Thursday, August 6, 2009

CSE & ASE

CSE

FTSE/CySE 20
542.13 ( -0.74%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1590.88 ( -0.74%)

Όγκος: € 4,206,879

======================

ASE

Γενικός Δείκτης
2401.07 ( 0.45%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1251.24 ( 0.61%)

Marfin: €1,5 δισ. μέσω covered bonds

Marfin: €1,5 δισ. μέσω covered bonds



Δέσμευση ότι η θα εκδώσει καλυμμένα ομόλογια ύψους €1,5 δις, «τα οποία θα χρησιμοποιηθούν με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας, μέσω χαμηλότοκων δανείων» δίνει σήμερα η Marfin Laiki Bank. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την σημερινή σύσκεψη για το θέμα της τραπεζικής ρευστότητας, η Marfin «χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτικών αρχών για την επίσπευση της προετοιμασίας του νομικού πλαισίου για την έκδοση καλυμμένων ομολόγων, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην κυπριακή αγορά».

«Η έκδοση καλυμμένων ομολόγων ήταν μια από τις εισηγήσεις της Marfin Laiki Bank για βελτίωση του νομικού πλαισίου που διέπει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα», αναφέρει.

«Αυτό είναι το πρώτο μέτρο μιας συνολικής στρατηγικής για την τόνωση της κυπριακής οικονομίας και την υποστήριξη της απρόσκοπτης λειτουργίας και των αναπτυξιακών σχεδίων των κυπριακών επιχειρήσεων», καταλήγει.

stockwatch.com.cy

Trichet: Ξεκάθαρη επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης

Trichet: Ξεκάθαρη επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης


Στα κατάλληλα επίπεδα διατηρούνται τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για "ξεκάθαρη επιβράδυνση" του ρυθμού συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας ωστόσο ανέφερε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμένει αδύναμη για το υπόλοιπο του 2009, για να αρχίσει να βελτιώνεται από το 2010.

"Τα τελευταία στοιχεία εξακολουθούν να υποδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα για το υπόλοιπο του έτους αναμένεται να παραμείνει αδύναμη, αν και είναι ξεκάθαρο ότι ο ρυθμός της συρρίκνωσης επιβραδύνει", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ επισήμανε ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση λαμβάνει υπόψη δυσμενείς επιπτώσεις που εμφανίζονται με καθυστέρηση, όπως η περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές εργασίας, που ενδεχομένως να εμφανιστούν τους επόμενους μήνες.

Κοιτώντας το επόμενο έτος, συμπλήρωσε, αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη με θετικό ρυθμό ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η αβεβαιότητα διατηρείται σε αυξημένα επίπεδα και "θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στα εισερχόμενα στοιχεία".

Χαρακτήρισε προσωρινές τις αρνητικές τιμές στον δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ επισήμανε ότι οι μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν καθηλωμένες. Εκτίμησε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος αργότερα μέσα στο έτους.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, κάλεσε τις τράπεζες να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, εκμεταλλευόμενες όταν είναι ανάγκη τα κρατικά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ο επικεφαλής της ΕΚΤ καλωσόρισε τα συμπεράσματα του Eurogroup ότι – με βάση το υφιστάμενο οικονομικό outlook και την προβλεπόμενη εξέλιξη στα δημόσια ελλείμματα και το χρέος – περαιτέρω δημοσιονομική επέκταση δεν δικαιολογείται.

Υπογράμμισε ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί για το 2010 θα πρέπει να αντανακλούν την ταχεία επιστροφή σε υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να προετοιμάσουν και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά τις στρατηγικές εξόδου από τα έκτακτα μέτρα που έχουν δρομολογήσει.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε τέλος αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών ύψους 60 δισ. ευρώ.

ΕΚΤ: Αμετάβλητο το επιτόκιο στο 1%

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Επίσης, διατήρησε τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αμετάβλητα στο 1,75% και 0,25% αντιστοίχως.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 3.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια

Στο 0,5% διατήρησε το ύψος των επιτοκίων η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της αγοράς παγίων, αυξάνοντας ταυτόχρονα το μέγεθος του κατά 50 δισ. στερλίνες στο συνολικό ποσό των 175 δισ. στερλινών. Η Επιτροπή εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ επισημαίνει ότι θα συνεχίζει να παρακολουθεί με προσοχή το μέγεθος του προγράμματος.

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Αγγλίας επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε ύφεση, αν και αυξάνονται τα σημάδια ότι η οικονομική δραστηριότητα στις βασικές εξαγωγικές αγορές της Βρετανίας έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει παράλληλα ότι οι πιέσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν χαλαρώσει, ενώ έχουν βελτιωθεί ελαφρώς οι συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών, αν και συνολικά οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν εύθραυστες. Η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί, αν και από τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα που γνώρισαν εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Στη Μεγάλη Βρετανία, όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα, η ύφεση φαίνεται να ήταν βαθύτερη απ΄ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και το ΑΕΠ υποχώρησε περαιτέρω στο β΄ τρίμηνο του 2009. Ωστόσο, ο ρυθμός της συρρίκνωσης έχει επιβραδύνει και οι έρευνες επιχειρηματικού κλίματος υποδεικνύουν ότι ο πυθμένας βρίσκεται κοντά. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις έχει υποχωρήσει και τα spreads στα τραπεζικά δάνεια παραμένουν αυξημένα.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, επισημαίνεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,8% τον Ιούνιο, ήτοι λίγο χαμηλότερα του στόχου του 2%. Η πτώση οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, αν και η αποδυνάμωση της στερλίνας εξακολουθεί να ασκεί ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Η μελλοντική εξέλιξη του πληθωρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας θα εξαρτηθεί από την σχέση μεταξύ δύο παραγόντων, αναφέρει μεταξύ άλλων η Τράπεζα της Αγγλία. Από τη μία πλευρά, υπάρχει ακόμα σημαντική δυναμική που εξακολουθεί να προκύπτει από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και την προηγούμενη αποδυνάμωση της στερλίνας. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες χρειάζεται να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επιδιόρθωση των ισολογισμών τους, κάτι που αναμένεται να περιορίσει τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων, ενώ η προηγούμενη πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και τα υψηλά επίπεδα δανεισμού ενδεχομένως να επιβαρύνουν τον δανεισμό.

capital.gr

Οριακή αύξηση της συμμετοχής των ξένων στο Χ.Α. τον Ιούλιο

Οριακή αύξηση της συμμετοχής των ξένων στο Χ.Α. τον Ιούλιο


Οριακή αύξηση κατέγραψε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. τον Ιούλιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία ΑξίαNumbers η συμμετοχή των ξένων διαμορφώθηκε στο 48,13% από 48% τον προηγούμενο μήνα. Η εν λόγω αύξηση αποδίδεται στη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Σημειώνεται ότι τον περυσινό Ιούλιο η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο Χ.Α. ήταν στο 51,6%.

Οι Έλληνες επενδυτές στις 31/7/2009 κατείχαν το 50,7% έναντι 50,9% τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την μηνιαία έκδοση Αξίαnumbers η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στα 4,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 26% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008 (οπότε η αξία των συναλλαγών ήταν στα 5,68 δισ. ευρώ) και μείωση 10% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009 (με την αξία των συναλλαγών να έχει διαμορφωθεί στα 4,64 δισ. ευρώ). Αντίστοιχα, η Μέση Ημερήσια Αξία Συναλλαγών του Ιουλίου 2009 ήταν 181,57 εκατ. ευρώ έναντι 220,77 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο 2009 και 247,01 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο 2008.

Η συνολική κεφαλαιοποιήση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 89 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 8,3% από τον Ιούνιο του 2009. Η κεφαλαιοποίηση για τις μετοχές που συνθέτουν το δείκτη FTSE/ATHEX 20 έφθασε τα €62 δισ. (αύξηση 11,3% από τον προηγούμενο μήνα), το δείκτη FTSE/ATHEX Liquid Mid τα €8,6 δισ. (αύξηση 6,6%) και τον δείκτη FTSE/ATHEX SmallCap 80 τα €3,8 δισ. (αύξηση 4,9%).

Ο αριθμός των Ενεργών Μερίδων για το μήνα Ιούνιο κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα και ανήλθε στις 82.604 έναντι 83.960.

Τον Ιούλιο 2009 δημιουργήθηκαν 3.144 Νέες Μερίδες Επενδυτών έναντι 3.231 νέων Μερίδων που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Ανάλυση Συναλλαγών βάσει κατηγορίας επενδυτών

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία ΑξίαNumbers τον Ιούλιο του 2009 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εισροές της τάξεως των 744,37 εκατ. ευρώ. Οι εισροές προέρχονται από ξένα νομικά πρόσωπα (€693,26 εκατ.), θεσμικούς επενδυτές (€49,51 εκατ.) και υπεράκτιες εταιρίες (€2,93 εκατ.), ενώ αντίθετα εμφανίζουν οριακές εκροές κεφαλαίων τα ξένα φυσικά πρόσωπα (€1,33 εκατ.).

Οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται πωλητές, με εκροές κεφαλαίων ύψους €738,76 εκατ., οι οποίες προέρχονται από το Δημόσιο Τομέα (€683,85 εκατ.) και τους ιδιώτες επενδυτές (€169,38 εκατ.), ενώ εισροές εμφάνισαν οι ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες (€98,4 εκατ.) και οι ιδιωτικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες (€16,07 εκατ.).

Όπως προαναφέρθηκε, στα στοιχεία συναλλαγών Ιουλίου, συμπεριλαμβάνεται το πακέτο μετοχών του ΟΤΕ αξίας €673,956.772,5 που μεταβιβάσθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο στην Deutsche Telekom. Αν εξαιρεθεί η συγκεκριμένη συναλλαγή, τον Ιούλιο 2009 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό του εμφάνισαν εισροές της τάξεως των €70,42 εκατ., ενώ οι Έλληνες επενδυτές εμφάνισαν εκροές κεφαλαίων ύψους €64,8 εκατ.

Τα υπόλοιπα €5,62 εκατ. που εμφανίζονται ως εκροές από Λοιπούς Επενδυτές, αφορούν Μερίδες στις οποίες δεν έχει καταχωρηθεί από τους αρμόδιους Χειριστές ΣΑΤ συγκεκριμένη χώρα φορολογικής κατοικίας.

capital.gr

ΗΠΑ: Στις 550 χιλ. οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

ΗΠΑ: Στις 550 χιλ. οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας (εκτ. 585 χιλ.)

capital.gr

ΕΚΤ: Αμετάβλητο το επιτόκιο στο 1%

ΕΚΤ: Αμετάβλητο το επιτόκιο στο 1%


Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

capital.gr

ΕΚΤ: Αμετάβλητο το επιτόκιο στο 1%

ΕΚΤ: Αμετάβλητο το επιτόκιο στο 1%


Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Επίσης, διατήρησε τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αμετάβλητα στο 1,75% και 0,25% αντιστοίχως.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 3.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια

Στο 0,5% διατήρησε το ύψος των επιτοκίων η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της αγοράς παγίων, αυξάνοντας ταυτόχρονα το μέγεθος του κατά 50 δισ. στερλίνες στο συνολικό ποσό των 175 δισ. στερλινών. Η Επιτροπή εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ επισημαίνει ότι θα συνεχίζει να παρακολουθεί με προσοχή το μέγεθος του προγράμματος.

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Αγγλίας επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε ύφεση, αν και αυξάνονται τα σημάδια ότι η οικονομική δραστηριότητα στις βασικές εξαγωγικές αγορές της Βρετανίας έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει παράλληλα ότι οι πιέσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν χαλαρώσει, ενώ έχουν βελτιωθεί ελαφρώς οι συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών, αν και συνολικά οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν εύθραυστες. Η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί, αν και από τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα που γνώρισαν εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Στη Μεγάλη Βρετανία, όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα, η ύφεση φαίνεται να ήταν βαθύτερη απ΄ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και το ΑΕΠ υποχώρησε περαιτέρω στο β΄ τρίμηνο του 2009. Ωστόσο, ο ρυθμός της συρρίκνωσης έχει επιβραδύνει και οι έρευνες επιχειρηματικού κλίματος υποδεικνύουν ότι ο πυθμένας βρίσκεται κοντά. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις έχει υποχωρήσει και τα spreads στα τραπεζικά δάνεια παραμένουν αυξημένα.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, επισημαίνεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,8% τον Ιούνιο, ήτοι λίγο χαμηλότερα του στόχου του 2%. Η πτώση οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, αν και η αποδυνάμωση της στερλίνας εξακολουθεί να ασκεί ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Η μελλοντική εξέλιξη του πληθωρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας θα εξαρτηθεί από την σχέση μεταξύ δύο παραγόντων, αναφέρει μεταξύ άλλων η Τράπεζα της Αγγλία. Από τη μία πλευρά, υπάρχει ακόμα σημαντική δυναμική που εξακολουθεί να προκύπτει από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και την προηγούμενη αποδυνάμωση της στερλίνας. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες χρειάζεται να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επιδιόρθωση των ισολογισμών τους, κάτι που αναμένεται να περιορίσει τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων, ενώ η προηγούμενη πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και τα υψηλά επίπεδα δανεισμού ενδεχομένως να επιβαρύνουν τον δανεισμό.

capital.gr

The man who finished off HBOS

The man who finished off HBOS

If Peter Cummings has any sense or pride, he’ll do his best to avoid this morning’s newspapers.

Although no stranger to the media limelight or controversy, even Cummings might be taken aback at the widespread depiction of him today as the man who not only bought down one of the world’s biggest banks, but also helped precipitate the worst financial and economic crisis for 60 years.

Until January this year, Cummings was head of the corporate division at HBOS, a role that involved dishing out billions of pounds in loans to the business elite.

A Dumbarton lad who originally joined his local Bank of Scotland branch at the age of 16, by 2005 Cummings was the Edinburgh bank’s highest-paid director, earning even more than HBOS chief executive Sir James Crosby.

Last year alone, Cummings pocketed some £2.4 million in pay and benefits.

The key to Cummings’ success appears to have been cultivating relationships with a small but impressive group of worthies, from retail giant Sir Philip Green to newspaper magnates the Barclay Brothers.

Business was agreed on little more than a handshake, the Times reports this morning in a terrific profile of the big man, evoking a time not so long ago when governance and risk control were just things other people did (you can find the Times piece here).

Sir Philip Green had particular reason to foster Cummings’ friendship, with the HBOS man stumping up £950 million of the bank’s money to fund Green’s purchase of Arcadia. Retailers and property investments seem to have been particular favourites of the HBOS corporate loans division.


And for a period the strategy bore fruit, with corporate banking returns rising to £3.2 billion in 2007 – a whopping 40% of overall profits. Not bad for an organisation that used to make modest profits by taking in retail deposits and lending prudently, and that includes within its ranks one of the UK’s biggest former building societies.

By the end of his tenure – an end which astonishingly didn’t come until January this year – Cummings had built up a loan book worth more than £100 billion. As recently as February 2008, he was still ploughing money into property companies, and perhaps more surprisingly was happily telling the market about it.

The problem, however – a problem that became horribly apparent over the course of 2008 as recession struck – was that a large proportion of HBOS’s corporate loans were in investments that were horribly frothy and reliant on benign economic conditions.

These were cyclical investments, as fund managers like to say.

Yesterday we saw the consequences of such ill-thought-through cyclical investment, of straying away from the fundamentals of sound banking, when Lloyds Group – now owner of HBOS – reported a £4 billion loss on the back of bad debts of £13.4 billion.

Around £10 billion of this sum relates directly to HBOS, and in particular the loans made by Cummings and his team. Many of the names Cummings took a gamble on have either bitten the dust or seen their values fall sharply, which in turn has hit the bank’s balance sheet and profits hard.

So hard, in fact, that by last autumn the once-proud HBOS was on the verge of collapse, and was saved from the abyss only by the decisive and costly intervention of the Treasury, the Financial Services Authority, the Bank of England and, finally, the Prime Minister.

Thanks to the excesses of Cummings and his ilk, it has taken tens of billions of pounds of taxpayer cash, and the creation of a disastrously monopolistic banking behemoth, just to avoid complete meltdown.

Worse still, the government has agreed to underwrite hundreds of billions of pounds of HBOS loans through its Asset Protection Scheme, the details of which we are still waiting to see.

In other words, the taxpayer will promise to pick up the bill for much of the reckless credit HBOS extended in the pursuit of personal and corporate gain, in an insurance deal that no commercial insurer would touch with a barge pole.

It might cost us nothing, it might cost us tens of billions – we just don't know.

It is a sorry tale, one which underlines the poverty of corporate governance arrangements (what were his fellow directors doing?), the short-sightedness of institutional investors (what were the fund managers doing?), and the insanity of letting any single bank become that big and complex (ideally, HBOS would have been allowed to fail).

In fact, just what we have come to expect from the banks and the financial sector.

Lloyds chief executive Eric Daniels was circumspect in his criticism of the HBOS executive yesterday, although his admission that much of HBOS’s lending was outside the scope of Lloyds’ ‘traditional low-risk appetite’ was clear enough. He doesn’t think this is how a bank should be run, and he is quite right about that. (See Q&A: what next for Lloyds?)

Cummings, meanwhile, appears to have learnt the lessons of his peer Sir Fred Goodwin, and has gone to ground, not heard from for months. He might be in Spain, he might be in his native Dumbarton – no one seems to know.

What is clear, however, is that he is now fabulously wealthy, having earned a small fortune in his banking career and having retired at the age of 53 on a pension of £352,000 a year.

It was ever thus: bankers cream the rewards and then make us pay the price when it all goes wrong. No wonder people are so angry.


citywire.co.uk

Γερμανία: Άνοδος 4,5% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούνιο

Γερμανία: Άνοδος 4,5% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούνιο


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα για τις βιομηχανικές παραγγελίες στην Γερμανία τον Ιούνιο, καθώς η ισχυρή ζήτηση οδήγησε σε μηνιαία άνοδο 4,5% των παραγγελιών, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

"Οι προοπτικές για ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής κατά τους επόμενους μήνες έχουν βελτιωθεί περαιτέρω", ανακοίνωσε το υπουργείο.

Τα στοιχεία ξεπέρασαν κατά πολύ τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο της τάξης του 0,9% σε μηνιαία βάση.

Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική άνοδο στης βιομηχανικές παραγγελίες, μετά την άνοδο των όγκων κατά 4,4% το Μάιο σε μηναία βάση.

Ωστόσο οι βιομηχανικές παραγγελίες σημειώνουν πτώση 25,3% από τον Ιούνιο του 2008, υποδεικνύοντας ότι ο κλάδος αρχίζει σταδιακά να ανακάμπτει από την ύφεση


capital.gr

Κύπρος: Στο -0,8% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Κύπρος: Στο -0,8% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο


ΑΘΗΝΑ (Dow Jones) – Οι τιμές στην Κύπρο μειώθηκαν τον Ιούλιο για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 1986, καθώς ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση υποχώρησε κατά 0,8%.

Τον Ιούνιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε ενισχυθεί κατά 0,2% σε ετήσια βάση.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τον Ιούλιο υποχώρησε κατά 1,6% έναντι 0,14% το Μάρτιο. Η μηνιαία κάμψη οφείλεται κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, στις μειώσεις τιμών ειδών ρουχισμού, υπόδησης και επίπλων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εκπτώσεων καθώς και στις μειώσεις τιμών σε συγκεκριμένα είδη φρούτων και λαχανικών. Αντίθετα, αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην τιμή της πατάτας, ηλεκτρισμού και αερίου.

Στις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση περιλαμβάνονται, η αύξηση κατά 4% σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, 7,1% στο χώρο της υγείας και 5,2% σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Ωστόσο, οι παραπάνω αυξήσεις αντισταθμίστηκαν από τη μείωση κατά 11,1% στις μεταφορές, 7,5% σε είδη ρουχισμού και υπόδησης και 7,3% σε στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

capital.gr

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια


Στο 0,5% διατήρησε το ύψος των επιτοκίων η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της αγοράς παγίων, αυξάνοντας ταυτόχρονα το μέγεθος του κατά 50 δισ. στερλίνες στο συνολικό ποσό των 175 δισ. στερλινών. Η Επιτροπή εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ επισημαίνει ότι θα συνεχίζει να παρακολουθεί με προσοχή το μέγεθος του προγράμματος.

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Αγγλίας επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε ύφεση, αν και αυξάνονται τα σημάδια ότι η οικονομική δραστηριότητα στις βασικές εξαγωγικές αγορές της Βρετανίας έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει παράλληλα ότι οι πιέσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν χαλαρώσει, ενώ έχουν βελτιωθεί ελαφρώς οι συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών, αν και συνολικά οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν εύθραυστες. Η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί, αν και από τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα που γνώρισαν εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Στη Μεγάλη Βρετανία, όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα, η ύφεση φαίνεται να ήταν βαθύτερη απ΄ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και το ΑΕΠ υποχώρησε περαιτέρω στο β΄ τρίμηνο του 2009. Ωστόσο, ο ρυθμός της συρρίκνωσης έχει επιβραδύνει και οι έρευνες επιχειρηματικού κλίματος υποδεικνύουν ότι ο πυθμένα βρίσκεται κοντά. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις έχει υποχωρήσει και τα spreads στα τραπεζικά δάνεια παραμένουν αυξημένα.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, επισημαίνεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,8% τον Ιούνιο, ήτοι λίγο χαμηλότερα του στόχου του 2%. Η πτώση οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, αν και η αποδυνάμωση της στερλίνας εξακολουθεί να ασκεί ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Η μελλοντική εξέλιξη του πληθωρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας θα εξαρτηθεί από την σχέση μεταξύ δύο παραγόντων. Από τη μία πλευρά, υπάρχει ακόμα σημαντική δυναμική που εξακολουθεί να προκύπτει από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και την προηγούμενη αποδυνάμωση της στερλίνας. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες χρειάζεται να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επιδιόρθωση των ισολογισμών τους, κάτι που αναμένεται να περιορίσει τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων, ενώ οι προηγούμενη πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και τα υψηλά επίπεδα δανεισμού ενδεχομένως να επιβαρύνουν τον δανεισμό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2:45, ώρα Ελλάδος, ανακοινώνει το ύψος του βασικού επιτοκίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

capital.gr

ΟΤΕ: Πτώση 97% στα κέρδη το Q2

ΟΤΕ: Πτώση 97% στα κέρδη το Q2


Υποχώρηση κερδών κατά 97% στα 4,7 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου του Οργανισμού, ενώ οι πωλήσεις του ομίλου υποχώρησαν κατά 6,5% στα 1,487 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το β' τρίμηνο θα διαμορφώνονταν 70% χαμηλότερα στα 47,3 εκατ. ευρώ.

Η χαμηλότερη του αναμενομένου επίδοση του ΟΤΕ αποδίδεται στα χαμηλότερα έσοδα στη σταθερή τηλεφωνία σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

euro2day.gr

Μικροεπενδυτές που χάνουν... βρέξει- χιονίσει

Μικροεπενδυτές που χάνουν... βρέξει- χιονίσει



Τοποθετήθηκαν σε εταιρείες με έντονα προβληματικά οικονομικά δεδομένα, αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν, ακόμη και όταν οι εισηγμένες κατάφεραν να επιβιώσουν – Επτά παραδείγματα από τη Σοφοκλέους.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή θεωρία, τα μεγάλα κέρδη προκύπτουν για εκείνους τους επενδυτές που αναλαμβάνουν και τους αντίστοιχους κινδύνους.

Αν πιστέψουμε λοιπόν τους «παλιούς» του χώρου, ένας τρόπος για να γίνει κάποιος πλούσιος από τη χρηματιστηριακή αγορά είναι να αγοράσει μετοχές εταιρειών που βρίσκονται με το ένα πόδι στον... τάφο και να ποντάρει στην επιβίωσή τους.

Άλλοι χαρακτηρίζουν τις περιπτώσεις αυτές turn around stories, άλλοι reconstruction stories, όμως η ουσία είναι ότι μπορεί κάποιος να κερδίζει πολλά λεφτά πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα και αγοράζοντας ό,τι οι υπόλοιποι προσπαθούν να ξεφορτωθούν όπως-όπως...

Δυστυχώς, η χρηματιστηριακή ιστορία των τελευταίων ετών έδειξε ότι στη Σοφοκλέους δεν κατάφεραν να γράψουν κέρδη οι επενδυτές αυτοί, ακόμα και στην περίπτωση όπου τελικά οι επιλογές τους δικαιώθηκαν και οι εισηγμένες εταιρείες στις οποίες ποντάρισαν κατάφεραν να ανακάμψουν. Πόσο μάλλον στις υπόλοιπες περιπτώσεις...

Τα πραγματικά αίτια της αποτυχίας τους είναι η μεσολάβηση μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου προς όφελος νέων μετόχων (άρα διάχυση των θέσεων των παλαιών μετόχων) καθώς και η ρευστοποίηση των πιο πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων των εν λόγω εταιρειών για να αντληθούν πόροι και να αποπληρωθούν τα δάνεια και οι προμηθευτές τους.


Με βάση μάλιστα τα τρέχοντα δεδομένα, έχει αποδειχτεί πως οι πλέον ευνοούμενες του θέματος είναι οι τράπεζες, οι οποίες στο τέλος της ημέρας κατορθώνουν να περιορίζουν δραστικά τις απώλειες των... θαλασσοδανείων τους...

--- Τελικά έμεινε σχεδόν μόνο το... όνομα

Κολακευτικά, πράγματι, είναι τον τελευταίο καιρό τα σχόλια του Τύπου σχετικά με την ΑΕΓΕΚ και τις προοπτικές της. Μετά τις πολυετείς περιπέτειες, η εισηγμένη εταιρεία εμφανίζεται έτοιμη να αντεπιτεθεί και να ανακτήσει μέρος τουλάχιστον των παλαιών της μεγαλείων, μπαίνοντας σφήνα στην τριάδα των μεγάλων δυνάμεων του κατασκευαστικού κλάδου (Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, J&P Άβαξ).

Ανεξάρτητα βέβαια από κάποιες υπερβολές του Τύπου (δεν συνεκτιμήθηκαν για παράδειγμα οι μεγάλες εκπτώσεις που δίνονται για την ανάληψη συμβάσεων), το βέβαιο είναι πως οι προοπτικές του εισηγμένου κατασκευαστικού ομίλου εμφανίζονται σαφώς καλύτερες σε σύγκριση με το παρελθόν.

Στην όλη υπόθεση, όμως, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Παρά το γεγονός ότι η τρέχουσα αποτίμηση της ΑΕΓΕΚ δείχνει απαιτητική (υπερδιπλάσια από τα ίδια κεφάλαιά της κ.λπ.), από την όλη αυτή διαδικασία η μετοχή της εισηγμένης καταγράφει πτώση 70% την τελευταία διετία και 79% την τελευταία τριετία.

Όσοι μικρομέτοχοι δηλαδή πόνταραν στο come back της ΑΕΓΕΚ μετρούν ήδη μεγάλες ζημίες. Η ουσία είναι ότι οι μικρομέτοχοι κατά την περίοδο όπου επιχειρούνταν η επάνοδος της εισηγμένης σε κερδοφόρο πορεία είδαν:

1. Τα ποσοστά τους να μειώνονται μέσα από αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων στις οποίες δεν συμμετείχαν.

2. Τα μεγάλα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου να ρευστοποιούνται (αγωγός πετρελαίου, ακίνητα κ.λπ.).

3. Να εκχωρείται το 80% της κατασκευαστικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική να μην ενοποιείται σήμερα στις λογιστικές καταστάσεις (ελέγχεται από τον στρατηγικό εταίρο κ. Γιάννη Μαρούλη) και τον κύκλο εργασιών του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους να περιορίζεται μόλις στις 114 χιλιάδες ευρώ (ίσως ο χαμηλότερος της Σοφοκλέους).

--- Ωφελημένες μόνο οι τράπεζες!

Όσοι είχαν τις περυσινές λογιστικές καταστάσεις της Ideal ένιωσαν έντονα θετική έκπληξη διαπιστώνοντας ότι η πάλαι ποτέ ταλαίπωρη εταιρεία δημοσίευσε καθαρά κέρδη ύψους 2,2 εκατ. ευρώ και μάλιστα χωρίς τη συνδρομή έκτακτων παραγόντων. Παρόλο που τα κεφάλαια κίνησης δεν περίσσευαν, τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου δεν ήταν καθόλου άσχημα: καθαρά κέρδη 731 χιλιάδων ευρώ και μάλιστα σε περίοδο έντονης κρίσης.

Αναμφισβήτητα, η βελτίωση της εισηγμένης κατά την τελευταία διετία ήταν ραγδαία, ωστόσο είναι αμφίβολο αν από όλη αυτή την πρόοδο οι μικρομέτοχοι της Ideal κατάφεραν να κερδίσουν έστω και κάτι...

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή σε σχέση με το πρόγραμμα διάσωσης που ακολουθήθηκε:

Την περίοδο της μεγάλης κρίσης, το 2006, ο βασικός μέτοχος (όμιλος Ideal) κατείχε κάτι λιγότερο από το 24% του συνόλου των μετοχών.

Ακολουθεί αύξηση κεφαλαίου ύψους 53,25 εκατ. ευρώ, την οποία καλύπτουν σε ποσοστό 46,7% οι βασικοί μέτοχοι, κατά 28% οι τράπεζες και σε ποσοστό 25,3% οι πιστωτές. Τα πιστωτικά ιδρύματα και οι πιστωτές κεφαλαιοποιούν τις απαιτήσεις τους, που διαφορετικά θα ήταν χαμένες, ενώ ο βασικός μέτοχος αυξάνει το ποσοστό του από το 23,87% στο 53,05%.

Η μετοχή επιστρέφει στο ταμπλό, ακολουθεί reverse split 5:1 και η εταιρεία που έχει πρόβλημα ρευστότητας προχωρά σε νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και με όρους δυσβάστακτους για τους μικρομετόχους: 4 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά, προς 1,44 ευρώ ανά μετοχή, σε τιμή δηλαδή ανώτερη της τότε τρέχουσας αποτίμησης του τίτλου στο ταμπλό.

Πριν από τη συγκεκριμένη αύξηση κεφαλαίου το free float των κοινών τίτλων της εταιρείας (πέρα από βασικούς και τράπεζες) ήταν 36,6% και των προνομιούχων 2,9%. Η αύξηση κεφαλαίου καλύφθηκε μόλις κατά 51,28% με ουσιαστική συμμετοχή μόνο των βασικών μετόχων και όπως ήταν φυσικό το πραγματικό free float περιορίστηκε ακόμη περισσότερο.

Αν σήμερα λοιπόν (με βάση μια... λογική τιμή για τις προνομιούχες μετοχές) η κεφαλαιοποίηση της Ideal υπολογίζεται γύρω στα 11-12 εκατ. ευρώ, είναι αμφίβολο αν τα 2 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στους μικρομετόχους της, ποσό πάρα πολύ χαμηλότερο από εκείνο των αρχών της δεκαετίας.

Επίσης, κατά την τελευταία πενταετία η τιμή της μετοχής έχει ουσιαστικά παραμείνει σταθερή, παρά τη διάσωση της εισηγμένης. Πέραν αυτού όμως, οι μέτοχοι μειοψηφίας καλούνται να αντιμετωπίσουν και κάθε μορφής stock options.

Συγκεκριμένα, τα στελέχη της Ideal έχουν το δικαίωμα μέχρι τον Μάρτιο του 2011 να αποκτήσουν έως και το 3,61% του συνόλου των τίτλων, αγοράζοντας έως 300.000 νέες μετοχές προς 0,50 ευρώ κάθε μία, όταν η τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλό είναι υπερδιπλάσια.

Για το προηγούμενο έτος, επίσης, είχε ψηφιστεί ένα πολύ πιο «άγριο» πρόγραμμα stock options (δεν φαίνεται να εφαρμόστηκε), που έφτανε έως και το 10% των μετοχών της εισηγμένης, μόλις προς 0,30 ευρώ ανά μετοχή!

Από τη μέχρι τώρα διαδικασία, λοιπόν, η διάσωση της Ideal δεν απέφερε κέρδη στους μικρομετόχους, ανάγκασε τον βασικό μέτοχο να συμμετάσχει με υψηλό τίμημα σε δύο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ περισσότερο ωφελημένες υπήρξαν οι τράπεζες, οι οποίες -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- μπόρεσαν να μην εγγράψουν επισφάλειες.

--- Τα επόμενα «στοιχήματα»

Το ζήτημα είναι ότι ανάλογα turn around ή reconstruction stories υπάρχουν και άλλα στη Σοφοκλέους, και μάλιστα δεν είναι λίγα.

* Για παράδειγμα, η Plias του ομίλου Δαυίδ, ακολουθεί και αυτή τον δρόμο της... συγγενούς Ideal, με αύξηση κεφαλαίου την οποία κάλυψε ο βασικός μέτοχος και οι πιστώτριες τράπεζες. Το ύψος του δανεισμού περιορίστηκε, όπως και τα ποσοστά των μικρομετόχων. Ωστόσο τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα είναι, αφού η οικονομική κρίση δυσκολεύει τις πρωτοβουλίες του management και οι συνδικαλιστές αντιδρούν στις προσπάθειες περιορισμού του κόστους σε βάρος των εργαζομένων. Η μετοχή της Plias καταγράφει απώλειες 52% το δωδεκάμηνο που πέρασε, 72% την τελευταία διετία και 66% την πενταετία που διανύσαμε.

* Όσον αφορά στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, εδώ και περίπου ένα έτος δίνουν αγώνα επιβίωσης με σύμμαχο το γεγονός ότι κατά τους τελευταίους μήνες έχει ανεβεί σημαντικά η τιμή της τσιπούρας. Οι τράπεζες επεξεργάζονται κατά καιρούς διάφορα σχέδια, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.

* Στις πιστώτριες τράπεζες αναμένεται να περάσει σύντομα και ο έλεγχος της εισηγμένης εταιρείας Altec, καθώς αυτές είναι που θα κεφαλαιοποιήσουν μέρος του δανεισμού του ομίλου. Προωθείται «σπάσιμο» του Ομίλου σε δύο κομμάτια και προωθείται η πώληση της ακίνητης περιουσίας του στις τράπεζες, με στόχο τη μείωση του δανεισμού.

Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο οι μετοχές των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών και της Altec έχουν καταγράψει πτώση 74% και 73% αντίστοιχα, ενώ την ίδια περίοδο σε σημαντική υποχώρηση έχουν υποχρεωθεί και τίτλοι άλλων εταιρειών που προσπαθούν να ορθοποδήσουν, όπως της Μαΐλλης (-52% στο έτος και -88% στη διετία), της Πετζετάκις (+9% στο έτος και -49% στη διετία) και άλλες.

euro2day.gr

Το τέλος του Αμερικανού "σορτάκια''

Το τέλος του Αμερικανού "σορτάκια"

Αγγίζει τα όρια του σουρεαλιστικού, αλλά είναι απολύτως πραγματικό.
Ο φορολογούμενος πήρε χθες βράδυ το αίμα του πίσω… από τον "σορτάκια".

Ο λόγος αφενός για τη διαβόητη AIG, την κολοσσιαία αμερικανική ασφαλιστική, που διασώθηκε από το Δημόσιο, καθώς κρίθηκε ότι τυχόν κατάρρευσή της θα έθετε προ συστημικού κινδύνου το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, και αφετέρου για τους δύο πυλώνες της αγοράς στεγαστικής πίστης, τη Fannie Mae και τη Freddie Mac.

Εταιρίες οι οποίες βρίσκονται σήμερα υπό τον απόλυτο έλεγχο του Δημοσίου (ποσοστό της τάξης του 80%) καθώς διασώθηκαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο με χρήματα των φορολογουμένων, που στην περίπτωση της AIG ανήλθαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 182,5 δισ. δολαρίων.

Στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, χθες βράδυ, η μετοχή της AIG έκανε άλμα 62% στα 21,08 δολ., της Fannie Mae 27% στα 72 σεντς και της Freddie Mac 29% στα 78 σεντς.

Η αιτία, τουλάχιστον για την περίπτωση της AIG, το αναγκαστικό και εσπευσμένο κλείσιμο ανοιχτών θέσεων πώλησης (short squeeze) στο οποίο αναγκάστηκαν να προχωρήσουν όσοι είχαν θέσεις του είδους αυτού, μετά το reverse split που έκανε η μετοχή της εταιρίας, με σχέση 1π για 20ν, αλλά και την ανακοίνωση θετικότερων του αναμενομένου στοιχείων κερδοφορίας της "ομόσταυλης" της Radian, η τιμή της οποίας επίσης εκτοξεύτηκε κατά περίπου 60%.


Όσοι πιάστηκαν ανοιχτοί… και είδαν τη μετοχή της AIG να ανεβαίνει έτρεξαν να αγοράσουν για να κλείσουν τις θέσεις τους, πυροδοτώντας έτσι ένα τρελό ράλι στην τιμή της.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο, η ακριβώς αντίστροφη εικόνα, ήτοι οι αθρόες ανοιχτές πωλήσεις μετοχών της εταιρίας, εκτιμάται ότι συνέβαλαν σημαντικά στην -παρ’ ολίγον- κατάρρευσή της, η οποία αποφεύχθηκε μόνο με την παρέμβαση του αμερικανικού δημοσίου…

Στις περιπτώσεις της Fannie Mae και της Freddie Mac η "αιτία" που προβάλλουν οι εκεί "αναλυταράδες" για την εκτόξευση της τιμής τους είναι η επικείμενη αποχώρηση του επικεφαλής του φορέα που εποπτεύει τη λειτουργία των δύο εταιριών, του κ. James Lockhart, διευθυντή του Federal Housing Finance Agency, από τη θέση του.

Η εξέλιξη κρίθηκε προφανώς θετική από την αγορά και πρόσφερε υπεραξίες χαρτοφυλακίου ύψους 5 δισ. δολ., εν μια νυκτί, για τον Αμερικανό φορολογούμενο…

Δεν είναι και άσχημα… ακόμα και αν συλλογιστεί κανείς ότι ο αμερικανικός προϋπολογισμός έχει ήδη καταβάλει περί τα 86 δισ. δολ. για τη στήριξή τους και εκτιμάται ότι ο συνολικός λογαριασμός μπορεί να φτάσει έως και τα 200 δισ. δολ. έως το τέλος του 2010, εξαιτίας της αδυναμίας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών να καταβάλουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων…

euro2day.gr

SEC:Ποινική δίωξη εναντίον του πρώην CEO της AIG

SEC:Ποινική δίωξη εναντίον του πρώην CEO της AIG



Την πιθανότητα άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του πρώην επικεφαλής της AIG, κ. Maurice “Hank” Greenberg εξετάζει η SEC, μετά από τέσσερα χρόνια ερευνών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο κ. Greenberg υπήρξε «ηγέτης» της AIG για 38 χρόνια και θεωρείται ως ο άνθρωπος που την μετέτρεψε στον κορυφαίο ασφαλιστικό όμιλο της υφηλίου. Όμως αποχώρησε από την διοίκηση της εταιρείας μετά από υπόνοιες για απάτη, με την SEC να ξεκινά έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει εάν αυτές ευσταθούν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, η SEC θα ανακοινώσει σύντομα –πιθανώς και σήμερα- την απόφασή της να καταθέσει μήνυση ενάντια στον κ. Greenberg.

euro2day.gr

«Πάτο» έχει πιάσει το «χρηματιστήριο» της τέχνης

«Πάτο» έχει πιάσει το «χρηματιστήριο» της τέχνης

«Πάτο» έχει πιάσει η αγορά της τέχνης δήλωσε ο CEO του οίκου Sotheby’s, William Sheridan, προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις και οι τιμές έργων τέχνης έχουν σταθεροποιηθεί μετά από την κατακόρυφη πτώση που σημείωσαν. Τα καθαρά κέρδη του δευτέρου τριμήνου του Sotheby’s αναμένονται κατά 87% χαμηλότερα, ενώ ο Sheridan ανέφερε ότι εάν δεν υπήρχαν κάποια events που να προσελκύουν το κοινό στους χώρους τέχνης, τότε η πτώση θα συνεχιζόταν.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι δύο μεγαλύτεροι οίκοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο, η Sotheby’s και η Christie’s International εγκατέλειψαν την πρακτική της εγγύησης της ελάχιστης τιμής από τα τέλη του 2008, οδηγώντας πολλούς καλλιτέχνες να εμφανιστούν απρόθυμοι να προσφέρουν την παρούσα χρονική περίοδο τα έργα τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η μέση τιμή των πλειστηριασμών έργων σύγχρονης τέχνης υποχώρησε κατά 76,2% από το Μάιο του 2008, επισημαίνει η ArtTactic.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Sotheby’s ανακοίνωσε χθες τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, αφού για το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατέγραψε κέρδη 12,2 εκατ. δολαρίων, ή 18 cents ανά μετοχή, από 95,3 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2008.

Ο Sheridan επισήμανε, όμως, ότι ο οίκος που διευθύνει, όπως και κάθε επιχείρηση του κλάδου, πλήττεται από την υψηλή φορολογία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των πελατών και των προμηθευτών τους, καθώς και να εμφανίζουν πολύ χαμηλή καθαρή κερδοφορία. Ωστόσο, εμφανίζεται αισιόδοξος για την προσεχή ανάκαμψη, κάτι που δεν συμμερίζονται, όμως, οι σύμβουλοι επενδύσεων στην τέχνη, οι οποίοι θεωρούν ότι το «τοπίο παραμένει ακόμη θολό», αφού οι επιχειρήσεις φοβούνται να κάνουν επενδύσεις, όταν οι υποψήφιοι αγοραστές «λιγοστεύουν».

reporter.gr

Κάθε πέρυσι και καλύτερα- Πτώση τζίρου έως 20% στα εμπορικά

Κάθε πέρυσι και καλύτερα- Πτώση τζίρου έως 20% στα εμπορικά

Μειωμένες κατά 17% αναμένονται οι πωλήσεις κατά την διάρκεια των εκπτώσεων σε σχέση με την περσινή χρονιά σύμφωνα με τον κ. Χοτζαρίδη Κωνσταντίνο, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Χοτζαρίδη, ενώ τις πρώτες 3 ημέρες των εκπτώσεων η κίνηση ήταν ικανοποιητική, τώρα οι αγορά παρουσιάζει κάμψη. Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώθηκε σημαντικά αφού αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα κάνοντας πρώτα μια εξονυχιστική έρευνα αγοράς. Παρ’ όλα αυτά αναμένεται τον Αύγουστο νέο κύμα καταναλωτών, και ειδικά το τελευταίο δεκαήμερο των εκπτώσεων όπου οι τιμές θα είναι ακόμα χαμηλότερες. Όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες επισημαίνει πως οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο υπεύθυνοι με τη χρήση τους, αναλαμβάνονται τις ευθύνες τους, όμως αυτό είναι κακό για τους εμπόρους αφού οι πωλήσεις τους παραμένουν χαμηλές.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά αναφέρει ότι ο τζίρος έχει πέσει 15% έως 20% και αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου επιπλέον μείωση της τάξεως του 10%.

Στο Δήμο Πειραιά έχουν ήδη κλείσει 56 καταστήματα στο κέντρο και ο κ. Κορκίδης Βασίλης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά ανησυχεί πως αν τον Αύγουστο δεν υπάρξει ικανοποιητική αγοραστική κίνηση θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο και άλλα καταστήματα.

Ο ίδιος τονίζει πως το 70% του κόσμου κινείται με μετρητά ενώ μόνο το 11% χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα. Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό 19% με 20%που πραγματοποιεί τις αγορές του με συνδυασμό μετρητών και πιστωτικών καρτών.

Ο κ. Κορκίδης δηλώνει ευχαριστημένοι από αυτή την εξέλιξη καθώς οι καταναλωτές προσπαθούν να κοντρολάρουν τα οικονομικά τους και συνεχίζει λέγοντας: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά δεν θέλει σε καμία περίπτωση την εξουθένωση των καταναλωτών αλλά την σταθεροποίηση της κατάστασης.»

Δηλώνει πως την τελευταία δεκαετία ήταν έντονο το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης ενώ τώρα έχουμε φτάσει στην υποκατανάλωση αφού ο κόσμος προσπαθεί να περιορίσειόσο το δυνατόν περισσότερο τις αγορές του αγοράζοντας τα απαραίτητα.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου τονίζει πως στο πρώτο εξάμηνο υπήρξε μία πτώση της τάξεως του 15% στις λιανικές πωλήσεις, παρ’ όλο που τις πρώτες δύο εβδομάδες υπήρξε μια σχετικά ικανοποιητική κίνηση στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Ο κ. Αρμενάκης Δημήτρης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημειώνει πως υπήρξαν περιοχές που είχαν καλύτερες πωλήσεις από κάποιες άλλες. Και συνεχίζει λέγοντας πως είναι δύσκολο να καλυτερέψουν τα πράγματα αφού δεν αναμένονται υψηλότερες πωλήσεις καθώς ήταν μια δύσκολη χρονιά και μόνο η περίοδος των εκπτώσεων δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση.

Όσον αφοράτην χρήση των πιστωτικών καρτών ο κ. Αρμενάκης σημειώνει πως οι όροι έχουν αναστραφεί καθώς το 70%-80% χρησιμοποιεί για τις αγορές του μετρητά, ενώ μόνο το 20% χρησιμοποιεί πιστωτικές κάρτες. Ο κ. Αρμενάκης εκτιμά πως για την μη χρήση τους ευθύνονται τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών που αγγίζουν το 16%-18% κάνοντας την χρήση των πιστωτικών καρτών απαγορευτική.

reporter.gr

ΕΚΤ: Σενάρια και εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις

ΕΚΤ: Σενάρια και εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 1% κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, όπως εκτιμούν στην πλειονότητα τους οι αναλυτές. Αρκετές δημοσκοπήσεις στην Ευρώπη, συνιστούν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης κατά κάποιο τρόπο σταθεροποιείται. Εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διατήρηση των επιτοκίων, ωστόσο αναπροσαρμογές στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι απίθανο να ανακοινωθούν.

Αναλυτικά, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα, όπως προκύπτει τόσο από δημοσκόπηση του Bloomberg όσο και από δημοσκόπηση του Reuters.

Σε δημοσκόπηση που διενέργησε το Bloomberg σε 52 αναλυτές, η πλειονότητα τους θεωρεί σίγουρη τη διατήρηση των επιτοκίων. Το Bloomberg επίσης σημειώνει ότι η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 1% και ξεκίνησε να αγοράζει καλυμμένα ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ με σκοπό να τονώσει τις χορηγήσεις και να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Εξάλλου, τα στοιχεία δημοσκόπησης, που πραγματοποίησε το Reuters σε 75 αναλυτές, δείχνουν ότι και οι 75 εκτιμούν ότι η απόφαση της ΕΚΤ θα είναι υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων. Το ποσοστό των εκτιμήσεων που κάνουν λόγο για αμετάβλητα επιτόκια είναι τόσο μεγάλο που αν η απόφαση είναι ανάλογη των προσδοκιών ο αντίκτυπος στην αγορά θα είναι μηδαμινός. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση του Reuters, μόνο επτά από τους 73 αναλυτές κάνουν λόγο για επιτόκια υψηλότερα από τα υφιστάμενα επίπεδα στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2010.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είδηση δεν προκύπτει τόσο από την διατήρηση των επιτοκίων, από τη στιγμή που ως κίνηση είναι αναμενόμενη, όσο από το ενδεχόμενο η ΕΚΤ μέσω του προέδρου της Jean Claude Trichet, να εμφανιστεί περισσότερο αισιόδοξη για την οικονομική ανάκαμψη.

Η ΕΚΤ θεωρείται απίθανο να ακολουθήσει άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ και ενδεχομένως η Τράπεζα της Αγγλίας, στην απόσυρση των δραστικών μέτρων νομισματικής χαλάρωσης τα οποία εφάρμοσε με σκοπό την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εντούτοις, πρόσφατα σχόλια του Trichet ενδεχομένως να συνιστούν ότι η ΕΚΤ αρχίζει να εξετάζει πιο σοβαρά τους τρόπους με τους οποίους τελικά θα αποσύρει τα μέτρα στήριξης, δεδομένων των βελτιωμένων οικονομικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο λίγοι είναι οι αναλυτές που κάνουν λόγο για νέα μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι ενδεχόμενη ανάλογη απόφαση κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα είχε αρνητική επίδραση στο ευρώ, θα επέφερε πλήγμα στις μετοχές, ενώ παράλληλα θα παρότρυνε την επιστροφή στα κρατικά ομόλογα καθώς θα σήμαινε ότι η ΕΚΤ θεωρεί τις οικονομικές συνθήκες χειρότερες από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Στον αντίποδα, η πιθανότητα ο Trichet να προβεί σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για μία παρατεταμένη περίοδο, με σκοπό να καθησυχάσει τις αγορές για την συνέχεια της πολιτικής της και να αυξήσει την διάθεση χορηγήσεων από τις τράπεζες, είναι ελάχιστη. Αυτό συμβαίνει γιατί όπως πιστεύουν οι αναλυτές, η ΕΚΤ θεωρεί το οικονομικό outlook αβέβαιο, ενώ το να προβεί σε μια τέτοια δέσμευση αντιτίθεται στην παραδοσιακή της στάση να μην προχωρά σε δεσμεύσεις για την πολιτική της.

Ενώ η ΕΚΤ “είχε πάντα το βλέμμα της στραμμένο στην έξοδο από τα μέτρα στήριξης, ακόμη και από την αρχή της κρίσης”, παρόλα αυτά φαίνεται να μην βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, τόσο το διατραπεζικό, όσο και το επιτόκιο αναφοράς. Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 2 Ιουλίου, ο διοικητής της ΕΚΤ δήλωσε ότι το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στην Ευρωζώνη βρίσκεται “στο κατάλληλο επίπεδο”.

Εκτίμησε επίσης ότι ο αρνητικός πληθωρισμός θα είναι «βραχύβιος» στη ζώνη του ευρώ, και χαρακτήρισε «ισορροπημένους» τους κινδύνους τόσο σε επίπεδο οικονομικής προοπτικής όσο και στο «μέτωπο» του πληθωρισμού.

Ο Trichet εξάλλου, δεν απέκλεισε την πιθανότητα περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων πριν η πολιτική της ΕΚΤ γίνει πιο “αυστηρή”. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, αυτό δεν αναμένεται να συμβεί μέσα στον επόμενο χρόνο, για την ακρίβεια έως το δ΄ τρίμηνο του 2010 καθώς τα οικονομικά στοιχεία είναι τέτοια που δεν δικαιολογούν μία ανάλογη προσέγγιση.

Το οικονομικό κλίμα δεν είναι το πλέον κατάλληλο ούτε για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 4,5% το περασμένο τρίμηνο, οι χορηγήσεις στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί στο επίπεδο-ρεκόρ του 1,8%, ενώ ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο ιστορικό χαμηλό του -1%.

Στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ υπάρχει μία φωνή που τάσσεται υπέρ των “προληπτικών” αυξήσεων των επιτοκίων, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν εισακούγεται. Οικονομολόγοι της Barclays στο Λονδίνο προβλέπουν ότι τα μέλη της ΕΚΤ δεν θα αποφασίσουν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων έως τα τέλη του 2011.

Τέλος, η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια θα ανακοινωθεί σήμερα στις 14:45 ώρα Ελλάδας, ενώ ο Trichet θα δώσει συνέντευξη τύπου στις 15:30.

Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια της η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ το ενδιαφέρον των αναλυτών στρέφεται στις πράξεις ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα μέσω της αγοράς παγίων για την καταπολέμηση της ύφεσης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση 60 αναλυτών στο Bloomberg η Τράπεζα της Αγγλίας θα κρατήσει στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,5% το βασικό της επιτόκιο, ενώ το ενδιαφέρον των αναλυτών θα στραφεί στις ανακοινώσεις του ιδρύματος για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων συνολικού ύψους 125 δισ. στερλινών.

Η κεντρική τράπεζα έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό το εν λόγω πρόγραμμα, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να το διευρύνει κατά επιπλέον 25 δισ. λίρες στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας με το υπουργείο Οικονομικών. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King θα χρειαστεί άδεια του υπουργού Οικονομίας, Alistair Darling για να συνεχίσει το πρόγραμμα πέρα των 150 δισ. λιρών.

Οι αναλυτές είναι μοιρασμένοι σχετικά με τις προθέσεις του ιδρύματος σε ό,τι αφορά την περαιτέρω επέκταση του προγράμματος. Σε δημοσκόπηση μεταξύ 44 οικονομολόγων που πραγματοποίησε το Bloomberg, οι 23 εκτιμούν ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει σήμερα την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ οι υπόλοιποι εκτιμούν ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει τη διακοπή του προγράμματος καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές της βρετανικής οικονομίας και οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές.

Η Τράπεζα της Αγγλία θα ανακοινώσει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής σήμερα στις 14:00.

capital.gr

Zurich Financial: Κάμψη 29% στα κέρδη β’ τριμήνου

Zurich Financial: Κάμψη 29% στα κέρδη β’ τριμήνου

Μείωση της κερδοφορίας της κατά 29% ανακοίνωσε σήμερα η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ελβετίας, Zurich Financial Services επικαλούμενη τα χαμηλότερα κέρδη από τον κλάδο γενικής ασφάλισης και τις επενδυτικές απώλειες.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν το δεύτερο τρίμηνο στα 892 εκατ. δολάρια από 1,25 δισ. δολάρια που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 901,7 εκατ. δολαρίων, κατά μέσο όρο.

naftemporiki

Mε άνοδο 1,32% έκλεισε στο Τόκιο o Nikkei

Mε άνοδο 1,32% έκλεισε στο Τόκιο o Nikkei

Με άνοδο 135,56 μονάδων, ποσοστό 1,32%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 10.388,09 μονάδες.

naftemporiki

Today's Calendar (US)

8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor

''Γύρισε'' το κλίμα για το αργό- Έκλεισε στα 71,7 δολάρια

''Γύρισε'' το κλίμα για το αργό- Έκλεισε στα 71,7 δολάρια

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή «γύρισε» το κλίμα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων για το αργό, αφού η έκθεση της Goldman Sachs για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ, μετέστρεψε το αρνητικό κλίμα που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της συρρίκνωση του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ και την αύξηση των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα. Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού διαμορφώθηκαν στα 71,76 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ανοδο της τάξεως του 0,48%, ενώ ενδοσυνεδριακά το αργό βρισκόταν στο -1% Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent ενισχύθηκαν κατά 1% στα 75,06 δολάρια το βαρέλι.

Αύξηση των αποθεμάτων του αργού σημειώθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΕΙΑ). Η αύξηση ήταν της τάξεως του 1,7 εκατ. βαρελιών, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ανοδο της τάξεως των 600 χιλ. βαρελιών. Αντίθετα τα διυλισμένα αποθέματα διαμορφώθηκαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια χαμηλότερα, ενώ και τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 200 χιλ. βαρέλια.

Στο 3% ανέβασαν την εκτίμηση τους σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι αναλυτές της Goldman Sachs, στην τελευταία έκθεση τους, αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο για ποσοστό περίπου 1%. Οι λόγοι αυτής της αναθεώρησης ήταν η βελτίωση της κυκλοφορίας των επιχειρηματικών αποθεμάτων, η καλύτερη του αναμενομένου απορρόφηση των κρατικών πακέτων ενίσχυσης και η επανενεργοποίησης των περιφερειακών επενδύσεων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Goldman θεωρείται μία από τις πιο απαισιόδοξες τράπεζες σχετικά με την πιθανότητα ότι η κρίση θα ακολουθούσε σχήμα «V» ακολουθώντας μετριοπαθή στάση στις εκτιμήσεις της

Για δέκατο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε ο δείκτης ISM εκτός μεταποίησης επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, αφού και τον Ιούλιο υποχώρησε στις 46,4 μονάδες, από 47 μονάδες τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρή ανοδο στις 48 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης κάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν απαισιόδοξες προσδοκίες για την πορεία της αγοράς. Ωστόσο, επτά στις 18 εταιρείες σημείωσαν ανάπτυξη τον Ιούλιο.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 48,1 μονάδες, από 48,6 μονάδες προηγουμένως, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικότητας υποχώρησε στις 46,1 μονάδες, από 49,8 μονάδες προηγουμένως.

reporter.gr
Share |