Monday, June 29, 2009

Ποινή κάθειρξης 150 ετών στον Madoff για τη μεγαλύτερη ''πυραμίδα'' στην ιστορία των ΗΠΑ

Ποινή κάθειρξης 150 ετών στον Madoff για τη μεγαλύτερη ''πυραμίδα'' στην ιστορία των ΗΠΑ

Ποινή κάθειρξης 150 ετών επιβλήθηκε στον Bernard Madoff, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την μεγαλύτερη «πυραμίδα» στην αμερικανική ιστορία. Ο Madoff παραδέχτηκε την ενοχή του για μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές απάτες της Wall Street και ζήτησε συγγνώμη από τα θύματά του. «Δεν μπορώ να δώσω κάποια δικαιολογία για τη συμπεριφορά μου. Γνωρίζω ότι αυτό δε βοηθάει. Ζητώ συγγνώμη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο 71χρονος Madoff που κρατείται στη φυλακή από τις 12 Μαρτίου δήλωσε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του καταλογίστηκαν και παραδέχθηκε ότι είχε παραπλανήσει τα αδέρφια του, τους δύο του γιους και τη σύζυγό του. Ο αδελφός του Πίτερ και τα παιδιά του, Μάρκ και ʼντριου, είχαν κορυφαίες θέσεις στο τμήμα μεσιτειών της εταιρείας, όμως οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή με τον τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Από την άλλη η Carla Hirschhorn, ένα εκ των θυμάτων του Madoff δηλώνει ότι ο 71χρονος δεν έχει επιδείξει καμία μεταμέλεια. Σημείωσε ότι η ζωή της μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου έχει γίνει μια κόλαση, η μητέρα ζει στην πρόνοια και η κόρη της απασχολείται σε δύο δουλειές για να πληρώσει τα δίδακτρά της, ενώ απηύθυνε έκκληση στο δικαστήριο να «μη τους αποητεύσει». Συνολικά εννέα από τους εξαπατημένους επενδυτές περιέγραψαν το σοκ που υπέστησαν από την απώλεια των αποταμιεύσεων μιας ζωής. δικηγόρος του Madoff, Sorkin μετά την κατάθεση των θυμάτων δήλωσε ότι ο πελάτης του είναι πλέον «ερείπιο».

Ο Madoff θα εκτίσει την ποινή του σε φυλακή χαμηλής ή μέσης ασφάλειας σε συνάρτηση και με τον χρόνο της φυλάκισης του. Ήδη ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν αποστερηθεί των πολυτελών κατοικιών τους, αν και στην τελευταία επετράπη να διατηρήσει μετρητά 2,5 εκατ. δολαρίων μετά από συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές. Ο δικαστής Ντένι Τσιν επέτρεψε στον Madoff να φορέσει τα δικά του ρούχα, αντί για το μπλε πουκάμισο και το παντελόνι που παρέχονται από τη φυλακή.

Η ακροαματική διαδικασία έγινε στην επίσημη αίθουσα τελετών του δικαστηρίου χωρητικότητας 250 ατόμων, ενώ από τις δύο άλλες αίθουσες του δικαστικού μεγάρου στο Μανχάταν παρακολουθούσαν μέσω κλειστού κυκλώματος οι εξαπατημένοι επενδυτές, οι οποίοι ζητούσαν να του επιβληθεί η μέγιστη ποινή.

reporter.gr

No comments:

Share |