Monday, July 7, 2008

Ο ΟΠΕΚ αποκλείει μείωση της τιμής του πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ αποκλείει μείωση της τιμής του πετρελαίου

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών ΟΠΕΚ , Χακίμπ Κελίλ, απέκλεισε την πιθανότητα να υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από την Κίνα και την Ινδία και λόγω του αδύναμου δολαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου της Αλγερίας, ΑΡS.

Συγκεκριμένα ο κύριος Κελίλ, ο οποίος είναι και υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, δήλωσε ότι οι σταθερά αυξανόμενες τιμές του αργού οφείλονται σε φαινόμενα που δεν έχουν καμία σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση. Εξήγησε, μάλιστα, ότι η άνοδος των τιμών συνδέεται άμεσα με την κρίση που έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά το χρονικό διάστημα Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2007.

Την εν λόγω περίοδο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προσπάθησε να μειώσει τα επιτόκια προκειμένου να ενεργοποιήσει την αμερικανική οικονομία, ενώ παράλληλα επιθυμούσε την υποτίμηση του δολαρίου. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ αποδίδει την άνοδο των τιμών πετρελαίου και σε γεωπολιτικά προβλήματα, αποκλείοντας όμως την πιθανότητα υποχώρησης των τιμών στο άμεσο μέλλον.

Το πετρέλαιο έχει ενισχυθεί το τρέχον έτος περισσότερο από 50%, λόγω και του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Στο πλαίσιο αυτό, η πλειοψηφία των επενδυτών έχει στραφεί στον «μαύρο χρυσό», γεγονός που επίσης έχει προκαλέσει την απότομη άνοδο της αξίας του αργού.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση που θα έχει ως στόχο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα προκαλέσει τη ραγδαία αύξηση των τιμών του αργού, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του υπουργείου της χώρας.

Η Ισλαμική Δημοκρατία επιμένει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ειρηνικό και στοχεύει στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Ωστόσο, η Ευρώπη και το Ισραήλ ανησυχούν ότι το Ιράν αναζητά τρόπους για να κατασκευάσει ατομικές βόμβες.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Πρακτορείου Ενέργειας ισχυρίζεται ότι η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου θα αμβλυνθεί κατά τη διάρκεια του 2009-2010, καθώς αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή. Ωστόσο, το 2013 θα είναι πάλι μία δύσκολη χρονιά, αφού ενδέχεται να μειωθεί η παραγωγή και να ενισχυθεί η ζήτηση.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |