Monday, June 29, 2009

Πάνω από τα $70 το αργό

Πάνω από τα $70 το αργό


Με κέρδη άνω του 2% και πάνω από τα 70 δολ. το βαρέλι κινείται στις συναλλαγές της Δευτέρας η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για τις επιθέσεις των νιγηριανών ανταρτών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Δέλτα του Νίγηρα.


Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Αυγούστου ενισχύεται κατά 1,54 δολ. ή 2,2% στα 70,70 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό τύπου Brent εξάλλου σημειώνει άνοδο 1,46 δολ. ή 2,1% στα 70,38 δολ. το βαρέλι στο ICE futures exchange του Λονδίνου.


Το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND), ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε πλατφόρμα πετρελαίου που ανήκει στην Royal Dutch Shell στο Δέλτα του Νίγηρα, ενώ απέρριψε την προσφορά για Αμνηστία που έχει απευθύνει ο πρόεδρος της χώρας.

Η παραγωγή από τη χώρα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα λόγω των επιθέσεων των ανταρτών, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το μαύρο χρυσό

Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) επικαλούμενη την παγκόσμια ύφεση και τις πρωτοβουλίες για την προώθηση των ΑΠΕ. Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της προχώρησε η Citigroup.

Αναλυτικά, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προχώρησε σε σημαντική καθοδική αναθεώρηση των μεσοπρόθεσμων εκτιμήσεων της για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου, μειώνοντας κατά 3,7% τις προβλέψεις σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση της και αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αντίκτυπος της ύφεσης και οι προσπάθειες για την προώθηση των πράσινων τεχνολογιών θα κρατήσουν υπό έλεγχο μελλοντικές εξάρσεις των τιμών του πετρελαίου.

Η IEA με έδρα το Παρίσι, στις τελευταίες εκτιμήσεις της τοποθετεί την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στα 87,90 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2013, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Αυτό αντανακλά μια σημαντική καθοδική αναθεώρηση κατά 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου και κατά 6,24 εκατ. ή σχέδον 7% έναντι των αρχικών προβλέψεων της IEA τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κάμψη των επενδύσεων και άλλοι παράγοντες όπως η εθνικοποίηση των φυσικών πόρων πλήττουν την εξίσωσης της προσφοράς και της ζήτησης.

Στον αντίποδα, σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τις τιμές του πετρελαίου το 2009 προχώρησε η Citigroup, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η αμερικανική τράπεζα αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το 2009 στα 56 δολ. το βαρέλι από 47 δολ. το βαρέλι προηγουμένως, ενώ για το 2010 τοποθετεί τις τιμές στα 65 δολ. το βαρέλι από 55 δολ.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι οι νέες εκτιμήσεις της υποδηλώνουν αύξηση των μέσων προβλέψεων για τα κέρδη του κλάδου κατά 12% για το 2009 και 17% το 2010.

capital.gr

No comments:

Share |