Wednesday, September 23, 2009

Κάτω από τα 69 δολάρια το αργό- ''Βουτιά'' 4%


Κάτω από τα 69 δολάρια το αργό- ''Βουτιά'' 4%

Με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων πέντε εβδομάδων έκλεισε το αργό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά την ανακοίνωση για ανοδο των αποθεμάτων πετρελαίου από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ). Αναλυτικά, η τιμή του αργού για τα συμβόλαια Νοεμβρίου υποχώρησε 3,9% στα 68,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε αγγίξει ακόμα και τα 68,57 δολάρια, ήτοι τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Σεπτεμβρίου. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent υποχώρησαν κατά 3,9% στα 67,81 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι τα αποθέματα κατέγραψαν άνοδο 2,86 εκατ. βαρελιών, ύστερα από πτώση 4,7 εκατ. βαρελιών κατά την προηγούμενη μέτρηση, καθώς η ζήτηση έφτασε σε χαμηλό 8 μηνών. Τα αποθέματα της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 5,41 εκατ. βαρέλια στα 213,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ανοδο από τον περσινό Ιανουάριο. Τα διυλισμένα αποθέματα, τα οποία περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το diesel αυξήθηκαν κατά 2,96 εκατ. βαρέλια.

Ωστόσο, ανασταλτικά λειτούργησε η αποδυνάμωση του δολαρίου, το οποίο, νωρίτερα, υποχώρησε σε χαμηλό έτους έναντι του ευρώ, ενώ σημείωσε απώλειες έναντι των 15 από τα 16 βασικά νομίσματα.

Το αργό από τις αρχές Ιουλίου διαμορφώνεται μεταξύ των 60 και 75 δολαρίων, ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων 100 ημερών διαμορφώνεται στα 69,53 δολάρια, το οποίο είναι και αρνητικό τεχνικό σημάδι, όπως παρατηρούν οι αναλυτές.

reporter.gr

Σε χαμηλά έτους το δολάριο έναντι του ευρώ


Σε χαμηλά έτους το δολάριο έναντι του ευρώ

Στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα ενός έτους 'κατρακύλησε' το δολάριο έναντι του ευρώ, ενώ αποδυναμώθηκε και έναντι του γιεν, καθώς η πεποίθηση για ισχυροποίηση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επενδύσεις υψηλότερων αποδόσεων. Το πράσινο νόμισμα υποχώρησε έναντι των 15 από τα 16 βασικά νομίσματα, μετά από τις προβλέψεις των οικονομολόγων ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει σήμερα το βασικό της επιτόκιο μεταξύ 0 και 0,25% ενώ θα κρατήσει χαμηλό το κόστος δανεισμό.

Το δολάριο υποχωρούσε στο 1,4842 ανά ευρώ στο Λονδίνο από 1,4790 στη Νέα Υόρκη χθες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Σεπτεμβρίου του 2008.

Το αμερικάνικο νόμισμα υποχώρησε επίσης στο 1,0189 ανά φράγκο, το χαμηλότερο σημείο από τις 22 Ιουλίου του 2008.

Το γιεν ενισχύθηκε στο 90,71 ανά δολάριο από 91,10 και στο 134,43 ανά ευρώ από 134,76.

reporter.gr

Φάκελο για εισαγωγή στη Big Cap του Χ.Α. ετοιμάζει η FBB

Φάκελο για εισαγωγή στη Big Cap του Χ.Α. ετοιμάζει η FBB

Την πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών κτυπάει η First Business Bank, συμφερόντων του επιχειρηματία Βίκτωρ Ρέστη και της υπό κρατικό έλεγχο Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα εισαγωγής της στην Κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης. Γι’ αυτό το λόγο έχει αναθέσει την εξέταση του θέματος στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η διαδικασία πάντως της εισαγωγής της συναντά εμπόδια, με κυριότερο αυτό της μη ικανοποίησης του κριτηρίου της κερδοφορίας.

Η τράπεζα εμφανίζει κέρδη προ φόρων τριετίας 15,334 εκατ. ευρώ, δηλαδή ανώτερα των 4 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο κανονισμός αλλά λιγότερα από ένα εκατομμύριο (1.000.000 ευρώ) ανά έτος όπως επίσης προβλέπεται. Το 2008 η κερδοφορία ήταν 897 χιλιάδες ευρώ, το 2007 ήταν 9,039 εκατ. ευρώ και το 2006 ήταν 5,397 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει βέβαια και το εναλλακτικό κριτήριο του EBITDA, δηλαδή των κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών, αποτελεσμάτων και αποσβέσεων τριετίας τουλάχιστον 6.000.000 ευρώ και όχι λιγότερο από ένα 1.500.000 ευρώ ανά έτος, αλλά το συγκεκριμένο μέγεθος δεν χρησιμοποιείται για τις τράπεζες.

reporter.gr

ΗΠΑ: Υπερκαλύφθηκε η δημοπράτηση των πενταετών ομολόγων

ΗΠΑ: Υπερκαλύφθηκε η δημοπράτηση των πενταετών ομολόγων


Στο 2,470% διαμορφώθηκε η απόδοση των ομολόγων πενταετούς διάρκειας ύψους 40 δισ. δολ. που δημοπράτησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, μετά τη χθεσινή δημοπρασία των διετών ομολόγων.

Ο βαθμός υπερκάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,40 φορές έναντι μέσου όρου 2,34 από τις τελευταίες τρεις παρόμοιες δημοπρασίες.

Οι έμμεσοι πλειοδότες, μία κλάση επενδυτών που περιλαμβάνει τις ξένες κεντρικές τράπεζες, αγόρασαν το 44,8% της έκδοσης.

capital.gr

Fed: Η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει


Fed: Η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει


Αμετάβλητα στα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία της διατήρησε τα αμερικανικά επιτόκια η Νομισματική Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC) για έκτη διαδοχική φορά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επενδυτών και αναλυτών.

H αμερικανική κεντρική τράπεζα αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου μεταξύ μηδέν και 0,25%.

Στην ανακοίνωση που ακολουθεί την απόφαση της κεντρική τράπεζας των ΗΠΑ, η Fed μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι "τα νεώτερα στοιχεία από την τελευταία συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής τον Αύγουστο υποδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει μετά την ραγδαία επιβράδυνση.

Οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν βελτιωθεί περαιτέρω και η δραστηριότητα στη στεγαστική αγορά έχει ενισχυθεί. Οι δαπάνες των νοικοκυριών φαίνεται να σταθεροποιούνται αν και παραμένουν περιορισμένες λόγω των συνεχιζόμενων απωλειών στην αγορά εργασίας, την αδύναμη αύξηση των εισοδημάτων, την υποχώρηση των αξιών στη στεγαστική αγορά και τις σφικτές συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να μειώνουν τις επενδύσεις τους και το προσωπικό τους, αν και με μικρότερο ρυθμό: συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στην ευθυγράμμιση των αποθεμάτων τους με τις πωλήσεις.

Αν και η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει αδύναμη για κάποιο διάστημα, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι δράσεις που έχει αναλάβει για τη σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών και ιδρυμάτων, τα μέτρα δημοσιονομικής ενίσχυσης αλλά και οι δυνάμεις της αγοράς θα υποστηρίξουν την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και τη σταδιακή επιστροφή σε υψηλότερα επίπεδα χρησιμοποίησης των πόρων στο πλαίσιο της σταθερότητας των τιμών.

Σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αποδυναμωμένος για κάποιο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο των εν λόγω συνθηκών, η Federal Reserve θα συνεχίσει να χρησιμοποιήσει ένα ευρύ πλαίσιο εργαλείων για να προωθήσει την οικονομική ανάκαμψη και να διασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών. Η Επιτροπή θα διατηρήσει τα υφιστάμενα επίπεδα των επιτοκίων και εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι πιθανό να δικαιολογούν τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για κάποιο διευρυμένο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, προκειμένου να υποστηρίξει τις αγορές των ενυπόθηκων δανείων και τις στεγαστικές αγορές και να βελτιώσει τις συνολικές συνθήκες στις ιδιωτικές πιστωτικές αγορές, η Federal Reserve θα αγοράσει συνολικά έως 1,25 τρισ. δολ. σε χρεόγραφα διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια (MBS) και έως 200 δισ. δολ. σε ομόλογα κρατικών οργανισμών (agency debt).

Η Επιτροπή σταδιακά θα επιβραδύνει τον ρυθμό των εν λόγω αγορών προκειμένου να προωθήσει την ομαλή μετάβαση στις αγορές και περιμένει ότι θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προγράμματα αυτά αναμένονταν να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το πρόγραμμα αγορών έως 300 δισ. δολ. σε μακροπρόθεσμα ομόλογα του υπουργείου Οικονομικών από την Federal Reserve θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου 2009.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί το χρονοδιάγραμμα και τα συνολικά ποσά των αγορών χρεογράφων σε συνάρτηση με την εξέλιξη των οικονομικών προοπτικών και των συνθηκών στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Η Federal Reserve θα συνεχίσει να εξετάζει με προσοχή το μέγεθος και τη σύσταση του ισολογισμού της σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις αγορές και τις οικονομικές συνθήκες".

Υπέρ της δράσης της FOMC ψήφισαν οι: Ben S. Bernanke, πρόεδρος, William C. Dudley, αντιπρόεδρος, Elizabeth A. Duke, Charles L. Evans, Donald L. Kohn, Jeffrey M. Lacker, Dennis P. Lockhart, Daniel K. Tarullo, Kevin M. Warsh και Janet L. Yellen.

capital.gr

Ο Νικολά Σαρκοζί στα εγκαίνια του νέου διεθνούς αεροδρομίου Λάρνακας


Ο Νικολά Σαρκοζί στα εγκαίνια του νέου διεθνούς αεροδρομίου Λάρνακας

Λευκωσία: Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε σε ολιγόλεπτη άτυπη συνάντηση του με τον πρόεδρο Χριστόφια στη Νέα Υόρκη την πρόθεση του να επισκεφθεί την Κύπρο στις 7 Νοεμβρίου. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου διεθνούς αεροδρομίου της Λάρνακας, την κατασκευή του οποίου ανέλαβαν στο μεγαλύτερο μέρος οι γαλλικές εταιρείες Bouygues Batiment Ιnternational και Egis Projects S.A.

Η συνάντηση Χριστόφια - Σαρκοζί στη Νέα Υόρκη έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές.

philenews.com

Fed May Signal U.S. Economic Recovery Has Started


Fed May Signal U.S. Economic Recovery Has Started

Sept. 23 (Bloomberg) -- Federal Reserve officials may signal that the U.S. economy has started to recover while maintaining their pledge to keep the benchmark interest rate near a record low for an “extended period.”

Policy makers meet as analysts project 2.9 percent growth in the quarter ending this month, compared with a 1 percent estimate in July. Officials will probably debate their purchases of $1.45 trillion in housing debt, including whether to extend the emergency program into 2010, analysts said.

Chairman Ben S. Bernanke and his colleagues may seek to contain any investor expectations that they will begin raising interest rates as soon as this year by citing risks to the economic recovery. Today’s Fed statement may retain references from last month to rising unemployment and “tight” credit as constraints on consumer spending.

“The Fed has to strike a delicate balance by saying that while economic prospects have brightened, the Fed will continue to provide a helping hand to ensure a bottom to markets and a durable recovery,” said Wan-Chong Kung, who helps oversee $85 billion in investments at U.S. Bancorp’s FAF Advisors in Minneapolis.

The Federal Open Market Committee, which resumed discussions this morning, is scheduled to issue its statement at around 2:15 p.m. after the end of its two-day meeting in Washington.

Signs of a recovery include a stabilization in the housing industry and gains in exports, retail sales and industrial production, said Mark Gertler, a professor of economics at New York University.

‘Very Early Stage’

“The bottom is no longer falling out, but the recovery is still at a very early stage,” said Gertler, who worked with research on the Great Depression with Bernanke before he became Fed chairman. “There is no need to expand the balance sheet now, but it is a bit too early to begin shrinking it.”

The Fed has kept the benchmark lending rate at a range from zero to 0.25 percent since December and has adopted asset purchases as its main policy tool. In its August statement, the FOMC said “exceptionally low” rates are likely warranted for “an extended period.”

Central bank officials may also discuss changing the size and duration of their plan to buy as much as $1.25 trillion of mortgage-backed securities and $200 billion of agency debt by the end of this year, said former Fed governor Laurence Meyer, now vice chairman of St. Louis-based Macroeconomic Advisers LLC.

Three district bank presidents -- Jeffrey Lacker of Richmond, James Bullard of St. Louis and Dennis Lockhart of Atlanta -- raised the possibility that the Fed may not spend all the money authorized for the mortgage-backed debt. New York Fed President William Dudley, by contrast, stressed an exit would be “premature,” citing high unemployment and weak growth.

Repurchase Agreements

Fed officials have started talks with bond dealers to use so-called reverse repurchase agreements to drain some of the cash the central bank has pumped into the economy, according to people with knowledge of the discussions. There’s no sense that policy makers intend to withdraw funds anytime soon, said the people, who decline to be identified.

Bernanke said last week the worst U.S. contraction since the 1930s has probably ended, while warning that unemployment will be “slow to come down.”

“Even though from a technical perspective the recession is very likely over at this point, it’s still going to feel like a very weak economy for some time,” Bernanke said Sept. 15 following a speech in Washington.

Case for an Increase

A return to growth may bolster the case for an increase in the Fed’s target rate, Stanford University economist John Taylor said in a Sept. 11 Bloomberg Radio interview.

The Fed may need to raise the rate in the first half of 2010 should inflation increase, said Taylor, who devised a guideline for setting the target interest rate based on growth and inflation.

Most FOMC officials are worried expectations for a higher federal funds rate will push up yields on 10-year Treasury notes, increasing mortgage costs, said Michael Feroli, an economist at JPMorgan Chase & Co. in New York and a former member of the Fed’s research staff.

“Probably two thirds of the committee is concerned that being too quick to embrace the stronger growth story could lead the market to price in sooner rate hikes and tighter financial conditions than they would like,” he said.

The yield on the 10-year Treasury note fell to 3.45 percent yesterday from 3.72 percent on Aug. 12, the day of the last FOMC announcement.

‘Additional Comfort’

That “provides the committee with additional comfort that inflation expectations will remain well anchored,” Meyer said.

The decline in bond yields has been partly driven by comments by Bernanke and other policy makers during the past month indicating the economy, while improving, remains weak. San Francisco Fed President Janet Yellen predicted a “tepid” recovery, while Lockhart cited a “lackluster outlook.”

Unemployment is forecast to reach 9.8 to 10.1 in the fourth quarter, according to policy makers’ forecasts in June. The jobless rate rose last month to 9.7 percent, the highest since 1983.

“Clearly, they need to remain more than humble when declaring victory in an economy that still faces headwinds,” said Diane Swonk, chief economist at Mesirow Financial Inc. in Chicago. Chief among the risks is “ongoing credit tightness, most notably in the commercial real-estate sector,” she said.

Property Values

Falling property values have impeded efforts by owners of commercial real estate to refinance $165 billion in mortgages this year. Also, total bank credit to the economy grew just 2 percent in August compared with the same month last year, according to Fed data.

The central bank is likely to repeat its view that inflation will remain “subdued for some time” because of slack in the economy, analysts said. Consumer prices fell 1.5 percent in the year ended in August.

“The Fed must keep an eye glued to whether inflation expectations have become unanchored,” said former Fed Governor Lyle Gramley. “As long as the dramatic moderation in wages persists, you don’t have to worry about inflation,” said Gramley, senior adviser to New York-based Soleil Securities.

bloomberg

Hedge Fund Inflows Are $12.6 Billion in August, Eurekahedge Says

Hedge Fund Inflows Are $12.6 Billion in August, Eurekahedge Says


Sept. 23 (Bloomberg) -- Hedge funds assets increased by $21.4 billion in August, rising for a fourth straight month, according to Eurekahedge Pte.

Net inflows into the industry totaled $12.6 billion, while gains through performance were $8.8 billion, bringing total assets under management to $1.38 trillion, the Singapore-based research firm said in a report posted on its Web site.

bloomberg

Ενδιαφέρον για εξαγορές από Google


Ενδιαφέρον για εξαγορές από Google


Η Google Inc. είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει νέες εξαγορές και πάλι, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Eric Schmidt όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου στο Πίτσμπουργκ ενόψει της συνόδου κορυφής των κρατών της G20, ο Schmidt δήλωσε ότι η εταιρεία του εξετάζει και πάλι το ενδεχόμενο νέων εξαγορών.

capital.gr

ΧΑ: Σε υψηλά 11 μηνών ο Γενικός Δείκτης


ΧΑ: Σε υψηλά 11 μηνών ο Γενικός Δείκτης


Σε νέα υψηλά έτους «αναρριχήθηκε» την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., βρίσκοντας στήριξη στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σε τραπεζικούς τίτλους και τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης βρέθηκε σήμερα πάνω από τις 2.600 μονάδες, για πρώτη φορά από τα μέσα Οκτωβρίου του 2008, καταγράφοντας κέρδη έως και 2,22% και νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό έτους στις 2.622,05 μονάδες.

Ο δείκτης των τραπεζών υπεραπέδωσε σημαντικά και στη σημερινή συνεδρίαση, ολοκληρώνοντας με άνοδο 3,36% (έως το +3,88% ενδοσυνεδριακά), με «πρωταγωνιστές» τους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και των Eurobank και Alpha Bank.

Για τις δύο τελευταίες η Bank of America/ Merrill Lynch προχώρησε σήμερα σε αναβάθμιση σύστασης, ενώ για την ΕΤΕ επιβεβαίωσε ότι παραμένει «η προτιμώμενη ελληνική τράπεζα». Πτωτικά στο τραπεζικό ταμπλό, με απώλειες άνω του 1%, κινήθηκαν τέσσερις τίτλοι (Attica Bank, Emporiki, Marfin Popular Bank και Τρ. Κύπρου).

Νέα υψηλά έτους σημείωσε την Τετάρτη και ο FTSE20, ολοκληρώνοντας ενισχυμένος 2,22% στις 1.380,60 μονάδες, για τον οποίο σε τεχνική της ανάλυση η Fortius Finance σημείωνε πριν την έναρξη των συναλλαγών ότι «πιθανή επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση σε επίπεδο κλεισίματος της περιοχής των 1.354 μονάδων θα δημιουργήσει προϋποθέσεις βίαιης ανοδικής κίνησης με υψηλή διαγραμματική γωνία κλίσης».

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τελικά με κέρδη 1,81% στις 2.611,52 μονάδες. Με ενισχυμένο τζίρο 343,3 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου διοχετεύθηκε σε προσυμφωνημένες συναλλαγές (περίπου το 12,5% ήτοι 42,8 εκατ. ευρώ) συνολικά 115 μετοχές έκλεισαν τη διαπραγμάτευση ενισχυμένες έναντι 80 που υποχώρησαν.

«Η ελληνική αγορά ακολουθεί βήμα προς βήμα τις αγορές του εξωτερικού με σχετική καθυστέρηση λόγω των επικείμενων εκλογών», σχολιάζει ο κ. Βασίλης Ανδρέου, επενδυτικός σύμβουλος στην Fortius Finance. «Όμως όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής τους ο βηματισμός θα αυξάνεται κάτι που έγινε εμφανές τόσο χθες, όσο και σήμερα», υπογραμμίζει ο ίδιος και εκτιμά ότι η ανοδική κίνηση στο Χ.Α. θα διατηρηθεί, ειδικά για όσο διάστημα το κλίμα στο εξωτερικό δε μεταβάλλεται αρνητικά».

«Οι επενδυτές δείχνουν να προεξοφλούν σενάρια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας εντός του 2010, έστω και αργής», προσθέτει ο κ. Ανδρέου και εκτιμά ότι «ειδικά για την ελληνική αγορά, με το σημερινό κλείσιμο να αποτελεί νέο υψηλό, ο στόχος των 2.700 μονάδων δε μοιάζει και πολύ μακρινός».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διορθωτικής κίνησης, ο κ. Ανδρέου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «για όσο διάστημα περιμένουν όλοι τη διόρθωση και όσο οι ξένες αγορές διατηρούν το θετικό κλίμα», το ενδεχόμενο αυτό δείχνει να μετατίθεται. «Ωστόσο», υπογραμμίζει, «λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της ανόδου από τα χαμηλά του Μαρτίου οφείλουμε να παρακολουθούμε την πορεία των αγορών μέρα με τη μέρα μιας και μια ενδεχόμενη διορθωτική κίνηση είναι κάτι που θα μπορούσε να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή».

Πιο αναλυτικά από τον FTSE20, η Εθνική Τράπεζα έκλεισε με άνοδο 5,08% στα 23,80 ευρώ και ακολούθησαν οι Eurobank (+4,09%) και Alpha Bank (+3,59%) με κλείσιμο στα 10,43 και 12,12 ευρώ αντίστοιχα.

Ενισχυμένη σε ποσοστό 3,56% ολοκλήρωσε η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, στα 11,93 ευρώ, ακολούθησε η Μυτιληναίος με κέρδη 2,70%, ενώ πάνω από 1% ενισχύθηκαν επίσης οι τίτλοι των ΟΤΕ (+1,71% στα 11,33 ευρώ), Βιοχάλκο (+1,29%), Τ.Τ. (+1,22%), ΟΠΑΠ (+1,18%) και Τιτάν (+1,18%).

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση και οι ATEBank, Motor Oil, Intralot και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, με απώλειες άνω του 1%, βρέθηκαν οι MIG, Coca-Cola 3E, Marfin Popular Bank, Τρ. Κύπρου και ΔΕΗ, ενώ σε ποσοστό 0,26% στα 7,66 ευρώ υποχώρησε ο τίτλος των ΕΛΠΕ.

capital.gr

Πτώση άνω του 3,5% για το αργό μετά τα αποθέματα


Πτώση άνω του 3,5% για το αργό μετά τα αποθέματα


Διεύρυνε τις απώλειες η τιμή του αργού έπειτα από την απρόσμενη πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου.



Ειδικότερα, αυτή την ώρα το συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου υποχωρεί στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης 3,78% στα 69,05 δολ. το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο το Brent καταγράφει απώλειες 3,64% στα 67,96 δολ.


Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,855 εκατ. βαρέλια για να διαμορφωθούν στα 335,608 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση των αποθεμάτων κατά 1,5 εκατ. βαρέλια.


Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 5,409 εκατ. βαρέλια στα 213,109 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση των αποθεμάτων κατά 400.000 βαρέλια.


Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 2,961 εκατ. βαρέλια στα 170,754 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1,6 εκατ. βαρέλια.


Η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 85,6% από 86,9% την περασμένη εβδομάδα.

capital.gr

Moody’s: Υποβαθμίζει Marfin Egnatia


Moody’s: Υποβαθμίζει Marfin Egnatia


Την υποβάθμιση της βαθμολογίας της Marfin Egnatia Bank για την οικονομική ευρωστία από D+ σε D, με σταθερή προοπτική, ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s. Οι προοπτικές της τράπεζας για τις καταθέσεις Baa1/P-2 και τα ratings για το χρέος μειωμένες εξασφάλισης Baa1/Baa2 άλλαξαν σε θετικές, από σταθερές.

Οι Moody’s επιβεβαίωσαν σήμερα και τις βαθμολογίες της Marfin Popular (C-/A3/P-1 ) με σταθερή προοπτική.

Όπως τονίζεται, η υποβάθμιση του δείκτη οικονομικής ευρωστίας της Marfin Egnatia αντανακλά τις λειτουργικές και μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και τον αντίκτυπο στα θεμελιώδη στοιχεία της τράπεζας, λόγω της κρίσης.

Τονίζεται ακόμη, ότι η κερδοφορία της τράπεζας δεν αναμένεται να επιστρέψει σε προ της κρίσης επίπεδα.

Αντίθετα, οι προοπτικές για τa ratings σε κατάθεση και χρέος άλλαξαν σε θετικά μετά την πρόσφατη ανακοίνωση ότι συνεχίζεται η διαδικασία συγχώνευσης με τη Marfin Popular (η Marfin Egnatia θα απορροφηθεί από MPB. Η ημερομηνία συγχώνευσης ορίσθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2009 και η όλη διαδικασία έχει οριστεί να ολοκληρωθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στα ratings των καταθέσεων και ειδικότερα του χρέους της Marfin Egnatia ενώ τονίζεται ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και η λήψη των σχετικών εγκρίσεων η βαθμολογία για τις καταθέσεις και χρέος θα συγκλίνουν με αυτές της Marfin (A3/P-1).

stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Κατά 2,8 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Κατά 2,8 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού


Μεγάλη άνοδο σημείωσαν τα αποθέματα αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση των αποθεμάτων.

Πιο αναλυτικά, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,855 εκατ. βαρέλια για να διαμορφωθούν στα 335,608 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση των αποθεμάτων κατά 1,5 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 5,409 εκατ. βαρέλια στα 213,109 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση των αποθεμάτων κατά 400.000 βαρέλια.

Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 2,961 εκατ. βαρέλια στα 170,754 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1,6 εκατ. βαρέλια.

Η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 85,6% από 86,9% την περασμένη εβδομάδα.

capital.gr

Πιο ψηλά ο πήχης για τις ελληνικές τράπεζες από Merrill Lynch


Πιο ψηλά ο πήχης για τις ελληνικές τράπεζες από Merrill Lynch


Στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών προχώρησε η Bank of America- Merrill Lynch. Ο οίκος δίνει τώρα σύσταση αγοράς για τη Eurobank και τιμή στόχο τα 12,6 ευρώ με την προηγούμενη σύσταση να είναι για αποδόσεις χαμηλότερες από αυτές της αγοράς και η τιμή στόχος στα 9,5 ευρώ. Για την Alpha Bank δίνει ουδέτερη σύσταση από αποδόσεις χαμηλότερες από αυτές της αγοράς με τιμή στόχο τα 12,8 ευρώ από 10,2 ευρώ. Για την Εθνική Τράπεζα αύξησε την τιμή στόχο στα 30 ευρώ από 26 ευρώ και για την Πειραιώς στα 11,8 ευρώ από 10 ευρώ. Ο οίκος αύξησε σημαντικά τις εκτιμήσεις του για τις ελληνικές τράπεζες και αλλάζει τη στάση του σε υιοθετώντας μία πιο θετική στάση. Η Εθνική Τράπεζα παραμένει κορυφαία του επιλογή στην Ελλάδα έστω και αν η Eurobank προσφέρει υψηλότερο περιθώριο ανόδου στο «κανονικοποιημένο» σενάριο. Όπως σημειώνει όλο και περισσότερο οι ευρωπαϊκές τράπεζες δείχνουν πως η χειροτέρευση των περιουσιακών στοιχείων επιβραδύνεται στο δεύτερο εξάμηνο. Πιστεύει πως αυτό είναι αλήθεια για τις ελληνικές τράπεζες. Οι υποθέσεις που έχει κάνει για τις προβλέψεις στην περίπτωση που «κανονικοποιηθούν» δείχνουν πως ο δείκτης p/e είναι μεταξύ 6,1 και 8,8 φορές για τις ελληνικές τράπεζες έναντι 8,9 των ευρωπαϊκών. Αν υποθέσει ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να διαπραγματευτούν ξανά με τους μακροπρόθεσμους ιστορικούς δείκτες p/e τότε έχουν περιθώριο ανόδου από 24% έως 102% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Σημειώνει για παράδειγμα τη Eurobank που στο κανονικό σενάριο έχει περιθώριο ανόδου 26% και με «κανονικοποιημένες» προβλέψεις 102% σε 15μηνο ορίζοντα.



Σε ξεχωριστή της έκθεση για τις ευρωπαϊκές μετοχές που προτιμά λιγότερο και περισσότερο, στις κορυφαίες της επιλογές για αγορά διατηρεί την Εθνική Τράπεζα, ενώ αφαίρεσε τη Eurobank από τι λίστα με τις μετοχές που προτιμά λιγότερο.

reporter.gr

Cadbury: "Ζητάει" 12,2 δισ. λίρες από την Kraft


Cadbury: "Ζητάει" 12,2 δισ. λίρες από την Kraft


Ο διευθύνων σύμβουλος της Cadbury, Todd Stitzer εκτιμά ότι μία υψηλότερη κατά 20% πρόταση εξαγοράς από την Kraft θα ήταν ενδιαφέρουσα περίπτωση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Απευθυνόμενος προς τους επενδυτές ο Stitzer τόνισε ότι δεν αναμένει η Kraft να εγκαταλείψει την προσπάθεια εξαγοράς της Cadbury και παράλληλα πιστεύει ότι η συγχώνευση των δύο εταιρειών έχει αξία από πλευράς στρατηγικής, ενώ θα οδηγήσει και σε συνέργειες στα έσοδα.

Αναφορικά με την τιμή, ο Todd φαίνεται να παραδέχτηκε ότι μία πρόταση της τάξης των 12,2 δισ. λιρών (20,4 δισ. δολάρια) θα ήταν ικανοποιητική. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση της Kraft ήταν στις 745 πέννες ανά μετοχή, ή 10,2 δισ. λίρες.

Εξάλλου, ο Stitzer σκιαγράφησε τις περιφέρειες που οι συνέργειες από την συγχώνευση των δύο εταιρειών ενδέχεται να ξεπεράσουν τον “μετριοπαθή” στόχο της Kraft για συνέργειες ύψους 625 εκατ. δολαρίων. Ο Stitzer “βλέπει” τα έσοδα από τις συνέργειες θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες σε χώρες όπως η Γερμανία, η Κίνα και η Βραζιλία.

capital.gr

Φούσκωμα λογαριασμών με κυπριακά ακίνητα


Φούσκωμα λογαριασμών με κυπριακά ακίνητα


Στην Κύπρο αναμένεται να παιχθεί ένα από τα επόμενα επεισόδια του σίριαλ που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα μετά την προχθεσινή οριστική ανάκληση των αδειών λειτουργίας πέντε ασφαλιστικών εταιρειών συμφερόντων του μεγαλομετόχου και προέδρου της Aspis Holdings, Παύλου Ψωμιάδη. Το δικαιολογητικό της απόφασης της ελληνικής Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης εμπλέκει τις κυπριακές αρχές, στις οποίες καταγγέλθηκε φούσκωμα των λογαριασμών μέσω υπερτίμησης κυπριακών ακινήτων.

Η ΕΠΕΙΑ ανακοίνωσε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και στο Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας την «πιθανή τέλεση αξιοποίνων πράξεων αφορουσών δηλώσεις προς την ΕΠΕΙΑ της ασφαλιστικής εταιρείας με την επωνυμία Commercial Value AAE».

Η ΕΠΕΙΑ κατηγορεί την εταιρεία ότι οι δηλώσεις της προς την ελληνική εποπτική αρχή, «σχετικά με την αγοραία αξία ακινήτων, οι οποίες διασταυρούμενες με τα αντίστοιχα στοιχεία από το Κτηματολόγιο Κύπρου εμφανίζουν υπερτίμηση των ακινήτων αυτών σε ποσοστό 7500%».

Ως γνωστό η Commercial Value είχε κληθεί πέρσι να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους €90 εκ. για να καλύψει το κενό στους δείκτες φερεγγυότητας της. Μετά την αύξηση, κατέστη θυγατρική εταιρεία της Aspis Holdings, κατά 50,002%.

Χθες η Commercial Value ανακοίνωσε πως «όσον αφορά τις αιτιάσεις για υποτιθέμενα γεγονότα αναφορικά με την Commercial Value, η εταιρεία δηλώνει ότι όλα έγιναν απόλυτα νόμιμα και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας». Η εταιρεία αναμένει ζημιές €4,6 εκ. από την προχθεσινή απόφαση, λόγω κατοχής μετοχής στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.

Από τις ζημιές της Commercial Value αναμένεται να επηρεαστεί και η Aspis Holdings, η οποία τόνισε σε χθεσινή της ανακοίνωση ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική επιρροή στη λειτουργία της από την ανάκληση των αδειών των δύο μεγαλομετόχων της, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ στην Ελλάδα. Οι δύο εταιρείες κατέχουν το 19,4% της Aspis Holdings.

Παρόμοια ήταν και η αντίδραση των εταιρειών AD Shopping Galleries και Laser. Δύο από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στην απόφαση της ΕΠΕΙΑ, έχουν γύρω στο 6% της AD ενώ η Laser δεν αναφέρει οτιδήποτε για μετοχική σχέση με τις πέντε εταιρείες.

H θυγατρική της Aspis Holdings, Aspis Liberty, επίσης ανακοίνωσε ότι δεν επηρεάζεται οικονομικά από την απόφαση, τονίζοντας ότι εποπτεύεται αυστηρά από τις κυπριακές εποπτικές αρχές. Οι Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ και ΑΕΓΑ έχουν συμμετοχή γύρω στο 7% στο μετοχικό κεφάλαιο της κυπριακής ασφαλιστικής.

Αντίθετα, η επενδυτική εταιρεία Leda, που δραστηριοποιείται στον κλάδο ακινήτων, στην οποία η Ασπις Πρόνοια ΑΕΑΖ και ΑΕΓΑ έχουν συμμετοχή 63%, αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά «συνεπεία υποχρεώσεων των δυο εταιρειών» προς αυτήν.

stockwatch.com.cy

Παραίτηση Ψωμιάδη - Αδαμόπουλου από Aspis Holdings


Παραίτηση Ψωμιάδη - Αδαμόπουλου από Aspis Holdings


Την παραίτηση του προέδρου του ΔΣ της Aspis Παύλου Ψωμιάδη και του αντιπροέδρου Βασίλη Αδαμόπουλου, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία Aspis Holdings.

Όπως αναφέρεται, το ΔΣ ενημερώθηκε προφορικά για τις παραιτήσεις των κυρίων Παύλου Ψωμιαδη και Βασίλη Αδαμόπουλου από τις θέσεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, τις οποίες έχει αποδεχθεί.

Ως εκ τούτου το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνέλθει στις 5/10/2009 για να εξετάσει θέματα αναδόμησης του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλαγής ονόματος και άλλων θεμάτων στρατηγικής που αφορούν την νέα πορεία που θα ακολουθήσει η εταιρεία.

Όσον αφορά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Aspis Holdings που συνήλθε χθες εκφράζει την λύπη του ως προς τη σχετική εξέλιξη, δεδομένου ότι οι εν λόγω εταιρείες υπήρξαν στήριγμα στο παρελθόν για την ΕΤΑΙΡΕΊΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, παρότι οι πιο πάνω εταιρείες κατέχουν μαζί το 19,4% στην εταιρεία, δεν επηρεάζεται καθοιονδήποτε τρόπο η λειτουργία της.

Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο διευκρινίζει ότι η εταιρεία έχει την οικονομική ευρωστία να στηρίζει τις θυγατρικές της εταιρείες εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο κάτι τέτοιο, όπως έχει πράξει και στο πρόσφατο παρελθόν με την πλήρη κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Commercial Value AAE με ποσό ύψους €93,0 εκ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι με την οικονομική βάση που έχει σήμερα η εταιρεία είναι σε θέση να χαράξει ένα νέο επιχειρηματικό πλάνο τριετίας όπου θα την βοηθήσει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρονται στην αγορά και να ενισχυθεί τόσο η ίδια όσο και η εταιρείες της.

stockwatch.com.cy

MIG: Προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της Ντ. Μπακογιάννη


MIG: Προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της Ντ. Μπακογιάννη


Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της MIG και της Ντόρας Μπακογιάννη, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Χθες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε στην MIG, η οποία νωρίτερα είχα κάνει λόγο για ενδεχόμενη εμπλοκή της στην υπόθεση της Aegean, δηλώνοντας ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Τον ίδιο δρόμο όμως επιλέγει και η MIG η οποία με νεότερη σημερινή της ανακοίνωση δηλώνει ότι «ο χαρακτηρισμός του αιτήματός μας για διερεύνηση μιας υπόθεσης ως «λάσπη» μας υποχρεώνει να προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη".

Αναλυτικά η σημερινή ανακοίνωση της MIG αναφέρει τα εξής:

"Η χθεσινή ανακοίνωση της κας Ντόρας Μπακογιάννη ήταν η κλασσική και παρωχημένη πολιτική αντίδραση με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και τον αποπροσανατολισμό. Στο αίτημά μας να ανοίξει ο φάκελος της AEGEAN και να διερευνηθεί μεταξύ άλλων και η ενδεχόμενη εμπλοκή της, λόγω της γνωστής στενής φιλικής της σχέσης με την οικογένεια Βασιλάκη, ομιλεί περί λάσπης και προσφυγής στη Δικαιοσύνη λες και γνωρίζει ήδη το πόρισμα ή το γνωρίζουμε εμείς και το δημοσιεύσαμε. Όμως σε μια ορθώς λειτουργούσα Δημοκρατία η αίτηση για διερεύνηση μιας υπόθεσης θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θετικά και όχι με απειλές και εκφοβισμό.

Ανέφερε επίσης η κα. Μπακογιάννη ότι δεν «έχει εκβιαστεί και δεν πρόκειται να εκβιαστεί από κανέναν». Κι αυτό είναι μια συνήθης πρακτική εντυπώσεων, διότι πρέπει να βρεθεί και ποιο κίνητρο είχε η κακιά εταιρεία ή ο κακός πολίτης για να ζητήσει διερεύνηση μιας υπόθεσης. Φυσικά επειδή τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, δεν δίδεται και κανένα στοιχείο για το περιεχόμενο του δήθεν εκβιασμού.

Δυστυχώς η ατεκμηρίωτη και συκοφαντική αναφορά της κας Μπακογιάννη περί «εκβιασμού» απλώς για δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων, αλλά και ο χαρακτηρισμός του αιτήματός μας για διερεύνηση μιας υπόθεσης ως «λάσπη» μας υποχρεώνει να προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη".

capital.gr

ΕΕ: Πτώση 24,3% των βιομηχανικών παραγγελιών

ΕΕ: Πτώση 24,3% των βιομηχανικών παραγγελιών


Πορεία καλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών ακολούθησαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τόσο σε ευρωζώνη όσο και σε ΕΕ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Στην ευρωζώνη οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 24,3% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση τους πλησίον του 26,1%. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 2,6%, υψηλότερα των προβλέψεων που τοποθετούσαν την άνοδο στο 2%.

Για το σύνολο της ΕΕ οι βιομηχανικές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 1,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ενώ υποχώρησαν κατά 24,9% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2008.

euro2day.gr

Ελλάδα: Ακίνητα: Συνεχίστηκε στο εξάμηνο η πτώση των τιμών

Την ήπια πτωτική πορεία που ακολουθούν σταθερά από τις αρχές του 2008 οι τιμές των ακινήτων στην ελληνική αγορά, τόσο των οικιστικών όσο και των εμπορικών, έρχονται να επιβεβαιώσουν δύο νέες έρευνες.

Σύμφωνα με την πρώτη, την οποία έχει πραγματοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και που πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα την προσεχή εβδομάδα στο πλαίσιο συνεδριακής εκδήλωσης, οι τιμές των κατοικιών στο λεκανοπέδιο της Αττικής μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2009 με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,9%.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ετήσια ποσοστιαία μείωση υπολογίζεται στο 1,4%, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο η μείωση άγγιξε το 4,4%. Η ίδια έρευνα κάνει λόγο και για συνεχή υποχώρηση της ζήτησης, καθώς όπως αναφέρει ο ρυθμός ανόδου του υπολοίπου των στεγαστικών δανείων προς τα νοικοκυριά υποχώρησε στο 5,2% στο τέλος του φετινού Ιουλίου, έναντι 6% τον Ιούνιο και 11,5% που ήταν στα τέλη του 2008.

Υπενθυμίζεται πως η αντίστοιχη έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος που αφορούσε στην εξέλιξη των τιμών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 και παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο, υποστήριζε ότι οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα υποχώρησαν μέχρι τότε κατά σχεδόν 7% σε σχέση με τα επίπεδα που βρίσκονταν το καλοκαίρι του 2008 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση.


Χαμηλότερα και τα ενοίκια των εμπορικών ακινήτων

Μειωμένες δεν εμφανίζονται, όμως, μόνο οι τιμές των κατοικιών. Ανάλογη πορεία ακολουθούν και τα ενοίκια των εμπορικών ακινήτων, όπως άλλωστε πιστοποιεί έρευνα του οίκου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα των ακινήτων Cushman & Wakefield.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της έρευνας Main Streets Across the World, η οδός Ερμού μπορεί μεν να εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των ακριβότερων εμπορικών δρόμων του κόσμου λόγω ύψους των ενοικίων των καταστημάτων, ωστόσο έχει υποχωρήσει κατά μία θέση σε σχέση με εκείνη που βρισκόταν στην περυσινή κατάταξη.

Ειδικότερα, η οδός Ερμού καταλαμβάνει φέτος τη 12η θέση έναντι της 11ης που είχε το 2008, καθώς το μέσο ετήσιο ενοίκιο ανά τετραγωνικό μέτρο καταστήματος είναι το 2009 μειωμένο κατά 13,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό.

Φέτος, το συγκεκριμένο ποσό διαμορφώνεται στα 3.120 ευρώ ανά τ.μ., ενώ πέρυσι ήταν 3.600 ευρώ. Η έρευνα αναδεικνύει ως την ακριβότερη εμπορική οδό του κόσμου την 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης (για όγδοη συνεχόμενη χρονιά) με κόστος ενοικίασης καταστημάτων που -αν και μειωμένο κατά 8,1% φέτος- φτάνει τα 13.027 το τετραγωνικό μέτρο ετησίως.

Η Causeway Bay στο Χόνγκ Κόνγκ και η Avenue des Champs - Elysee στο Παρίσι διατηρούν τη δεύτερη και την τρίτη θέση με κόστος ενοικίασης που διαμορφώνεται στα 11.687 ευρώ και 7.732 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα.

euro2day.gr

Ρωσία: Συρρίκνωση της οικονομίας 8,5% το 2009

Ρωσία: Συρρίκνωση της οικονομίας 8,5% το 2009


Αρνητική πορεία θα ακολουθήσει φέτος η ρωσική οικονομία, με συρρίκνωση 8,5%, ενώ θα επιστρέψει στον δρόμο της ανάκαμψης το 2010, προέβλεψε το υπ. Οικονομίας της χώρας.

Σύμφωνα με το ρωσικό οικονομικό επιτελείο, το ΑΕΠ της χώρας θα ενισχυθεί κατά 1,6% το 2010, κατά 3% το 2011 και κατά 4,3% το 2012. Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το δραματικό ποσοστό του 10,9% στο β’ τρίμηνο, με την κυβέρνηση να έχει «ρίξει» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα περισσότερα από 2,5 τρισ. ρούβλια (περί των 82 δισ. δολαρίων).

Παράλληλα το ρωσικό υπ. Οικονομίας προέβλεψε ότι η βιομηχανική παραγωγή θα υποχωρήσει φέτος κατά 11,4%, οι πραγματικοί μισθοί θα σημειώσουν πτώση 4,6%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις θα κινηθούν κατά 6% χαμηλότερα.

euro2day.gr

MIG:Πώληση 1.345.719 μετοχών από τον Δ. Σπανοδήμο


MIG:Πώληση 1.345.719 μετοχών από τον Δ. Σπανοδήμο



Η MIG ανακοινώνει, ότι την 22.9.2009 o κ. Δημήτριος Σπανοδήμος, Μέλος της Επιτροπής Εισήγησης Επενδύσεων της Εταιρίας, προέβη σε πώληση 1.345.719 μετοχών της MIG, ήτοι ποσοστού 0,17%, συνολικής αξίας 3.810.487,96 ευρώ.

euro2day.gr

Τρεις προσφορές κάτω των 4 δισ. ευρώ φέρεται να έλαβε για μονάδα της η Areva

Τρεις προσφορές κάτω των 4 δισ. ευρώ φέρεται να έλαβε για μονάδα της η Areva

Τρεις προσφορές μικρότερες των 4 δισ. ευρώ (5,9 δισ. δολ) για την εξαγορά μονάδας εξοπλισμού και μεταφοράς ενέργειας υποβλήθηκαν στην γαλλική εταιρεία πυρηνικών αντιδραστήρων Areva, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Προσφορές φέρεται να υπέβαλαν η General Electric με την CVC Capital Partners, η Toshiba Corp. Και η Alstom με την Schneider Electric. Οι προσφορές είναι μικρότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την αξία της μονάδας, την οποία και τοποθετούσαν στα 4,25 δισ. ευρώ.

Η γαλλική Areva έχει δηλώσει την πρόθεσή της να πουλήσει τη μονάδα, ενώ και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Christine Lagarde, εξέφρασε στις αρχές του μήνα την ελπίδα ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί έως τα τέλη του 2009. Η γαλλική κυβέρνηση ελέγχει το 15% της Areva.

reporter.gr

Wind Ελλάς: Ετοιμάζουν πρόταση αναδιάρθρωσης οι ομολογιούχοι;


Wind Ελλάς: Ετοιμάζουν πρόταση αναδιάρθρωσης οι ομολογιούχοι;



Πρόταση για τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της Wind Ελλάς πρόκειται να καταθέσουν οι ομολογιούχοι της εταιρείας εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με την Aladdin Capital, βασικό ομολογιούχο της Wind.

Όπως αποκάλυψε στο Reuters ο Michael Hodges της Aladdin, επιτροπή ομολογιούχων, υπό τον συντονισμό της Aladdin, σχεδιάζει να καταθέσει προσφορά για την χρηματοοικονομική εξυγίανση της Wind Hellas. Η προθεσμία για την κατάθεση των προτάσεων λήγει την επόμενη εβδομάδα, μία εβδομάδα αργότερα από την αρχική ημερομηνία που είχε ανακοινώσει η μητρική της Wind, η Hellas Telecommunications II, ανέφερε πηγή προσκείμενη στη διαδικασία.

Μέχρι στιγμής, προτάσεις έχουν καταθέσει μόνο κάποιοι μεγάλοι πιστωτές, εκφράζοντας το ενδιαφέρον να χορηγήσουν δάνειο, προκειμένου να μπορέσει η εταιρεία να καταβάλλει τοκομερίδιο ύψους 67 εκατ. ευρώ στις 15 Οκτωβρίου.

Σύντομα πάντως αναμένονται και άλλες, ανταγωνιστικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση της Wind Hellas, της τρίτης μεγαλύτερη εταιρείας τηλεπικοινωνιών στη χώρα, η οποία θα πρέπει να διαχειριστεί χρέος ύψους 3,2 δισ. ευρώ ενόψει λήξης προθεσμίας καταβολής τόκων.

Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

naftemporiki

Ευρωζώνη: Αύξηση 2,6% στις βιομηχανικές παραγγελίες

Ευρωζώνη: Αύξηση 2,6% στις βιομηχανικές παραγγελίες



Αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνη, σε μηνιαία βάση, τον Ιούλιο, ως αποτέλεσμα της υψηλότερης ζήτησης για διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 2,6% έναντι του Ιουνίου, ενώ σε ετήσια βάση εμφανίζονται μειωμένες κατά 24,3%. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μηνιαία αύξηση 2% και ετήσια πτώση 25,0%.

Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο μήνα αύξησης των παραγγελιών, έπειτα από δύο κατά σειρά μήνες πτώσης.

Εξαιρουμένων των παραγγελιών για πλοία, αεροσκάφη και τρένα, οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 3,1% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα και υποχώρησαν κατά 23,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ζήτηση για διαρκή καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκε κατά 5,6% τον Ιούλιο, ενώ η ζήτηση για κεφαλαιουχικά αγαθά σημείωσε άνοδο 2,9%. Αντιθέτως, πτώση 1,8% κατέγραψαν οι παραγγελίες μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών.


naftemporiki

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 16 μηνών ο σύνθετος PMI Σεπτεμβρίου

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 16 μηνών ο σύνθετος PMI Σεπτεμβρίου


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)--Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Σεπτέμβριο, δίνοντας περαιτέρω στοιχεία ότι η ζώνη των 16 χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ ανακάμπτει από τη σφοδρή οικονομική κρίση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Markit Economics.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του σύνθετου δείκτη της Ευρωζώνης, που καταγράφει τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα, εμφανίζουν αύξηση σε υψηλό 16 μηνών στις 50,8 μονάδες το Σεπτέμβριο, από 50,4 μονάδες τον Αύγουστο, ανέφερε η Markit.

Παρά το γεγονός ότι όταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύει ανάπτυξη, τα στοιχεία ήταν χειρότερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών που έκαναν λόγο για 51,0 μονάδες, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Όταν ο δείκτης βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες υποδεικνύει συρρίκνωση.

Η λεπτομερής ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα αυξήθηκε καταγράφοντας υψηλό 15 μηνών στις 49,0 μονάδες το Σεπτέμβριο, από 48,2 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών ενισχύθηκε σε υψηλό 16 μηνών στις 50,6 μονάδες, από 49,9 μονάδες.

Οι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν ο μεταποιητικό δείκτης να διαμορφωθεί στις 50 μονάδες και ο δείκτης των υπηρεσιών στις 50,5 μονάδες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.


capital.gr

ΗΠΑ: Μεγάλη ζήτηση στη δημοπράτηση των διετών ομολόγων

ΗΠΑ: Μεγάλη ζήτηση στη δημοπράτηση των διετών ομολόγων


Στο 1,034% διαμορφώθηκε η απόδοση των διετών ομολόγων ύψους-ρεκόρ 43 δισ. δολ. που δημοπράτησε χθες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, στη πρώτη από τις τρεις συνολικά δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν μέσα στην εβδομάδα.

Ο βαθμός υπερκάλυψης διαμορφώθηκε στο 3,23 της προσφοράς από 2,87 στις τελευταίες τρεις παρόμοιες δημοπρασίες κατά μέσο όρο.

Οι έμμεσοι πλειοδότες, μία κλάση επενδυτών που περιλαμβάνει τις κεντρικές τράπεζες, αγόρασαν το 45,2% της έκδοσης.

capital.gr

Today's Calendar (U.S.)


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

Google Working to Modify Settlement, Publishers Say


Google Working to Modify Settlement, Publishers Say

Sept. 22 (Bloomberg) -- Google Inc. and groups of authors and publishers are working to modify a $125 million settlement to create a digital library following criticism from parties including the U.S. Justice Department, the groups said.

The groups today asked U.S. District Judge Denny Chin to postpone an Oct. 7 hearing where Google planned to seek approval of the settlement. In a federal court filing in Manhattan, the groups said they are working with Google to address some of the concerns raised in hundreds of filings in the case.

“The parties, after consultation with the DOJ, have determined that the settlement agreement that was approved preliminarily in November 2008 will be amended,” the groups said in the four-page filing.

The Justice Department said in a Sept. 18 filing that the agreement may not have given enough notice to rights holders, may limit price competition, and may give Google too much control in the market for the digital distribution of books. An antitrust investigation is continuing, the department said.

Google, based in Mountain View, California, doesn’t oppose the postponement request, the groups said. Gabriel Stricker, a Google spokesman, said in an e-mailed statement that the company won’t be filing its own request for a postponement.

Publishers, Authors

“We are considering the points raised by the Department of Justice and others, and we look forward to addressing them as the court proceedings continue,” Stricker said.

“It is because the parties wish to work with DOJ to the fullest extent possible that they have engaged, and plan to continue to engage, in negotiations in an effort to address and resolve the concerns expressed in the U.S. Statement of Interest,” the groups of authors and publishers told Chin in their filing today.

The Open Book Alliance, a coalition that includes Amazon.com Inc., the world’s largest online retailer, Microsoft Corp. and Yahoo! Inc., said the postponement “is a huge victory” for groups and companies including those that opposed the accord.

“It’s also an enormous loss for Google, which has been saying for months that no changes were necessary,” the alliance said in a statement. “Now, that settlement, as we know it, is dead.”

Most-Favored Nation

One likely change is the elimination of a provision that gives Google “most-favored nation status,” which means publishers pledge not to strike more favorable deals with Google rivals. The Justice Department said that provision discourages potential competitors.

Google was sued in 2005 by authors and publishers who said the company was infringing their copyrights on a massive scale by digitizing books without their permission. Google said a settlement struck last year will “bring back to life” millions of books sitting unread on library shelves or out of print.

Under the agreement, Google, the publishers and authors groups would set up a Book Rights Registry to compensate copyright holders whose works were scanned. It also would seek to identify the rights holders of so-called “orphan works” whose owners aren’t currently known.

The Justice Department said Google would have too much control over the use of the orphan works, and said Google and the publishers could address concerns by limiting future rights to the works and appointing a “guardian” for the them.

Chin had given Google and the book groups until Oct. 2 to respond to the more than 400 submissions from individuals, groups and countries who object to the deal, support it, or just wanted to point out a legal issue.

The governments of Germany and France have joined authors in the U.S., Japan and Europe to oppose the settlement, saying it doesn’t give copyright owners enough choice about how their content is used.

Larger Fight

The settlement has become part of a larger fight over the future of digital books. Sales of electronic titles more than doubled to $61 million in the first six months of 2009, according to the Association of American Publishers in New York. Total U.S. book sales rose just 1.8 percent over that period.

Amazon.com Inc., maker of the Kindle e-book reader, argues in its court filing that the agreement would give Google unfair control over a vast database of books.

Sony Corp., which makes a digital-book reader that competes with Amazon.com’s Kindle, works with Google to offer digital books and supports the settlement. Groups including the National Federation of the Blind and the United States Student Association say the digital library would give individuals with disabilities, people who live in poor neighborhoods and community college students access to top-notch libraries like those at Harvard, Princeton and Columbia universities.

Library Groups

The American Library Association and other library groups say the agreement would give “unprecedented” access to digital books and simplify how digital rights are managed.

Still, the library groups expressed concern that Google would have too much control of digital books and are worried about protecting user privacy.

The case is Authors Guild v. Google Inc., 05-cv-8136, U.S. District Court, Southern District of New York (Manhattan).

bloomberg
Share |