Tuesday, September 23, 2008

Η Ε.Ε. επικροτεί αλλά δεν εφαρμόζει «συνταγή» ΗΠΑ

Η Ε.Ε. επικροτεί αλλά δεν εφαρμόζει «συνταγή» ΗΠΑ




Με τη δέσμευση ότι βρίσκονται σε «απόλυτα στενή συνεργασία» και ότι θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να διαφυλάξουν το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα απάντησαν στη διεθνή πιστωτική κρίση οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών-μελών του Ομίλου G7 εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για το έκτακτο αμερικανικό σχέδιο αγοράς «τοξικού» ενεργητικού από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, την ίδια ώρα που κάποιες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη επιχειρούσαν νέα «ένεση» ρευστότητας.


Νέες ενέσεις ρευστότητας χθες από την ΕΚΤ και την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας.
Ωστόσο, στο ανακοινωθέν του G7 δεν αναφέρεται ότι και άλλες χώρες σκοπεύουν να ακολουθήσουν μέτρα αμερικανικού τύπου, εστιάζοντας μόνο στη δράση των κεντρικών τραπεζών για ενίσχυση της ρευστότητας και των ρυθμιστικών αρχών για αντιμετώπιση φαινομένων χειραγώγησης των αγορών.

Μεμονωμένα ωστόσο, η Βρετανία, μέσω του υπουργού Οικονομικών της, τάχθηκε υπέρ της παρέμβασης του κράτους στη βρετανική οικονομία. Η Κομισιόν αν και υποδέχθηκε με ικανοποίηση το τελευταίο αμερικανικό σχέδιο, δεν προβλέπει τέτοιου είδους έκτακτα μέτρα από ευρωπαϊκής πλευράς, παρά το γεγονός ότι έχει επιτρέψει τελευταίως μέγα συγχωνεύσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια τόνισε ότι έγκειται ξεχωριστά σε κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. να αποφασίσει εάν θα προβεί σε μέτρα αμερικανικού τύπου για τη σταθεροποίηση των αγορών. Ηδη, η Γερμανία, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών.

Οι κεντρικές τράπεζες πάντως παραμένουν σε επαγρύπνηση και έχουν ενεργήσει τα δέοντα με τις άνευ προηγουμένου συντονισμένες επιχειρήσεις τους για ενίσχυση της ρευστότητας σύμφωνα με το διοικητή της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, με την ΕΚΤ να διοχετεύσει εκ νέου χθες 40 δισ. δολάρια, την Τράπεζα της Αγγλίας 26 δισ. δολάρια και την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας 10 δισ. δολάρια.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει και αυτή να πραγματοποιήσει αύριο την πρώτη στην ιστορία της χρηματοδότηση σε δολάρια ύψους 30 δισ. δολαρίων, ενώ η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει έκτακτη δανειοδότηση ύψους 13,6 δισ. δολαρίων στις τράπεζες της χώρας.

Το ποσό των 13 δισ. δολαρίων προσέφερε και η Ρωσία στο πλαίσιο δημοπρασίας σε 22 εμπορικές τράπεζες.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |