Tuesday, September 23, 2008

Έρευνα ΕΚ για επενδύσεις ΑΤΗΚ

Έρευνα ΕΚ για επενδύσεις ΑΤΗΚ


Σε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ έχει λάβει επενδυτικές συμβουλές από εγκεκριμένο σύμβουλο επενδύσεων και εάν αυτές έγιναν με τον ενδεδειγμένο τρόπο, θα προχωρήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η Επιτροπή προτίθεται να κινηθεί μετά την είδηση ότι το Ταμείο Συντάξεως της ΑΤΗΚ παρουσιάζει απώλειες από επενδύσεις σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου.

«Εμείς εκδηλώσαμε ενδιαφέρον για τα διαδραματιζόμενα στον εξής τομέα υπό την έννοια ότι τα Ταμεία Προνοίας έχουν μια διαχειριστική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της κάνει χρήση εξωτερικών συμβουλών για το πώς θα προχωρήσει να τοποθετήσει τα ποσά τα οποία διαθέτει», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους, διευκρινίζοντας ότι την εποπτεία για τα ταμεία προνοίας την έχει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Εκείνο που θα επιδιώξουμε να δούμε είναι αν οι σύμβουλοι επενδύσεων που ενεπλάκησαν, εάν ενεπλάκησαν, είχαν άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα διαπιστωθεί, επίσης, αν οι υπηρεσίες που ενδεχομένως να προσέφεραν σύμβουλοι επενδύσεων καλύπτονται από το σχετικό νόμο.

Εξήγησε ότι η διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου μπορεί να είχε μια γενική συζήτηση με το σύμβουλο, με τις αποφάσεις να λήφθηκαν αποκλειστικά από την Επιτροπή ή ο σύμβουλος παρείχε στην επιτροπή συμβουλές για διαχείριση χαρτοφυλακίου και άρα καλύπτεται από τους νόμους.

Ο κ. Χαραλάμπους εξήγησε ότι η νομοθεσία στοχεύει στο να διασφαλίζει την αξιοπιστία των επενδυτικών συμβουλών και πρόσθεσε ότι ο σύμβουλος επενδύσεων «έχει υποχρέωση να αποθαρρύνει έναν ιδιώτη από το να κάνει ριψοκίνδυνες επιλογές».

Ο σύμβουλος επενδύσεων, είπε ο κ. Χαραλάμπους, «δεν θα έχει ευθύνες, αν ακολούθησε τις διαδικασίες που προνοούνται από το νόμο, δηλαδή αν ανέλυσε και εξήγησε την κατάσταση και από εκεί και πέρα η διαχειριστική επιτροπή, ως καταρτισμένη, αποφάσισε για το τι θα κάνει».

Απώλειες ΑΤΗΚ

Αναφορικά με την έκθεση της ΑΤΗΚ σε προϊόντα υψηλού κινδύνου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Σταύρος Κρεμμός, σε δήλωσή του, είπε ότι δημιουργήθηκε έμμεσο πρόβλημα €1,7 εκ., που εξασφαλίζεται με εγγυήσεις της χρεοκοπημένης εταιρείας Lehman Brothers.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κρεμμός ανέφερε ότι αυτό το ποσό είναι επενδυμένο σε τέσσερα άλλα ταμεία και δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη ότι «έχουμε χάσει αυτά τα λεφτά», προσθέτοντας πως «οι θεματοφύλακες μας που είναι τράπεζα της Κύπρου ερευνά το θέμα και πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα έχουμε απώλεια για αυτή την επένδυση».

Ο κ. Κρεμμός είπε, επίσης, ότι στατιστικά εμφανίζεται ότι χάσαμε €600.000 όταν μια μέρα αφού ξέσπασε η κρίση ρευστοποιήθηκε ποσό €9 εκ., που ήταν κατατεθειμένο σε τράπεζα η οποία κινδύνευε με χρεοκοπία.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΤΗΚ ανέφερε ότι το Σχέδιο Συντάξεως της ΑΤΗΚ έχει αποθεματικά ύψους πέραν των €700 εκ., από τα οποία €18 εκ. ήταν επενδυμένα στο εξωτερικό πριν την τελευταία ρευστοποίηση.

Ανέφερε, επίσης, ότι το ποσό των €600.000 θα αντισταθμιστεί με επενδύσεις σε τράπεζες με ψηλότερο επιτόκιο από αυτό που απολάμβανε πριν από την κρίση, καθώς «είναι γνωστή η ανάγκη των τραπεζών για ρευστότητα και συμβάλλει σε ευνοϊκότερες επενδύσεις».

Τέλος, ο κ. Κρεμμός είπε ότι «ενεργούμε νομότυπα, με συνέπεια και σύνεση, τυγχάνει να είμαι πρόεδρος των διαχειριστών και θα έλεγα ότι είμαστε υπερβολικά συντηρητικοί και αυτή είναι μια επιλογή μας», τονίζοντας ότι πάντοτε «στις επενδύσεις μας έχουμε κριτήριο την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που συνεπάγεται κάθε επένδυση».

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο οικονομικός διευθυντής της ΑΤΗΚ και πρόεδρος του ΧΑΚ Γιώργος Κουφάρης ήταν εξίσου καθησυχαστικός. «Μετά την πτώχευση της Lehman πρέπει να δούμε πως ξεκαθαρίζουμε με αυτή την υπόθεση», ανέφερε. «Οι θεματοφύλακες του σχεδίου συντάξεων και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς διερευνούν τρόπους ώστε να διεκδικήσουμε πλήρως τα δικαιώματα μας και το ποσό να επιστραφεί πίσω στους επενδυτές, δηλαδή στην ΑΤΗΚ».

Διασκεδάζοντας, στη συνέχεια, τις όποιες ανησυχίες εκφράστηκαν για τις συντάξεις των υπαλλήλων της Αρχής, ο κ. Κουφάρης ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ μικρά τα ποσά αυτά μπροστά στο σύνολο του κεφαλαίου του σχεδίου συντάξεων της ΑΤΗΚ, το οποίο ανέρχεται στα €750 εκ. περίπου».

Άλλωστε, πρόσθεσε, «οποιαδήποτε επένδυση έχει ρίσκο και ποιος υπολόγιζε ότι η Lehman, μια από τις πιο μεγάλες τράπεζες του κόσμου με ψηλό δείκτη φερεγγυότητας, θα κατέρρεε», διερωτήθηκε.

«Το ταμείο μας διαθέτει €750 εκ., είναι πλήρως χρηματοδοτημένο και έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του ανά πάσα στιγμή. Από το ποσό αυτό, τα €200 εκ. έχουν μετατραπεί σε ομόλογα και χρεόγραφα της Κυπριακής κυβέρνησης, €400 εκ. βρίσκονται σε κυπριακές τράπεζες, €80 εκ. περίπου στο ΧΑΚ και ΧΑ ενώ €20 εκ. μεταφέρθηκαν με τα δεδομένα του 2006 στο εξωτερικό».

Ανησυχίες

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο εκφράζει «ανησυχία» για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν, σχετικά με τυχόν επενδύσεις των ταμείων προνοίας κυπριακών οργανισμών σε αμφιλεγόμενα αμερικανικά επενδυτικά προϊόντα.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΕΒΕ καλεί το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως εποπτική αρχή, να παρακολουθεί συνεχώς τη σωστή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, για τη διαφύλαξη των αποθεμάτων των ταμείων.

Το ΚΕΒΕ επισημαίνει το ρόλο και την ευθύνη των διαχειριστικών επιτροπών των ταμείων, για την πιστή εφαρμογή των σωστών διαδικασιών, στη βάση των αρχών της συνετής διαχείρισης και εκφράζει την πεποίθηση ότι «τα πολύπλοκα αυτά επενδυτικά προϊόντα επιβάλλουν να υπάρχει εξειδικευμένη τεχνογνωσία, στη βάση επιστημονικής γνώσης».

Καλεί όλους σε εγρήγορση για μια συνετή διαχείριση των αποθεμάτων των ταμείων προνοίας μέσα σε ξεκάθαρα πλαίσια επενδυτικής πολιτικής.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |