Thursday, August 6, 2009

Το τέλος του Αμερικανού "σορτάκια''

Το τέλος του Αμερικανού "σορτάκια"

Αγγίζει τα όρια του σουρεαλιστικού, αλλά είναι απολύτως πραγματικό.
Ο φορολογούμενος πήρε χθες βράδυ το αίμα του πίσω… από τον "σορτάκια".

Ο λόγος αφενός για τη διαβόητη AIG, την κολοσσιαία αμερικανική ασφαλιστική, που διασώθηκε από το Δημόσιο, καθώς κρίθηκε ότι τυχόν κατάρρευσή της θα έθετε προ συστημικού κινδύνου το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, και αφετέρου για τους δύο πυλώνες της αγοράς στεγαστικής πίστης, τη Fannie Mae και τη Freddie Mac.

Εταιρίες οι οποίες βρίσκονται σήμερα υπό τον απόλυτο έλεγχο του Δημοσίου (ποσοστό της τάξης του 80%) καθώς διασώθηκαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο με χρήματα των φορολογουμένων, που στην περίπτωση της AIG ανήλθαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 182,5 δισ. δολαρίων.

Στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, χθες βράδυ, η μετοχή της AIG έκανε άλμα 62% στα 21,08 δολ., της Fannie Mae 27% στα 72 σεντς και της Freddie Mac 29% στα 78 σεντς.

Η αιτία, τουλάχιστον για την περίπτωση της AIG, το αναγκαστικό και εσπευσμένο κλείσιμο ανοιχτών θέσεων πώλησης (short squeeze) στο οποίο αναγκάστηκαν να προχωρήσουν όσοι είχαν θέσεις του είδους αυτού, μετά το reverse split που έκανε η μετοχή της εταιρίας, με σχέση 1π για 20ν, αλλά και την ανακοίνωση θετικότερων του αναμενομένου στοιχείων κερδοφορίας της "ομόσταυλης" της Radian, η τιμή της οποίας επίσης εκτοξεύτηκε κατά περίπου 60%.


Όσοι πιάστηκαν ανοιχτοί… και είδαν τη μετοχή της AIG να ανεβαίνει έτρεξαν να αγοράσουν για να κλείσουν τις θέσεις τους, πυροδοτώντας έτσι ένα τρελό ράλι στην τιμή της.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο, η ακριβώς αντίστροφη εικόνα, ήτοι οι αθρόες ανοιχτές πωλήσεις μετοχών της εταιρίας, εκτιμάται ότι συνέβαλαν σημαντικά στην -παρ’ ολίγον- κατάρρευσή της, η οποία αποφεύχθηκε μόνο με την παρέμβαση του αμερικανικού δημοσίου…

Στις περιπτώσεις της Fannie Mae και της Freddie Mac η "αιτία" που προβάλλουν οι εκεί "αναλυταράδες" για την εκτόξευση της τιμής τους είναι η επικείμενη αποχώρηση του επικεφαλής του φορέα που εποπτεύει τη λειτουργία των δύο εταιριών, του κ. James Lockhart, διευθυντή του Federal Housing Finance Agency, από τη θέση του.

Η εξέλιξη κρίθηκε προφανώς θετική από την αγορά και πρόσφερε υπεραξίες χαρτοφυλακίου ύψους 5 δισ. δολ., εν μια νυκτί, για τον Αμερικανό φορολογούμενο…

Δεν είναι και άσχημα… ακόμα και αν συλλογιστεί κανείς ότι ο αμερικανικός προϋπολογισμός έχει ήδη καταβάλει περί τα 86 δισ. δολ. για τη στήριξή τους και εκτιμάται ότι ο συνολικός λογαριασμός μπορεί να φτάσει έως και τα 200 δισ. δολ. έως το τέλος του 2010, εξαιτίας της αδυναμίας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών να καταβάλουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων…

euro2day.gr

No comments:

Share |