Monday, January 17, 2011

Κίνα: Στο 4% υπολογίζεται ο πληθωρισμός το 2011


Κίνα: Στο 4% υπολογίζεται ο πληθωρισμός το 2011

Η Κίνα θα είναι σε θέση να κρατήσει τον πληθωρισμό τιμών κατανάλωσης περίπου στο 4% το τρέχον έτος, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας, Yao Jingyuan, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Ο Yao είπε ότι στην Κίνα είναι πιθανό να αποφευχθεί μια σοβαρή αύξηση πληθωρισμού φέτος, καθώς έχει άφθονα αποθέματα σιτηρών, μετά από επτά χρόνια καλής συγκομιδής των καλλιεργειών, και επειδή η προσφορά των βιομηχανικών αγαθών ξεπερνά κατά κανόνα η ζήτηση.

source: reporter.gr

Fitch: Υποβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών - Προειδοποιεί και την Κύπρο


Fitch: Υποβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των πέντε ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος Fitch Ratings, σε συνέχεια της υποβάθμισης της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα την Παρασκευή.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών Εθνική, Alpha, Eurobank [EFGr.AT] , Πειραιώς και Αγροτική σε «BB+», από «BBB-» και τη βραχυπρόθεσμη σε «B», από «F3».

Οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές, (negative outlook) όπως επισημαίνει η Fitch σε σχετική ανακοίνωσή της.

Παράλληλη, ο οίκος προειδοποιεί την οικονομία της Κύπρου για πιθανή υποβαθμιση, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, η Κύπρος συνδέεται με την οικονομία της Ελλάδας με αποτέλεσμα να επηρεάζεται από την ύφεση της.

source: naftemporiki.gr, reporter.gr

Apple Says Steve Jobs Is Taking a New Medical Leave


Apple Says Steve Jobs Is Taking a New Medical Leave

Steven P. Jobs, the co-founder and chief executive of Apple Inc., is taking a medical leave of absence, a year and a half after his return from a liver transplant, the company said on Monday.

Enlarge This Image

Apple CEO Steve Jobs at Apple’s headquarters in Cupertino, California last October.
Mr. Jobs announced his leave in a letter to employees, saying he was stepping aside “so I can focus on my health” but would continue to be involved in major strategic decisions at the company.

“I love Apple so much and hope to be back as soon as I can,” Mr. Jobs said

As during Mr. Jobs’s prior medical leave in 2009, Timothy Cook, the company’s chief operating officer, will run day-to-day operations, Mr Jobs said.

“I have great confidence that Tim and the rest of the executive management team will do a terrific job executing the exciting plans we have in place for 2011,” Mr. Jobs said in the letter.

Mr. Jobs recovered from pancreatic cancer after surgery in 2004, but has continued to be plagued by health issues. In January 2009, Mr. Jobs went on a medical leave. During the leave Mr. Jobs secretly flew to Tennessee to receive a liver transplant.

In June 2009, Apple said Mr. Jobs was back at work, and he reappeared in public for the first time in September of that year. While he was energetic and exhibited his unique brand of salesmanship as he unveiled new products during 90-minute event, he continued to look exceedingly gaunt. Since then, Mr. Jobs headlined a string of product introductions, including the iPhone 4 and the iPad and a new line of MacBook Air, where he was equally energetic and focused, but still looked frail.

At one such event in July 2010, a reporter asked Mr. Jobs about his health, and he replied, “I’m feeling great.”

In recent months, Mr. Jobs has looked increasingly frail, according to people know have seen him.

Apple’s stock immediately dipped on foreign exchanges. Monday is a market holiday in the United States.

source: nytimes.com

Αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2011 ο OPEC


Αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2011 ο OPEC


Τις προβλέψεις του για την ζήτηση πετρελαίου το 2011, στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αναβάθμισε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (OPEC). H νέα εκτίμηση είναι κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα υψηλότερη από την προηγούμενη.

«Ο συνεχιζόμενος ρυθμός της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης θα έχει αξιόλογο αντίκτυπο στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2011», αναφέρει ο Οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του. Ο OPEC εκτίμησε επίσης ότι η ζήτηση για την παραγωγή του καρτέλ αναμένεται να αγγίξει τα 29,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο το 2011, αν αυξηθεί δηλαδή κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010 και κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.



source: capital.gr

Κλειστή σήμερα η Wall λόγω της ημέρας του Martin Luther King


Κλειστή σήμερα η Wall λόγω της ημέρας του Martin Luther King

Κλειστή θα παραμείνει σήμερα Δευτέρα η Wall Street λόγω της ημέρας στη μνήμη του Martin Luther King.



source: capital.gr

Coca Cola: Αναβαθμίζει σε "buy" η Deutsche Bank


Coca Cola: Αναβαθμίζει σε "buy" η Deutsche Bank

H Deutsche Bank αύξησε την αξιολόγηση για τη μετοχή της Coca-Cola Hellenic σε "buy" από "hold".

source: reporter.gr

Κίνα: Αύξηση των τιμών ακινήτων


Κίνα: Αύξηση των τιμών ακινήτων

Στην Κίνα, παρά την αναστολή των υποθηκών για την αγορά τρίτης κατοικίας, οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν. Η People’s Bank of China αύξησε ξανά τα επιτόκια στις 25 Δεκεμβρίου, μετά την αύξησή τους για πρώτη φορά σε τρία χρόνια τον Δεκέμβριο.

Ανοδο για 19ο μήνα σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι τιμές ακινήτων στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει τα μέτρα για να περιορίσει τον κίνδυνο φούσκας στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών με ακίνητα.

Οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν 6,4% σε 70 πόλεις τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το δημοσίευμα στην εφημερίδα της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, China Information News. Φέτος οι τιμές ακινήτων έχουν σημειώσει άνοδο 0,3% από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στην Κίνα, παρά την αναστολή των υποθηκών για την αγορά τρίτης κατοικίας, οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν. Η People’s Bank of China αύξησε ξανά τα επιτόκια στις 25 Δεκεμβρίου, μετά την αύξησή τους για πρώτη φορά σε τρία χρόνια τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τιμές ακινήτων συνεχίζουν να αυξάνονται ιδιαίτερα των παλαιών κατοικιών και αυτό ενδέχεται να οδηγήσει την κυβέρνηση σε περαιτέρω σκλήρυνση της πολιτικής της στον κλάδο και περισσότερες κινεζικές πόλεις να βάλουν περιορισμούς στην αγορά κατοικιών.

Οι τιμές παλαιών κατοικιών αναρριχήθηκαν 0,5% τον Δεκέμβριο, τα μέγιστα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν 12% φθάνοντας στα 557 δισ. γιουάν (84 δισ. δολ.) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ οι επενδύσεις στο σύνολο του έτους αναρριχήθηκαν 33% φθάνοντας στα 4,83 τρισ. γιουάν. Οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν 22% φθάνοντας στο 1,02 τρισ. γιουάν κατά τη διάρκεια του μήνα, με 218 εκατ. τετραγωνικά μέτρα να έχουν πουληθεί, αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 12% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την εφημερίδα.

source: naftemporiki.gr

Οι προβλέψεις του οίκου Barclays Capital για το 2011


Οι προβλέψεις του οίκου Barclays Capital για το 2011

Βασισμένος στη κρισιμότητα της υπάρχουσας χρηματοοικονομικής κατάστασης, ο κορυφαίος οίκος Barclays Capital παραθέτει στην έκθεση του για το 2011, τις προβλέψεις καθώς και τις επενδυτικές προτάσεις για τα χρηματοοικονομικά προϊόντα και αγορές.



Προβλέψεις
Προτάσεις

Μετοχές
§ Η πρόβλεψη για τον δείκτη S&P 500 στα τέλη του 2011 είναι στις 1,420 μον.(με κλείσιμό 31/12/2010 1257,64, αύξηση περίπου 13%).
§ Η πρόβλεψη για τον δείκτη STOXX 600 είναι στις 325 μον. (με κλείσιμο 31/12/2010 275,81, αύξηση περίπου 18%) και στις 3350 μον. για τον δείκτη Euro STOXX 50 (με κλείσιμο 31/12/2010 2792,82, αύξηση περίπου 20%).
§ ΄Άνοδο του Nikkei στις 12,000 μον.(με κλείσιμο 31/12/2010 10228,92 ,αύξηση περίπου 18%) στα τέλη του 2011.



§ Για το 2011 στην Αμερική προτείνεται επιθετική στάση.




§ Προτιμώνται οι κλάδοι που ασχολούνται με τα βιομηχανικά, προσωπικά και οικιακά αγαθά.






§ Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, με μεγάλο ποσοστό στην Ασία, θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό και για το 2011 ειδικά στο κλάδο του αυτοκινήτου και των εξαρτημάτων.




Ομόλογα
§ Μετά το πρόσφατο «ξεπούλημα», τα επιτόκια θα παραμένουν σε ένα σταθερό εύρος τιμών πριν συνεχίσουν την άνοδο τους το επόμενο έτος.
§ Τα διευρυμένα προβλήματα της Ευρωζώνης θα έχουν συγκρατημένη επίδραση στα επίπεδα των επιτοκίων.


§ Στο εγγύς μέλλον, αναμένεται ουδετερότητα στα αμερικάνικα επιτόκια, αλλά και «ξεπούλημα» το δεύτερο εξάμηνο του ΄11.


§ Προτείνεται το κλείσιμο θέσεων πώλησης στην Ευρωζώνη και η αγορά 10ετών έναντι 2ετών και 30ετών ομολόγων βασισμένων στα ευρωπαϊκά επιτόκια.
§ Προτείνεται θέση αγοράς σε ανταλλαγές επιτοκίων (Asset Swap-ASW) των ομολόγων Gilt και Bund και σε 10/30 ανταλλαγές περιουσιακών στοιχείων (Asset Swap-ASW) σε ευρώ.




Εμπορεύματα
§ Η ζήτηση θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία.
§ Το αργό πετρέλαιο και οι μετοχές χαλκού πέφτουν απότομα και κινούνται σε ανεστραμμένη αγορά (backwardation).
§ Ο παγκόσμιος οικονομικός κύκλος βρίσκεται σε θετικό σημείο για τα εμπορεύματα τα οποία αποδίδουν καλύτερα στο τέλος του.


§ Θετική πρόβλεψη (Long position) στο αργό πετρέλαιο (κλείσιμο 31/12/2010 91,38).
§ Θετική πρόβλεψη (Long position) στον χαλκό (κλείσιμο 31/12/2010 444,70.


§ Θετική πρόβλεψη (Long position) στον χρυσό (κλείσιμο 31/12/2010 1421,40).
§ Θετική πρόβλεψη (Long position) στα σιτηρά.




Πίστωση
§ Αναμένεται περιορισμός των spreads το 2011.
§ Τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε ελκυστικές αποδόσεις.


§ Ο μη μοχλευμένος κύκλος ήδη έχει φτάσει σε τέλμα.
§ Τα ΒΒs παραμένουν πιο ελκυστικά από τα BBBs. Προτείνονται επιλεγμένες επενδύσεις σε CCCs.




Αναδυόμενες αγορές
§ Πιστεύεται ότι η παγκόσμια ανάκαμψη είναι σε στέρεο έδαφος.
§ Υιοθετείται μια θετική άποψη, αλλά αναζητείται αποτελεσματική αντιστάθμιση κινδύνων.


§ Προτιμώνται χώρες με υψηλές αποδόσεις όπως η Αργεντινή και η Βενεζουέλα.
§ Προτιμώνται συναλλαγές σε PHP, MYR και CLP και ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συναλλαγές υψηλού κινδύνου σε IDR, KRW και Τουρκία.




Συναλλαγματική ισοτιμία
§ Το ευρώ (τιμή κλεισίματος 31/12/2010 1,3384) θα ακολουθήσει καθοδική πορεία το επόμενο τετράμηνο
§ Η νομισματική πολιτική των ανεπτυγμένων οικονομιών καθώς και η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποστηρίζουν τα εμπορεύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
§ Η λίρα Αγγλίας παραμένει το πιο ελκυστικό νόμισμα για τις G4.


§ Πώληση (Sell) NOK/SEK.




§ Αρνητική πρόβλεψη (Short position) AUD/CAD.




§ Θετική πρόβλεψη (Long position) GBP/JPY.




source: capital.gr

Ισπανία: Κατά 3,5% μειώθηκαν οι τιμές κατοικιών το δ΄ τρίμηνο


Ισπανία: Κατά 3,5% μειώθηκαν οι τιμές κατοικιών το δ΄ τρίμηνο

ΜΑΔΡΙΤΗ (Dow Jones) – Η υποχώρηση των τιμών των κατοικιών στην Ισπανία επιτάχυνε εκ νέου το τέταρτο τρίμηνο, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Δημοσίων Έργων αναφέρει ότι ο δείκτης τιμών κατοικιών υποχώρησε 3,5% σε ετήσια βάση το δ΄ τρίμηνο έπειτα από πτώση 3,4% το γ΄ τρίμηνο και πτώση 3,6% το β΄ τρίμηνο.

Οι τιμές των κατοικιών και η κατασκευή νέων κατοικιών ξεκίνησαν να υποχωρούν στις αρχές του 2008 μετά από χρόνια ραγδαίας ανάπτυξης και μεγάλης ανόδου των τιμών. Η κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς οδήγησε σε ύφεση την ισπανική οικονομία.




source: capital.gr

"Λουκέτο" σε 211 τράπεζες της ευρωζώνης το 2010


"Λουκέτο" σε 211 τράπεζες της ευρωζώνης το 2010


Ο αριθμός των τραπεζών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε περαιτέρω το 2010,, με την Γαλλία να υφίσταται τις μεγαλύτερες απώλειες, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην Γαλλία 92 τραπεζικοί οίκοι τέθηκαν εκτός επιχειρήσεων το 2010, εμφανίζοντας συνολική πτώση 7,1%.

Στο σύνολο της ευρωζώνης «χάθηκαν» το 2,6% των τραπεζών, καθώς 211 χρηματο-οικονομικά ινστιτούτα (MFI) έβαλαν το "λουκέτο".

Στην 1η Ιανουαρίου, στην ευρωζώνη υπήρχαν 7.856 χρηματο-οικονομικά ινστιτούτα, που περιλαμβάνουν κεντρικές τράπεζες, εμπορικές τράπεζες, αποταμιευτικές τράπεζες, ταμιευτήρια και πιστωτικούς συνεταιρισμούς.

Η ΕΚΤ δεν εξήγησε με κάποιους λόγους την μείωση, αλλά σημείωσε ότι συνεχίστηκε μια τάση η οποία ξεκίνησε, στα χαρτιά της ΕΚΤ από το 1999, με ελάχιστες μόνο και πρόσκαιρες διακοπές.

Στα 27 μέλη της Ε.Ε., η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι υπήρχαν 9.921 MFI την 1η Ιανουαρίου, λιγότερα κατά 2,7% σε σχέση με πέρσι.

source: euro2day.gr
Share |