Thursday, August 6, 2009

''Γύρισε'' το κλίμα για το αργό- Έκλεισε στα 71,7 δολάρια

''Γύρισε'' το κλίμα για το αργό- Έκλεισε στα 71,7 δολάρια

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή «γύρισε» το κλίμα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων για το αργό, αφού η έκθεση της Goldman Sachs για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ, μετέστρεψε το αρνητικό κλίμα που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της συρρίκνωση του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ και την αύξηση των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα. Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού διαμορφώθηκαν στα 71,76 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ανοδο της τάξεως του 0,48%, ενώ ενδοσυνεδριακά το αργό βρισκόταν στο -1% Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent ενισχύθηκαν κατά 1% στα 75,06 δολάρια το βαρέλι.

Αύξηση των αποθεμάτων του αργού σημειώθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΕΙΑ). Η αύξηση ήταν της τάξεως του 1,7 εκατ. βαρελιών, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ανοδο της τάξεως των 600 χιλ. βαρελιών. Αντίθετα τα διυλισμένα αποθέματα διαμορφώθηκαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια χαμηλότερα, ενώ και τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 200 χιλ. βαρέλια.

Στο 3% ανέβασαν την εκτίμηση τους σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι αναλυτές της Goldman Sachs, στην τελευταία έκθεση τους, αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο για ποσοστό περίπου 1%. Οι λόγοι αυτής της αναθεώρησης ήταν η βελτίωση της κυκλοφορίας των επιχειρηματικών αποθεμάτων, η καλύτερη του αναμενομένου απορρόφηση των κρατικών πακέτων ενίσχυσης και η επανενεργοποίησης των περιφερειακών επενδύσεων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Goldman θεωρείται μία από τις πιο απαισιόδοξες τράπεζες σχετικά με την πιθανότητα ότι η κρίση θα ακολουθούσε σχήμα «V» ακολουθώντας μετριοπαθή στάση στις εκτιμήσεις της

Για δέκατο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε ο δείκτης ISM εκτός μεταποίησης επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, αφού και τον Ιούλιο υποχώρησε στις 46,4 μονάδες, από 47 μονάδες τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρή ανοδο στις 48 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης κάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν απαισιόδοξες προσδοκίες για την πορεία της αγοράς. Ωστόσο, επτά στις 18 εταιρείες σημείωσαν ανάπτυξη τον Ιούλιο.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 48,1 μονάδες, από 48,6 μονάδες προηγουμένως, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικότητας υποχώρησε στις 46,1 μονάδες, από 49,8 μονάδες προηγουμένως.

reporter.gr

No comments:

Share |