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας από την επαναφορά του. Η επιστροφή των ανοιχτών πωλήσεων θα πρέπει να σημειωθεί πως έχει γίνει με αυστηρότερους όρους, καθώς πλέον δεν επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη πώληση μετοχών, αλλά γίνεται με τον κανόνα του uptick, ήτοι θα πρέπει οι πωλήσεις να στήνονται. Όμως το γύρισμα των αγορών αύξησε τη δραστηριότητα στα παράγωγα και εκφράζονται φόβοι για φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης χτύπησε καμπανάκι την περασμένη βδομάδα τονίζοντας πως πρέπει να προσεχθούν οι όροι γιατί η αγορά μας είναι ρηχή. Δεν είναι αντίθετος με το εργαλείο, αλλά κάποιοι ξένοι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν υποτιμητική κερδοσκοπία και πρέπει να υπάρξει προστασία της αγοράς. Αντίθετοι με την κατάργηση τάσσονται ανοικτά οι ξένοι διαχειριστές.

Στέλεχος μεγάλου ξένου οίκου με ελληνική καταγωγή σημείωνε στο «R» πως δεν κόβεις ένα εργαλείο επειδή δεν μπορείς να το ελέγξεις. Πρέπει αν ελέγχονται περισσότερο οι αγορές, ενώ αναρωτήθηκε γιατί όταν οι αγορές είναι «φούσκες» δεν κόβουν το long. ʼλλωστε τότε συμβαίνουν χειρότερες καταστάσεις, γιατί στα ψηλά εισέρχεται το retail και επειδή οι ζημιές είναι μεγάλες οι μικροεπενδυτές αντιδρούν. «Η ελληνική αγορά το 2007 δεν ήταν ρηχή και υπήρχε short που δεν την έβλαψε. Μόλις όμως χειροτέρευσαν οι προοπτικές υποχώρησαν οι τιμές», τονίζει χαρακτηριστικά. Ο υπεύθυνος του τμήματος παραγώγων της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Γιάννης Σπίρτος σημειώνει πως το short selling είναι ένα εργαλείο και τα εργαλεία δε δημιουργούν καταστάσεις. Αν χειροτερεύσουν τα οικονομικά των εταιρειών, οι μετοχές θα υποχωρήσουν. Όταν η οικονομία είναι καλή οι μετοχές ανεβαίνουν και το short selling δεν μπορεί να ανακόψει την ανοδική πορεία. Σημειώνει όμως πως επειδή επανήλθε μετά από μία μεγάλη αντίδραση των αγορών δεν αποκλείεται στην περίπτωση της συνέχισης της διόρθωσης, η πτώση να επιταχυνθεί.

Αυξημένη δραστηριότητα στο δανεισμό και στην πώληση μετοχών

Από την πρώτη μέρα που επέστρεψαν οι ανοικτές πωλήσεις οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία. Αρχικά πώλησαν ανοικτά μετοχές της Τράπεζας Κύπρου η οποία είχε σημαντικά μεγαλύτερη απόδοση έναντι των άλλων τραπεζικών μετοχών. Εσχάτως στο στόχαστρο μπήκε η μετοχή της Alpha Bank και της Eurobank και μάλιστα οι ανοιχτές πωλήσεις σε κάποιες συνεδριάσεις είναι σημαντικά περισσότερες από αυτές που εντοπίστηκαν στην αρχή του μήνα στην Τράπεζα Κύπρου. Αναλυτές σημείωναν στις εκθέσεις τους πως δεν αποκλείεται να κάνουν και αυτές αυξήσεις κεφαλαίου μετά την Εθνική Τράπεζα και δόθηκε έτσι αφορμή στους επενδυτές να προχωρήσουν σε πωλήσεις μετοχών. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Alpha Bank οι ανοικτές πωλήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση 19/6 ανήλθαν στο 20,9% του συνολικού όγκου, στη συνεδρίαση της 18/6 στο 25,19% και στη συνεδρίαση της 16/6 το 21,83%. Αντιστοίχως στη Eurobank στις 24/6 οι ανοικτές πωλήσεις αποτέλεσαν το 24,99%, στις 23/6 το 24,48% του συνολικού όγκου, στις 17/6 το 28,09%, στις 16/6 το 34,08%, στις 15/6 το 23,07%, στις 11/6 το 23,46% και στις 5/6 το 24,66%.

Σε επίπεδο δανεισμού τίτλων η δραστηριότητα είναι έντονη. Στην Εθνική Τράπεζα ο δανεισμός τίτλων ανέρχεται στα 14,28 εκατ. μετοχές, στην Τράπεζα Κύπρου έχουν δανειστεί 8,18 εκατ. μετοχές, στην Alpha Bank 6,56 εκατ. μετοχές, στη Eurobank 6,77 εκατ. μετοχές, στη Jumbo 6,05 εκατ. μετοχές και στη MIG 4,58 εκατ. μετοχές. Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως η δραστηριότητα είναι έντονη αλλά μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις ένας επενδυτής να δανείζεται τις μετοχές όχι με σκοπό να τις πουλήσει αλλά προκειμένου να μην τις πάρει κάποιος άλλος και να τις πουλήσει. Να μη δώσει δηλαδή τη δυνατότητα σε κάποιων να σορτάρει μία συγκεκριμένη μετοχή. Φωτογραφίζουν πως κάτι τέτοιο έχει γίνει στη Jumbo που αν και οι μετοχές έχουν δανειστεί εδώ και καιρό δεν έχουν παρατηρηθεί ανοικτές πωλήσεις. Την Παρασκευή δραστηριότητα παρατηρήθηκε στη Eurobank και την Πειραιώς, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως στον ΟΠΑΠ ο οποίος υποχώρησε 7,4% δεν υπήρξαν ανοικτές πωλήσεις.

reporter.gr

Ποια είναι η δίκαιη αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών;

Ποια είναι η δίκαιη αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών;

Το μείζον ερώτημα που ανακύπτει την τρέχουσα περίοδο , απασχολεί όλους τους επενδυτές , τοποθετημένους και δυνητικούς ποια είναι η δίκαιη αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών; Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει
1) να αποτυπωθεί και να αποτιμηθεί , το μακροοικονομικό περιβάλλον
2) οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες των τραπεζών
3)οι προοπτικές κερδοφορίας και
4) τα ισχύοντα στην Ευρώπη.

Είναι πολύ πιθανό το ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2009 θα κινηθεί μεταξύ 0,1% και 0,3% δηλαδή σε θετικό πρόσημο αλλά ισχνός ρυθμός σε σχέση με το παρελθόν. Τα δάνεια θα αυξηθούν με ρυθμό 5% με 6% που συνεπάγεται ότι στο τέλος του 2009 τα δάνεια θα διαμορφωθούν στα 262 με 263 δις ευρώ. Τα NPLs δηλαδή ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διαμορφωθεί μεταξύ 7% και 7,5% δηλαδή τα επισφαλή δάνεια θα ανέλθουν στα 18 δις ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραδοχές είναι προφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν περίπου μηδενικά περιθώρια χρηματιστηριακής εκτίναξης. Αν ληφθούν υπόψη οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες π.χ. σχέση τιμής προς κέρδη ή τιμής προς λογιστική αξία η Εθνική αποτιμάται με βάση το p/e 7,2 και p/bv 1,2 λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση κεφαλαίου των 1,25 δισ. ευρώ. Η Eurobank αποτιμάται με p/e τα προσδοκόμενα κέρδη του 2009 με 9,1 και p/bv 0,75 H Alpha bank αποτιμάται με p/e τα προσδοκόμενα κέρδη του 2009 με 8 και p/bv με 0,75. Η Πειραιώς αποτιμάται με βάση το p/e 9,2 και τιμή προς λογιστική αξία 0,65.

Είναι προφανές ότι με βάση τα p/e οι ελληνικές τράπεζες μάλλον κινούνται στο επάνω εύρος της δίκαιης αποτίμησης ενώ είναι πιο ρεαλιστικά αποτιμημένες σε σχέση με τον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία κυρίως γιατί αυξάνουν τα κεφάλαια τους με αυξήσεις κοινών ή προνομιούχων μετοχών. Οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών είναι θετικότερες για τα επόμενα τρίμηνα συγκριτικά με το α΄ τρίμηνο ωστόσο ο πήχης των προσδοκιών δεν μπορεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Π.χ. Η Εθνική προφανώς θα ξεχωρίσει και θα επιτύχει κέρδη περίπου 1,3 δισ. ευρώ με βάση το θετικό σενάριο που είναι πολύ υψηλή κερδοφορία λόγω της συγκυρία όμως οι άλλες τράπεζες θα κινηθούν χαμηλότερα των προσδοκιών.

Βέβαια όλες οι τράπεζες θα επιτύχουν κέρδη και προφανώς αυτό αποτελεί πολύ θετικό στοιχείο όμως τα κέρδη τους ίσως να επηρεαστούν επί τα χείρω στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 λόγω επισφαλειών. Σε μια τέτοια περίπτωση οι τράπεζες δεν είναι σίγουρο ότι είναι δίκαια αποτιμημένες. Π.χ. η Εθνική σε ένα εύρος 16 με 18 ευρώ είναι προφανώς πιο ρεαλιστικά αποτιμημένη από ένα θεωρητικό 25 ευρώ για την μετοχή σε αυτή την συγκυρία. Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραδοχές προκύπτει το πρώτο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να μην είναι ακραία υπερτιμημένες και είναι ξεκάθαρο αυτό αλλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και φθηνές.

Αν συγκριθούν οι ελληνικές τράπεζες με βάση τις ιταλικές ή τις ισπανικές οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να χαρακτηρισθούν ότι διαπραγματεύονται στην υπερτιμημένη ζώνη. Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα απλά οι τράπεζες αρχίζουν και λίγο ακριβαίνουν και ως εκ τούτου οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Οι τράπεζες θα αποτελέσουν τον στυλοβάτη της οικονομίας και του ΧΑ είναι ξεκάθαρο αυτό αλλά την τρέχουσα συγκυρία θέλει λίγο προσοχή.

reporter.gr

Daiwa: Η μεγαλύτερη πτώση των μετοχών σε εννέα χρόνια

Daiwa: Η μεγαλύτερη πτώση των μετοχών σε εννέα χρόνια



Τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα πλέον των εννέα ετών σημείωσαν οι μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας της Ιαπωνίας, Daiwa Securities Group Inc., μετά την ανακοίνωσή της ότι σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 240 δισ. γιέν [JPY=X] (2,5 δισ. δολ.) σε δημόσια εγγραφή.

Οι μετοχές της Daiwa υποχώρησαν έως 15% - τα μέγιστα από τον Απρίλιο του 2000 – φθάνοντας στα 568 γιέν και διαπραγματεύθηκαν στα 584 γιέν στις 11 π.μ. στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Η εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει 345 εκατ. νέες μετοχές στην Ιαπωνία και την Ευρώπη από τις 15 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου. Τα κεφάλαια που θα αντλήσει θα τα χρησιμοποιήσει για να επεκταθεί στις λιανικές πωλήσει και στις δραστηριότητές της στην Ασία και τις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με ανακοίνωση στις 26 Ιουνίου.

Η Daiwa μαζί με άλλες ανταγωνίστριές της, συμπεριλαμβανομένης της UBS AG αξιοποιούν το πλεονέκτημα του ράλι της αγοράς για να αυξήσουν το κεφάλαιό τους. Η ιαπωνική χρηματιστηριακή εταιρεία πιέζεται από την αύξηση του ανταγωνισμού μετά την συμφωνία της Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. να αγοράσει το σκέλος χρηματιστηριακών εργασιών της Citigroup Inc. στη χώρα.

Την πρώτη πώληση μετοχών σε δύο δεκαετίες της Daiwa θα διαχειριστεί η Daiwa Securities SMBC Co. και η Deutsche Bank AG. Η τιμή της μετοχής θα οριστεί το νωρίτερο έως τις 8 Ιουλίου.

Το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου εμφάνισε ζημίες καθώς οι αμοιβές και τα ποσοστά από τις συναλλαγές μειώθηκαν, ενώ εμφάνισε ζημίες από τις επενδύσεις της σε μετοχές.

naftemporiki

Mizuho: Προς πώληση μετοχών 6,3 δισ. δολ.

Mizuho: Προς πώληση μετοχών 6,3 δισ. δολ.


Την πώληση μετοχών αξίας περίπου 600 δισ. γιεν [JPY=X] (6,3 δισ. δολ.) ενδεχομένως να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα η Mizuho Financial Group, σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στο θέμα, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, η Νο3 τράπεζα της Ιαπωνίας βάσει χρηματιστηριακής αξίας σχεδιάζει να ξεκινήσει την πώληση κοινών μετοχών σε επενδυτές, όπως αποκαλύπτουν οι ανωτέρω πηγές. Η τιμή πώλησης πιθανόν να καθοριστεί στις αρχές Ιουλίου.

Οι μετοχές της Mizuho υποχώρησαν σήμερα έως 5,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση ενδοσυνεδριακά από τις 14 Μαΐου. Μέχρι χθες, είχαν καταγράψει άνοδο 40% από τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου.

Η ιαπωνική τράπεζα, η οποία είχε αποκαλύψει τον περασμένο μήνα τα σχέδιά της για πώληση μετοχών, ετοιμάζεται να ακολουθήσει το παράδειγμα ανταγωνιστριών της, όπως η Sumitomo Mitsui Financial Group, προκειμένου να αντλήσει νέα κεφάλαια.

Το 12μηνο μέχρι τις 31 Μαρτίου, η Mizuho εμφάνισε ζημίες 588,8 δισ. γιεν, έναντι κερδών 311,2 δισ. γιεν ένα χρόνο νωρίτερα.


naftemporiki

Στο 1% αναμένεται να διατηρήσει η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο

Στο 1% αναμένεται να διατηρήσει η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο


Στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1% αναμένεται να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ η ΕΚΤ κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη. Οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι προς το παρόν θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε άλλα μέτρα, που μπορούν να «αναθερμάνουν» τη χορήγηση δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αυτό έγινε φανερό με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διοχετεύσει κεφάλαια ύψους 442 δισ. ευρώ, με τη μορφή 12μηνου δανεισμού και επιτόκιο μόλις 1%. Πρόκειται για την πλέον «γενναιόδωρη» ένεση ρευστότητας της ΕΚΤ από την έναρξη της κρίσης, που έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τις τράπεζες της Ευρωζώνης να στηρίξουν περισσότερο την πραγματική οικονομία.

Εάν η κίνηση αυτή έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, η ΕΚΤ δεν θα έχει ιδιαίτερο λόγο να εξετάσει μείωση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα. Ήδη οι πιέσεις για μία τέτοια κίνηση έχουν αμβλυνθεί, καθώς μία σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η χειρότερη ύφεση των τελευταίων έξι δεκαετιών εισέρχεται πλέον σε ένα πιο «ήπιο» στάδιο. Η προτροπή επομένως του ΟΟΣΑ για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του ευρώ δύσκολα θα βρει ευήκοα ώτα.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, αν και ανταποκρίνονται με θέρμη στις δημοπρασίες της ΕΚΤ, δεν έχουν -προς το παρόν- αυξήσει σημαντικά το δανεισμό προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. Στη Γερμανία οι τράπεζες δέχονται τα πυρά της κριτικής τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς διατηρούν πολύ αυστηρούς όρους δανεισμού ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες εταιρείες. σημειώνεται ότι περισσότερες από 16.600 μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στην κατάρρευση το πρώτο εξάμηνο του έτους στη Γερμανία.

Στη Βρετανία, εν τω μεταξύ, οι τράπεζες που έλαβαν κρατική χείρα βοηθείας, ενδεχομένως να χρειαστεί να πωλήσουν υποκαταστήματα ή μονάδες τους προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους. «Ορισμένες τράπεζες ίσως χρειαστεί να πωλήσουν μέρος των δραστηριοτήτων τους προκειμένου να αντισταθμιστούν τα τεράστια πλεονεκτήματα από τη βοήθεια που δέχονται» είπε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Νέλι Κρους.

Καλά είναι πάντως τα νέα για τις τράπεζες με μεγάλη έκθεση στις δοκιμαζόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως οι αυστριακές. «Ο πανικός για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Α. Ευρώπης, που θα λύγιζε και την Αυστρία έχει πλέον περάσει» είπε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Έβαλντ Νοβότνι.

naftemporiki

Vodafone: Προσφορά για την T-Mobile UK;

Vodafone: Προσφορά για την T-Mobile UK;


Την πιθανότητα υποβολής προσφοράς για την T-Mobile UK – τη μονάδα κινητής τηλεφωνίας της Deutsche Telekom στη Βρετανία – φέρεται να εξετάζει η Vodafone Group.

Όπως αναφέρουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στο θέμα, ο μεγαλύτερος όμιλος κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο πιθανόν να καταθέσει προσφορά ή να σχηματίσει κοινοπραξία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η T-Mobile UK διαθέτει κεφαλαιοποίηση 4,2-5,6 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο τρίμηνο εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση της συνδρομητικής της βάσης μεταξύ των 16 μονάδων κινητής της τηλεφωνίας της Deutsche Telekom.

Ο εκπρόσωπος της Vodafone αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ οι εκπρόσωποι των Deutsche Telekom δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.

Σε σημερινό δημοσίευμά τους, οι FT αναφέρουν επίσης ότι ο γερμανικός όμιλος έχει προσλάβει την JPMorgan Chase & Co. ως σύμβουλο σε στρατηγικές επιλογές.

Μια εξαγορά των δραστηριοτήτων της Deutsche Telekom στη Βρετανία θα αύξανε τους συνδρομητές της Vodafone στη χώρα σε περισσότερα από 35 εκατομμύρια. Στα τέλη Μαρτίου, ο όμιλος διέθετε 18,7 εκατ. πελάτες στην κινητή τηλεφωνία, ενώ η Deutsche Telekom διέθετε 16,7 εκατ. πελάτες στη Βρετανία.

naftemporiki

Βρετανία: Πιο αισιόδοξες οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου

Βρετανία: Πιο αισιόδοξες οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου


Οι βρετανικές επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου αναμένεται να συνεχίσουν τις περικοπές θέσεων εργασίας και στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για απώλειες συνολικά 13.000 θέσεων εργασίας, αν και την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις του κλάδου εμφανίζονται πιο αισιόδοξες για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων της χώρας.

“Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες ωστόσο προκύπτουν σημάδια ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν τους επόμενους μήνες”, δήλωσε ο Ian McCafferty, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της CBI (Confederation of British Industry) σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα εταιρικά κέρδη, η απασχόληση και οι επενδύσεις παραμένουν “σε καθοδικό κανάλι”.

“Η αύξηση του αριθμού των επισφαλών δανείων αποτελεί εστία ανησυχίας για τις επιχειρήσεις της βιομηχανίας”, επισήμανε ο McCafferty.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Συνδέσμου, ο ρυθμός των περικοπών θέσεων εργασίας έχει αρχίσει να επιβραδύνει. Οι επιχειρήσεις του κλάδου προχώρησαν συνολικά σε περικοπές 17.000 θέσεων εργασίας στο πρώτο τρίμηνο, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο οι απώλειες θέσεων εργασίας υπολογίζεται ότι έφτασαν τις 15.000 σύμφωνα με το CBI.

capital.gr
Share |