Thursday, August 6, 2009

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια


Στο 0,5% διατήρησε το ύψος των επιτοκίων η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της αγοράς παγίων, αυξάνοντας ταυτόχρονα το μέγεθος του κατά 50 δισ. στερλίνες στο συνολικό ποσό των 175 δισ. στερλινών. Η Επιτροπή εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ επισημαίνει ότι θα συνεχίζει να παρακολουθεί με προσοχή το μέγεθος του προγράμματος.

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Αγγλίας επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε ύφεση, αν και αυξάνονται τα σημάδια ότι η οικονομική δραστηριότητα στις βασικές εξαγωγικές αγορές της Βρετανίας έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει παράλληλα ότι οι πιέσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν χαλαρώσει, ενώ έχουν βελτιωθεί ελαφρώς οι συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών, αν και συνολικά οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν εύθραυστες. Η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί, αν και από τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα που γνώρισαν εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Στη Μεγάλη Βρετανία, όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα, η ύφεση φαίνεται να ήταν βαθύτερη απ΄ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και το ΑΕΠ υποχώρησε περαιτέρω στο β΄ τρίμηνο του 2009. Ωστόσο, ο ρυθμός της συρρίκνωσης έχει επιβραδύνει και οι έρευνες επιχειρηματικού κλίματος υποδεικνύουν ότι ο πυθμένα βρίσκεται κοντά. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις έχει υποχωρήσει και τα spreads στα τραπεζικά δάνεια παραμένουν αυξημένα.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, επισημαίνεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,8% τον Ιούνιο, ήτοι λίγο χαμηλότερα του στόχου του 2%. Η πτώση οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, αν και η αποδυνάμωση της στερλίνας εξακολουθεί να ασκεί ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Η μελλοντική εξέλιξη του πληθωρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας θα εξαρτηθεί από την σχέση μεταξύ δύο παραγόντων. Από τη μία πλευρά, υπάρχει ακόμα σημαντική δυναμική που εξακολουθεί να προκύπτει από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και την προηγούμενη αποδυνάμωση της στερλίνας. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες χρειάζεται να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επιδιόρθωση των ισολογισμών τους, κάτι που αναμένεται να περιορίσει τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων, ενώ οι προηγούμενη πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και τα υψηλά επίπεδα δανεισμού ενδεχομένως να επιβαρύνουν τον δανεισμό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2:45, ώρα Ελλάδος, ανακοινώνει το ύψος του βασικού επιτοκίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

capital.gr

No comments:

Share |