Monday, July 7, 2008

Το δολάριο καθήλωσε λίγο πάνω από τα 141 δολ. το αργό

Το δολάριο καθήλωσε λίγο πάνω από τα 141 δολ. το αργό

Με σημαντική πτώση έκλεισε το αργό στη σημερινή διαπραγμάτευση του στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, επηρεασμένο αφενός από τις εκτιμήσεις για μείωση της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες της ευρωζώνης, και αφετέρου λόγω των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν ότι έχει εμπιστοσύνη στις διαπραγματεύσεις με τις δυτικές κυβερνήσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Επίσης, την τιμή του αργού πίεσε χαμηλότερα η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος που βρέθηκε σε υψηλό εβδομάδας έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για τον Αύγουστο υποχώρησε κατά 2,7%, ή κατά 3,92 δολάρια στα 141,37 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε πτωτικά κατά 1,83%, ή κατά 2,64 δολάρια, στα 141,46 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε «θετικό περιβάλλον και πλησιάζουν σε νέες προοπτικές», επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών Manouchehr Mottaki σε χθεσινή συνέντευξή του στο CNN, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν νέες προοπτικές και όσον αφορά τις σχέσεις Ιράν - ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι το αργό έφτασε το ρεκόρ των 145,85 δολαρίων στις 3 Ιουλίου λόγω της φημολογίας ότι επίκειται στρατιωτική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να πιέζουν το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Σύμφωνα με τον Tim Evans, αναλυτή της Citi Futures Perspective, υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες για την ευρωπαϊκή και ιαπωνική οικονομία, γι’ αυτό και οι επόμενες αποφάσεις των κυβερνήσεων θα πρέπει να εστιαστούν στην προοπτική ενδεχόμενης επιβράδυνσης.

Νωρίτερα η πτώση του αργού είχε φτάσει το 4%, αφού το ευρώ βρισκόταν έναντι του δολαρίου σε χαμηλά από τις 25 Ιουνίου. «Όταν ενισχύεται το δολάριο, τα εμπορεύματα γίνονται πολύ ακριβότερα» σχολίασε ο Peter Beutel, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Cameron Hanover Inc., θέλοντας να επισημάνει τη σχέση μεταξύ ισοτιμιών και commodities.

Πακέτο προτάσεων

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουνίου ο Χαβιέρ Σολάνα είχε μεταβεί στη Τεχεράνη κομίζοντας πρόταση έξι χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) για έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων μόλις τερματιστεί το συνεχιζόμενο πρόγραμμα εμπλουτισμού.

Σε δηλώσεις του ο διαπραγματευτής του Ιράν Σαϊντ Τζαλίλι ανέφερε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Χαβιέρ Σολάνα και συμφώνησε να διεξάγουν περισσότερες συνομιλίες στο τέλος του Ιουλιου. Ο Τζαλίλι πάντως είχε προτείνει στον Χαβιέρ Σολάνα το δικό του σύνολο μέτρων για την επίλυση της κρίσης. Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι το Ιράν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Το Ιράν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την διεξαγωγή συνομιλιών αλλά και ότι δεν θα διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι έχει ειρηνική χρήση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Ιράν επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

ΙΕΑ: «Υπό πίεση»τουλάχιστον μέχρι το 2013 η αγορά πετρελαίου

Στην εκτίμηση ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει «υπό πίεση» μέχρι το 2013 προέβη ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) Νομπούο Τανάκα.

Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", προέβλεψε ότι σε ένα πρώτο στάδιο θα χαλαρώσουν οι πιέσεις στην αγορά μέχρι το 2009-2010, χάρη στην αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς από νέα πεδία άντλησης. Στη συνέχεια, ωστόσο, εκτιμά ότι η προσφορά θα μειωθεί και η ζήτηση θα αυξηθεί, κυρίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Όπως παρατήρησε ο Τανάκα, η κερδοσκοπία, «η οποία στοιχηματίζει υπέρ της ανόδου των τιμών», θα απολέσει το ρόλο της, εάν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες προχωρήσουν σε επιπλέον επενδύσεις και οι καταναλώτριες χώρες μάθουν να ελέγχουν την κατανάλωση.

Από πλευράς παραγωγής, αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις, τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΙΕΑ. «Αυτή τη στιγμή, ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία, φορολογούν βαρύτατα τις ξένες εταιρείες. Αυτό αποθαρρύνει τους επενδυτές», επισήμανε.

Από πλευράς κατανάλωσης, ο επικεφαλής της IEA τάχθηκε ενάντια στη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, καθώς αυτή η επιλογή θα έστελνε «λάθος μήνυμα» όσον αφορά την προσπάθεια αντιμετώπισης της σπατάλης. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας «προτρέπει - και αυτό είναι αναγκαίο - να διαχωρίσουμε την οικονομική ανάπτυξη από την κατανάλωση ενέργειας», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η ραγδαία άνοδος των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηγετών των χωρών της G8 στη σύνοδο κορυφής που ξεκίνησε σήμερα στην Ιαπωνία.

REPORTER.GR

No comments:

Share |