Thursday, March 3, 2011

Μ. Βρετανία: Ακίνητα




http://www.ecoandbus.com/2011/05/2009.html
---------------------------

Bρετανία: Κατά 0,9% υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών τον Ιανουάριο

04/03/11

Πτώση της τάξεως του 0,9% σημείωσαν τον Ιανουάριο οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία, σύμφωνα με τη Halifax, η οποία επεσήμανε ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεη συμβάλει αρνητικά στην περαιτέρω μείωση της ζήτησης στην αγορά κατοικίας. Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή μιας κατοικίας τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στις 162.657 στερλίνες και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση 2% αυτό το χρόνο.

source: reporter.gr


==============

Βρετανία: Περαιτέρω πτώση των τιμών κατοικίας



09/12/10

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών της Μ. Βρετανίας σε ετήσια βάση το Νοέμβριο, για πρώτη φορά σε διάστημα 12 μηνών, καθώς περισσότερα ακίνητα διαφημίστηκαν για πώληση ωστόσο η ζήτηση για τον αυξημένο αριθμό διαθέσιμων ακινήτων υποχώρησε περαιτέρω, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο δείκτης τιμών κατοικιών Halifax έδειξε ότι οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν 0,1% σε μηνιαία βάση ενώ υποχώρησαν σε ποσοστό 0,7% έναντι του Νοεμβρίου του 2009. Η ετήσια πτώση ήταν η πρώτη από το Νοέμβριο του 2009, όταν υποχώρησαν κατά 1,6%.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση των τιμών της τάξης του 0,5% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τον Οκτώβριο, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν 1,8% έναντι του Σεπτεμβρίου και ενισχύθηκαν 1,2% σε ετήσια βάση.

«Ο αυξημένος αριθμός των ακινήτων προς πώληση, σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης, έχει προκαλέσει την πρόσφατη πτώση των τιμών», τόνισε ο Martin Ellis, οικονομολόγος της Halifax για την αγορά κατοικίας.

Ο Ellis πρόσθεσε ότι η μικτή εικόνα της αύξησης και πτώσης των τιμών κατοικιών τόσο στο μήνα όσο και στο έτος στη διάρκεια του έτους «συνάδει με τη σχετικά σταθερή τάση των τιμών κατοικιών».

Ο δείκτης επίσης δείχνει πτώση 2,1% στις τιμές στο τρίμηνο έως το Νοέμβριο έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Στο τρίμηνο που έληξε το τον Οκτώβριο οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν 1,2%.





source: capital.gr


================

01/12/10

Πτώση σημείωσαν για τέταρτο μήνα σε διάστημα πενταμήνου οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία το Νοέμβριο, σύμφωνα με έκθεση της Nationwide η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πτώση σημείωσαν για τέταρτο μήνα σε διάστημα πενταμήνου οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία το Νοέμβριο, σύμφωνα με έκθεση της Nationwide η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή κατοικίας μειώθηκε τον προηγούμενο μήνα κατά 0,3%, έναντι πτώσης 0,2% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Το ετήσιο ποσοστό της ανόδου των τιμών υποχώρησε στο 0,4% και ήταν το χαμηλότερο από το Σεπτέμβριο του 2009.

Παρόλ’ αυτά, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide εκτιμά ότι οι πιέσεις στην προσφορά έχουν αρχίσει να μετριάζονται και πως δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι θα επιταχυνθεί η πτώση των τιμών τους προσεχείς μήνες.

source: naftemporiki.gr


======================

Μ. Βρετανία: Αύξηση για δεύτερο διαδοχικό μήνα στις τιμές κατοικίας

08/09/10



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σημείωσαν οι τιμές κατοικίας στη Μ. Βρετανία τον Αύγουστο, με χαμηλότερους ρυθμούς ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Halifax που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο δείκτης τιμών κατοικιών Halifax αυξήθηκε κατά 0,2% τον Αύγουστο συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα στη μέση τιμή των 167.953 λιρών, ενώ είχε ενισχυθεί κατά 0,6% τον Ιούλιο.

Η αύξηση στις τιμές των κατοικιών αποτέλεσε έκπληξη καθώς οι περισσότερες μετρήσεις των προηγούμενων μηνών έδειχναν πτώση στις τιμές κατοικίας. Οι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την προηγούμενη εβδομάδα ανέμεναν πτώση των τιμών κατά 0,5%.

Πριν την αύξηση των τιμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είχε προηγηθεί πτώση τριών διαδοχικών μηνών, σύμφωνα με μετρήσεις της Halifax.

Η μέση τιμή για τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο ήταν κατά 4,6% υψηλότερη συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, και χαμηλότερη από την ετήσια αύξηση 4,9% τον Ιούλιο.

Η Halifax δήλωσε ότι αναμένει σταθεροποίηση των τιμών κατά τους επόμενους μήνες του έτους.

"Το ανάμεικτο υπόδειγμα των μηνιαίων αυξήσεων και πτώσεων των τιμών κατοικιών κατά τους 7 πρώτους μήνες του έτους είναι συνυφασμένο με την επιβραδυνόμενη αγορά", δήλωσε ο οικονομολόγος της Halifax, Martin Ellis. "Είναι επίσης ευθυγραμμισμένη με την εκτίμησή μας ότι οι τιμές κατοικιών σε ετήσια βάση θα είναι αμετάβλητες κατά το 2010".

source: capital.gr

===============


Κάμψη 0,9% των τιμών κατοικίας στη Βρετανία

02/09/10


Μείωση της τάξης του 0,9% κατέγραψαν οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία κατά το μήνα Αύγουστο, έναντι των επιπέδων του Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Nationwide Building Society. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2009 όπου οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία σημειώνουν υποχώρηση για δύο διαδοχικούς μήνες.

source: reporter.gr



===================


Βρετανία: Πτώση τιμών κατοικιών καταδεικνύει έρευνα τον Ιούλιο

10/08/10


Πτώση των τιμών για πρώτη φορά στη διάρκεια του έτους, εμφάνισε ένας δείκτης για την αγορά κατοικίας στη Βρετανία τον Ιούλιο, καθώς η ζήτηση για κατοικίες μειώθηκε, σε μια ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να χάνει έδαφος.

Ο αριθμός των μεσιτών και των ερευνητών που δηλώνουν ότι οι τιμές υποχώρησαν, ήταν μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο που ανακοίνωσε κέρδη, κατά 8%, σύμφωνα με την έρευνα του Royal Institution of Chartered Surveyors.

Η αγορά κατοικίας φαίνεται να παραπαίει , την ίδια στιγμή που ο κλάδος των υπηρεσιών και της μεταποίησης εμφανίζει σημάδια αποδυνάμωσης μετά από το ταχύτερο τρίμηνο ανάπτυξης τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως τα στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας, μπορεί να περικόψουν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη αύριο, αφού την προηγούμενη εβδομάδα διατήρησαν αμετάβλητα τα επείγοντα μέτρα στήριξης της οικονομίας για να δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη.

source: capital.gr

=========

Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση των τιμών κατοικιών τον Ιούλιο

04/08/10


Λονδίνο (Dow Jones)- Οι βρετανικές τιμές κατοικίας αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Ιούλιο, ωστόσο η μεταβλητότητα που έχει γίνει αισθητή στις τοπικές τιμές κατοικιών φέτος, υποδηλώνει πως πιθανότατα θα τελειώσουν το 2010 στο ίδιο επίπεδο περίπου που άρχισαν, δηλώνει το πιστωτικό ίδρυμα ενυπόθηκων δανείων Halifax.

Ο δείκτης τιμών κατοικιών Halifax αυξήθηκε 0,6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στη μέση τιμή των 167.425 στερλίνων, αφού είχε υποχωρήσει 0,6% τον Ιούνιο.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι οι τιμές των κατοικιών θα υποχωρούσαν 0,3%, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγε το πρακτορείο Dow Jones Newswires..

Η μέση τιμή για το τρίμηνο μέχρι τον Ιούλιο ήταν 4,9% υψηλότερη από την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σημειώνοντας πτώση από την ετήσια άνοδο 6,3% τον Ιούνιο.

«Το μεικτό μοντέλο των μηνιαίων ανόδων και πτώσεων τους επτά μήνες του έτους είναι συμβατό με την επιβράδυνση της αγοράς», σχολίασε ο Martin Ellis, ο οικονομολόγος στον κλάδο των κατοικιών για τη Halifax.

«Είναι επίσης αντίστοιχο με την άποψη ότι οι τιμές των κατοικιών θα είναι κατά πολύ αμετάβλητες το 2010 ως σύνολο».

Οι βρετανικές τιμές κατοικίας οδηγήθηκαν υψηλότερα το 2009 παρά το αδύναμο καθεστώς της οικονομίας, εξαιτίας της έλλειψης ακίνητης περιουσίας για πώληση.

Η αύξηση στις τιμές των κατοικιών που έρχονται στην αγορά, έχει βοηθήσει στην επανεξέταση της ισορροπίας μεταξύ αγοραστών και πωλητών φέτος, αν και το χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων και η οικονομική ανάκαμψη, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη ζήτηση, τόνισε ο Ellis.

source: capital.gr


==============


Μ. Βρετανία: Υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών τον Ιούλιο (Nationwide)

29/07/10


Υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο, ενώ ο ρυθμός της ετήσιας ανόδου των τιμών περιορίστηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας στο ν απόηχο του προϋπολογισμού λιτότητας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Nationwide Building Society.

Οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν 0,5%, σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση, από τον Ιούνιο ενώ σημείωσαν αύξηση 6,6% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Πρόκειται για τη μικρότερη ετήσια αύξηση μέσα στο 2010.

Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών κατοικιών θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνεται εκ νέου μετά την ανάκαμψη που σημείωσαν στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Τα στοιχεία ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων καθώς οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αμετάβλητες τιμές σε μηνιαία βάση και αύξηση 6,9% σε ετήσια βάση.

source: capital.gr


====================


Βρετανία: Αύξηση 3% στις τιμές κατοικιών το α' εξάμηνο

30/06/10


Στα ίδια περίπου επίπεδα παρέμειναν τον Ιούνιο οι τιμές αγοράς κατοικίας στη Βρετανία, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,1%. Στο πρώτο εξάμηνο, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 3%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Nationwide.
Ειδικότερα, η μέση τιμή κατοικίας ανήλθε τον Ιούνιο στις 170.111 στερλίνες (255.915 δολ), σημειώνοντας άνοδο 8,7% από τον Ιούνιο του 2009. Το Μάιο, οι τιμές κατοικιών είχαν αυξηθεί κατά 0,5%, με την ετήσια άνοδο να ανέρχεται στο 9,8%.

Σύμφωνα με τη Nationwide, η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, καθώς έχει αυξηθεί η προσφορά ακινήτων προς πώληση στην αγορά κατοικίας.

source: reporter.gr


==========================


Μ. Βρετανία: Πτώση 0,4% για το δείκτη τιμών κατοικιών Halifax το Μάιο

04/06/10



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Πτώση σημείωσαν οι τιμές κατοικίας στη Μ. Βρετανία το Μάιο, έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα, καθώς η περαιτέρω μείωση της απασχόλησης και η αύξηση του αριθμού των ακινήτων που εισέρχονται στην αγορά επιβάρυνε τις πωλήσεις, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο δείκτης τιμών κατοικίας Halifax έδειξε ότι οι τιμές κατοικίας υποχώρησαν σε ποσοστό 0,4% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκαν 6,9% έναντι του Μαΐου του 2009. Παρά τη μηνιαία πτώση, η ετήσια αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2007. Τον Απρίλιο, ο δείκτης μειώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκε 6,6% σε ετήσια βάση.

«Η μικτή εικόνα των μηνιαίων αυξήσεων και πτώσεων των τιμών μέχρι στιγμής φέτος αντιστοιχεί σε μία επιβραδυνόμενη αγορά ενώ είναι ανάλογη με την εκτίμησή μας ότι οι τιμές κατοικίας θα είναι αμετάβλητες στο σύνολο του 2010», τόνισε ο Martin Ellis, αναλυτής της αγοράς κατοικίας για την Halifax.

Ο Ellis πρόσθεσε ότι οι αιτίες της ανάκαμψης των τιμών κατοικιών το 2009 είχαν να κάνουν με την φοροαπαλλαγή του τέλος χαρτοσήμου γης και την έλλειψη προσφοράς νέων ακινήτων στην αγορά.

«Οι παράγοντες αυτοί έχουν χάσει ρυθμό τους τελευταίους μήνες. Περαιτέρω μειώσεις του αριθμού των ατόμων σε εργάζονται περιορίζουν τη ζήτηση κατοικιών ενώ η ανάκαμψη των συνθηκών της αγοράς τον περασμένο χρόνο έχει ενθαρρύνει περισσότερους ιδιοκτήτες να προσπαθήσουν να πουλήσουν τα ακίνητά τους», υπογράμμισε ο Ellis.


source: capital.gr



=====================



Μ. Βρετανία: Ήπια άνοδος του δείκτη τιμών κατοικιών Rightmove


17/05/10

Ήπια άνοδο σημείωσαν οι τιμές κατοικίας στη Μ. Βρετανία τις τελευταίες εβδομάδες έως την ημέρα των εκλογών της 6ης Μαΐου, αν και το γεγονός ότι η αύξηση στην προσφορά των διαθέσιμων σπιτιών προς πώληση συνδυάστηκε με την έλλειψη στεγαστικών χορηγήσεων συνεπάγεται ότι οι πιθανότητες νέας ανόδου είναι περιορισμένες, σύμφωνα με την εταιρεία Rightmove.

Όπως προκύπτει από τη μηνιαία της δημοσκόπηση, οι τιμές που ζήταγαν οι πωλητές το διάστημα μεταξύ 11 Απριλίου και 8 Μαΐου ενισχύθηκαν κατά 0,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, ενώ σημείωσαν αύξηση 4,3% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Ωστόσο η Rightmove ανέφερε ότι σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων προς πώληση σπιτιών την εβδομάδα πριν τις εκλογές, στο υψηλότερο επίπεδο από την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου του 2008.

Ως αποτέλεσμα, η αύξηση των τιμών ήταν μικρή για το χρονικό σημείο του έτους, όπου παραδοσιακά σημειώνεται αύξηση της δραστηριότητας στην αγορά κατοικίας, Το Μάιο του 2009, οι τιμές ενισχύθηκαν σε ποσοστό 2,4% σε μηνιαία βάση, ενώ η μέση αύξηση κατά τη συγκεκριμένη περίοδο την τελευταία δεκαετία διαμορφώνεται στο 1,5%.

source: capital.gr



=======================


Μ. Βρετανία: Αύξηση 10,5% στο δείκτη τιμών κατοικιών Nationwide

29/04/10


Αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών τον Απρίλιο στη Μ .Βρετανία, έναντι του επιπέδου του Μαρτίου, δίνοντας ώθηση στο ρυθμό ετήσιας αύξησης που πλέον είναι ο μεγαλύτερος από τον Ιούνιο του 2007, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Nationwide Building Society.

Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1% σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση, έναντι του Μαρτίου και κατά 10,5% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Το Μάρτιο, η Nationwide ανακοίνωσε ότι οι τιμές κατοικίας αυξήθηκαν κατά 1% σε μηνιαία βάση, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων, και κατά 9% σε επίπεδο έτους. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση 0,55 σε μηνιαία και 9,8% σε ετήσια βάση.

«Ωστόσο, η ετήσια αύξηση στα αποτελέσματα Απριλίου, δέχτηκε ώθηση από το γεγονός ότι ο Απρίλιος του 2009 ήταν ένας από τους πιο αδύναμους μήνες του περασμένου έτους», τόνισε ο Martin Ganbauer, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

source: capital.gr


===========================


UK house prices up in April

26/04/10


LONDON (Reuters) - House prices in England and Wales rose by an annual 1.8 percent in April, their fastest pace of increase since January 2008, property data company Hometrack said on Monday. But monthly house price growth slowed to 0.2 percent in April from 0.3 percent in March on a non-seasonally adjusted basis, according to Hometrack's monthly survey of estimates of realistic selling prices from estate agents and surveyors.

source: iii.co.uk


==================


Μ. Βρετανία: Αύξηση 2,6% για το δείκτη τιμών κατοικιών Rightmove

19/04/10


Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι τιμές κατοικίας στη Μ. Βρετανία στις αρχές Απριλίου έναντι του Μαρτίου, ωθούμενες από τις αγορές ακριβών κατοικιών, παρά την αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Rightmove που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα λοιπόν με το δείκτη Rightmove, οι τιμές κατοικίας αυξήθηκαν κατά 2,6% στα μέσα Απριλίου σε μηνιαία βάση, ενώ ενισχύθηκαν κατά 6% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Το Μάρτιο οι τιμές κατοικιών σημείωσαν άνοδο 0,1% σε ετήσια βάση και 5,3% σε ετήσια. Η αύξηση του Απριλίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αγορές ακριβών κατοικιών, σε υψηλές τιμές, καθώς τα διαθέσιμα σπίτια της συγκεκριμένη κατηγορίας είναι λίγα.

«Τα σπανιότερα είδη κατοικιών που βρίσκονται σε ελκυστικές περιοχές πωλούνται σε τιμές-ρεκόρ», τόνισε ο Miles Shipside, εμπορικός διευθυντής της Rightmove. «Υπάρχει αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των αγορών, καθώς οι μεσίτες αναφέρουν ότι υπάρχουν ορισμένα σπίτια που χρειάζονται δύο επισκέψεις για να βρεθεί αογραστής, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω χρειάζονται πάνω από είκοσι», συμπλήρωσε.

source: capital.gr


======================


Μ. Βρετανία: Αύξηση 1,1% για το δείκτη τιμών κατοικιών Halifax το Μάρτιο

8/04/10


Αύξηση σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία το Μάρτιο, καθώς η επιβολή υψηλότερου φόρου χαρτοσήμου για την αγορά πρώτης κατοικίας και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών ενίσχυσαν το θετικό κλίμα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σημερα στη δημοσιότητα ο οίκος Halifax.

Ο δείκτης τιμών κατοικιών Halifax ενισχύθηκε κατά 1,1% σε μηνιαία βάση, ενώ σημείωσε άνοδο 5,2% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η ετήσια αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από το Δεκέμβριο του 2007. Το Φεβρουάριο οι τιμές σημείωσαν πτώση 1,5% σε μηνιαία και αύξηση 4,5% σε ετήσια βάση.

Εντούτοις, ο ρυθμός αύξησης των τιμών αναμένεται να περιοριστεί τους επόμενους μήνες καθώς αυξάνεται ο αριθμός των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων και οι καταναλωτές γίνονται πιο επιφυλακτικοί ως προς μεγαλύτερες σε αξία αγορές, διαβλέποντας αύξηση των φόρων και μεγαλύτερες περικοπές δαπανών από την κυβέρνηση στους επόμενους 12 μήνες.

source: capital.gr



=========================


Μ. Βρετανία: Αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών το Μάρτιο

30/03/10


Αύξηση σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία το Μάρτιο, ωστόσο η ετήσια αύξηση επιβραδύνθηκε έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα, για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς η αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα επηρέασε αρνητικά την αγοραστική δραστηριότητα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Nationwide Building Society.

Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, η εταιρεία στεγαστικών δανείων ανακοίνωσε ότι οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,7% σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση, έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ εμφανίστηκαν κατά 9% υψηλότερα από το Μάρτιο του 2009.

Το Φεβρουάριο, η Nationwide σημείωσε ότι οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,8% σε μηνιαία βάση και 9,2% σε ετήσια βάση, ενώ τα στοιχεία του Μαρτίου ήταν καλύτερα των προσδοκιών.

source: capital.gr

===================


Μ. Βρετανία: Αύξηση 0,1% στις τιμές κατοικιών το Μάρτιο

15/03/10




Σχεδόν αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία το Μάρτιο σε μηνιαία βάση, καθώς η αύξηση των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών περιόρισε τη δυνατότητα αύξησης των τιμών.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δείκτης τιμών κατοικιών της Rightmove έδειξε πως οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, που αποτελεί τη χαμηλότερη μηνιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2002 που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε το Μάρτιο, καθώς ενισχύθηκε 5,3%.

Σημειώνεται πως το Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση είχε καταγραφεί αύξηση 3,2% και 6,1% σε ετήσια.

Η επιβράδυνση στην άνοδο των τιμών οφείλεται κυρίως στην κατά 17,5% αύξηση του αριθμού ακινήτων που τέθηκαν προς πώληση τις τέσσερις εβδομάδες έως τα μέσα Μαρτίου σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

source: capital.gr


==========================


Βρετανία: Σε υψηλό οκτώ ετών οι τιμές κατοικίας

12/03/10

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα οκτώ ετών «έτρεξαν» οι τιμές κατοικίας το Φεβρουάριο στη Βρετανία, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία της Acadametrics.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μέσο κόστος μιας κατοικίας το Φεβρουάριο σε Αγγλία και Ουαλία διαμορφώθηκε στις 222,008 στερλίνες (334,033 δολάρια), ήτοι άνοδος 1,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενίσχυση των τιμών από το Σεπτέμβριο του 2002.

«Οι αριθμοί αυτή τη στιγμή κρίνονται ιδιαίτερα ασταθείς, λόγω του μικρού αριθμού αγοραπωλησιών. Όταν το ποσοστό των αγοραπωλησιών αυξηθεί, τότε πρέπει να περιμένουμε μια κάμψη των τιμών κατοικίας», αναφέρει ο ιδρυτής της Acadametrics

source: reporter.gr


===================



Μ. Βρετανία: Πτωτικά οι τιμές κατοικιών το Φεβρουάριο- Halifax

04/03/10


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Πτωτικά κινήθηκαν το Φεβρουάριο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2009, οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία, καθώς η αύξηση του αριθμού κατοικιών προς πώληση σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αλλά και τις αλλαγές στα όρια του φόρου ακινήτων, δημιούργησαν πιέσεις στην αγορά.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών κατοικιών Halifax υποχώρησε 1,5% στο μήνα, ενώ ενισχύθηκε 4,5% σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2009. Σημειώνεται ότι η ετήσια άνοδος ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2008. Τον Ιανουάριο οι τιμές είχαν αυξηθεί 0,6% στο μήνα και 3,6% σε επίπεδο έτους.

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου ήταν πιο αδύναμα σε σχέση με τις εκτιμήσεις, καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newsires ανέμεναν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 5% σε ετήσια.

«Μία αύξηση στον αριθμό διαθέσιμων, προς πώληση, κατοικιών, βοήθησε στο να μειωθεί ελαφρώς η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», σχολιάζει ο Martin Ellis, αναλυτής αγοράς κατοικίας της Halifax.

“Την ίδια στιγμή, η κακοκαιρία τους πρώτους δύο μήνες του 2010, μαζί με το χαμηλότερο όριο τέλους ακίνητης περιουσίας στις 125.000 στερλίνες, ενδέχεται να είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση κατοικίας. Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών, φαίνεται πως βοήθησε στον να τιθασευτούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές κατοικίας», πρόσθεσε.


source: capital.gr

===========================


Μ. Βρετανία: Πτώση στις τιμές κατοικιών το Φεβρουάριο

26/02/10


Για πρώτη φορά σε διάστημα δέκα μηνών υποχώρησε η μέση τιμή κατοικίας της Μ. Βρετανίας το Φεβρουάριο, καθώς η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων επηρεάστηκε από τον κακό καιρό.

Η μέση τιμή κατοικίας μειώθηκε 1% στις 161.320 λίρες από τον Ιανουάριο, ενώ σε σχέση με το Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκαν κατά 9,2% υψηλότερα.

Τον Ιανουάριο οι τιμές είχαν ενισχυθεί κατά 1,4% σε μηνιαία βάση και κατά 8,6% σε ετήσια.

Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν πως οι τιμές θα ενισχυόντουσαν κατά 0,3% το Φεβρουάριο, και κατά 11% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Martin Gahbauer, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, ανέφερε πως υπάρχουν στοιχεία ότι ο κρύος καιρός και το τέλος μιας προσωρινής περιόδου φορολογικών ελαφρύνσεων σε κάποια ακίνητα στο τέλος του 2009 επηρέασαν τη ζήτηση το Φεβρουάριο, ωστόσο το outlook παραμένει αβέβαιο.

source: capital.gr


=====================


Μ. Βρετανία: Νέα αύξηση του δείκτη τιμών κατοικίας Halifax

04/02/10


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Άνοδο για έβδομο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι τιμές κατοικίας τον Ιανουάριο στη Βρετανία λόγω της συνδυασμένης επίδρασης της αυξημένης ζήτησης και της περιορισμένης διάθεσης ακινήτων προς πώληση στην αγορά, ωστόσο η αύξηση ήταν μικρότερη σε σύγκριση με προηγούμενους μήνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Halifax.

Ο δείκτης τιμών κατοικιών Halifax, ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,6% το Δεκέμβριο, ωστόσο εμφανίστηκε πιο αδύναμος από το μέσο όρο αύξησης της τάξης του 1,1% κατά τους προηγούμενους έξι μήνες, όπως ανακοίνωσε η Halifax. Παρόλα αυτά, η μηνιαία αύξηση ήταν ανάλογη των μέσων εκτιμήσεων της αγοράς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newswires.

Η μέση τιμή στο τρίμηνο έως το τέλος Ιανουαρίου ήταν κατά 3,6% υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και υψηλότερη της ετήσιας αύξησης 1,15 που σημείωσε το Δεκέμβριο, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το Φεβρουάριο του 2008.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι όλο και περισσότεροι βάζουν τα σπίτια τους στην αγορά», τόνισε ο Martin Ellis, αναλυτής της Halifax για την αγορά ακινήτων.

«Περαιτέρω αύξηση στην προσφορά ακινήτων είναι πιθανή τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα βοηθήσει στον περιορισμό των ανοδικών πιέσεων στις τιμές. Γενικότερα, η εκτίμησή μας είναι ότι οι τιμές κατοικίας θα είναι σταθερές στη διάρκεια του 2010».

capital.gr


====================

Πτώση 0,8% στις τιμές κατοικιών τον Ιανουάριο για Βρετανία και Ουαλία

01/02/10


Πτώση κατά 0,8% σημείωσαν οι τιμές κατοικιών σε Βρετανία και Ουαλία, τον Ιανουάριο. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι τιμές κατοικιών σημείωσαν τη χαμηλότερη πτώση από το Μάρτιο του 2008.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Hometrack, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν 0,1% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, όμως ήταν 0,8% χαμηλότερες από πέρυσι. Το Δεκέμβριο η πτώση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ήταν στο 1,9%.

capital.gr

============================


Μ. Βρετανία: Ανοδικά για πέμπτο συνεχή μήνα οι τιμές κατοικίας

03/11/09



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Ανοδικά κινήθηκαν για πέμπτο διαδοχικό μήνα οι τιμές κατοικίας στη Μ. Βρετανία τον Οκτώβριο. Ωστόσο πληθαίνουν οι ενδείξεις για πιθανή αύξηση των προς πώληση κατοικιών που θα επιβραδύνει το τρέχον ράλι των τιμών, σύμφωνα με την HBOS, μονάδα της Lloyds Banking Group PLC (LYG).

Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών κατοικιών Halifax ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,2% σε μηναία βάση τον Οκτώβριο, έπειτα από αύξηση 1,5% το Σεπτέμβριο. Η μέση τιμή για το τρίμηνο που έληξε τον Οκτώβριο ήταν 4,7% χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, έχοντας σημειώσει πτώση 7,4% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,7% των τιμών και ετήσια πτώση 4,8%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Η παγκόσμια πιστωτική κρίση και η επακόλουθη οικονομική ύφεση έπληξαν ισχυρά την δραστηριότητα στη στεγαστική αγορά της Μ. Βρετανίας το προηγούμενο έτος, οδηγώντας τις τιμές κατοικιών χαμηλότερα.

Παρά το γεγονός ότι η υψηλή ανεργία και η πιστωτική στενότητα εξακολουθούν να κλυδωνίζουν τη βρετανική αγορά κατοικίας, οι τιμές παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις τους τελευταίους μήνες με στήριξη από τη ζήτηση που ζητά διέξοδο σε συνδυασμό με την έλλειψη κατοικιών προς πώληση.


capital.gr


======================

U.K. October House Prices Gain for Third Month, Hometrack Says

02/11/09



Nov. 2 (Bloomberg) -- U.K. house prices rose for a third month in October as increased demand for homes and a lack of properties for sale pushed up values, Hometrack Ltd. said.

The average cost of a home in England and Wales climbed 0.2 percent from September to 156,400 pounds ($258,000), the London- based property-research company said in an e-mailed statement today. House prices fell 4.2 percent from a year earlier.

“The last six months has seen a continued improvement in housing market sentiment on the back of rising demand and a lack of housing for sale,” said Richard Donnell, director of research at Hometrack. “Prices have firmed and the discount between sales and asking prices is back to the same level it was at the start of the credit crunch over two years ago.”

Buyers are returning to the property market after home values dropped as much as a fifth from their 2007 peak and interest rates fell to a record low. With the economy still in recession, most economists expect Bank of England policy makers to extend their 175 billion-pound bond-buying program next week.

Nationwide Building Society said last week that home values posted their first annual gain in 19 months in October. Lenders granted 56,215 home loans in September, the most since March 2008, according to the Bank of England.

House prices in London gained 0.4 percent in October, the most of any region surveyed, followed by the southeast and northwest of England where prices rose 0.2 percent, Hometrack said.

The number of new buyers registering with estate agents grew at an average 1.1 percent rate over the past three months, slowing from an average 7.5 percent in the spring and early summer, Hometrack said.

‘Starting to Fade’

“Pent-up demand that has boosted the market in recent months is starting to fade in the face of firmer pricing and fewer clear bargains,” Donnell said. “Slower growth in demand could well reduce the upward pressure on prices in the coming months.”

Bank of England policy makers may expand their money- printing plan to 225 billion pounds after the economy unexpectedly contracted in the third quarter, the median of 48 forecasts in a Bloomberg News survey shows. They may leave the benchmark rate at 0.5 percent, say all 60 economists surveyed.

bloomberg


=====================

Βρετανία: Νέα αύξηση στις τιμές κατοικίας το Σεπτέμβριο

06/10/09



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία αυξήθηκαν Το Σεπτέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα σημειώνοντας την πρώτη άνοδο σε επίπεδο τριμήνου τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τη μονάδα της Lloyds Banking Group, HBOS.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Halifax αυξήθηκε 1,6% σε μηνιαία βάση ενώ τον Αύγουστο είχε ενισχυθεί σε ποσοστό 0,8%. Η μέση τιμή για τους τρεις μήνες έως το Σεπτέμβριο ήταν μειωμένη 7,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, ενώ έως τον Αύγουστο ήταν μειωμένη κατά 10,1%.

Τα στοιχεί ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων καθώς οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 1% στο μήνα και 7,7% στο έτος.

Η διεθνής πιστωτική κρίση και η κρίση που ακολούθησε επηρέασε τη δραστηριότητα στη στεγαστική αγορά της Βρετανίας οδηγώντας τις τιμές προς τα κάτω.

Αν και η αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες από την άνοδο της ανεργίας και την πτώση των στεγαστικών δανείων, οι τιμές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν τους τελευταίους μήνες.

capital.gr


================


Βρετανία: Νέα αύξηση των τιμών κατοικίας

02/10/09



Αύξηση παρουσίασαν οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία για πέμπτο συνεχή μήνα τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας πως η αγορά έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nationwide, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, έναντι ανόδου 0,7% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές. Τον Αύγουστο είχαν ενισχυθεί κατά 1,4%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2008 που δεν καταγράφουν πτώση. Η μέση τιμή κατοικίας διαμορφώθηκε στις 161.816 στερλίνες.

«Η περαιτέρω αύξηση των τιμών κατοικίας είναι σε αντιστοιχία με τις βελτιώσεις σε μια ευρεία γκάμα οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεικτών τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, Μάρτιν Γκαμπάουερ.


naftemporiki


=======================


Σημαντική βελτίωση της αγοράς κατοικίας στη Βρετανία

28/09/09


Στα υψότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών 'σκαρφάλωσαν' οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες στην αγορά κατοικίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Hometrack Ltd.. Ειδικότερα, το μέσο κόστος κατοικίας στην Αγγλία και την Ουαλία αυξήθηκε κατά 0,2%, σε μηνιαία βάση, στις 156.100 στερλίνες ( 249 χιλ. δολ.), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2007.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν κατά 5,6%, σημειώνοντας τη μικρότερη πτώση σε διάστημα ενός έτους.

Τα στοιχεία της έρευνας έρχονται να προστεθούν στις ενδείξεις ότι η αγορά κατοικίας ξεκινά να ανακάμπτει μετά την πιστωτική στενότητα που έδωσε τέλος σε άνοδο δεκαετίας. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος ότι η ανάκαμψη θα βρει εμπόδιο την συνεχιζόμενη άνοδο της ανεργίας.

reporter.gr


========================

Μ. Βρετανία: Άνοδος 0,6% στο δείκτη τιμών κατοικιών Rightmove

21/09/09


Άνοδο σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία το Σεπτέμβριο, καθώς το κλίμα στην αγορά ακινήτων έχει βελτιωθεί, και τα αποθέματα βρέθηκαν στο χαμηλότερο τους επίπεδο για το διάστημα των τελευταίων 18 μηνών, σύμφωνα με την Rightmove.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το μέσο κόστος μιας κατοικίας αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ σε ετήσιο υποχώρησε 1,5%. Σημειώνεται πως η μηνιαία κάμψη ήταν η μικρότερη από το Σεπτέμβριο του 2008.

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο, οι τιμές είχαν μειωθεί κατά 2,2% σε μηνιαία βάση και κατά 3,1% σε ετήσια, σύμφωνα με την Rightmove.

Η αγορά ακινήτων στη Βρετανία δείχνει σημάδια βελτίωσης καθώς η οικονομία της χώρας προσπαθεί να ξεφύγει από την ύφεση. Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 0,5% αλλά και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με νεοεκδιδόμενο χρήμα για την ενίσχυση της οικονομίας.

capital.gr

=======================================


Μ. Βρετανία: Αύξηση 1,6% στις τιμές κατοικίας τον Αύγουστο

27/08/09



Την ισχυρότερη μηνιαία αύξηση τα τελευταία δυόμισι χρόνια παρουσίασαν οι τιμές κατοικίας στη Μ. Βρετανία τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nationwide Building Society.

Ειδικότερα, η τιμή μιας κατοικίας αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 1,6% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση στις 160.224 λίρες, που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαία βάση από το Δεκέμβριο του 2006. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους οι τιμές υποχώρησαν κατά 2,7%. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 1,4%.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,4% και ετήσια 3,7% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα μεγέθη δείχνουν πως η αγορά ακινήτων βελτιώνεται, παρά το γεγονός ότι οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι οι πωλήσεις είναι ακόμα περιορισμένες λόγω της αδυναμίας της οικονομίας, της υψηλής ανεργίας και της έλλειψης στεγαστικών δανείων.

capital.gr


============================

Βρετανία: Μειώθηκαν κατά 10,7% οι τιμές κατοικίας

11/08/09


Μείωση 10,7% κατέγραψαν οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, έπειτα από πτώση 12,7% που είχαν σημειώσει τον αμέσως προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η κυβέρνηση.

Η μέση τιμή κατοικίας στη χώρα διαμορφώθηκε το συγκεκριμένο μήνα στις 191.423 στερλίνες.

Εντωμεταξύ, στο τρίμηνο μέχρι τα τέλη Ιουνίου οι τιμές μειώθηκαν κατά 2,6%, έναντι πτώσης 3,8% στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

naftemporiki


======================================


Βρετανία: Αύξηση 1,1% στις τιμές κατοικίας

5/08/09



Σχεδόν στο διπλάσιο των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν οι βρετανικές τιμές κατοικίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα περισσότερο από ένα χρόνο, δίνοντας εμφανή σημάδια ότι η οικονομία της Βρετανίας εξέρχεται της οικονομικής κρίσης.

Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,1% στις 159.623 λίρες (269.850 δολ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Halifax. Οι μέσες εκτιμήσεις 15 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Βloomberg έκαναν λόγο για αύξηση 0,6%.

Η μέση τιμή κατοικίας για το τρίμηνο έως τον Ιούλιο σημείωσε 0,8% αύξηση σε ετήσια βάση, καταγράφοντας την μεγαλύτερη αύξηση σε βάση τριμήνου από τον Οκτώβριο του 2007.

Ο δείκτης τιμών κατοικίας που καταρτίστηκε από την Nationwide την περασμένη εβδομάδα έδειξε άνοδο 1,3% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, και 6,2% πτώση σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

capital.gr


========================================

Νέα αύξηση στις τιμές κατοικιών της Βρετανίας

30/07/09


Ανοδικά κινήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα οι τιμές κατοικίας στη Μεγάλη Βρετανία τον Ιούλιο, προσφέροντας νέες ενδείξεις ότι η αγορά πιθανόν να έχει αρχίσει να σταθεροποιείται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nationwide Building Society, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3% στις 158.871 στερλίνες σε μηνιαία βάση, με το ετήσιο ποσοστό της πτώσης να διαμορφώνεται στο 6,2% - το χαμηλότερο σε διάστημα άνω του ενός έτους. Τον προηγούμενο μήνα είχε καταγραφεί άνοδος 1%. Οι αναλυτές ανέμεναν για τον Ιούλιο αύξηση της τάξεως μόλις 0,2%.

Για το τρίμηνο που λήγει τον Ιούλιο, ο τιμές κατοικιών έχουν καταγράψει άνοδο 2,6%, το υψηλότερο ποσοστό από το Φεβρουάριο του 2007.

Τα στοιχεία αποτελούν μια ακόμη ένδειξη ότι η αγγλική αγορά κατοικιών αρχίζει να ανακάμπτει. Η «καταπιεσμένη» ζήτηση, η περιορισμένη προσφορά και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια ήταν αρκετά να προκαλέσουν μια ανάκαμψη των τιμών παρά την κρίση σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

reporter.gr

======================================

Μ. Βρετανία: Κάμψη 0,5% στο δείκτη τιμών κατοικιών Halifax τον Ιούνιο

8/07/09



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Μείωση εμφάνισαν οι τιμές κατοικίας στη Μ. Βρετανία τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι η πτώση σε ετήσια βάση συνέχισε να συρρικνώνεται, όπως ανέφερε η Lloyds Banking Group.

Σύμφωνα με την HBOS, η οποία πλέον ανήκει στη Lloyds, ο δείκτης Halifax για τις τιμές κατοικιών μειώθηκε τον Ιούνιο 0,5% από το Μάιο, ενώ ήταν κατά 15% χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σημειώνεται πως το Μάιο είχε καταγραφεί μείωση σε μηνιαίο επίπεδο 2,6% ενώ σε ετήσιο 16,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Halifax, οι τιμές διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στις 157.713 στερλίνες.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε 0,5% σε μηνιαία βάση και 14,6% σε ετήσια.

Η Halifax ανέφερε ότι οι τιμές μειώθηκαν 1,9% για το διάστημα των τριών μηνών έως τον Ιούνιο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, που αποτελεί τη μικρότερη μείωση από το πρώτο τρίμηνο του 2008.

“Τα στοιχεία παρέχουν ενδείξεις πως ο ρυθμός της μείωσης των τιμών κατοικιών συρρικνώνεται”, όπως ανέφερε ο Martin Ellis, οικονομολόγος στον τομέα ακινήτων στην Halifax. “Οι οικονομικές βελτιώσεις για προσιτότητα, και τα χαμηλά επιτόκια έχουν τονώσει τη ζήτηση για ακίνητα. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μικρή ποσότητα των κατοικιών που είναι διαθέσιμες προς πώληση, ενίσχυσε τη σταθεροποίηση της δραστηριότητας και μείωσε το ρυθμό της υποχώρησης των τιμών τους τελευταίους μήνες”, συμπλήρωσε.


capital.gr
naftemporiki.gr

Σε ιστορικό υψηλό οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων


Σε ιστορικό υψηλό οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων


Σε ιστορικό υψηλό αναρριχήθηκαν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων το Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης του κόστους των γαλακτοκομικών, των σιτηρών και του κρέατος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανακοίνωση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ο δείκτης FAO Food Price Index που περιλαμβάνει 55 προϊόντα ενισχύθηκε κατά 2,2% στις 236 μονάδες το Φεβρουάριο, από 230,7 μονάδες τον Ιανουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1990 όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος δείκτης.

Η άνοδος του κόστους των τροφίμων συνέβαλε στην πυροδότηση των κοινωνικών αναταραχών στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ξηρασία στη Ρωσία, η οποία ανάγκασε τη χώρα να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών τον περασμένο χρόνο, ενώ οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες απείλησαν τις σοδειές στον Καναδά και τη Βραζιλία.

«Η αναπάντεχη αύξηση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη επισφαλή κατάσταση στις αγορές τροφίμων», τόνισε ο David Hallam, διευθυντής του FAO στη Ρώμη. «Αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα σχετικά με το outlook των τιμών».

Εξάλλου, χθες ο Ross Garnaut, σύμβουλος της αυστραλιανής κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή, σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων στο πρώτο μισό του αιώνα που διανύουμε λόγω της αύξησης του πληθυσμού και των εισοδημάτων, της μείωσης της ανάπτυξης των καλλιεργειών και της αλλαγής του κλίματος.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 2,6% της παραγωγικότητας το δ’ τρίμηνο


ΗΠΑ: Αύξηση 2,6% της παραγωγικότητας το δ’ τρίμηνο

Αμετάβλητη διατήρησε την αρχική εκτίμηση για την παραγωγικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Ειδικότερα, η παραγωγικότητας – εκτός του αγροτικού κλάδου- αυξήθηκε 2,6% ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση ου Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση 2,2%.

Το κόστος ανά μονάδα εργασίας – δείκτης που φανερώνει τη μελλοντική πορεία των τιμών – υποχώρησε 0,6% ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,4%.

Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν 1,4% ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν 1,8%. Τέλος, η παραγωγικότητα του κλάδου της μεταποίησης αυξήθηκε 5,9% ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν 5,8%.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Κοντά σε χαμηλό 3ετίας οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Κοντά σε χαμηλό 3ετίας οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Στις 368.000 διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, μειωμένες κατά 20.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Στις 368.000 διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, μειωμένες κατά 20.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν τριών ετών. Η τελευταία φορά που οι αιτήσεις βρίσκονταν στα επίπεδα αυτά ήταν το Μάιο του 2008.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των νέων αιτήσεων στις 398.000 από 388.000 που ήταν βάσει αναθεωρημένων στοιχείων την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

source: naftemporiki.gr

Στο 1% παρέμεινε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ


Στο 1% παρέμεινε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ


Στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως ευρέως αναμενόταν.

Τα βλέμματα στρέφονται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 15:30, ώρα Ελλάδος, ο πρόεδρος της τράπεζας, Jean-Claude Trichet, καθώς αναμένεται να υιοθετήσει πιο επιθετική στάση απέναντι στην ανάγκη καταπολέμησης του πληθωρισμού αλλά και να προειδοποιήσει για τις τράπεζες που συνεχίζουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Ο Trichet είναι υποχρεωμένος να απαντήσει σε δύο ερωτήματα: πώς θα σταματήσει το κύμα των πληθωριστικών πιέσεων που διογκώνεται σαν συνέπεια της τιμής του πετρελαίου και τί θα κάνει με τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κρατικών ομολόγων των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως παρατηρεί σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, η ΕΚΤ είναι η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα υποχρεωθεί να δώσει απαντήσεις και αυτό δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολο, καθώς η ανακοπή των πληθωριστικών πιέσεων με τα κλασικά εργαλεία της αύξησης των επιτοκίων θα επιτείνει αντί να μειώσει τις συνέπειες του πληθωρισμού (μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της καταναλωτικής δαπάνης) στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Οι πολιτικές διαστάσεις του προβλήματος πέραν του κ. Τρισέ και των συναδέλφων του, θα πρέπει να απαντηθούν τα επόμενα 24ωρα και από τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συγκεντρώνονται στην Φινλανδία, αλλά και από τους ηγέτες των σοσιαλιστών που -με σοβαρές απουσίες- θα συναντηθούν την ίδια στιγμή στην Αθήνα.


Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν οτι η ΕΚΤ θα στείλει σήμερα διπλό μήνυμα των προθέσεών της τόσο προς τις αγορές όσο και προς τους ηγέτες των κυβερνητικών κομμάτων της ευρωζώνης και αυτό θα επισημαίνει την ετοιμότητά της να κινηθεί σε επιπεδο νομισματικής πολιτικής, υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις να "καλύψουν" τις δικές τους υποχρεώσεις στο επιπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής.


Βέβαια το κατα πόσο θα συνεχίσει να αγοράζει η ΕΚΤ κρατικά ομολόγα δεν αναμένεται να απαντηθεί σήμερα. Αντίθετα οι υπάρχουσες πληροφορίες συνδέουν τις σχετικές εξελίξεις με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 24 - 25 Μαρτίου.

Το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης διατηρήθηκε στο 1,75% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,25%.



source: capital.gr

Fitch: "Θα έρθει υποβάθμιση για Ελλάδα εάν δεν ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές"


Fitch: "Θα έρθει υποβάθμιση για Ελλάδα εάν δεν ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές"


Με υποβάθμιση απειλεί την Ελλάδα η Fitch Ratings εάν η χώρα δεν αποκτήσει πρόσβαση εκ νέου στις αγορές σε σημερινό report του οίκου για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, με το οποίο ο αναλυτής David Riley επισημαίνει ότι το 2011 θα είναι κρίσιμο έτος για την περιοχή.

Αναφορικά με την Ελλάδα, τονίζει πως θα πρέπει να δείξει προς το τέλος του 2011 ότι μπορεί να βγει στις αγορές για χρηματοδότηση, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ξεκάθαρη και έγκαιρη στήριξη από τους επίσημους πιστωτές.

Εξάλλου, συνολικά για την ευρωζώνη ο Riley εκτιμά πως στο 2011, φθάνουμε πλέον σε ένα καθοριστικό σημείο.

Τονίζει ότι το 2011 θα σηματοδοτήσει είτε την έναρξη του τέλους είτε, εάν οι στόχοι των αρχών και οι προσδοκίες της αγοράς δεν επιτευχθούν, θα οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση και εντατικοποίηση των μέτρων.

«Ο συνδυασμός μιας ενισχυμένης ανταπόκρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημοσιονομικής λιτότητας και δομικών μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, καθώς και σταδιακά μιας πιο ευρείας και ασφαλής οικονομικής ανάκαμψης, θα σηματοδοτήσει την έναρξη του τέλους στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη», αναφέρει ο David Riley, επικεφαλής του τμήματος Global Sovereign Ratings του οίκου.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι εάν μία ή περισσότερες από τις προσδοκίες αυτές δεν υλοποιηθούν, τότε η κρίση μπορεί να διευρυνθεί και να εντατικοποιηθεί.

Όπως τονίζεται στο report, η πολιτική δέσμευση στους στόχους για το 2011 της ευρωζώνης είναι πολύ ισχυρή, και περιλαμβάνει και την προθυμία ανακοίνωσης περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων εάν χρειαστεί.

Ενδεχόμενη αποτυχία υλοποίησης των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, θα διευρύνει τις ανησυχίες και πιθανότατα θα καταλήξει σε αρνητικές αξιολογήσεις, σημειώνει ο Riley.


Προσθέτει ακόμη ότι είναι επιτακτική ανάγκη, οι ευρωπαϊκές σύνοδοι αυτού του μήνα, να θεσπίσουν αξιόπιστα και ολοκληρωμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης και την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη.

Όπως τονίζει ο οίκος, το ονομαστικό εργατικό κόστος έχει αρχίσει να υποχωρεί για πρώτη φορά από το 2000 και οι εξαγωγές έχουν αρχίσει να αυξάνονται σημαντικά.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να ανοίξουν ακόμη σημαντικοί τομείς της οικονομίας στον ανταγωνισμό και στις επενδύσεις, εάν η Ελλάδα πρόκειται να ανακάμψει και να διατηρήσει ανάπτυξη 3%-4%.

Η πρόβλεψη ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ξεκινήσει στο β΄ εξάμηνο του 2011, έχει περιληφθεί στη συνολική εκτίμηση της Fitch για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Εάν η οικονομία δεν αρχίσει να ανακάμπτει, θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη η διατήρηση του χρέους και θα καταλήξει σε μια αρνητική επίπτωση για την αξιολόγηση».


source: capital.gr

Ευρωζώνη: Αμετάβλητες οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ το δ΄τρίμηνο


Ευρωζώνη: Αμετάβλητες οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ το δ΄τρίμηνο


Αμετάβλητες διατήρησε τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της 15ης Φεβρουαρίου για το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης η Eurostat, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.


Ειδικότερα, η οικονομία της Ευρωζώνης σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009 κινήθηκε με ρυθμό 2% και με 0,35 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η άνοδος των εξαγωγών και των καταναλωτικών δαπανών αντισταθμίστηκε από την υποχώρηση των νέων επενδύσεων και τη σταθεροποίηση των κρατικών δαπανών. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές συνεισέφεραν 0,7% το τέταρτο τρίμηνο και οι καταναλωτικές δαπάνες 0,2%, αλλά οι εισαγωγές είχαν αρνητική συμβολή 0,4%, η μείωση των αποθεμάτων 0,2% και οι νέες επενδύσεις 0,1%.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Αύξηση 0,4% των λιανικών πωλήσεων τον Ιανουάριο (εκτ. +0,3%)



Ευρωζώνη: Αύξηση 0,4% των λιανικών πωλήσεων τον Ιανουάριο (εκτ. +0,3%)


Πηγή:www.capital.gr

Μ. Βρετανία: Υποχώρησε ο PMI υπηρεσιών το Φεβρουάριο


Μ. Βρετανία: Υποχώρησε ο PMI υπηρεσιών το Φεβρουάριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η ανάπτυξη του βρετανικού κλάδου των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις το Φεβρουάριο μετά από ανάκαμψη στον πρώτο μήνα του έτους, σύμφωνα με στατιστική έρευνα που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο δείκτης των υπηρεσιών Purchasing Managers Index υποχώρησε στις 52,6 μονάδες το Φεβρουάριο από 54,5 μονάδες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Markit και το Chartered Institute of Purchasing and Supply.

Όταν ο δείκτης κινείται πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση.

Η δραστηριότητα στον κλάδο, που αντιστοιχεί στα τρία τέταρτα της βρετανικής παραγωγής, επιβραδύνθηκε μετά την άνοδο του Ιανουαρίου στον απόηχο των ισχυρών χιονοπτώσεων του Δεκεμβρίου.

Οι χιονοπτώσεις οδήγησαν σε συρρίκνωση των υπηρεσιών τον τελευταί μήνα του 2010, συμβάλλοντας στην κατά 0,6% τριμηνιαία πτώση της οικονομικής παραγωγής στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για επιβράδυνση του δείκτη υπηρεσιών PMI στις 53,9 μονάδες το Φεβρουάριο.




source: capital.gr

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 4 1/2 ετών ο σύνθετος PMI το Φεβρουάριο


Ευρωζώνη: Σε υψηλό 4 1/2 ετών ο σύνθετος PMI το Φεβρουάριο

Με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2006 επεκτάθηκε το Φεβρουάριο η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη σύμφωνα με το σύνθετο δείκτη PMI (purchasing managers) που καταρτίζει η Markit.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο σύνθετος δείκτης αυξήθηκε στις 58,2 μονάδες από 57 μονάδες τον Ιανουάριο, χάνοντας ωστόσο την εκτίμηση των 58,4 μονάδων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ο δείκτης υπηρεσιών αυξήθηκε στις 56,8 μονάδες από 55,9 μονάδες ενώ οι εκτιμήσεις των τοποθετούσαν στις 57,2 μονάδες.



source: capital.gr

Εγκρίθηκε η εξαγορά της BSkyB από τη News Corp.


Εγκρίθηκε η εξαγορά της BSkyB από τη News Corp.

Το «πράσινο φως» για την αμφιλεγόμενη εξαγορά της BSkyB έλαβε η News Corp. από τη βρετανική κυβέρνηση, μετά την πρόταση της εταιρείας του Ρούπερτ Μέρντοχ να προχωρήσει στην απόσχιση της Sky News.

Η News Corp., στην οποία ανήκουν οι εφημερίδες Sun, News of the World, Times και Sunday Times, επιθυμεί να αποκτήσει το 61% της BSkyB που δεν κατέχει αυτή τη στιγμή.

Η προσφορά της είχε εγείρει ωστόσο ανησυχίες για τη συγκέντρωση πολλών οίκων από τον χώρο το media στα χέρια ενός οργανισμού.

Ο βρετανός υπουργός Πολιτισμού Τζέρεμι Χαντ, αρμόδιος για την έγκριση της εξαγοράς, εκτίμησε ότι η προσφορά της News Corp. να προχωρήσει στην απόσχιση της Sky News θα περιορίσει τις ανησυχίες αναφορικά με την πολυφωνία στα media.

«Οι δεσμεύσεις που προσφέρονται θα διασφαλίσουν ότι οι συμμετοχές στην Sky News θα παραμείνουν αμετάβλητες και, πράγματι, της προσφέρουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τη News Corp. απ' ό,τι έχει σήμερα», πρόσθεσε.

source: naftemporiki.gr

Φήμες για "σχέδιο ειρήνης" στη Λιβύη "ρίχνουν" το πετρέλαιο


Φήμες για "σχέδιο ειρήνης" στη Λιβύη "ρίχνουν" το πετρέλαιο


Την μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας εβδομάδας καταγράφει το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη, και έφτασε να διαμορφώνεται στα 100,37 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του αργού υποχωρεί κατά 1,8%, που είναι η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση σε μια εβδομάδα, καθώς η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Hugo Chavez, κάλεσε τον Λίβυο ηγέτη Muammar Qaddafi και προσφέρθηκε να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πολυεθνικής επιτροπής διαμεσολάβησης.

Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο κινείται στα 100,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent υποχωρεί 2,8% στα 113,09 δολάρια το βαρέλι.



source: capital.gr

Αυξήθηκαν 1,4% οι πωλήσεις λιανικής της Γερμανίας


Αυξήθηκαν 1,4% οι πωλήσεις λιανικής της Γερμανίας

Βερολίνο (Dow Jones) – Οι πωλήσεις λιανικής της Γερμανίας τον Ιανουάριο, σημείωσαν άνοδο 1,4% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Η αύξηση ήταν πολύ μεγαλύτερη από το 0,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, και επίσης ήταν υψηλότερη της μηνιαίας αύξησης 0,3% το Δεκέμβριο.

Οι πωλήσεις λιανικής ήταν υψηλότερες 2,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010, αντιστρέφοντας την πτώση 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τον Ιανουάριο.


source: capital.gr

Υποβάθμιση κυπριακών τραπεζών από Moody’s


Υποβάθμιση κυπριακών τραπεζών από Moody’s

Σε υποβάθμιση των τριών κυπριακών τραπεζών προχώρησε το απόγευμα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s λόγω της πρόσφατης υποβάθμισης του rating των κυπριακών κυβερνητικών χρεογράφων κατά δύο βαθμίδες και λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας του πιστωτικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Στην περίπτωση της Τρ. Κύπρου ο οίκος υποβάθμισε τις μακροπρόθεσμες διαβαθμίσεις των καταθέσεων και του χρέους αλλά και της χρηματοοικονομικής ισχύος της τράπεζας από A3/C- σε Baa2/D+. Ο ορίζοντας της διαβάθμισης είναι σταθερός.

Η Marfin υποβαθμίστηκε από Baa2/Prime-2/D+ σε Baa3/Prime-3/D-. Ο ορίζοντας είναι αρνητικός.

Η Ελληνική υποβαθμίστηκε από Baa2/Prime-/D σε Ba1/Not Prime/D-. Ο ορίζοντας είναι σταθερός.

Οι βασικοί λόγοι που παραθέτει ο οίκος για τις υποβαθμίσεις είναι:

Πρώτον, η πρόσφατη απόφαση των Moody’s να υποβαθμίσουν τις διαβαθμίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά δύο βαθμίδες και η συνεπακόλουθη ανατοποθέτηση του σχετικού δείκτη κρατικής στήριξης σε τράπεζες.

Δεύτερον, η επαναξιολόγηση της ενδογενούς χρηματοοικονομικής ευρωστίας των τραπεζών, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού τους τον τελευταίο χρόνο σε συνδυασμό με την εκτίμηση των Moody’s ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση.

Οι Moody’s είχαν βάλει τις διαβαθμίσεις των τριών τραπεζών σε αρνητικό ορίζοντα στις 13 Ιανουαρίου 2011.

Είναι η δεύτερη φορά που υποβαθμίζονται οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες από τον Ιούλιο.

source: stockwatch.com.cy
Share |