Thursday, August 6, 2009

ΕΚΤ: Σενάρια και εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις

ΕΚΤ: Σενάρια και εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 1% κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, όπως εκτιμούν στην πλειονότητα τους οι αναλυτές. Αρκετές δημοσκοπήσεις στην Ευρώπη, συνιστούν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης κατά κάποιο τρόπο σταθεροποιείται. Εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διατήρηση των επιτοκίων, ωστόσο αναπροσαρμογές στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι απίθανο να ανακοινωθούν.

Αναλυτικά, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα, όπως προκύπτει τόσο από δημοσκόπηση του Bloomberg όσο και από δημοσκόπηση του Reuters.

Σε δημοσκόπηση που διενέργησε το Bloomberg σε 52 αναλυτές, η πλειονότητα τους θεωρεί σίγουρη τη διατήρηση των επιτοκίων. Το Bloomberg επίσης σημειώνει ότι η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 1% και ξεκίνησε να αγοράζει καλυμμένα ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ με σκοπό να τονώσει τις χορηγήσεις και να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Εξάλλου, τα στοιχεία δημοσκόπησης, που πραγματοποίησε το Reuters σε 75 αναλυτές, δείχνουν ότι και οι 75 εκτιμούν ότι η απόφαση της ΕΚΤ θα είναι υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων. Το ποσοστό των εκτιμήσεων που κάνουν λόγο για αμετάβλητα επιτόκια είναι τόσο μεγάλο που αν η απόφαση είναι ανάλογη των προσδοκιών ο αντίκτυπος στην αγορά θα είναι μηδαμινός. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση του Reuters, μόνο επτά από τους 73 αναλυτές κάνουν λόγο για επιτόκια υψηλότερα από τα υφιστάμενα επίπεδα στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2010.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είδηση δεν προκύπτει τόσο από την διατήρηση των επιτοκίων, από τη στιγμή που ως κίνηση είναι αναμενόμενη, όσο από το ενδεχόμενο η ΕΚΤ μέσω του προέδρου της Jean Claude Trichet, να εμφανιστεί περισσότερο αισιόδοξη για την οικονομική ανάκαμψη.

Η ΕΚΤ θεωρείται απίθανο να ακολουθήσει άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ και ενδεχομένως η Τράπεζα της Αγγλίας, στην απόσυρση των δραστικών μέτρων νομισματικής χαλάρωσης τα οποία εφάρμοσε με σκοπό την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εντούτοις, πρόσφατα σχόλια του Trichet ενδεχομένως να συνιστούν ότι η ΕΚΤ αρχίζει να εξετάζει πιο σοβαρά τους τρόπους με τους οποίους τελικά θα αποσύρει τα μέτρα στήριξης, δεδομένων των βελτιωμένων οικονομικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο λίγοι είναι οι αναλυτές που κάνουν λόγο για νέα μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι ενδεχόμενη ανάλογη απόφαση κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα είχε αρνητική επίδραση στο ευρώ, θα επέφερε πλήγμα στις μετοχές, ενώ παράλληλα θα παρότρυνε την επιστροφή στα κρατικά ομόλογα καθώς θα σήμαινε ότι η ΕΚΤ θεωρεί τις οικονομικές συνθήκες χειρότερες από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Στον αντίποδα, η πιθανότητα ο Trichet να προβεί σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για μία παρατεταμένη περίοδο, με σκοπό να καθησυχάσει τις αγορές για την συνέχεια της πολιτικής της και να αυξήσει την διάθεση χορηγήσεων από τις τράπεζες, είναι ελάχιστη. Αυτό συμβαίνει γιατί όπως πιστεύουν οι αναλυτές, η ΕΚΤ θεωρεί το οικονομικό outlook αβέβαιο, ενώ το να προβεί σε μια τέτοια δέσμευση αντιτίθεται στην παραδοσιακή της στάση να μην προχωρά σε δεσμεύσεις για την πολιτική της.

Ενώ η ΕΚΤ “είχε πάντα το βλέμμα της στραμμένο στην έξοδο από τα μέτρα στήριξης, ακόμη και από την αρχή της κρίσης”, παρόλα αυτά φαίνεται να μην βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, τόσο το διατραπεζικό, όσο και το επιτόκιο αναφοράς. Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 2 Ιουλίου, ο διοικητής της ΕΚΤ δήλωσε ότι το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στην Ευρωζώνη βρίσκεται “στο κατάλληλο επίπεδο”.

Εκτίμησε επίσης ότι ο αρνητικός πληθωρισμός θα είναι «βραχύβιος» στη ζώνη του ευρώ, και χαρακτήρισε «ισορροπημένους» τους κινδύνους τόσο σε επίπεδο οικονομικής προοπτικής όσο και στο «μέτωπο» του πληθωρισμού.

Ο Trichet εξάλλου, δεν απέκλεισε την πιθανότητα περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων πριν η πολιτική της ΕΚΤ γίνει πιο “αυστηρή”. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, αυτό δεν αναμένεται να συμβεί μέσα στον επόμενο χρόνο, για την ακρίβεια έως το δ΄ τρίμηνο του 2010 καθώς τα οικονομικά στοιχεία είναι τέτοια που δεν δικαιολογούν μία ανάλογη προσέγγιση.

Το οικονομικό κλίμα δεν είναι το πλέον κατάλληλο ούτε για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 4,5% το περασμένο τρίμηνο, οι χορηγήσεις στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί στο επίπεδο-ρεκόρ του 1,8%, ενώ ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο ιστορικό χαμηλό του -1%.

Στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ υπάρχει μία φωνή που τάσσεται υπέρ των “προληπτικών” αυξήσεων των επιτοκίων, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν εισακούγεται. Οικονομολόγοι της Barclays στο Λονδίνο προβλέπουν ότι τα μέλη της ΕΚΤ δεν θα αποφασίσουν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων έως τα τέλη του 2011.

Τέλος, η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια θα ανακοινωθεί σήμερα στις 14:45 ώρα Ελλάδας, ενώ ο Trichet θα δώσει συνέντευξη τύπου στις 15:30.

Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια της η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ το ενδιαφέρον των αναλυτών στρέφεται στις πράξεις ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα μέσω της αγοράς παγίων για την καταπολέμηση της ύφεσης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση 60 αναλυτών στο Bloomberg η Τράπεζα της Αγγλίας θα κρατήσει στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,5% το βασικό της επιτόκιο, ενώ το ενδιαφέρον των αναλυτών θα στραφεί στις ανακοινώσεις του ιδρύματος για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων συνολικού ύψους 125 δισ. στερλινών.

Η κεντρική τράπεζα έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό το εν λόγω πρόγραμμα, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να το διευρύνει κατά επιπλέον 25 δισ. λίρες στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας με το υπουργείο Οικονομικών. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King θα χρειαστεί άδεια του υπουργού Οικονομίας, Alistair Darling για να συνεχίσει το πρόγραμμα πέρα των 150 δισ. λιρών.

Οι αναλυτές είναι μοιρασμένοι σχετικά με τις προθέσεις του ιδρύματος σε ό,τι αφορά την περαιτέρω επέκταση του προγράμματος. Σε δημοσκόπηση μεταξύ 44 οικονομολόγων που πραγματοποίησε το Bloomberg, οι 23 εκτιμούν ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει σήμερα την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ οι υπόλοιποι εκτιμούν ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει τη διακοπή του προγράμματος καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές της βρετανικής οικονομίας και οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές.

Η Τράπεζα της Αγγλία θα ανακοινώσει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής σήμερα στις 14:00.

capital.gr

No comments:

Share |