Monday, June 29, 2009

Ποια είναι η δίκαιη αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών;

Ποια είναι η δίκαιη αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών;

Το μείζον ερώτημα που ανακύπτει την τρέχουσα περίοδο , απασχολεί όλους τους επενδυτές , τοποθετημένους και δυνητικούς ποια είναι η δίκαιη αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών; Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει
1) να αποτυπωθεί και να αποτιμηθεί , το μακροοικονομικό περιβάλλον
2) οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες των τραπεζών
3)οι προοπτικές κερδοφορίας και
4) τα ισχύοντα στην Ευρώπη.

Είναι πολύ πιθανό το ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2009 θα κινηθεί μεταξύ 0,1% και 0,3% δηλαδή σε θετικό πρόσημο αλλά ισχνός ρυθμός σε σχέση με το παρελθόν. Τα δάνεια θα αυξηθούν με ρυθμό 5% με 6% που συνεπάγεται ότι στο τέλος του 2009 τα δάνεια θα διαμορφωθούν στα 262 με 263 δις ευρώ. Τα NPLs δηλαδή ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διαμορφωθεί μεταξύ 7% και 7,5% δηλαδή τα επισφαλή δάνεια θα ανέλθουν στα 18 δις ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραδοχές είναι προφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν περίπου μηδενικά περιθώρια χρηματιστηριακής εκτίναξης. Αν ληφθούν υπόψη οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες π.χ. σχέση τιμής προς κέρδη ή τιμής προς λογιστική αξία η Εθνική αποτιμάται με βάση το p/e 7,2 και p/bv 1,2 λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση κεφαλαίου των 1,25 δισ. ευρώ. Η Eurobank αποτιμάται με p/e τα προσδοκόμενα κέρδη του 2009 με 9,1 και p/bv 0,75 H Alpha bank αποτιμάται με p/e τα προσδοκόμενα κέρδη του 2009 με 8 και p/bv με 0,75. Η Πειραιώς αποτιμάται με βάση το p/e 9,2 και τιμή προς λογιστική αξία 0,65.

Είναι προφανές ότι με βάση τα p/e οι ελληνικές τράπεζες μάλλον κινούνται στο επάνω εύρος της δίκαιης αποτίμησης ενώ είναι πιο ρεαλιστικά αποτιμημένες σε σχέση με τον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία κυρίως γιατί αυξάνουν τα κεφάλαια τους με αυξήσεις κοινών ή προνομιούχων μετοχών. Οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών είναι θετικότερες για τα επόμενα τρίμηνα συγκριτικά με το α΄ τρίμηνο ωστόσο ο πήχης των προσδοκιών δεν μπορεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Π.χ. Η Εθνική προφανώς θα ξεχωρίσει και θα επιτύχει κέρδη περίπου 1,3 δισ. ευρώ με βάση το θετικό σενάριο που είναι πολύ υψηλή κερδοφορία λόγω της συγκυρία όμως οι άλλες τράπεζες θα κινηθούν χαμηλότερα των προσδοκιών.

Βέβαια όλες οι τράπεζες θα επιτύχουν κέρδη και προφανώς αυτό αποτελεί πολύ θετικό στοιχείο όμως τα κέρδη τους ίσως να επηρεαστούν επί τα χείρω στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 λόγω επισφαλειών. Σε μια τέτοια περίπτωση οι τράπεζες δεν είναι σίγουρο ότι είναι δίκαια αποτιμημένες. Π.χ. η Εθνική σε ένα εύρος 16 με 18 ευρώ είναι προφανώς πιο ρεαλιστικά αποτιμημένη από ένα θεωρητικό 25 ευρώ για την μετοχή σε αυτή την συγκυρία. Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραδοχές προκύπτει το πρώτο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να μην είναι ακραία υπερτιμημένες και είναι ξεκάθαρο αυτό αλλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και φθηνές.

Αν συγκριθούν οι ελληνικές τράπεζες με βάση τις ιταλικές ή τις ισπανικές οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να χαρακτηρισθούν ότι διαπραγματεύονται στην υπερτιμημένη ζώνη. Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα απλά οι τράπεζες αρχίζουν και λίγο ακριβαίνουν και ως εκ τούτου οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Οι τράπεζες θα αποτελέσουν τον στυλοβάτη της οικονομίας και του ΧΑ είναι ξεκάθαρο αυτό αλλά την τρέχουσα συγκυρία θέλει λίγο προσοχή.

reporter.gr

No comments:

Share |