Tuesday, September 23, 2008

Σημαντική διόρθωση κατέγραψε το αργό

Σημαντική διόρθωση κατέγραψε το αργό

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το αργό, καθώς η άσχημη εικόνα που επικρατεί στις κεφαλαιαγορές διεθνώς εντείνει την ανησυχία των επενδυτών ότι το σχέδιο διάσωσης της αμερικανικής κυβέρνησης δε θα καταφέρει να «λυτρώσει» τις αγορές.Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Νοεμβρίου υποχώρησε σήμερα κατά 2,5% στα 106,61 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου έκλεισε χθες στα 120,92 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 17%. Ενδοσυνεδριακά έφτασε και τα 130 δολάρια.

Το συμβόλαιο του μπρεντ για παράδοση Νοεμβρίου κατέγραψε απώλειες κατά 2,7% στα 103,16 δολάρια το βαρέλι.

Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,4695, με ανοδο 0,5%. Χθες έφτασε και το 1,4866, ήτοι τα υψηλότερα επίπεδα για το ευρώ από τις 22 Αυγούστου.

Στο αναγκαστικό κλείσιμο θέσεων short από τους επενδυτές που είχαν στο αργό συμβόλαια που έληγαν χθες αποδόθηκε η ξέφρενη κούρσα ανόδου των τιμών που «μαύρου χρυσού» που σημειώθηκε. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 24 ετών. Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου, που έληξε χθες, σημείωσε κέρδη 16 δολαρίων αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Αυγούστου, την ίδια ώρα που το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση έναντι του ευρώ από τον Ιανουάριο του 2001.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο των νομοθετών οι πιστωτικές κάρτες

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο των νομοθετών οι πιστωτικές κάρτες

Με ψήφους 312 έναντι 112 εγκρίθηκε η μείωση των συνδρομών και η βελτίωση των πρακτικών των πιστωτικών καρτών από το Κογκρέσο. Οι νέοι κανονισμοί απαγορεύουν τις αναδρομικές χρεώσεις, καθώς επιβάλλουν και λεπτομερή ενημέρωση για τις μεταβολές (κυρίως των αυξήσεων) των επιτοκίων, ώστε να τίθενται εγκαίρως υπόψη των δανειοληπτών, δίνοντας τους τη δυνατότητα να επιλέγουν τη συνέχεια της συνδρομής τους.

REPORTER.GR

Barclays: Περικοπές 5.000 εργαζομένων της Lehman

Barclays: Περικοπές 5.000 εργαζομένων της Lehman

Σε περικοπές 5.000 θέσεων εργασίας της Lehman ενδέχεται να προβεί η Barclays, στα πλαίσια της προσπάθειας να μειώσει κατά 2,5 δις δολάρια το κόστος της συγχώνευσης. Αυτό σημαίνει ότι περίπου οι μισοί εργαζόμενοι των τμημάτων που απέκτησε η Barclays θα μείνουν χωρίς δουλειά, ενώ για τους υπόλοιπους θα αποφασιστεί το είδος της σχέσης εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες.

REPORTER.GR

Στο γερμανικό δίκτυο RTL το 66,6% του Alpha έναντι 125,7 εκατ. ευρώ

Στο γερμανικό δίκτυο RTL το 66,6% του Alpha έναντι 125,7 εκατ. ευρώ

Την πώληση του τηλεοπτικού σταθμού Alpha στο γερμανικό δίκτυο RTL, ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού κ. Δ. Κοντομηνάς, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες εβδομάδες. Το RTL αγόρασε το 66,6% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας έναντι 125,7 εκατ. ευρώ.
Το RTL θα πάρει τις 5 από τις 9 συνολικά θέσεις στο Δ.Σ. και θα έχει το δικαίωμα να τοποθετεί τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον διευθυντή λειτουργίας. Ο κ. Κοντομηνάς θα ορίζει τον πρόεδρο και σύμφωνα με την ανακοίνωση θα είναι και ο πρόεδρος.


Ο κ. Κοντομηνάς είπε πως η στρατηγική συμμαχία με το πιο επιτυχημένο πανευρωπαϊκό δίκτυο είναι πολύ σημαντική στιγμή για τον Alpha που θα τον οδηγήσει και στην επόμενη φάση της ανάπτυξής του. ''Μαζί με το RTL θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα ισχυροποιώντας το επιχειρηματικό μας πλάνο'', σημείωσε ο κ. Κοντομηνάς.

REPORTER.GR

Αυξήσεις φωτιά για τους τίτλους που δανείζονται οι σορτάκηδες!

Αυξήσεις φωτιά για τους τίτλους που δανείζονται οι σορτάκηδες!

Ακριβότερο σπορ καθιστά η ΕΧΑΕ το δανεισμό τίτλων από την ΕΤΕΣΕΠ προκειμένου να σορταριστούν στην αγορά του ΧΑ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε τη σταδιακή αύξηση του περιθωρίου ασφάλισης που απαιτεί η ΕΧΑΕ για τις θέσεις Stock Reverse Repo και long Ra, μέχρι το 150% ανεξαρτήτως υποκείμενης μετοχής. Η αύξηση αυτή θα γίνει σε διάστημα 5 εβδομάδων. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών των μετοχών και τους αυξημένους κινδύνους , το ΔΣ της ΕΧΑΕ αποφάσισε την αύξηση των ποσοστών μεταβολής των υποκείμενων αξιών που λαμβάνει υπόψη του το RIVA για τον υπολογισμό των περιθωρίων ασφάλισης στα υπόλοιπα παράγωγα προϊόντα (ΣΜΕ και Δικαιώματα) κατά 2% από την Παρασκευή 26/9/2008 και επιπλέον 2% από την Παρασκευή 3/10/2008.

REPORTER.GR

Nomura: Εξαγορά δραστηριοτήτων της Lehman σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή

Nomura: Εξαγορά δραστηριοτήτων της Lehman σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή

Σε συμφωνία κατέληξαν οι Lehman Brothers και Nomura Holdings για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της πρώτης σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή από τη Nomura.
Οι κλάδοι που εξαγοράστηκαν έχουν 2.500 άτομα εργατικό δυναμικό, ένα σημαντικό ποσοστό του οποίου αναμένεται να διατηρηθεί. Υπενθυμίζεται ότι αργά χθες η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε επισήμως την εξαγορά του βραχίονα της Lehman στην Ασία, έναντι συνολικού τιμήματος 225 εκατ. δολαρίων.

REPORTER.GR

Έρευνα ΕΚ για επενδύσεις ΑΤΗΚ

Έρευνα ΕΚ για επενδύσεις ΑΤΗΚ


Σε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ έχει λάβει επενδυτικές συμβουλές από εγκεκριμένο σύμβουλο επενδύσεων και εάν αυτές έγιναν με τον ενδεδειγμένο τρόπο, θα προχωρήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η Επιτροπή προτίθεται να κινηθεί μετά την είδηση ότι το Ταμείο Συντάξεως της ΑΤΗΚ παρουσιάζει απώλειες από επενδύσεις σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου.

«Εμείς εκδηλώσαμε ενδιαφέρον για τα διαδραματιζόμενα στον εξής τομέα υπό την έννοια ότι τα Ταμεία Προνοίας έχουν μια διαχειριστική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της κάνει χρήση εξωτερικών συμβουλών για το πώς θα προχωρήσει να τοποθετήσει τα ποσά τα οποία διαθέτει», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους, διευκρινίζοντας ότι την εποπτεία για τα ταμεία προνοίας την έχει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Εκείνο που θα επιδιώξουμε να δούμε είναι αν οι σύμβουλοι επενδύσεων που ενεπλάκησαν, εάν ενεπλάκησαν, είχαν άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα διαπιστωθεί, επίσης, αν οι υπηρεσίες που ενδεχομένως να προσέφεραν σύμβουλοι επενδύσεων καλύπτονται από το σχετικό νόμο.

Εξήγησε ότι η διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου μπορεί να είχε μια γενική συζήτηση με το σύμβουλο, με τις αποφάσεις να λήφθηκαν αποκλειστικά από την Επιτροπή ή ο σύμβουλος παρείχε στην επιτροπή συμβουλές για διαχείριση χαρτοφυλακίου και άρα καλύπτεται από τους νόμους.

Ο κ. Χαραλάμπους εξήγησε ότι η νομοθεσία στοχεύει στο να διασφαλίζει την αξιοπιστία των επενδυτικών συμβουλών και πρόσθεσε ότι ο σύμβουλος επενδύσεων «έχει υποχρέωση να αποθαρρύνει έναν ιδιώτη από το να κάνει ριψοκίνδυνες επιλογές».

Ο σύμβουλος επενδύσεων, είπε ο κ. Χαραλάμπους, «δεν θα έχει ευθύνες, αν ακολούθησε τις διαδικασίες που προνοούνται από το νόμο, δηλαδή αν ανέλυσε και εξήγησε την κατάσταση και από εκεί και πέρα η διαχειριστική επιτροπή, ως καταρτισμένη, αποφάσισε για το τι θα κάνει».

Απώλειες ΑΤΗΚ

Αναφορικά με την έκθεση της ΑΤΗΚ σε προϊόντα υψηλού κινδύνου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Σταύρος Κρεμμός, σε δήλωσή του, είπε ότι δημιουργήθηκε έμμεσο πρόβλημα €1,7 εκ., που εξασφαλίζεται με εγγυήσεις της χρεοκοπημένης εταιρείας Lehman Brothers.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κρεμμός ανέφερε ότι αυτό το ποσό είναι επενδυμένο σε τέσσερα άλλα ταμεία και δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη ότι «έχουμε χάσει αυτά τα λεφτά», προσθέτοντας πως «οι θεματοφύλακες μας που είναι τράπεζα της Κύπρου ερευνά το θέμα και πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα έχουμε απώλεια για αυτή την επένδυση».

Ο κ. Κρεμμός είπε, επίσης, ότι στατιστικά εμφανίζεται ότι χάσαμε €600.000 όταν μια μέρα αφού ξέσπασε η κρίση ρευστοποιήθηκε ποσό €9 εκ., που ήταν κατατεθειμένο σε τράπεζα η οποία κινδύνευε με χρεοκοπία.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΤΗΚ ανέφερε ότι το Σχέδιο Συντάξεως της ΑΤΗΚ έχει αποθεματικά ύψους πέραν των €700 εκ., από τα οποία €18 εκ. ήταν επενδυμένα στο εξωτερικό πριν την τελευταία ρευστοποίηση.

Ανέφερε, επίσης, ότι το ποσό των €600.000 θα αντισταθμιστεί με επενδύσεις σε τράπεζες με ψηλότερο επιτόκιο από αυτό που απολάμβανε πριν από την κρίση, καθώς «είναι γνωστή η ανάγκη των τραπεζών για ρευστότητα και συμβάλλει σε ευνοϊκότερες επενδύσεις».

Τέλος, ο κ. Κρεμμός είπε ότι «ενεργούμε νομότυπα, με συνέπεια και σύνεση, τυγχάνει να είμαι πρόεδρος των διαχειριστών και θα έλεγα ότι είμαστε υπερβολικά συντηρητικοί και αυτή είναι μια επιλογή μας», τονίζοντας ότι πάντοτε «στις επενδύσεις μας έχουμε κριτήριο την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που συνεπάγεται κάθε επένδυση».

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο οικονομικός διευθυντής της ΑΤΗΚ και πρόεδρος του ΧΑΚ Γιώργος Κουφάρης ήταν εξίσου καθησυχαστικός. «Μετά την πτώχευση της Lehman πρέπει να δούμε πως ξεκαθαρίζουμε με αυτή την υπόθεση», ανέφερε. «Οι θεματοφύλακες του σχεδίου συντάξεων και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς διερευνούν τρόπους ώστε να διεκδικήσουμε πλήρως τα δικαιώματα μας και το ποσό να επιστραφεί πίσω στους επενδυτές, δηλαδή στην ΑΤΗΚ».

Διασκεδάζοντας, στη συνέχεια, τις όποιες ανησυχίες εκφράστηκαν για τις συντάξεις των υπαλλήλων της Αρχής, ο κ. Κουφάρης ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ μικρά τα ποσά αυτά μπροστά στο σύνολο του κεφαλαίου του σχεδίου συντάξεων της ΑΤΗΚ, το οποίο ανέρχεται στα €750 εκ. περίπου».

Άλλωστε, πρόσθεσε, «οποιαδήποτε επένδυση έχει ρίσκο και ποιος υπολόγιζε ότι η Lehman, μια από τις πιο μεγάλες τράπεζες του κόσμου με ψηλό δείκτη φερεγγυότητας, θα κατέρρεε», διερωτήθηκε.

«Το ταμείο μας διαθέτει €750 εκ., είναι πλήρως χρηματοδοτημένο και έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του ανά πάσα στιγμή. Από το ποσό αυτό, τα €200 εκ. έχουν μετατραπεί σε ομόλογα και χρεόγραφα της Κυπριακής κυβέρνησης, €400 εκ. βρίσκονται σε κυπριακές τράπεζες, €80 εκ. περίπου στο ΧΑΚ και ΧΑ ενώ €20 εκ. μεταφέρθηκαν με τα δεδομένα του 2006 στο εξωτερικό».

Ανησυχίες

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο εκφράζει «ανησυχία» για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν, σχετικά με τυχόν επενδύσεις των ταμείων προνοίας κυπριακών οργανισμών σε αμφιλεγόμενα αμερικανικά επενδυτικά προϊόντα.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΕΒΕ καλεί το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως εποπτική αρχή, να παρακολουθεί συνεχώς τη σωστή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, για τη διαφύλαξη των αποθεμάτων των ταμείων.

Το ΚΕΒΕ επισημαίνει το ρόλο και την ευθύνη των διαχειριστικών επιτροπών των ταμείων, για την πιστή εφαρμογή των σωστών διαδικασιών, στη βάση των αρχών της συνετής διαχείρισης και εκφράζει την πεποίθηση ότι «τα πολύπλοκα αυτά επενδυτικά προϊόντα επιβάλλουν να υπάρχει εξειδικευμένη τεχνογνωσία, στη βάση επιστημονικής γνώσης».

Καλεί όλους σε εγρήγορση για μια συνετή διαχείριση των αποθεμάτων των ταμείων προνοίας μέσα σε ξεκάθαρα πλαίσια επενδυτικής πολιτικής.

STOCKWATCH.COM.CY

SFS: Υπενθύμιση προς τους μετόχους της WKH για sell out

SFS: Υπενθύμιση προς τους μετόχους της WKH για sell out


Θέμα: Δικαίωμα Εξόδου (sell out) των μετόχων της White Knight Holdings Public Company Ltd

Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων της εταιρείας SFS GROUP PUBLIC COMPANY LIMITED (η «SFS», η «Εταιρεία») αναφορικά με την επιτυχή δημόσια πρόταση της Εταιρείας προς τους μετόχους της White Knight Holdings Public Company Ltd (η «WKH») (η «Δημόσια Πρόταση») και την εξασφάλιση ποσοστού πέραν του 90%, η SFS υπενθυμίζει τους μετόχους της WKH ότι σύμφωνα με το άρθρο 37 του περί Δημοσίων Προτάσεων Εξαγοράς Νόμου του 2007, Ν41(Ι)/2007, οποιοσδήποτε κάτοχος εναπομεινάντων τίτλων της WKH δικαιούται να απαιτήσει από την SFS όπως αγοράσει και τους δικούς του τίτλους. Το δικαίωμα αυτό ασκείται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία λήξης της περιόδου αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης, που ήταν η 12η Σεπτεμβρίου 2008.

STOCKWATCH.COM.CY

Ελλάδα: Πώληση κρατικών ομολόγων ύψους 1,4 δις ευρώ 5ετούς διάρκειας

Την πώληση κρατικών ομολόγων ύψους 1,4 δις ευρώ πενταετούς διάρκειας και μέσης απόδοσης 4,8%, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ.
Σημειώνεται ότι αντλήθηκαν επιπλέον 280 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με το 5,13% στην έκδοση της 10ης Ιουνίου, όταν ο συντελεστής κάλυψης είχε διαμορφωθεί στο 3,19.

REPORTER.GR

Συνεργασία με Allianz-HSBC για τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα

Συνεργασία με Allianz-HSBC για τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα

Σε επιχειρηματική συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία Allianz κατέληξε η HSBC σε θέματα τραπεζοασφαλειών στα πλαίσια Διεθνούς συνεργασίας των δύο Ομίλων. H συνεργασία αφορά τη διάθεση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών αποκλειστικά σχεδιασμένων για τους πελάτες της HSBC με την υποστήριξη της Allianz.

Ειδικότερα, οι πελάτες της HSBC θα μπορούν να επιλέξουν μέσα από ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων ασφαλιστικών προϊόντων την κάλυψη των τραπεζικών συναλλαγών τους (δάνεια, πιστωτικές κάρτες, λογαριασμούς κλπ), καθώς και την κάλυψη πιο εξειδικευμένων αναγκών, μερικές από τις οποίες είναι η υγεία, η συνταξιοδότηση και η προστασία της περιουσίας τους.

REPORTER.GR

Μπερνάνκι- Πόλσον: Κατεπείγουσα η ανάγκη έγκρισης του σχεδίου

Μπερνάνκι- Πόλσον: Κατεπείγουσα η ανάγκη έγκρισης του σχεδίου

Είναι κατεπείγουσα η ανάγκη για δράση του Κογκρέσου προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση από την χρηματοπιστωτική κρίση, σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσου για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης που έχει καταρτίσει ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομίας Henry Paulson.
H άμεση δράση και έγκριση του νομοσχεδίου από το Κογκρέσο θα αποτρέψει τη δημιουργία δυσχερέστερων συνθηκών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία, σημείωσε ο πρόεδρος της Fed.


Τόσο ο πρόεδρος της Fed όσο και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον ασκούν πιέσεις στο Κογκρέσο να εγκρίνει άμεσα το σχέδιο που έχουν προτείνει, ύψους 700 δισ. δολαρίων, για τη στήριξη των αμερικανικών τραπεζών. Το σχέδιο προβλέπει την μεταφορά των «τοξικών» στοιχείων ενεργητικού από τους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο Μπερνάνκι σημειώνει μάλιστα ότι σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η πρόταση από το Κογκρέσο, η αμερικανική οικονομία θα βρεθεί ενώπιον σοβαρής απειλής.

Ο Πόλσον από την πλευρά του, προειδοποιεί τα μέλη του Κογκρέσου να μην καθυστερήσουν την έγκριση του σχεδίου, «μέσα από έναν διάλογο σχετικά με περιττές προσθήκες», εκτιμώντας ότι είναι απαραίτητη η άμεση εφαρμογή του. «Θα πρέπει να περάσουμε αυτό το νομοσχέδιο γρήγορα και με διαφάνεια», συμπληρώνει.

REPORTER.GR

Ημίμετρα ή ''δεν θέλουμε να σκοτώσουμε την αγορά'';

Ημίμετρα ή ''δεν θέλουμε να σκοτώσουμε την αγορά'';


Είναι τα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ικανά για να ανακοπεί το κύμα ρευστοποιήσεων στο Χ.Α.; Το ερώτημα αυτό πλανάται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, τη στιγμή που άλλα χρηματιστήρια, εκτός της Wall Street και του Λονδίνου, όπως το γερμανικό, του Παρισιού και άλλες κοντινότερες ως προς τη τάση με το Χ.Α. αγορές που προέβησαν στην αναστολή του short selling, των ανοιχτών πωλήσεων. «Δεν θέλουμε να σκοτώσουμε την αγορά», είναι το σχόλιο του προέδρου του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλου, λίγη ώρα μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. «Είναι κοινό μυστικό στην αγορά. Όλοι πια ξέρουν ποιοι σορτάρουν και ποιες μετοχές. Για το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι σημαντικό ότι η πρωτοβουλία που πήρε σήμερα η Επ. Κεφαλαιαγοράς θα ενισχύσει περεταίρω τη διαφάνεια, αν και από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, ένα πολύ μικρό κομμάτι του τζίρου, αλλά και ένας μικρός αριθμός μετοχών ενδυκνυνται για short selling».

Κατά την άποψη του αντιπροέδρου της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Λευτάκη, «ναι», όπως είπε, «το short selling έπρεπε να είχε ανασταλεί και στην Ελλάδα», θεωρώντας ότι, «πρόκειται για ημίμετρο». Πλην όμως, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι, « πως το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι ούτε Wall Street, ούτε Λονδίνο. Επίσης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απέχει πολύ από το αμερικάνικο και τις επιπτώσεις που δέχθηκε από την κρίση, φτάνοντας στο σημείο οι εποπτικές αρχές να αναστείλουν κονιστικά πλαίσια, όπως αυτά που διέπουν τις ανοιχτές πωλήσεις».

Από τη πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ κ. Λ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνει ότι, «η πρωτοβουλία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κινείται προς στη σωστή κατεύθυνση και νομίζω ότι χρειάζονται κι άλλα». Θα πρέπει δε να τονιστεί ότι μεγάλες ΑΧΕΠΕΥ και ειδικά τραπεζικές που ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου που πραγματοποιείται καθημερινά στην αγορά εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, διότι δεν ρωτήθηκαν από τις εποπτικές αρχές ως προς το τι πρέπει να γίνει...

Την άποψη ότι τα μέτρα της Κεφαλαιαγοράς κινούνται προς στη σωστή κατεύθυνση εκφράζει και ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank κ. Δ. Τζάννας, θεωρώντας ότι, «δημιουργούνται προϋποθέσεις διαφάνειας. Όλα γίνονται, κυρίως στο εξωτερικό, για να αποκατασταθεί σε πρώτο στάδιο η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στα χρηματιστήρια».

Η απόφαση της Ε.Κ.

Δεν καταργείται το short selling στην Ελλάδα και οι ξένοι οίκοι μπορούν ανενόχλητοι να συνεχίσουν να βγάζουν λεφτά κατακρημνίζοντας τις ελληνικές μετοχές. Την ώρα που σε πολλές άλλες αγορές έχει μπει φραγή στο short selling, στην Ελλάδα προσφέρεται η εξαιρετική ευκαιρία σε όσους θέλουν να κερδοσκοπήσουν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σήμερα αναφέρει πας αφού έλαβε υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές και συνεκτίμησε τις ειδικότερες συνθήκες της ελληνικής αγοράς, αποφάσισε τη λήψη προσωρινών μέτρων που αφορούν τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) με γνώμονα την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και την εν γένει προστασία της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε κατά τη σημερινή του 485ησυνεδρίαση τα εξής:

-Tα μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών που διενεργούν ανοικτές πωλήσεις μετοχών οφείλουν να το δηλώνουν κατά την καταχώρηση της σχετικής εντολής πώλησης στο σύστημα συναλλαγών (flagging).

-Στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών θα δημοσιεύεται καθημερινά (α) το ύψος των ανοικτών πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν συγκεντρωτικά ανά μετοχή και (β) ο συνολικός αριθμός των μετοχών ανά εταιρία που έχουν αποτελέσει αντικείμενο δανεισμού.

-Τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα τα οποία αποκτούν αρνητική θέση (short position) επί συγκεκριμένης μετοχής, η οποία υπερβαίνει το 0,10% του αριθμού των μετοχών της εκδότριας εταιρίας, οφείλουν να γνωστοποιούν τη θέση αυτή άμεσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να την δημοσιοποιούν στο επενδυτικό κοινό, μέσω του Ημερήσιου Δελτίου Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το αργότερο την επόμενη ημέρα από την υπέρβαση του εν λόγω ορίου. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για κάθε μεταβολή του ποσοστού αυτού.

Τα μέτρα αυτά τίθενται σε ισχύ από αύριο, 24 Σεπτεμβρίου, και ισχύουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2008.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΕΠΕΥ και τα πιστωτικά ιδρύματα που εκτελούν εντολές για λογαριασμό πελατών οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι πελάτες τους που προβαίνουν σε πωλήσεις μετοχών είναι σε θέση να παραδώσουν εγκαίρως στην εκκαθάριση τις πωληθείσες μετοχές.

Η εγκύκλιος της ΕΚ για το short selling

Σύμφωνα με την Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Αρ. Συνεδρίασης 485/23.09.08), τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα τα οποία αποκτούν αρνητική θέση (short position) επί συγκεκριμένης μετοχής, η οποία υπερβαίνει το 0,10% του αριθμού των μετοχών της εκδότριας εταιρίας, οφείλουν μεταξύ των άλλων να γνωστοποιούν τη θέση αυτή άμεσα στο Χρηματιστήριο Αθηνών (το αργότερο μέχρι την επόμενη ημέρα, ώρα 17:00).

Το ΧΑ ανακοινώνει ότι θα παραλαμβάνει την ανωτέρω γνωστοποίηση μέσω:

- ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση Information_Services@helex.gr

- fax στο 210-3366101.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών στη συνέχεια θα προχωρά στη δημοσιοποίηση της εν λόγω θέσης στο επενδυτικό κοινό, μέσω του Ημερήσιου Δελτίου Τιμών.

REPORTER.GR

Βιομηχανία: Ανάκαμψη το 2007

Βιομηχανία: Ανάκαμψη το 2007


Σημάδια ανάκαμψης μετά την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε κατά το 2006, σημείωσε το 2007 ο τομέας της βιομηχανίας. Ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης για το 2007 (με βάση την προστιθέμενη αξία σε σταθερές τιμές αγοράς 2000 με τη μεθοδολογία της αλυσιδωτής σύνδεσης), στο σύνολο του τομέα παρουσίασε αύξηση 1,6% σε σύγκριση με μείωση 2,5% το 2006. Για τη μεταποίηση υπολογίζεται αύξηση 0,9%, για τα μεταλλεία και λατομεία αύξηση 4,5% και για τον ηλεκτρισμό, υγραέριο και υδατοπρομήθεια επίσης αύξηση 3,5%.

Οι κυριότερες εξελίξεις για τον κάθε τομέα κατά το 2007 ήταν:

Μεταλλεία και λατομεία

Ο τομέας των μεταλλείων και λατομείων κατά το 2007 αυξήθηκε κατά 9,5% σε τρέχουσες τιμές αγοράς σε σύγκριση με το 2006. Υπολογίζεται ότι η προστιθέμενη αξία του τομέα αυξήθηκε από τα £27,7 εκ. το 2006 στα £30,3 εκ. το 2007.

Μεταποίηση

H προστιθέμενη αξία του τομέα της μεταποίησης σε τρέχουσες τιμές αγοράς έφτασε το 2007 τα £714,8 εκ. σε σχέση με £684,2 εκ. το 2006 σημειώνοντας αύξηση 4,5%, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στη σημαντική ανάπτυξη των κλάδων των άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων και των βασικών μετάλλων και μεταλλικών προϊόντων.

Οι βιομηχανίες ειδών διατροφής, ποτών και καπνού, που παραδοσιακά αποτελούν το μεγαλύτερο υποτομέα, το 2007 συνέβαλαν κατά 32,1% στην προστιθέμενη αξία της μεταποίησης. Η προστιθέμενη αξία του υποτομέα παρέμεινε σταθερή στα £229,7 εκ. H συνεχιζόμενη ανάπτυξη στον τομέα των κατασκευών βοήθησε στο να αυξηθεί η συνεισφορά του κλάδου των άλλων μη μεταλλικών προϊόντων στην προστιθέμενη αξία της μεταποίησης και να φθάσει τα £115,6 εκ. το 2007 σε σύγκριση με £109,7 εκ. το 2006 σε τρέχουσες τιμές αγοράς, παρουσιάζοντας 5,4% αύξηση. Αυτό βοήθησε τον κλάδο να παραμείνει ως ο δεύτερος μεγαλύτερος υποτομέας της μεταποίησης.

O δείκτης τιμών μεταποιητικών προϊόντων εγχώριας παραγωγής αυξήθηκε κατά 4,5% το 2007 σε σύγκριση με άνοδο 3,0% το προηγούμενο έτος. Αυτό οφείλεται σε αύξηση 4,9% στις τιμές της εγχώριας αγοράς και 0,2% στις τιμές των εξαγωγών.

Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν στα £218,4 εκ. από £199,8 εκ. το 2006. Οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσαν το 58,1% του συνόλου, οι εξαγωγές προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής το 14,4% και οι εξαγωγές σε άλλες χώρες το 27,5%.

Οι πάγιες κεφαλαιουχικές επενδύσεις του τομέα το 2007 μειώθηκαν στα £101,9 εκ. σε σύγκριση με £118,4 εκ. το 2006. Oι επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό αποτέλεσαν το 50,2% του συνόλου, σε κτίρια και οικοδομές το 36,4% και σε μεταφορικά μέσα το υπόλοιπο 13,4%.

H απασχόληση στον τομέα της μεταποίησης αυξήθηκε στις 37,2 χιλιάδες άτομα σε σύγκριση με 36,7 χιλιάδες άτομα το 2006. Tο ποσοστό ανεργίας του τομέα στο σύνολο της ανεργίας στην οικονομία ανέρχεται στο 9,3%, με το μέσο αριθμό ανέργων να φθάνει τα 1.433 άτομα το 2007 σε σύγκριση με 1.526 το 2006.

Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού

Κατά το 2007 παρατηρήθηκε αύξηση στο ρυθμό ανάπτυξης του τομέα, που υπολογίζεται σε 8,0% σε σύγκριση με 5,4% το 2006. Η προστιθέμενη αξία του τομέα σε τρέχουσες τιμές αγοράς έφτασε τα £176,1 εκ.

Οι πωλήσεις ηλεκτρισμού αυξήθηκαν κατά 3,9% και έφθασαν στα 4.298 εκατομμύρια κιλοβατώρες το 2007 σε σύγκριση με 4.135 εκατομμύρια κιλοβατώρες το 2006. H κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακούς σκοπούς αυξήθηκε κατά 7,1%, για άντληση νερού κατά 6,7% και για οδικό φωτισμό κατά 2,1%.

H κατανάλωση νερού στις πόλεις υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί κατά 1,5% στα 32,2 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με 31,7 εκατομμύρια τόνους το 2006.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
816.68 ( -5.56%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2381.45 ( -5.53%)

Όγκος: € 5,753,089

===================

XAA

Γενικός Δείκτης
3059.14 ( -3.67%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1672.89 ( -4.18%)

===================

FTSE 100 INDEX 5,136.12 -100.14 -1.91%
CAC 40 INDEX 4,139.82 -83.69 -1.98%
DAX INDEX 6,068.53 -39.22 -0.64%

===================

US

DOW JONES INDUS. AVG 10,854.17 -161.52 -1.47%
S&P 500 INDEX 1,188.22 -18.87 -1.56%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,153.33 -25.65 -1.18%

WSJ: Κοντά σε νέα συμφωνία με τη Lehman η Nomura

WSJ: Κοντά σε νέα συμφωνία με τη Lehman η Nomura


Κοντά σε συμφωνία για την απόκτηση των δραστηριοτήτων του χρεοκοπημένου αμερικανικού οίκου Lehman Brothers στην Ευρώπη βρίσκεται η Nomura Holdings σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο website της Wall Street Journal.

Αργά χθες, η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε επισήμως την εξαγορά του βραχίονα της Lehman στην Ασία, έναντι συνολικού τιμήματος 225 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την WSJ, η συμφωνία για το ενεργητικό στην Ευρώπη πιθανόν να υπογραφεί εντός της ημέρας.

NAFTEMPORIKI

Κάτω από τα 108 δολ. υποχωρεί το αργό

Κάτω από τα 108 δολ. υποχωρεί το αργό

Στο αναγκαστικό κλείσιμο θέσεων short από τους επενδυτές που είχαν στο αργό συμβόλαια που έληγαν χθες αποδίδεται η ξέφρενη κούρσα ανόδου των τιμών που «μαύρου χρυσού» που σημειώθηκε. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 24 ετών. Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου, που έληξε χθες, σημείωσε κέρδη 16 δολαρίων αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Αυγούστου, την ίδια ώρα που το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση έναντι του ευρώ από ον Ιανουάριο του 2001.
Σήμερα το αργό κινείται πτωτικά, καθώς η άσχημη εικόνα που επικρατεί στις κεφαλαιαγορές διεθνώς εντείνει την ανησυχία των επενδυτών ότι το σχέδιο διάσωσης της αμερικανικής κυβέρνησης δε θα καταφέρει να «λυτρώσει» τις αγορές.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Νοεμβρίου υποχωρεί σήμερα κατά 1,55% στα 107,68 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου έκλεισε χθες στα 120,92 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 17%. Ενδοσυνεδριακά έφτασε και τα 130 δολάρια.

Το συμβόλαιο του μπρεντ για παράδοση Νοεμβρίου καταγράφει απώλειες κατά 2,21% στα 101,80 δολάρια το βαρέλι.

Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,4725, από 1,4884 νωρίτερα. Χθες έφτασε και το 1,4866, ήτοι τα υψηλότερα επίπεδα για το ευρώ από τις 22 Αυγούστου.

REPORTER.GR

ASIA TODAY

NIKKEI 225 12,090.59 169.73 1.42%
HANG SENG INDEX 18,872.85 -759.35 -3.87%
CSI 300 INDEX 2,123.48 -84.14 -3.81%

Morgan Stanley, Goldman Search for Deposits; Banks Are `Lunch'

Morgan Stanley, Goldman Search for Deposits; Banks Are `Lunch'


Sept. 23 (Bloomberg) -- Morgan Stanley and Goldman Sachs Group Inc., the two largest remaining independent U.S. securities firms, may add to the $81 billion of financial services deals unveiled during the past week as they morph into banks.

Morgan Stanley plans to sell as much as a 20 percent stake for $8.4 billion to Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Japan's largest bank, to shore up capital. Goldman Sachs said that its new status as a bank will help it purchase assets.

Stock market declines of the past 10 days helped push Lehman Brothers Holdings Inc. into bankruptcy and Merrill Lynch & Co. into a takeover by Bank of America Corp. That's helped financial services leapfrog the mining sector to become the most active for mergers and acquisitions this year, data compiled by Bloomberg show. Regional banks probably will become ``lunch'' for larger institutions, JPMorgan Chase & Co. analyst Steven Alexopoulos told clients yesterday.

``We are seeing deals that are highly opportunistic and speedily arranged, where targets are distressed,'' said Marco Boschetti, co-head of global mergers and acquisitions at the Towers Perrin consulting firm in London.

Goldman Sachs, granted permission Sept. 21 to transform into a bank holding company, may raise capital to buy assets assuming it finds the right opportunities, said company spokesman Lucas van Praag in New York.

``If we see assets that are attractive, we might raise capital in order to be able to acquire them,'' he said yesterday, adding that Goldman has ``no immediate plans to raise capital.''

Circling Seattle

Washington Mutual Inc., the Seattle savings and loan that put itself up for sale this month, has at least five companies mulling takeover bids, said a person familiar with the matter yesterday. They include Toronto-Dominion Bank, JPMorgan in New York, Wells Fargo & Co. of San Francisco and New York-based Citigroup Inc., the second-, third- and fourth-biggest banks.

The next several weeks present a ``window'' for financial firms to issue new capital or merge, said Michael Mayo, a New York-based analyst at Deutsche Bank AG. The U.S. Treasury's plan to buy troubled assets, disclosed Sept. 18, and a temporary ban on short-selling make it easier to shore up capital, he said.

Morgan Stanley and Goldman probably will increase deposits by going after retail and corporate banking customers by selling products such as certificates of deposits, said Richard Bove, an analyst at Ladenberg Thalmann & Co. in Lutz, Florida.

``There's a whole bunch of small banks in the United States that might be willing to sell out to them, but not big banks,'' Bove said. ``Why would they want to link up with a company which is struggling to stay alive?''

Danish Banks

Lloyds TSB Group Plc, the London-based bank that's acquiring HBOS Plc, Britain's biggest mortgage lender, may put about 9 billion pounds ($16.6 billion) of assets up for sale, including the Scottish Widows money management unit, analysts said. Lloyds TSB agreed to buy Edinburgh-based HBOS for 12.5 billion pounds last week after the bank lost almost half its market value on concern it was cut off from funds for loans.

``Whilst we anticipate higher levels of M&A activity in financial services than many other sectors, we expect a return to the fundamentals of how good deals get done,'' Towers Perrin's Boschetti said.

In Denmark, Ebh Bank A/S put itself up for sale yesterday as it cut its full-year pretax profit forecast to zero and removed Chief Executive Officer Finn Strier Poulsen after bad real-estate related loans were larger than expected. Two regional Danish lenders, Forstaedernes Bank A/S and Lokalbanken i Nordsjaelland A/S, also received bids last week from rival Scandinavian banks.

Renaissance Capital

Russian billionaire Mikhail Prokhorov agreed yesterday to buy half of Renaissance Capital to inject funds into the Moscow- based investment bank. Prokhorov's Onexim Group holding company will pay $500 million for 50 percent minus one share of Renaissance Capital, he told reporters in Moscow.

Edward Eyerman, head of leveraged finance at Fitch Ratings in London, said J.C. Flowers & Co. and Lone Star Funds are among leveraged buyout firms that will scour the market for distressed financial services companies.

``We may see the private equity guys coming into the market,'' said Frederick Lane, a former co-head of mergers at Donaldson, Lufkin & Jenrette, who now runs Boston-based Lane Berry & Co. in an interview.

CVC Capital Partners Ltd., Europe's biggest private equity firm by assets, started a team this month to scour for financial- services investments. Dallas-based Lone Star agreed last month to buy IKB Deutsche Industriebank AG, Germany's first casualty of the subprime mortgage crisis, for abut 150 million euros ($220 million). In the U.S., Bain Capital LLC and Hellman & Friedman LLC are jointly negotiating to acquire Lehman's asset-management unit, according to people familiar with the discussions.

BLOOMBERG

Μέτρα αναστολής διατάγματος από SFS για WKH

Μέτρα αναστολής διατάγματος από SFS για WKH


Προσωρινό διάταγμα που παγώνει τη διαδικασία εξαγορά τους 100% της White Knight από τον όμιλο της SFS πέτυχε ομάδα πέραν των 50 επενδυτών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης. Η εξέλιξη αυτή καθίσταται ακόμη πιο σημαντική μετά από τις δύο πρόσφατες αγωγές που έχασε η White Knight για επιστροφή χρημάτων.

Ο πρόεδρος της SFS Χριστόδουλος Έλληνας, κληθείς από τη StockWatch να σχολιάσει το δημοσίευμα, ανέφερε ότι όντως το διάταγμα εκδόθηκε από μία ομάδα περίπου 50 ατόμων που είναι πελάτες ή συνεργάτες συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου στη Λεμεσό. Ήδη, πρόσθεσε, οι δικηγόροι μας έλαβαν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αναστολή του διατάγματος. «Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν καθημερινά. Τίποτε δεν αλλάζει με την εξαγορά της White Knight», υπογράμμισε.

Το διάταγμα εκδόθηκε στην απουσία των δικηγόρων της White Knight, γι’ αυτό το Δικαστήριο τους κάλεσε, σε περίπτωση που διαφωνούν με την απόφαση του, να παρουσιαστούν αύριο Τετάρτη και να στηρίξουν τη θέση αυτή. Εκτιμάται ότι κατά την αυριανή διαδικασία οι δικηγόροι της White Knight απλώς θα ζητήσουν χρόνο να ετοιμάσουν την επιχειρηματολογία τους. Έτσι η διαδικασία του Squeeze Out από την SFS θα καθυστερήσει τουλάχιστον για μερικές μέρες ακόμη. Ενώ, εάν δεν πεισθεί το δικαστήριο από τους δικηγόρους της White Knight, τότε το διάταγμα ουσιαστικά θα μονιμοποιηθεί μέχρι την ολοκλήρωση των εν λόγω αγωγών για επιστροφή χρημάτων.

Το Δικαστήριο με την απόφαση του απαγορεύει ουσιαστικά στη White Knight και σε άτομα που την ελέγχουν να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις μετοχών που αφορούν τους παραπονούμενους. Έτσι η εγγραφή των μετοχών στο όνομα της SFS προς το παρόν έχει παγιοποιηθεί.

Τι προέχει

Εκτιμάται ότι το κατά πόσο θα μονιμοποιηθεί το διάταγμα ή θα ακυρωθεί, θα εξαρτηθεί από το ποιο «δίκαιο» θα θεωρήσει το Δικαστήριο ότι προέχει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το κυπριακό σύνταγμα, οι ευρωπαϊκές οδηγίες ή η συνθήκη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θέση των πέραν των 60 αιτητών – μικρομετόχων της White Knight, που εκπροσωπούνται στη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι ότι σε περίπτωση που επιτραπεί να προχωρήσει και ολοκληρωθεί το Squeeze Out, τότε και να κερδίσουν την αγωγή για επιστροφή χρημάτων που ήδη έχουν καταχωρίσει, θα είναι άνευ σημασία, εφόσον δεν θα έχουν στην κατοχή τους τις μετοχές για να τις δώσουν πίσω ώστε να τους επιστραφούν τα χρήματα που έδωσαν, βάσει του νόμου περί επιστροφής χρημάτων. Αυτό, σύμφωνα με τους αιτητές, ισοδυναμεί με στέρηση του δικαιώματος για δίκαιη δίκη (που κατοχυρώνει μέσα από Άρθρα 6 και 23 του Συντάγματος της Κύπρου).

STOCKWATCH.COM.CY

Το short cover οδήγησε στα ύψη το αργό

Το short cover οδήγησε στα ύψη το αργό

Στο αναγκαστικό κλείσιμο θέσεων short από τους επενδυτές που είχαν στο αργό συμβόλαια που έληγαν χθες αποδίδεται η ξέφρενη κούρσα ανόδου των τιμών που «μαύρου χρυσού» που σημειώθηκε. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 24 ετών.
Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου, που έληξε χθες, σημείωσε κέρδη 16 δολαρίων αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Αυγούστου, την ίδια ώρα που το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση έναντι του ευρώ από ον Ιανουάριο του 2001.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Νοεμβρίου υποχωρεί σήμερα κατά 0,9% στα 108,37 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου έκλεισε χθες στα 120,92 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 17%. Ενδοσυνεδριακά έφτασε και τα 130 δολάρια.

Το συμβόλαιο του μπρεντ για παράδοση Νοεμβρίου καταγράφει απώλειες κατά 0,6% στα 105,36 δολάρια το βαρέλι.

Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,4782, από 1,4884 νωρίτερα. Χθες έφτασε και το 1,4866, ήτοι τα υψηλότερα επίπεδα για το ευρώ από τις 22 Αυγούστου.

REPORTER.GR

Βρετανία: Εκτίναξη του καθαρού δανεισμού

Βρετανία: Εκτίναξη του καθαρού δανεισμού

Σε διπλασιασμό του κρατικού δανεισμού θα οδηγήσει η πιστωτική κρίση και η ραγδαία επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Βρετανία, όπως προειδοποιούν οικονομικοί αναλυτές.

Το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) σε έκθεσή του προβλέπει ότι ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα θα εκτιναχθεί τον επόμενο χρόνο (δημοσιονομικό έτος 2009/10) στα 90 δισ. στερλίνες- ποσό διπλάσιο σε σχέση με τις επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας- εξαιτίας των κλυδωνισμών στον χρηματοοικονομικό τομέα και της διολίσθησης της οικονομίας προς την ύφεση.

Για το δημοσιονομικό έτος 2008/09 το CEBR προβλέπει ότι ο κρατικός δανεισμός θα διαμορφωθεί στα 63 δισ. στερλίνες, όταν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για 43 δισ. στερλίνες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, έχει παραδεχθεί ότι η κρίση θα οδηγήσει σε αύξηση του δανεισμού, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μεγέθη. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο το καθαρό χρέος της κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 633 δισ. στερλίνες, ποσό που αντιστοιχεί στο 43,3% του ΑΕΠ.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Κίνδυνος αύξησης του εθνικού ελλείμματος

ΗΠΑ: Κίνδυνος αύξησης του εθνικού ελλείμματος


Η πρόταση του υπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ, Henry Paulson, ύψους 700 δισ. δολ. για την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος ενδέχεται να ωθήσει το εθνικό έλλειμμα στα υψηλότερα επίπεδα από το 1954, απειλώντας τη ζήτηση των ξένων για αμερικανικά ομόλογα.

Το σχέδιο με χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου για κεφάλαια με τα οποία θα αγοραστούν προβληματικά περιουσιακά στοιχεία από τις τράπεζες ενδέχεται να ωθήσει το έλλειμμα πάνω από το 70% του ΑΕΠ και το ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, πιθανόν πλέον του 1 τρισ. δολ. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Χθες το δολάριο υποχώρησε τα μέγιστα έναντι του ευρώ από την υιοθέτησή του 1999.

Πτωτικά κινήθηκαν τα ομόλογα τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις μετά την ανακοίνωση του Paulson ότι θα χρειαστεί σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας σημείωσαν άνοδο 29 μονάδες βάσης, στο 3,84%. Τα ομόλογα διετούς διάρκειας αναρριχήθηκαν 47 μονάδες βάσης στις 19 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα 23 ετών.


NAFTEMPORIKI

Μέτρα για περιορισμό του short selling στο Χ.Α.

Μέτρα για περιορισμό του short selling στο Χ.Α.


Σειρά περιοριστικών μέτρων, πέραν του flagging, και όχι κατάργηση του short selling αναμένεται να εγκρίνει στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ στελεχών της ΕΚ και του Χρηματιστηρίου.

Στη χθεσινή μακράς διαρκείας συνάντηση συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις και τα μέτρα που η ΕΚ πρέπει να λάβει, προκειμένου να ελεγχθεί για κάποιο διάστημα η διαδικασία των ανοικτών πωλήσεων.

Παρόλο που κάποιοι από τους παρευρισκόμενους τάχθηκαν υπέρ της καθολικής κατάργησης των short πωλήσεων, η πλειονότητα τάχθηκε κατά του μέτρου αυτού αντιπροτείνοντας πέραν του flagging και μία σειρά περιοριστικών μέτρων, όπως για παράδειγμα ενδεχόμενη ύπαρξη πλαφόν.

Ως γνωστόν το flagging προϋπήρχε στο σύστημα των ανοικτών πωλήσεων και στην ουσία καταδεικνύει όσους πραγματοποιούν short selling, συνεπώς η αγορά μπορεί να συμπεραίνει εάν πρόκειται για καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα πωλήσεις ή όχι, δεδομένου ότι η ηλεκτρονική αποτύπωση των συναλλαγών αυτών διευκολύνει την παρακολούθησή τους από την αγορά.

Μετά την καθολική απαγόρευση για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα του short selling στις ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστραλία και Ταϊβάν, η εγχώρια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προχωρήσει κατ' αρχάς στο μέτρο αυτό, δοκιμάζοντας σε πρακτικό επίπεδο τη δυνατότητα αποφυγής της απαγόρευσης του short selling γενικότερα.

Στόχος της απαγόρευσης που ήδη ισχύει στα παραπάνω Χρηματιστήρια είναι η «προστασία» των τραπεζών από τις εν λόγω συναλλαγές, που «ευθύνονται» σε μεγάλο βαθμό για την πτώση τιμών μετοχών και την επιδείνωση της πιστωτικής κρίσης. Επαγγελματίες της αγοράς σχολίαζαν χθες πως ακόμα κι αν δεν συμφωνούν απόλυτα για το κατά πόσο επιβαρύνουν το κλίμα οι ανοικτές πωλήσεις, στην παρούσα τουλάχιστον φάση η μερική έστω ευθυγράμμιση με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι απαραίτητη.

Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ το ίδιο θέμα αναμένεται να απασχολήσει στη συνέχεια και τα μέλη του δ.σ. της ΕΧΑΕ που επίσης συνεδριάζει αργότερα σήμερα.

NAFTEMPORIKI

Απώλειες του δολαρίου

Απώλειες του δολαρίου

ΠΤΩΤΙΚΑ για δεύτερη ημέρα έναντι του γιέν [JPY=X] κινήθηκε το δολάριο εν μέσω ανησυχιών ότι η πρόταση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αγοράσει προβληματικά περιουσιακά στοιχεία 700 δισ. δολ. από τις τράπεζες θα περιορίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τα οικονομικά της χώρας.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε για πέμπτη ημέρα έναντι του ευρώ, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο καθώς το σχέδιο του υπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ Henry Paulson θα αυξήσει το έλλειμμα της χώρας κατά 6,6% στα 11,315 τρισ. δολάρια. Επίσης το δολάριο υποχώρησε πριν από τις εκθέσεις αυτήν την εβδομάδα που ενδέχεται να δείξουν ότι οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν αυξάνοντας τις πιθανότητες μείωσης των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τη Federal Reserve.

Το δολάριο υποχώρησε στα 105,30 γιέν στις 10:29 π.μ. στη Σιγκαπούρη από 105,51 γιέν αργά χθες στη Ν. Υόρκη, όταν υποχώρησε 1,8%. Διαπραγματεύθηκε στο 1,4777 ανά ευρώ μετά τη χθεσινή του υποχώρηση κατά 1% στο 1,4774 δολάρια.

Από τις 11 Σεπτεμβρίου και το 1,3882 δολ. – τα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους – το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 7% έναντι του ευρώ. Στις 15 Ιουλίου το δολάριο υποχώρησε στο 1,6038, τα χαμηλότερα επίπεδα από την υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος το 1999.

Ανοδικά έναντι των 14 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα του κόσμου κινήθηκε το γιέν εν μέσω εικασιών ότι οι επενδυτές θα μειώσουν τις συναλλαγές – γνωστές ως carry-trades.

Τα επιτόκια στην Ιαπωνία είναι 0,5%, στη Ν. Κορέα 5,25%, στην Αυστραλία 7% και στο Μεξικό 8,25%, καθιστώντας το γιέν ελκυστικό για carry-trades.


NAFTEMPORIKI

Η Ε.Ε. επικροτεί αλλά δεν εφαρμόζει «συνταγή» ΗΠΑ

Η Ε.Ε. επικροτεί αλλά δεν εφαρμόζει «συνταγή» ΗΠΑ




Με τη δέσμευση ότι βρίσκονται σε «απόλυτα στενή συνεργασία» και ότι θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να διαφυλάξουν το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα απάντησαν στη διεθνή πιστωτική κρίση οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών-μελών του Ομίλου G7 εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για το έκτακτο αμερικανικό σχέδιο αγοράς «τοξικού» ενεργητικού από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, την ίδια ώρα που κάποιες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη επιχειρούσαν νέα «ένεση» ρευστότητας.


Νέες ενέσεις ρευστότητας χθες από την ΕΚΤ και την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας.
Ωστόσο, στο ανακοινωθέν του G7 δεν αναφέρεται ότι και άλλες χώρες σκοπεύουν να ακολουθήσουν μέτρα αμερικανικού τύπου, εστιάζοντας μόνο στη δράση των κεντρικών τραπεζών για ενίσχυση της ρευστότητας και των ρυθμιστικών αρχών για αντιμετώπιση φαινομένων χειραγώγησης των αγορών.

Μεμονωμένα ωστόσο, η Βρετανία, μέσω του υπουργού Οικονομικών της, τάχθηκε υπέρ της παρέμβασης του κράτους στη βρετανική οικονομία. Η Κομισιόν αν και υποδέχθηκε με ικανοποίηση το τελευταίο αμερικανικό σχέδιο, δεν προβλέπει τέτοιου είδους έκτακτα μέτρα από ευρωπαϊκής πλευράς, παρά το γεγονός ότι έχει επιτρέψει τελευταίως μέγα συγχωνεύσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια τόνισε ότι έγκειται ξεχωριστά σε κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. να αποφασίσει εάν θα προβεί σε μέτρα αμερικανικού τύπου για τη σταθεροποίηση των αγορών. Ηδη, η Γερμανία, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών.

Οι κεντρικές τράπεζες πάντως παραμένουν σε επαγρύπνηση και έχουν ενεργήσει τα δέοντα με τις άνευ προηγουμένου συντονισμένες επιχειρήσεις τους για ενίσχυση της ρευστότητας σύμφωνα με το διοικητή της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, με την ΕΚΤ να διοχετεύσει εκ νέου χθες 40 δισ. δολάρια, την Τράπεζα της Αγγλίας 26 δισ. δολάρια και την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας 10 δισ. δολάρια.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει και αυτή να πραγματοποιήσει αύριο την πρώτη στην ιστορία της χρηματοδότηση σε δολάρια ύψους 30 δισ. δολαρίων, ενώ η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει έκτακτη δανειοδότηση ύψους 13,6 δισ. δολαρίων στις τράπεζες της χώρας.

Το ποσό των 13 δισ. δολαρίων προσέφερε και η Ρωσία στο πλαίσιο δημοπρασίας σε 22 εμπορικές τράπεζες.


NAFTEMPORIKI
Share |