Monday, July 7, 2008

Το δολάριο καθήλωσε λίγο πάνω από τα 141 δολ. το αργό

Το δολάριο καθήλωσε λίγο πάνω από τα 141 δολ. το αργό

Με σημαντική πτώση έκλεισε το αργό στη σημερινή διαπραγμάτευση του στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, επηρεασμένο αφενός από τις εκτιμήσεις για μείωση της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες της ευρωζώνης, και αφετέρου λόγω των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν ότι έχει εμπιστοσύνη στις διαπραγματεύσεις με τις δυτικές κυβερνήσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Επίσης, την τιμή του αργού πίεσε χαμηλότερα η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος που βρέθηκε σε υψηλό εβδομάδας έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για τον Αύγουστο υποχώρησε κατά 2,7%, ή κατά 3,92 δολάρια στα 141,37 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε πτωτικά κατά 1,83%, ή κατά 2,64 δολάρια, στα 141,46 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε «θετικό περιβάλλον και πλησιάζουν σε νέες προοπτικές», επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών Manouchehr Mottaki σε χθεσινή συνέντευξή του στο CNN, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν νέες προοπτικές και όσον αφορά τις σχέσεις Ιράν - ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι το αργό έφτασε το ρεκόρ των 145,85 δολαρίων στις 3 Ιουλίου λόγω της φημολογίας ότι επίκειται στρατιωτική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να πιέζουν το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Σύμφωνα με τον Tim Evans, αναλυτή της Citi Futures Perspective, υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες για την ευρωπαϊκή και ιαπωνική οικονομία, γι’ αυτό και οι επόμενες αποφάσεις των κυβερνήσεων θα πρέπει να εστιαστούν στην προοπτική ενδεχόμενης επιβράδυνσης.

Νωρίτερα η πτώση του αργού είχε φτάσει το 4%, αφού το ευρώ βρισκόταν έναντι του δολαρίου σε χαμηλά από τις 25 Ιουνίου. «Όταν ενισχύεται το δολάριο, τα εμπορεύματα γίνονται πολύ ακριβότερα» σχολίασε ο Peter Beutel, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Cameron Hanover Inc., θέλοντας να επισημάνει τη σχέση μεταξύ ισοτιμιών και commodities.

Πακέτο προτάσεων

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουνίου ο Χαβιέρ Σολάνα είχε μεταβεί στη Τεχεράνη κομίζοντας πρόταση έξι χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) για έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων μόλις τερματιστεί το συνεχιζόμενο πρόγραμμα εμπλουτισμού.

Σε δηλώσεις του ο διαπραγματευτής του Ιράν Σαϊντ Τζαλίλι ανέφερε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Χαβιέρ Σολάνα και συμφώνησε να διεξάγουν περισσότερες συνομιλίες στο τέλος του Ιουλιου. Ο Τζαλίλι πάντως είχε προτείνει στον Χαβιέρ Σολάνα το δικό του σύνολο μέτρων για την επίλυση της κρίσης. Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι το Ιράν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Το Ιράν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την διεξαγωγή συνομιλιών αλλά και ότι δεν θα διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι έχει ειρηνική χρήση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Ιράν επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

ΙΕΑ: «Υπό πίεση»τουλάχιστον μέχρι το 2013 η αγορά πετρελαίου

Στην εκτίμηση ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει «υπό πίεση» μέχρι το 2013 προέβη ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) Νομπούο Τανάκα.

Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", προέβλεψε ότι σε ένα πρώτο στάδιο θα χαλαρώσουν οι πιέσεις στην αγορά μέχρι το 2009-2010, χάρη στην αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς από νέα πεδία άντλησης. Στη συνέχεια, ωστόσο, εκτιμά ότι η προσφορά θα μειωθεί και η ζήτηση θα αυξηθεί, κυρίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Όπως παρατήρησε ο Τανάκα, η κερδοσκοπία, «η οποία στοιχηματίζει υπέρ της ανόδου των τιμών», θα απολέσει το ρόλο της, εάν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες προχωρήσουν σε επιπλέον επενδύσεις και οι καταναλώτριες χώρες μάθουν να ελέγχουν την κατανάλωση.

Από πλευράς παραγωγής, αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις, τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΙΕΑ. «Αυτή τη στιγμή, ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία, φορολογούν βαρύτατα τις ξένες εταιρείες. Αυτό αποθαρρύνει τους επενδυτές», επισήμανε.

Από πλευράς κατανάλωσης, ο επικεφαλής της IEA τάχθηκε ενάντια στη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, καθώς αυτή η επιλογή θα έστελνε «λάθος μήνυμα» όσον αφορά την προσπάθεια αντιμετώπισης της σπατάλης. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας «προτρέπει - και αυτό είναι αναγκαίο - να διαχωρίσουμε την οικονομική ανάπτυξη από την κατανάλωση ενέργειας», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η ραγδαία άνοδος των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηγετών των χωρών της G8 στη σύνοδο κορυφής που ξεκίνησε σήμερα στην Ιαπωνία.

REPORTER.GR

Δυσσοίωνες εκτιμήσεις για Freddie Mac και Fannie Mae

Δυσσοίωνες εκτιμήσεις για Freddie Mac και Fannie Mae

Ανησυχία ότι η Αύξηση Μετοχικού κεφαλαίου δε θα καλύψει τις διαγραφές ζημιών υπάρχει για τις χρηματιστηριακές εταιρείες Freddie Mac και Fannie Mae.
Η Freddie Mac καταγράφει αυτήν την ώρα απώλειες 26%, σημειώνοντας χαμηλό 13 ετών, ύστερα από την εκτίμηση της Lehman Brothers Holdings Inc. ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε περαιτέρω διαγραφές που θα επιβαρύνουν την ήδη καταπονημένη ρευστότητα της.

Η Freddie Mac, είχε προχωρήσει το Δεκέμβριο σε ΑΜΚ ύψους 13,5 δισ. δολαρίων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε τα σχέδια της για άλλη μια ΑΜΚ ύψους 5,5 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους οι μετοχές των Freddie Mac και Fannie Mae έχουν καταγράψει απώλειες ύψους 62% και 66% αντίστοιχα, ενώ ενδέχεται να διευρυνθούν λόγω των εκτιμήσεων για περισσότερες διαγραφές.

REPORTER.GR

Οι ελληνικές τράπεζες χρυσοπληρώνουν την ρευστότητα σε σχέση με την Ευρώπη

Οι ελληνικές τράπεζες χρυσοπληρώνουν την ρευστότητα σε σχέση με την Ευρώπη

«Οι ελληνικές τράπεζες πληρώνουν πολύ ακριβά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες την ρευστότητα , το βαλκανικό όραμα αρχίζει να ξεφτίζει στα μάτια των ξένων επενδυτών ενώ υπάρχουν αμφιβολίες και για τα business plan. Οι παράγοντες αυτοίεξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές κατακρημνίζονται έχοντας απολέσει πάνω από 40% από τις αρχές του 2008 σε αντίθεση με τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που καταγράφουν χαμηλότερες απώλειες» επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της Εθνικής και της Alpha bank. Η τακτική μαζικών ρευστοποιήσεων που τείνει να εξελιχθεί σε αποεπένδυση έχει πλήξει καίρια τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν καταβαραθρωθεί.

Το κόστος χρήματος αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών και αν οι συνθήκες στις αγορές δεν βελτιωθούν τότε είναι πιθανό τότε η εικόνα των τραπεζών ίσως επιδεινωθεί.

Οι ξένοι επενδυτές πωλούν επιθετικά τις ελληνικές τράπεζες καθώς έχουν προβληματιστεί έντονα για το γεγονός ότι πληρώνουν πολύ ακριβά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες την αντλούμενη ρευστότητα.

Στην Αυστρία π.χ. οι τράπεζες προσφέρουν σε προθεσμιακή κατάθεση 4,25% όταν στην Ελλάδα αγγίζει το 6% ή το υπερβαίνει.

Πριν 10 μήνες στην Ελλάδα οι τράπεζες πλήρωναν σε καταθέσεις euribor – 20 πόντους και υπήρχε μεγάλη ζήτηση ενώ τώρα προσφέρουν euribor + 100 πόντους και οι επενδυτές ζητούν ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις.

Παράλληλα οι ξένοι θεωρούν ότι το Βαλκανικό όραμα ενέχει τεράστιο ρίσκο για τις ελληνικές τράπεζες και ξεθωριάζει στα μάτια τους.

Οι λόγοι αυτοί εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν καταβαραθρωθεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές.

REPORTER.GR

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής Μαϊου

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής Μαϊου

Πτώση της τάξεως του 2,4%, έναντι ανόδου 0,4% που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές, εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία το Μάιο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Τον Απρίλιο, η εν λόγω παραγωγή είχε μειωθεί κατά 0,2%.

NAFTEMPORIKI

WSJ: Πώληση των μεριδίων της σε Blackrock, Bloomberg εξετάζει η Merrill Lynch

WSJ: Πώληση των μεριδίων της σε Blackrock, Bloomberg εξετάζει η Merrill Lynch

Σε πώληση μεριδίων που κατέχει στη χρηματοοικονομική εταιρεία Blackrock και στο πρακτορείο Bloomberg προσανατολίζεται η Merrill Lynch σύμφωνα με την Wall Street Journal, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ενισχύσει τη ρευστότητά της κατά έξι δισ. δολάρια.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα σε σημερινό δημοσίευμά της, επικαλούμενη άτομα προσκείμενα στο θέμα, η αμερικανική τράπεζα πιθανόν να ζητήσει περίπου πέντε δισ. δολάρια για το 20% που κατέχει στο Bloomberg. Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να αποφέρει το ανωτέρω μερίδιο εάν πωλείτο στην ανοιχτή αγορά.

Σύμφωνα με την WSJ, η Merrill πιθανόν να έχει αυτή την εβδομάδα συνομιλίες με ανώτατα στελέχη της Blackrock, στην οποία κατέχει ποσοστό 49%. Η συνολική αξία της εταιρείας υπολογίζεται στα 12 δισ. ευρώ. Σύμφωνα πάντως, με την εφημερίδα, η εταιρεία δεν σκοπεύει να πουλήσει ολόκληρο το μερίδιό της, ενώ θα επιδιώξει τη διατήρηση στρατηγικής συμμαχίας με την Blackrock.

Οι εκπρόσωποι των τριών εταιρειών δεν ήταν διαθέσιμοι να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Wall Street Journal.


NAFTEMPORIKI

Προς περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας η GM

Προς περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας η GM

Σε απολύσεις χιλιάδων διοικητικών στελεχών της σχεδιάζει να προβεί η μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors ενώ παράλληλα εξετάζει και το ενδεχόμενο πώλησης ή κλεισίματος περισσότερων μονάδων της, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη άτομα προσκείμενα στο θέμα, οι ανωτέρω κινήσεις εντάσσονται σε μια ευρύτερη επαναξιολόγηση της στρατηγικής της εταιρείας και της ικανότητάς της να επιστρέψει στην κερδοφορία μέχρι το 2010, όπως έχει υποσχεθεί.

Σύμφωνα με τις πηγές της WSJ, οι περικοπές θέσεων, οι οποίες θα προστεθούν στις απολύσεις που έχει ήδη ανακοινώσει η εταιρεία, πιθανόν να εγκριθούν στη συνεδρίαση του δ.σ. της GM, στις αρχές Αυγούστου.

Η διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας ενδεχομένως να προτείνει στο δ.σ. και άλλες επιλογές ενίσχυσης της ρευστότητάς της, ενώ θα συζητηθεί και η σκοπιμότητα μείωσης των brand της εταιρείας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.


NAFTEMPORIKI

Microsoft: «Ανοιχτή» σε νέες συνομιλίες με τη Yahoo αν εκλέξει νέο δ.σ.

Microsoft: «Ανοιχτή» σε νέες συνομιλίες με τη Yahoo αν εκλέξει νέο δ.σ.

«Ανοιχτή» σε συνομιλίες για μια «μεγάλη συναλλαγή» με τη Yahoo ανακοίνωσε πως είναι η Microsoft σε περίπτωση που η διαδικτυακή εταιρεία εκλέξει νέο διοικητικό συμβούλιο στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της, τον επόμενο μήνα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, η Microsoft αποκαλύπτει πως είχε συνομιλίες με τον δισεκατομμυριούχο Καρλ Άικαν, ο οποίος κατέχει ποσοστό της Yahoo και έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών.

Αν και δεν υπόσχεται τη σύναψη συμφωνίας, ο αμερικανικός κολοσσός λογισμικού επισημαίνει πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί σε περίπτωση που παραμείνει το τρέχον δ.σ. στη Yahoo. Αντιθέτως, η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει «ανοιχτή» σε συνομιλίες με ένα νέο δ.σ.

Οι μετοχές της Yahoo εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 10% στις πρωινές συναλλαγές της Δευτέρας. Σημειώνεται, ότι από τότε που η Microsoft απέσυρε την προσφορά της ύψους 47 δισ. δολαρίων, στις αρχές Μαΐου, η μετοχή της διαδικτυακής εταιρείας έχει καταγράψει απώλειες άνω του 25%.

NAFTEMPORIKI

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

10:00 AM
Wholesale Trade
Dept of Commerce

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
984.29 ( 2.24%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2873.54 ( 2.20%)

Όγκος: € 1,863,656

---

FTSE 100 INDEX 5,512.70 99.90 1.85%
CAC 40 INDEX 4,342.59 76.59 1.80%
DAX INDEX 6,395.75 123.54 1.97%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,231.96 -56.58 -0.50%
S&P 500 INDEX 1,252.31 -10.59 -0.84%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,243.32 -2.06 -0.09%

Αρνητική αναθεώρηση προβλέψεων ΚΤ

Αρνητική αναθεώρηση προβλέψεων ΚΤ


Σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την πορεία βασικών οικονομικών μεγεθών φέτος και το 2009 προέβηκε πριν από λίγο η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Στο πρώτο της οικονομικό δελτίο, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ΚΤ αναθεωρεί κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες την προηγούμενη της πρόβλεψη για τον πληθωρισμό και εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 4,2% το 2008 προτού υποχωρήσει 2,4% το 2009. Οι προηγούμενες προβλέψεις ήταν για 2,9% και 2,3% αντίστοιχα. Οι νέες προβλέψεις στηρίζονται σε παραδοχή ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θα περιοριστεί στα $113,3 το βαρέλι, που όμως η ίδια παραδέχεται είναι μάλλον αισιόδοξη με βάση την πορεία του πετρελαίου τον Ιούνιο.

Σε σχέση με την ανάπτυξη, η ΚΤ προβλέπει ότι θα περιοριστεί στο 3,6% το 2008 έναντι 3,9% που είχε προβλέψει το Δεκέμβριο του 2007. Εκτιμά, επίσης, ότι το 2009 θα φθάσει το 3,7% έναντι 3,8% που προέβλεπε προηγουμένως. Το 2007 ο ρυθμός ανάπτυξης είχε φθάσει το 4,4%.

Για τα δημοσιονομικά, αναμένεται επιδείνωση το 2008 αφού το πλεόνασμα ύψους 0,5% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2008 φαίνεται να εξανεμίστηκε το πεντάμηνο, λόγω των μειωμένων εσόδων από βασικούς κλάδου, όπως οι κατασκευές και της αύξησης των δαπανών. Μέσω του οικονομικού της δελτίου, η ΚΤ προτρέπει εκ νέου την κυβέρνηση να περιορίσει τις δαπάνες αφού προβλέπει «σημαντική χειροτέρευση των δημοσιονομικών μεγεθών».

STOCKWATCH.COM.CY

Σπάει το τραπεζικό απόρρητο ξένων…

Σπάει το τραπεζικό απόρρητο ξένων…


Νομοσχέδιο για σπάσιμο του τραπεζικού απορρήτου μη φορολογικών κατοίκων Κύπρου προωθεί στην ολομέλεια της Πέμπτης η Επ. Οικονομικών με στόχο την έξοδο από τις «μαύρες» φορολογικές λίστες που έχει θέσει την Κύπρο η Ρωσία, αλλά και την ικανοποίηση των αιτημάτων πολλών ευρωπαϊκών χωρών για ανταλλαγή εχέμυθων πληροφοριών. Όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, συμφωνούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ ο Συναγερμός θα τοποθετηθεί επί του θέματος στην ολομέλεια. Η αντιπολίτευση εκφράζει ανησυχίες για τη χρησιμότητα νομοσχεδίου, καθώς ενδέχεται να προβληματίσει τους ξένους καταθέτες – που αποτελούν βασικό τροφοδότη της δανειστικής επέκτασης των τραπεζών στην Κύπρο και στο εξωτερικό – χωρίς απαραίτητα να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Με το νομοσχέδιο, που ετοίμασε η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, συμφωνούν ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, οι τράπεζες, οι λογιστές και ο Φορέας Προώθησης Ξένων Επενδύσεων.

Ο νέος νόμος θα καθιστά δυνατή την ανταλλαγή με συμβαλλόμενα κράτη εχέμυθων πληροφοριών για μη φορολογικούς κατοίκους Κύπρου. Εχέμυθη πληροφορία, όπως διευκρινίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, περιλαμβάνει πληροφορίες που τηρούνται ή τυγχάνουν διαχείρισης από Τράπεζα, άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, καταπιστευματοδόχο, εντολοδόχο, αντιπρόσωπο ή πρόσωπο που σχετίζεται με συμφέροντα ιδιοκτησίας σε άλλο πρόσωπο. Η εχέμυθη πληροφορία θα πρέπει να παραχωρείται από τις τράπεζες στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, το οποίο θα πρέπει πρώτα να έχει λάβει τη γραπτή συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα.

Όπως αναφέρθηκε από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστο Πατσαλίδη, καθώς και από το Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γιώργο Πούφο, στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η Ρωσία έχει θέσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε μαύρη λίστα, ενώ και η Γερμανία έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της για ακύρωση της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) με την Κυπριακή Δημοκρατία, εάν η Κυβέρνηση της Κύπρου δεν λάβει μέτρα προς άρση της απαγόρευσης ανταλλαγής εχέμυθων πληροφοριών.

Ο κ. Πατσαλίδης εξήγησε στον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλο (ΔΗΚΟ), ο οποίος προήδρευσε της σημερινής συνεδρίας, καθώς και στους Βουλευτές Σταύρο Ευαγόρου, Γιάννο Λαμάρη και Τάκη Χατζηγεωργίου από το ΑΚΕΛ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Μαρία Κυριακού από το ΔΗΣΥ, Μαρίνο Σιζόπουλο από το ΚΣ ΕΔΕΚ και Νίκο Κουτσού από το ΕΥΡΩΚΟ, ότι προβληματίστηκε πολύ το Υπουργείο Οικονομικών και προσπάθησε να «ζυγίσει» τα θετικά και τα αρνητικά, προτού καταλήξει στη νομοθετική αυτή πρόταση.

Η όλη διαδικασία έγινε με επείγοντα τρόπο, προκειμένου να προλάβουν την ψήφιση του νόμου από την Ολομέλεια στη μεθαυριανή - τελευταία προ των θερινών διακοπών - συνεδρία της, όπως ανέφερε.

Έγιναν διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είπε ο κ. Πατσαλίδης, για να εξασφαλισθεί η συναίνεσή τους και προπαντός για να τεθούν όλες οι αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες, έτσι ώστε και η Δημοκρατία να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από το δίκτυο ΣΑΔΦ, με παράλληλη και ταυτόχρονη διαφύλαξη του δικηγορικού απορρήτου και των συμφερόντων των ξένων επενδυτών.

Από τους βουλευτές διατυπώθηκαν σωρεία ερωτήσεων για το ενδεχόμενο να σηκώσουν τις καταθέσεις τους οι ξένοι επενδυτές σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστώσουν ότι τα προσωπικά τους στοιχεία και άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες, που κατέχουν οι κυπριακές τράπεζες, συγκεντρώνονται ανεξέλεγκτα και διοχετεύονται στο εξωτερικό.

Παράλληλα, οι βουλευτές εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο ακύρωσης συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας από χώρες με τις οποίες διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις μέχρι τώρα η Κύπρος.

Με τις κυβερνητικές θέσεις δήλωσαν ότι συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, από το Δικηγορικό Σύλλογο όμως, παράλληλα με τη συμφωνία τους και την ικανοποίησή τους για τη διαφύλαξη του δικηγορικού απορρήτου, εκφράστηκε και η άποψη ότι δεν πρόκειται ουσιαστικά να επιλυθεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τις χώρες αυτές και επισημάνθηκαν οι δυσλειτουργίες στο Τμήμα Εγγραφής Εταιρειών.

Από τον κ. Πούφο έγινε μία ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην κυπριακή νομοθεσία, όσον αφορά τη βεβαίωση και είσπραξη φόρων και ιδιαιτέρως στην άρση της εχεμύθειας, με σκοπό την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απορρέουν από διμερείς Συμβάσεις για αποφυγή της διπλής φορολογίας.

Από τον κ. Νεοφύτου, μεταξύ άλλων, εκφράστηκε η άποψη ότι, αντί να επιλυθούν τα προβλήματα με την ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, ενδεχομένως να αυξηθούν, διότι τα άλλα κράτη, όπως η Ρωσία και η Γερμανία, θα θεωρήσουν ότι επιχειρείται παραπλάνησή τους και «θα μας πάρουν πρέφα», όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί.

Η Κυβέρνηση, όπως είπαν οι κύριοι Πούφος και Πατσαλίδης, είχε καταθέσει ενώπιον της Βουλής, στις 6 Δεκεμβρίου 2007, νομοσχέδιο που αποσκοπούσε στην άρση της εχεμύθειας, έτσι ώστε να δίδονται οι απαραίτητες πληροφορίες στο Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, κυρίως για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις διμερείς ή πολυμερείς διεθνείς Συμβάσεις φορολογικού περιεχομένου.

Αργότερα κρίθηκε αναγκαία η σύνταξη νέου νομοσχεδίου, προκειμένου, ανεξαρτήτως από οιανδήποτε υποχρέωση για εχεμύθεια ή περιορισμό σχετικά με τραπεζικό ή επαγγελματικό απόρρητο, αλλά τηρουμένου του δικηγορικού απορρήτου, να δίδονται οι απαραίτητες πληροφορίες στο Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, με σκοπό την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας σε σχέση με Συμβάσεις για αποφυγή διπλής φορολογίας και κατά το πρότυπο του ΟΟΣΑ.

Η προτεινόμενη νέα νομοθεσία προβλέπει ότι οι εξουσίες του Διευθυντή να εξασφαλίζει τις σχετικές πληροφορίες θα ασκούνται κατόπιν γραπτής συγκατάθεσης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι ο Διευθυντής δεν θα παρέχει οποιεσδήποτε πληροφορίες του ζητούνται από το κράτος με το οποίο η Δημοκρατία έχει συνάψει Σύμβαση για αποφυγή διπλής φορολογίας, εκτός εάν κοινοποιηθεί ότι το κράτος αυτό έχει αμοιβαίες αντίστοιχες διατάξεις ή εφαρμόζει ανάλογη διοικητική πρακτική για παροχή πληροφοριών που ζητούνται από το Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων.

Για την περίπτωση της Γερμανίας, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών, παρ' όλο που έγιναν διαπραγματεύσεις και μονογραφήθηκε το κείμενο της νέας ΣΑΔΦ κατά το 2005, η γερμανική Κυβέρνηση επανήλθε στο θέμα και δηλώνει ότι επιθυμεί διακαώς την υιοθέτηση συγκεκριμένων διατάξεων, προκειμένου να είναι δυνατή η ανταλλαγή εχέμυθων πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών Αρχών των δύο κρατών.

Επιπροσθέτως, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεση της Κυβέρνησης της Γερμανίας για ακύρωση της υφιστάμενης ΣΑΔΦ, εάν η κυπριακή Κυβέρνηση δεν λάβει οποιαδήποτε μέτρα προς άρση της απαγόρευσης ανταλλαγής εχέμυθων πληροφοριών.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, η Γαλλία υιοθέτησε γραπτώς τη θέση ότι, για να πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων προς συνομολόγηση νέας ΣΑΔΦ, προϋπόθεση είναι η πλήρης εκ μέρους της Κύπρου αποδοχή των διατάξεων της Πρότυπης Σύμβασης του ΟΟΣΑ για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας αναφορικά με την ανταλλαγή εχέμυθων πληροφοριών.

Ανάλογες παραστάσεις έγιναν και κατά τις διαπραγματεύσεις της Κύπρου με τις Δανία, Ιταλία, Βαλτικές Χώρες, Ολλανδία, Νορβηγία για υφιστάμενες ΣΑΔΦ, καθώς και με τις Ισπανία και Πορτογαλία για τη σύναψη νέας ΣΑΔΦ.

Ακόμη, η Φινλανδία, προσφάτως, παρά το ότι είχε συμφωνήσει με την Κύπρο για νέα ΣΑΔΦ εκ των υστέρων και μετά από γερμανικές πιέσεις, απαιτεί τώρα την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου, προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση για ανταλλαγή εχέμυθων πληροφοριών.

Όλα αυτά τα κράτη είναι σε θέση να παρέχουν εχέμυθες πληροφορίες στις κυπριακές φορολογικές Αρχές, ενώ, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, η Κύπρος δεν είναι σε θέση να ανταλλάξει εχέμυθες πληροφορίες για μη φορολογικούς κατοίκους Κύπρου, όπως είναι απαίτηση των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλων κρατών.

Από την Κυβέρνηση κατέστη σαφές στην Επιτροπή Οικονομικών ότι η διατήρηση και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ΣΑΔΦ θεωρείται υψίστης σημασίας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.

Εκτιμάται επίσης από την Κυβέρνηση ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τη μη συνομολόγηση ΣΑΔΦ θα είναι ουσιαστικότερες από το πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως να προκύψει με τη εφαρμογή εχέμυθων πληροφοριών για μη φορολογικούς κατοίκους Κύπρου.

STOCKWATCH.COM.CY

ΥΠΕΜΠ: Κλείνει την πόρτα στην SFS

ΥΠΕΜΠ: Κλείνει την πόρτα στην SFS


Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της για εισαγωγή φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή LNG, κατέστησε σήμερα σαφές ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης. Μιλώντας στη Βουλή μετά που ενημέρωσε τους βουλευτές γύρω από τα θέματα της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης και την πρόοδο που έχει σε κάθε τομέα ξεχωριστά, τόνισε:

«Χωρίς να είμαστε δογματικοί προχωρούμε σε χερσαίο τερματικό και εισαγωγή φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή. Εάν υπάρξουν νέες ιδέες πάντοτε θα τις μελετούμε, ωστόσο δεν πρόκειται να κάνουμε πειράματα ή να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», υπέδειξε ο κ. Πασχαλίδης.

Και σημείωσε: «Εάν υπάρχει κάπου φυσικό αέριο σε συμπιεσμένη μορφή και δεν θα κατασκευαστεί στο μέλλον τους παρακαλούμε να μας υποδείξουν τη χώρα, τον τόπο και να πάμε να το δούμε. Δεν πρόκειται να κάνω ακαδημαϊκές συζητήσεις ώστε να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Θα δουλεύουμε αν χρειαστεί 24 ώρες την ημέρα, οι ακαδημαϊκές όμως συζητήσεις θα γίνονται τα βράδια. Εάν γνωρίζετε που υπάρχει έτοιμο το συμπιεσμένο μπορώ να αναβάλω όλες τις υποχρεώσεις μου και να πάω αύριο να το φέρω», ανέφερε με νόημα ο κ. Πασχαλίδης.

Στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον όμιλο Sharelink που πρότεινε την ιδέα εισαγωγής και μεταφοράς συμπιεσμένου αερίου, ο κ. Πασχαλίδης πρόσθεσε: «ας μη πρωτοτυπούν διερωτούμενοι γιατί δεν υιοθετεί τις θέσεις τους η κυβέρνηση, δεν διακινδυνεύσουμε €500 εκ. Προτιμώ να είμαστε σίγουροι», παρά γρήγοροι, συνέχισε.

Νωρίτερα ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής για την πρόοδο που έχει γίνει στην προώθηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ζήτησε πίστωση χρόνου από τους βουλευτές διότι, όπως είπε, πρόκειται για μεγάλους σχεδιασμούς.

«Για ότι δεσμευτήκαμε όχι μόνο το τηρούμε με χρονοδιαγράμματα αλλά επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι κινούμαστε σε χρόνο ρεκόρ». Υπέδειξε, επίσης, με έμφαση ότι επικρατεί ένας μύθος γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Οι ανανεώσιμες πηγές στοιχίζουν πάρα πολλά χρήματα, μάλιστα στις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, στοιχίζουν περισσότερο από το πετρέλαιο», τόνισε, για να συμπληρώσει αμέσως ότι εκτός από την οικονομική πτυχή υπάρχει και το θέμα περιβάλλοντος και άλλες κοινωνικοοικονομικές πτυχές.

Όσον αφορά το θέμα της ενθάρρυνσης για φωτοβολταϊκά, ανέφερε ότι έχουν βγει ήδη σε προσφορές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, στρατόπεδα και υπουργεία, ενώ θα ξοδευτούν για το σκοπό αυτό €18 εκ. και πρόκειται εξ’ ολοκλήρου για ποσά από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ως εκ τούτου δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες ούτε με ένα ευρώ.

STOCKWATCH.COM.CY

Χαμηλώνει προσδοκίες κερδών η KBW

Χαμηλώνει προσδοκίες κερδών η KBW


Η μετοχή της Τρ. Κύπρου, της Marfin, της Πειραιώς και της Εθνικής περιλαμβάνονται ανάμεσα στα top picks της KBW, αλλά ο οίκος χαμηλώνει τις τιμές στόχους. Σε έκθεσή της, ημερομηνίας 7 Ιουλίου, η KBW αναβαθμίζει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο σε neutral, εκφράζοντας την άποψη ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη θα συνεχίζουν να αναθεωρούνται προς τα κάτω λόγω ψηλών ζημιών δανείων.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το αδύναμο πρώτο τρίμηνο, το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και οι πολλαπλές αυξήσεις κεφαλαίου τους έχουν οδηγήσει σε μείωση των εκτιμήσεων τους για τα κέρδη ανά μετοχή το 2008 και 2009 κατά 36% και 18% αντίστοιχα.

Στα top picks της KBW περιλαμβάνονται επίσης οι HSBC, Santander, BNP Paribas, bbva, Commerzbank, Aaereal, Allied Irish, DNB Nor και UBI Banka.

Σε σχέση με τις τιμές στόχους των τραπεζών, η KBW προχώρησε σε πολλαπλές αλλαγές. Για την Τρ. Κύπρου η νέα τιμή μειώνεται στα €11,4 από €12 και της Marfin στα €6,8 από €7,8.

STOCKWATCH.COM.CY

Fresenius Agrees to Buy APP for Up to $4.6 Billion

Fresenius Agrees to Buy APP for Up to $4.6 Billion

July 7 (Bloomberg) -- Fresenius SE, Europe's biggest maker of intravenous drugs, will buy APP Pharmaceuticals Inc. for as much as $4.6 billion to enter the faster-growing U.S. market for generic injectable medicines used in hospitals.

Fresenius fell the most in a decade in German trading after the Bad Homburg-based company agreed to pay $23 a share in cash for Schaumburg, Illinois-based APP. The offer is 29 percent more than APP's closing price of $17.82 on July 3, and analysts said the 11 percent drop in Fresenius reflects concern the company may sell stock to finance the purchase.

Fresenius Chief Executive Officer Ulf Schneider is making his first push into the U.S. market for IV cancer and blood thinning medicines, which is growing at 8 percent a year, faster than branded products. Fresenius joins Sanofi-Aventis SA and Daiichi-Sankyo Co. in adding copies of medicines as governments and insurers turn to generics to help cut health costs. Fresenius' share decline was the most since October 1998.

``The share reaction shows that the market no longer views such transactions in a positive light,'' said Tim Albrecht, a fund manager at DWS Investment GmbH in Frankfurt. Investors are concerned ``a capital increase may be necessary.''

Fresenius fell 5.43 euros, or 10 percent, to 49.09 euros at 12:03 p.m. in Frankfurt. The shares have declined 14 percent this year.

The offer includes an option, payable in 2011, linked to targets for the APP unit. If those are met, APP investors would get another $6 a share, the companies said. Fresenius, which will merge APP with its Fresenius Kabi unit, will assume $940 million in debt.

Financing

Fresenius expects the takeover to be earnings-neutral in the first year and add to profit in the second. APP has more than 100 products that are given through injections and intravenous drips in clinics. It is the only U.S. supplier of the blood-thinner heparin in vials after other makers pulled their versions because of concerns about safety of the product.

Fresenius will use mostly debt and some equity to fund the purchase, with financing commitments from Deutsche Bank, Credit Suisse and JPMorgan. Fresenius said it's trying to minimize the effect on its credit ratings.

``We believe we'll be able to present a very attractive financing plan,'' Schneider said in an interview today. ``We want to avoid any unnecessary watering down of the stock as well as any unnecessary deterioration of our credit rating.''

Generic Attraction

Fresenius is paying about 5.6 times APP's 12-month sales, according to Bloomberg data. That compares with about 2.4 times sales that Sanofi-Aventis is paying Zentiva's full-year sales, and the 4.6 times revenue that Daiichi Sankyo is paying for Ranbaxy.

``These multiples are clearly at the higher end of multiples paid in the past for the acquisition of generic businesses,'' said Ulrich Huwald, an analyst at M.M. Warburg, in a note to clients. ``This is explained by the high strategic importance of the acquisition for Fresenius Kabi, which is now able to enter the North American market.''

Generic-drug makers are becoming attractive to health-care providers as governments and insurers seek to reduce expenses and patent expirations mean more profitable branded pharmaceutical products are facing cheaper copies.

Daiichi Sankyo offered $4.6 billion for India's Ranbaxy Laboratories Inc. and Sanofi-Aventis SA bid $1.96 billion for control of Zentiva NV last month.

Drug Copies

APP makes injectable copies of Pfizer Inc.'s Camptosar to treat colon and rectum cancer and its antibiotic Zithromax as well as Novartis AG's Sandostatin drug to treat acromegaly, a bone enlargement. The complexity of the drugs drive APP's margin, Scheunemann said.

``These drugs aren't easy to make, they make high demands on sterility and safety because they are injected right into the bloodstream,'' he said.

APP is targeting sales of $730 million to $750 million this year and adjusted earnings before interest, tax, depreciation and amortization of $285 million to $300 million. The U.S. company was founded by Patrick Soon-Shiong.

``Strategically this really makes sense,'' Karl-Heinz Scheunemann, an analyst at Landesbank Baden-Wuerttemberg, said in an interview. ``Fresenius is relatively strong in Europe, and if they are establishing themselves globally, this deal will give them a chance to save money.''

CEO Holding

Soon-Shiong, who owns more than 80 percent of APP, agreed to sell his stake. APP's board has approved the transaction. Credit- default swaps on Fresenius rose 37 basis points to 179 as of 9:30 a.m. in London, according to CMA Datavision.

Goldman, Sachs & Co. and Lazard Freres & Co. were advisers to APP, while Fried, Frank, Harris, Shriver & Jacobson LLP were the U.S. company's legal adviser. Deutsche Bank advised Fresenius. Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP served as legal adviser to Fresenius.

Credit-default swaps, contracts conceived to protect bondholders against default, pay the buyer face value in exchange for the underlying securities or the cash equivalent should a company fail to adhere to its debt agreements. A rise indicates deterioration in the perception of credit quality; a decline, the opposite.

A basis point on a credit-default swap contract protecting 10 million euros ($15.6 million) of debt from default for five years is equivalent to 1,000 euros a year.

BLOOMBERG

Πτώση 11% αναμένεται στα κέρδη αμερικανικών εταιριών β΄ τριμήνου

Πτώση 11% αναμένεται στα κέρδη αμερικανικών εταιριών β΄ τριμήνου

Συρρίκνωση εμφάνισαν πιθανότατα για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο τα κέρδη των αμερικανικών εταιριών, σημειώνοντας έτσι το μεγαλύτερο σερί απωλειών από το 2002, καθώς η Citibank και η Merrill Lynch σημείωσαν σημαντικές απώλειες εξαιτίας της έκθεσής του σε subprime δάνεια, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Τα κέρδη των εταιριών του δείκτη Standard & Poor's 500 εκτιμάται ότι έχουν υποχωρήσει κατά 11% στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο σε ετήσια βάση. Να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο του πρώτου τριμήνου τα κέρδη είχαν καταγράψει πτώση 16%, στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 23%, ενώ στο τρίτο 2,5%.

Οι εταιρίες του χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν καταγράψει κατακόρυφη πτώση της τάξεως του 60%. Οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές εταιρίες έχουν καταγράψει διαγραφές ύψους 400 δις. δολαρίων.

REPORTER.GR

ΙΕΑ: «Υπό πίεση» η αγορά πετρελαίου τουλάχιστον μέχρι το 2013

ΙΕΑ: «Υπό πίεση» η αγορά πετρελαίου τουλάχιστον μέχρι το 2013

Allianz: Στα 200 δολάρια το πετρέλαιο εντός της επόμενης διετίας
Aποκλείει μείωση της τιμής πετρελαίου o ΟΠΕΚ

Στην εκτίμηση ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει «υπό πίεση» μέχρι το 2013 προέβη ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) Νομπούο Τανάκα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", ο γενικός διευθυντής του οργανισμού προέβλεψε ότι σε ένα πρώτο στάδιο θα χαλαρώσουν οι πιέσεις στην αγορά μέχρι το 2009-2010, χάρη στην αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς από νέα πεδία άντλησης. Στη συνέχεια, ωστόσο, εκτιμά ότι η προσφορά θα μειωθεί και η ζήτηση θα αυξηθεί, κυρίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Όπως παρατήρησε ο Τανάκα, η κερδοσκοπία, «η οποία στοιχηματίζει υπέρ της ανόδου των τιμών», θα απολέσει το ρόλο της, εάν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες προχωρήσουν σε επιπλέον επενδύσεις και οι καταναλώτριες χώρες μάθουν να ελέγχουν την κατανάλωση.

Από πλευράς παραγωγής, αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις, τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΙΕΑ. «Αυτή τη στιγμή, ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία, φορολογούν βαρύτατα τις ξένες εταιρείες. Αυτό αποθαρρύνει τους επενδυτές», επισήμανε.

Από πλευράς κατανάλωσης, ο επικεφαλής της IEA τάχθηκε ενάντια στη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, καθώς αυτή η επιλογή θα έστελνε «λάθος μήνυμα» όσον αφορά την προσπάθεια αντιμετώπισης της σπατάλης. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας «προτρέπει - και αυτό είναι αναγκαίο - να διαχωρίσουμε την οικονομική ανάπτυξη από την κατανάλωση ενέργειας», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η ραγδαία άνοδος των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηγετών των χωρών της G8 στη σύνοδο κορυφής που ξεκίνησε σήμερα στην Ιαπωνία.

NAFTEMPORIKI

Στην China Oilfield η Awilco αντί 2,49 δισ. δολ.

Στην China Oilfield η Awilco αντί 2,49 δισ. δολ.

Στην εξαγορά της Awilco Offshore προχωρά η China Oilfield Services, μονάδα της τρίτης μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου στην Κίνα, έναντι περίπου 12,6 δισ. νορβηγικών κορονών (2,49 δισ. δολάρια).

Ειδικότερα, η κινεζική εταιρεία προσφέρει 85 κορόνες ανά μετοχή σε μετρητά για τη νορβηγική διαχειρίστρια πύργων γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το ποσό είναι 19% υψηλότερο σε σχέση με την τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της Awilco στις 4 Ιουλίου. Η μετοχή της ενισχύθηκε σήμερα στο Όσλο έως και 16% στις 83 κορόνες.

«Οι σύγχρονες, υψηλών προδιαγραφών εξέδρες γεώτρησης της Awilco και η προηγμένη τεχνολογία offshore άντλησης αποτελεί σωστή στρατηγική επιλογή για την China Oilfield Services», αναφέρει η κινεζική εταιρεία στην ανακοίνωσή της. Η εξαγορά αυτή αναμένεται να καταστήσει τον «στόλο» των εξεδρών της στον όγδοο μεγαλύτερο του κόσμου.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: «Βουτιά» της βιομηχανικής παραγωγής το Μάιο

Βρετανία: «Βουτιά» της βιομηχανικής παραγωγής το Μάιο

Κάμψη μεγαλύτερη της αναμενόμενης κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας το Μάιο, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω παραγωγή υποχώρησε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης 0,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε ετήσια βάση, εμφανίστηκε μειωμένη κατά 1,6%.


NAFTEMPORIKI

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,360.04 122.15 0.92%
HANG SENG INDEX 21,913.06 489.24 2.28%
CSI 300 INDEX 2,882.76 140.91 5.14%

UBS: Μειώνει κατά 25% την τιμή στόχο για τη Deutsche Bank

UBS: Μειώνει κατά 25% την τιμή στόχο για τη Deutsche Bank

Στα 58 από 77 ευρώ προηγουμένως «κόβει» την τιμή στόχο για τη μετοχή της Deutsche Bank η UBS, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση «neutral». Ο διεθνής οίκος προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή του 2008 κατά 47%, του 2009 και του 2010 κατά 8%.Η UBS εκτιμά ότι τα προ φόρων κέρδη του δεύτερου τριμήνου του 2008 θα διαμορφωθούν στα 690 εκατ. ευρώ.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει σε σημερινό του report ότι αρκετές τραπεζικές μετοχές έχουν χαμηλές αποτιμήσεις, όπως άλλωστε και η Deutsche Bank.

REPORTER.GR

Δύο σημαντικά στοιχεία ανακοινώνονται σήμερα

Δύο σημαντικά στοιχεία ανακοινώνονται σήμερα

Η ζημιά που έχει γίνει στην αγορά από τα αδιάκοπα σφυροκοπήματα των ξένων funds, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει γνωστή σήμερα από το Χ.Α. Σήμερα λοιπόν, το Χ.Α., εκτός απροόπτου, αναμένεται να δώσει τα στοιχεία, όπως κάνει κάθε μήνα άλλωστε, για τις θέσεις που έχουν οι ξένοι στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. Αν δεν έχανε μέσα σε ένα μόνο μήνα η «Σοφοκλέους» περίπου 18%, η συγκεκριμένη πληροφορία δεν θα είχε καμία αξία. Είτε γιατίαπό το 2003, μέχρι και τον περασμένο Ιανουάριο οι Έλληνες επενδυτές είχαν καλομάθει στις διαρκείς εισροές κεφαλαίων από κάθε είδους fund που έπαιρνε θέση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τώρα γνωρίζοντας το άλλο πρόσωπο των «ξένων» (θυμίζει κάτι από Τζακ Νίκολσον στο ρόλο του κακού, στον Μπάτμαν, με τα δύο διαφορετικά πρόσωπα), το συγκεκριμένο στοιχείο έχει ιδιαίτερη αξία.

Από περίπου 54%, στις αρχές του 2008, οι ξένοι φίλοι μας, έχουν μειώσει τη θέση τους στο Χ.Α. στο 50,04% (στοιχεία Μαϊου). Οπότε θα έχει ενδιαφέρον όλες αυτές οι καραβιές κομματιών που έγιναν στις τράπεζες τον περασμένο μήνα - και συνεχίζονται τον Ιούλιο-, που πήγαν και τέλος πάντων σε τι ποσοστό αντιστοιχούν, σε θέσεις εγχώριων ή ξένων παικτών.

Για παράδειγμα στην ΕΧΑΕ, ο κ. Σπ. Καπράλος, διευθύνων σύμουλος του ομίλου και παράλληλα πρόεδρος του Χ.Α., έχει τονίσει προσφάτως στο «R» ότι η θέση των ξένων έχει κατέλθει του 60% που ήταν πριν.

Από την άλλη όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλος, σε δήλωσή του, προσπαθώντας να ερμηνεύσει το τι συμβαίνει με τη μετοχή της τράπεζας μίλησε για short selling και πως οι μεγάλοι οίκοι που έχουν επενδύσει στη μετοχή, παραμένουν αμετακίνητοι.

Το δεύτερο στοιχείο που αφορά αυτή καθ' αυτή τη πορεία της οικονομίας, είναι ο πληθωρισμός. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο του «τέρατος» πάνω από το 5% τον Ιούνιο.

Αν ισχύει αυτό, η οικονομία, η άλλοτε ισχυρή οικονομία, έχει εισέλθει στο club της ύφεσης. Η ανάπτυξη κινδυνεύει και βεβαίως το οικονομικό επιτελείο οφείλει να δει τι πρέπει να γίνει. Διαφορετικά, οικονομία και χρηματιστήριο, θα πηγαίνουν πακέτο, ανήμπορα το ένα να στηρίξει το άλλο...

REPORTER.GR

Χρηματιστήριο Τόκυο-Nikkei

Χρηματιστήριο Τόκυο-Nikkei

Με άνοδο 122,15 μονάδων, ποσοστό 0,92%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 13.360,04 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Ο ΟΠΕΚ αποκλείει μείωση της τιμής του πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ αποκλείει μείωση της τιμής του πετρελαίου

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών ΟΠΕΚ , Χακίμπ Κελίλ, απέκλεισε την πιθανότητα να υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από την Κίνα και την Ινδία και λόγω του αδύναμου δολαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου της Αλγερίας, ΑΡS.

Συγκεκριμένα ο κύριος Κελίλ, ο οποίος είναι και υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, δήλωσε ότι οι σταθερά αυξανόμενες τιμές του αργού οφείλονται σε φαινόμενα που δεν έχουν καμία σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση. Εξήγησε, μάλιστα, ότι η άνοδος των τιμών συνδέεται άμεσα με την κρίση που έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά το χρονικό διάστημα Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2007.

Την εν λόγω περίοδο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προσπάθησε να μειώσει τα επιτόκια προκειμένου να ενεργοποιήσει την αμερικανική οικονομία, ενώ παράλληλα επιθυμούσε την υποτίμηση του δολαρίου. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ αποδίδει την άνοδο των τιμών πετρελαίου και σε γεωπολιτικά προβλήματα, αποκλείοντας όμως την πιθανότητα υποχώρησης των τιμών στο άμεσο μέλλον.

Το πετρέλαιο έχει ενισχυθεί το τρέχον έτος περισσότερο από 50%, λόγω και του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Στο πλαίσιο αυτό, η πλειοψηφία των επενδυτών έχει στραφεί στον «μαύρο χρυσό», γεγονός που επίσης έχει προκαλέσει την απότομη άνοδο της αξίας του αργού.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση που θα έχει ως στόχο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα προκαλέσει τη ραγδαία αύξηση των τιμών του αργού, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του υπουργείου της χώρας.

Η Ισλαμική Δημοκρατία επιμένει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ειρηνικό και στοχεύει στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Ωστόσο, η Ευρώπη και το Ισραήλ ανησυχούν ότι το Ιράν αναζητά τρόπους για να κατασκευάσει ατομικές βόμβες.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Πρακτορείου Ενέργειας ισχυρίζεται ότι η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου θα αμβλυνθεί κατά τη διάρκεια του 2009-2010, καθώς αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή. Ωστόσο, το 2013 θα είναι πάλι μία δύσκολη χρονιά, αφού ενδέχεται να μειωθεί η παραγωγή και να ενισχυθεί η ζήτηση.


NAFTEMPORIKI

Αυτοκινητοβιομηχανίες: Ανανεώνεται το ενδιαφέρον για εξαγορές και συγχωνεύσεις

Αυτοκινητοβιομηχανίες: Ανανεώνεται το ενδιαφέρον για εξαγορές και συγχωνεύσεις

Η εξασθένιση που πλήττει τον τομέα αυτοκινήτων ανανεώνει το ενδιαφέρον για κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ των εταιρειών του κλάδου, όπως εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Renault Κάρλος Γκοσν.

«Θα πρέπει να υπάρξει κάποια εξέλιξη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκοσν, στο πλαίσιο επιχειρηματικού συνεδρίου που διοργανώθηκε σε πόλη της Νότιας Γαλλίας.

Ο κ. Γκοσν συμπλήρωσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική αγορά αυτοκινήτων ενδεχομένως να αποτελέσουν έναυσμα για συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων: «Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ δεν προοιωνίζεται ευνοϊκές εξελίξεις για το μέλλον», διευκρίνισε ο κ. Γκοσν.

Η αμερικανική αγορά αυτοκινήτων -η μεγαλύτερη στον κόσμο- δέχεται πιέσεις εξαιτίας των ακριβών καυσίμων, τις αυστηρότερες συνθήκες δανεισμού από τράπεζες, σε συνδυασμό με την εξασθένηση της αμερικανική αγορά στέγης.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον προηγούμενο μήνα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Ο κ. Γκοσν έχει επανειλημμένως διατυπώσει σχέδια για διεύρυνση της συμμαχίας μεταξύ Renault και Nissan, συμπεριλαμβάνοντας και τρίτο εταίρο.

NAFTEMPORIKI

NBC Universal, Bain, Blackstone Buy Weather Channel

NBC Universal, Bain, Blackstone Buy Weather Channel

July 6 (Bloomberg) -- NBC Universal and buyout firms Bain Capital LLC and Blackstone Group LP agreed to buy the Weather Channel, after Landmark Communications Inc. put the cable network up for sale earlier this year.

The purchase price was about $3.5 billion, according to a person who asked not to be identified because the terms weren't made public. The channel will be based in Atlanta and management will be provided by NBC Universal, the companies said in a statement.

NBC, owned by General Electric Co., adds a cable network that reaches 96 million households and can bolster the company's own NBC Weather Plus channel and Web site. Landmark's Weather.com drew 36.4 million U.S. viewers in May, according to Reston, Virginia-based researcher ComScore Inc., making it the 15th most-popular Internet property. NBC sites, excluding iVillage.com, didn't rank in the top 50.

``It could embellish their presence,'' said James Goss, an analyst with Barrington Research in Chicago, in an interview before the announcement. The deal also removes the Weather Channel as a competitor, he said.

Representatives of the buyers declined to comment beyond the statement, while Landmark spokesman Richard Barry couldn't be reached for comment.

Final Bidders

Landmark hired JPMorgan Chase & Co. and Lehman Brothers Holdings Inc. in January to seek buyers for the Weather Channel and review options to boost the value of the entire Norfolk, Virginia-based company. Owned by the Batten family, Landmark has said the entire company may be broken up and sold, including its newspapers and TV stations.

GE, based in Fairfield, Connecticut, rose 40 cents to $26.91 in New York Stock Exchange composite trading on July 3. The shares have fallen 27 percent this year. Blackstone, the New York-based firm that went public at the peak of the takeover boom last year, fell 9 cents to $17.23. The stock is down 22 percent this year. Closely held Bain is based in Boston.

NBC, based in New York, and the buyout firms became the lone contenders after Time Warner Inc., the world's largest media company, dropped its bid on June 13. The same day, Landmark said it was in ``exclusive talks'' with the NBC-led group. The Batten family initially sought as much as $5 billion for the channel and Web site, the New York Times said May 31.

Station Sales

Weather.com, created in 1995, syndicates its current conditions and forecasts to more than 100 million users of News Corp.'s MySpace. The Weather Channel also runs sites for vacation rentals, climate-change discussions and international weather.

Weather.com is ``the most highly coveted asset in the Landmark transaction, as the Web site is likely to serve as the growth driver moving forward,'' Lehman analysts Anthony DiClemente and Vijay Jayant wrote in a January report when the sale was announced.

Landmark has said it plans to sell separately its CBS- affiliated TV stations in Las Vegas and Nashville, Tennessee.

Started in 1982 by billionaire Frank Batten Sr., the Weather Channel provides 24-hour programming. The network, with about 110 meteorologists among its 800 employees, started a high-definition channel in October.

Landmark had $1.75 billion in sales in 2006 and 12,000 employees, according to Hoover's Inc. The company doesn't release earnings.

Newspaper Ownership

Batten, a Norfolk native, took over as publisher of the Virginian-Pilot newspaper in 1954 at age 27 and proceeded to build Landmark Communications. He stepped down as chairman and chief executive officer of Landmark in 1998, handing the positions to his son, Frank Batten Jr.

Landmark also owns the Roanoke Times in Virginia and the News & Record in Greensboro, North Carolina.

Deutsche Bank AG acted as the lead financial adviser along with Allen & Co. and Credit Suisse Group AG for NBC, Bain Capital and Blackstone. Weil Gotshal & Manges LLP and Ropes & Gray LLP were legal advisers. Deutsche Bank, GE Commercial Finance Ltd., GSO Capital Partners LP and Sankaty Advisors LLC will provide the debt financing for the transaction.

JP Morgan was Landmark's financial adviser; Willcox & Savage PC and Kilpatrick Stockton LLP represented the company, while Skadden Arps Slate Meagher & Flom LLP advised on tax and other specialty issues.

BLOOMBERG

Ασία: Επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά απίθανη η ύφεση

Ασία: Επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά απίθανη η ύφεση

Η ανάπτυξη των ασιατικών οικονομιών αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αλλά το ενδεχόμενο ύφεσης φαντάζει απίθανο, σύμφωνα με τον Χαρουχίκο Κουρόντα, επικεφαλής της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΑDB).

Ο κύριος Κουρόντα τονίζει, χαρακτηριστικά, ότι ο πληθωρισμός αποτελεί τη βασική ανησυχία της Ασίας, παρόλο που ορισμένες χώρες, όπως το Βιετνάμ και η Ταϊβάν, αύξησαν τα επιτόκιά τους το τρέχον έτος.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της ADB αναφέρει ότι υπάρχουν κίνδυνοι αποσταθεροποίησης, λόγω της μεγάλης διαφοράς που παρατηρείται στα επιτόκια της Ασίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, προσθέτει, πως είναι απίθανο να επαναληφθεί η κρίση του ασιατικού νομίσματος.


NAFTEMPORIKI
Share |