Monday, June 29, 2009

Έρχεται ζεστό, φθηνό χρήμα από την Ε.Ε για μικρομεσαίες επιχειρίσεις...

Έρχεται ζεστό, φθηνό χρήμα από την Ε.Ε για μικρομεσαίες επιχειρίσεις...


Έρχεται φθηνό χρήμα από την Ευρώπη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το ΚΕΒΕ το οποίο μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών του για εξασφάλιση φθηνότερης χρηματοδότησης για τις ΜΜΕ της Κύπρου από Ευρωπαϊκές πηγές, επισκέφθηκε το Λουξεμβούργο όπου συναντήθηκε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), η οποία είναι υπεύθυνη για τη διοχέτευση συνολικά €30 δις προς τις ΜΜΕ της Ευρώπης μέσω των εμπορικών τραπεζών για τα επόμενα 3 χρόνια.

Όπως ανακοινώθηκε σε διάσκεψη τύπου, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕΠ Πλούταρχος Σακελάρης πληροφόρησε τον πρόεδρο του ΚΕΒΕ Μάνθο Μαυρομμάτη ότι έχει τελικά εγκριθεί για τις ΜΜΕ της Κύπρου ποσό €250 εκ το οποίο θα διοχετευθεί μέσω των 3 κυπριακών τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου €130 εκ, Ελληνική €70 εκ, Μαρφίν Λαϊκή €50 εκ.) σε ευνοϊκότερους όρους από αυτούς που ισχύουν στην κυπριακή αγορά σήμερα, τόσο σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού όσο και με τη διάρκεια του δανείου.
Οι κυπριακές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να συνεισφέρουν και οι ίδιες ακόμη €250 εκ. από δικούς τους πόρους, γεγονός που θα αυξήσει τη συνολική ρευστότητα προς τις κυπριακές ΜΜΕ.

Τα κριτήρια δανεισμού είναι καθορισμένα από τη ΕΤΕΠ και αφορούν τους πλείστους τομείς της οικονομίας. Η αγορά γης κατ’ αρχήν αποκλείεται, εκτός αν είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση της επένδυσης, όπως επίσης αποκλείεται η αμιγής δραστηριότητα εργολαβίας οικοδομών.

Τα δάνεια της ΕΤΕΠ για ΜΜΕ αφορούν επενδύσεις μέχρι €25 εκ, από τα οποία η ΕΤΕΠ μπορεί να χρηματοδοτήσει μέχρι 50% της επένδυσης. Τα δάνεια αφορούν όλες τις κυπριακές επιχειρήσεις που εργοδοτούν λιγότερο από 250 άτομα.

nomisma.com.cy

No comments:

Share |