Wednesday, September 23, 2009

ΧΑ: Σε υψηλά 11 μηνών ο Γενικός Δείκτης


ΧΑ: Σε υψηλά 11 μηνών ο Γενικός Δείκτης


Σε νέα υψηλά έτους «αναρριχήθηκε» την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., βρίσκοντας στήριξη στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σε τραπεζικούς τίτλους και τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης βρέθηκε σήμερα πάνω από τις 2.600 μονάδες, για πρώτη φορά από τα μέσα Οκτωβρίου του 2008, καταγράφοντας κέρδη έως και 2,22% και νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό έτους στις 2.622,05 μονάδες.

Ο δείκτης των τραπεζών υπεραπέδωσε σημαντικά και στη σημερινή συνεδρίαση, ολοκληρώνοντας με άνοδο 3,36% (έως το +3,88% ενδοσυνεδριακά), με «πρωταγωνιστές» τους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και των Eurobank και Alpha Bank.

Για τις δύο τελευταίες η Bank of America/ Merrill Lynch προχώρησε σήμερα σε αναβάθμιση σύστασης, ενώ για την ΕΤΕ επιβεβαίωσε ότι παραμένει «η προτιμώμενη ελληνική τράπεζα». Πτωτικά στο τραπεζικό ταμπλό, με απώλειες άνω του 1%, κινήθηκαν τέσσερις τίτλοι (Attica Bank, Emporiki, Marfin Popular Bank και Τρ. Κύπρου).

Νέα υψηλά έτους σημείωσε την Τετάρτη και ο FTSE20, ολοκληρώνοντας ενισχυμένος 2,22% στις 1.380,60 μονάδες, για τον οποίο σε τεχνική της ανάλυση η Fortius Finance σημείωνε πριν την έναρξη των συναλλαγών ότι «πιθανή επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση σε επίπεδο κλεισίματος της περιοχής των 1.354 μονάδων θα δημιουργήσει προϋποθέσεις βίαιης ανοδικής κίνησης με υψηλή διαγραμματική γωνία κλίσης».

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τελικά με κέρδη 1,81% στις 2.611,52 μονάδες. Με ενισχυμένο τζίρο 343,3 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου διοχετεύθηκε σε προσυμφωνημένες συναλλαγές (περίπου το 12,5% ήτοι 42,8 εκατ. ευρώ) συνολικά 115 μετοχές έκλεισαν τη διαπραγμάτευση ενισχυμένες έναντι 80 που υποχώρησαν.

«Η ελληνική αγορά ακολουθεί βήμα προς βήμα τις αγορές του εξωτερικού με σχετική καθυστέρηση λόγω των επικείμενων εκλογών», σχολιάζει ο κ. Βασίλης Ανδρέου, επενδυτικός σύμβουλος στην Fortius Finance. «Όμως όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής τους ο βηματισμός θα αυξάνεται κάτι που έγινε εμφανές τόσο χθες, όσο και σήμερα», υπογραμμίζει ο ίδιος και εκτιμά ότι η ανοδική κίνηση στο Χ.Α. θα διατηρηθεί, ειδικά για όσο διάστημα το κλίμα στο εξωτερικό δε μεταβάλλεται αρνητικά».

«Οι επενδυτές δείχνουν να προεξοφλούν σενάρια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας εντός του 2010, έστω και αργής», προσθέτει ο κ. Ανδρέου και εκτιμά ότι «ειδικά για την ελληνική αγορά, με το σημερινό κλείσιμο να αποτελεί νέο υψηλό, ο στόχος των 2.700 μονάδων δε μοιάζει και πολύ μακρινός».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διορθωτικής κίνησης, ο κ. Ανδρέου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «για όσο διάστημα περιμένουν όλοι τη διόρθωση και όσο οι ξένες αγορές διατηρούν το θετικό κλίμα», το ενδεχόμενο αυτό δείχνει να μετατίθεται. «Ωστόσο», υπογραμμίζει, «λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της ανόδου από τα χαμηλά του Μαρτίου οφείλουμε να παρακολουθούμε την πορεία των αγορών μέρα με τη μέρα μιας και μια ενδεχόμενη διορθωτική κίνηση είναι κάτι που θα μπορούσε να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή».

Πιο αναλυτικά από τον FTSE20, η Εθνική Τράπεζα έκλεισε με άνοδο 5,08% στα 23,80 ευρώ και ακολούθησαν οι Eurobank (+4,09%) και Alpha Bank (+3,59%) με κλείσιμο στα 10,43 και 12,12 ευρώ αντίστοιχα.

Ενισχυμένη σε ποσοστό 3,56% ολοκλήρωσε η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, στα 11,93 ευρώ, ακολούθησε η Μυτιληναίος με κέρδη 2,70%, ενώ πάνω από 1% ενισχύθηκαν επίσης οι τίτλοι των ΟΤΕ (+1,71% στα 11,33 ευρώ), Βιοχάλκο (+1,29%), Τ.Τ. (+1,22%), ΟΠΑΠ (+1,18%) και Τιτάν (+1,18%).

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση και οι ATEBank, Motor Oil, Intralot και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, με απώλειες άνω του 1%, βρέθηκαν οι MIG, Coca-Cola 3E, Marfin Popular Bank, Τρ. Κύπρου και ΔΕΗ, ενώ σε ποσοστό 0,26% στα 7,66 ευρώ υποχώρησε ο τίτλος των ΕΛΠΕ.

capital.gr

No comments:

Share |