Wednesday, September 23, 2009

Φούσκωμα λογαριασμών με κυπριακά ακίνητα


Φούσκωμα λογαριασμών με κυπριακά ακίνητα


Στην Κύπρο αναμένεται να παιχθεί ένα από τα επόμενα επεισόδια του σίριαλ που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα μετά την προχθεσινή οριστική ανάκληση των αδειών λειτουργίας πέντε ασφαλιστικών εταιρειών συμφερόντων του μεγαλομετόχου και προέδρου της Aspis Holdings, Παύλου Ψωμιάδη. Το δικαιολογητικό της απόφασης της ελληνικής Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης εμπλέκει τις κυπριακές αρχές, στις οποίες καταγγέλθηκε φούσκωμα των λογαριασμών μέσω υπερτίμησης κυπριακών ακινήτων.

Η ΕΠΕΙΑ ανακοίνωσε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και στο Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας την «πιθανή τέλεση αξιοποίνων πράξεων αφορουσών δηλώσεις προς την ΕΠΕΙΑ της ασφαλιστικής εταιρείας με την επωνυμία Commercial Value AAE».

Η ΕΠΕΙΑ κατηγορεί την εταιρεία ότι οι δηλώσεις της προς την ελληνική εποπτική αρχή, «σχετικά με την αγοραία αξία ακινήτων, οι οποίες διασταυρούμενες με τα αντίστοιχα στοιχεία από το Κτηματολόγιο Κύπρου εμφανίζουν υπερτίμηση των ακινήτων αυτών σε ποσοστό 7500%».

Ως γνωστό η Commercial Value είχε κληθεί πέρσι να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους €90 εκ. για να καλύψει το κενό στους δείκτες φερεγγυότητας της. Μετά την αύξηση, κατέστη θυγατρική εταιρεία της Aspis Holdings, κατά 50,002%.

Χθες η Commercial Value ανακοίνωσε πως «όσον αφορά τις αιτιάσεις για υποτιθέμενα γεγονότα αναφορικά με την Commercial Value, η εταιρεία δηλώνει ότι όλα έγιναν απόλυτα νόμιμα και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας». Η εταιρεία αναμένει ζημιές €4,6 εκ. από την προχθεσινή απόφαση, λόγω κατοχής μετοχής στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.

Από τις ζημιές της Commercial Value αναμένεται να επηρεαστεί και η Aspis Holdings, η οποία τόνισε σε χθεσινή της ανακοίνωση ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική επιρροή στη λειτουργία της από την ανάκληση των αδειών των δύο μεγαλομετόχων της, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ στην Ελλάδα. Οι δύο εταιρείες κατέχουν το 19,4% της Aspis Holdings.

Παρόμοια ήταν και η αντίδραση των εταιρειών AD Shopping Galleries και Laser. Δύο από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στην απόφαση της ΕΠΕΙΑ, έχουν γύρω στο 6% της AD ενώ η Laser δεν αναφέρει οτιδήποτε για μετοχική σχέση με τις πέντε εταιρείες.

H θυγατρική της Aspis Holdings, Aspis Liberty, επίσης ανακοίνωσε ότι δεν επηρεάζεται οικονομικά από την απόφαση, τονίζοντας ότι εποπτεύεται αυστηρά από τις κυπριακές εποπτικές αρχές. Οι Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ και ΑΕΓΑ έχουν συμμετοχή γύρω στο 7% στο μετοχικό κεφάλαιο της κυπριακής ασφαλιστικής.

Αντίθετα, η επενδυτική εταιρεία Leda, που δραστηριοποιείται στον κλάδο ακινήτων, στην οποία η Ασπις Πρόνοια ΑΕΑΖ και ΑΕΓΑ έχουν συμμετοχή 63%, αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά «συνεπεία υποχρεώσεων των δυο εταιρειών» προς αυτήν.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |